Ugroženost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dariosa

#1 Ugroženost

Post by dariosa »

dokle ce nacionalne stranke ljudima moci prodavati pricu o ugrozenosti (nasih, ustvari njihovih licnih interesa)?
------------------------------------------------------------
Piše: Nataša Krsman
Ugroženost

"Hrvati u BiH su živi zakopani" potvrdio je ovu neodmjerenu primjedbu novinara kardinal vrhbosanki Vinko Puljić. Ovako tešku konstataciju trebalo je i opravdati pa se kardinal potrudio da navede mnoštvo razloga zbog kojih su Hrvati ugroženi u BiH, ali i odbačeni od matice Hrvatske.

Ugroženog Hrvata Miroslava Prcea pomilovao je, odnosno smanjio mu zatvorsku kaznu za jednu godinu Hrvat Niko Lozančić, predsjednik Federacije BiH. Na putu do smanjenja zatvorske kazne za Miroslava Prcea mogla je stati Hrvatica Borjana Krišto, ministar pravde FBiH, ili aktuelni državni tužilac Hrvat Marinko Jurčević, jedan od članova komisije koja je djelimično odlučivala o tome. Uostalom, kada sve padne u vodu može se napisati neka apelacija Ustavnom sudu BiH, gdje sjedi još jedan ugroženi Hrvat, sudija Mato Tadić, kojem su, zbog ugroženosti valjda, napisali optužnicu za primanje mita.

Da su Hrvati u teškom položaju i da se protiv njih vodi otvoreni rat potvrdio nam je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u trenutku kada je bio prisiljen da ode sa funkcije člana Predsjedništva BiH jer je optužen da je omogućio carinsku prevaru od oko 40 miliona KM. Žalopojku koju je tada Čović izrecitovao okupljenim novinarima bilo je teško slušati jer urota protiv Hrvata išla je tako daleko da je predstavljen međunarodni plan kako ekonomski uništiti hrvatske preduzetnike sa milionima maraka na računima njihovih firmi.

To što smijenjeni Čović iz Mostara i danas vedri i oblači u Predsjedništvu BiH nije zasmetalo njegovim "naivnim" bivšim kolegama Borislavu Paravcu Srbendi i Sulejmanu Tihiću Bošnjačini, jer svaka intervencija na uravnoteženju ugroženosti naplati se debelo u nekoj od kadrovskih raspodjela i ko zna u čemu još.

Tako je i nedavno osviješteni Srbin Desnica Radivojević, član multietničke SDA, potpuno shvatio razumnu odluku svog kolege iz institucije Nike Lozančića da preinači presudu državnog suda i ranije iz zatvora pusti kući Miroslava Prcea, koji je inače priznao krivicu.

Tihić i Paravac nisu vidjeli ništa loše u tome da još jedan ugroženi Hrvat Milenko Šego ostane na mjestu državnog revizora još pet godina, čime će Hrvati biti na toj poziciji dugih devet godina. Generalni državni revizor treba da nadzire finansijsko poslovanje institucija BiH, gdje inače glavnu riječ ima Ljerka Marić Hrvatica, a ključ kase na federalnom nivou takođe je kod Hrvata Dragana Vrankića, kojeg će kontrolisati revizor Branko Kolobarić Hrvat.

Pošto Srbi ne znaju sa parama, o čemu svjedoče ispražnjeni računi SDS-a, ekskluzivnog predstavnika Srba, a Bošnjacima je draže novcem baratati preko humanitarnih organizacija tipa "Merhamet" ili arapskih humanitarnih organizacija - ovdje ugroženih nema.

Kada u Bosni i Hercegovini neko kaže da smo ugroženi jer nam uvode porez na dodatnu vrijednost (PDV) bez pripremljenih socijalnih programa treba se zabrinuti. Ovako, ugroženi su oni koji su dio tala, a svi ostali ne znaju o čemu se radi.
Fair Life

Post by Fair Life »

Ja i moj narod... ja i moj narod... jedan se narod naoruzava... nestace jedan narod... spasio drzavu i narod... narodi moji i tudji... jebes narod... dok je blesavog naroda...

Jedanput jedan "mudri" u svom intervjuu rece: "... Spominjete dvije razlike izmedju Pozderca i mene, ali zaboravili ste trecu, najvazniju: o Pozdercu je odlucivao Centralni komitet, a o meni cu odlucivati ja i moj narod."

U BiH dok narod bude stoka u cije se ime drugi izjasnjavaju biti ce belaja, zato i narod koji to dopusta i one koji nastupaju u ime "ugrozenog" naroda treba lijepo i kulturno poslati u stotinu pizdi materinih...

Kao da ne znamo sta nam se desilo i desava i danas zbog vapaja o brizi za narod.

Bio on kardinal, reis, patrijarh, general, predsjednik, prosjak... a kaze "moj narod" treba ga lemati nogama i rukama i cime se god stigne dok se ne sjeti spomenuti "gradjanin i drzava".

Svima onima koji istupaju u ime svojih naroda i bore se "k'o biva" za nacionalne interese "svojih" naroda... puca kurac za drzavom i tim istim narodima...

Ne laje kuja radi sela, vec radi sebe...
digger

Post by digger »

Fair Life wrote:Ne laje kuja radi sela, vec radi sebe...
:D
buhtelj

Post by buhtelj »

Mislim da studentska i gradjanska revolucija kao u Ukrajini ne bih stetila u BIH drustvu.

Samo mislim da je glavni problem da je vecina ljudi navikla na UTOPISTICAN ZIVOTNI STIL,i zivjeti od danas do sutra, piti kave po gradu, misleci da ce netko iz vana da jim pomogne i rijesi iz g****...., neorganiziranost je vidna na svakom pogledu, a oni koji zele nesto da urade sa svojim zivotom odlaze VANI......

Bas to je veliki smisao ovog spiska propalih zemalja da prakticno BIH nestaje jer mladi i sposobni odlaze .... a penzioneri ostaju.....Spisak ne spomninje apsolutno trenutnu ekonomsku situaciju....Jer ako pogledate Albanije nema gor ali zato je Turska...Sto vam to govori??? Da je Albanija razvijenija od Turske.:-) :-) ...ne bas

Koliko ljudi oko vas razmislja da ode van iz BIH????....i ako jih ode samo polovice je to cijela katastrofa za dugorocni razvoj testnog labaratorija koji se zove BIH

BIH je bila pokusaj definiranja novog drzavnog poredka i taj eksperiment koji su izvodili EU i Amerika se je pokazao nazalost kao totalno NEUSPJESAN...zato bez nekih prevelikih pravnih i formalnih termina mogu reci DA BOSNA I HERCEGOVINA NIJE DRZAVA.....Postoje tri mini-drzavice i svaka radi za sebe....i svaka se (ne)razvija u svoju smjer
Zato svaka vijet koja se odnosi na BIH kao drzavu je bez pravoga znacenja......JER DRZAVA NE POSTOJI....

Rijesneje je revolucija i USTANAK MALDIH....ali jos lakse je da se sluzbeno te tri drzavice koje postoje na podrucju testnog labaratorija koji se zove BIH svaka ode po svoje.....jer ova situacija postaje kako vidite sve gora i gora i sto je nagore to ide u nedogled nema nekog jasnog izlaza ....
namcor

Post by namcor »

Odličan komentar o ugroženosti novinarke Nezavisnih novina.
Šteta samo što nema koristi pisati o tome, kao ni ostalim bolesnim stvarima u našoj BiH jer ili nema ko reagirati, ili onaj ko može to neće-(odgovara mu valjda trenutni haos)
Post Reply