#26
Posted: 31/08/2005 12:07
u 8 zutanjaca mixerom umijesas 6 kasika secera (moze i vise, ali ja ne volim kada je preslatka, moze i 8 kasika), ili 6 kasika maizene ili 8 brasna.. mora biti pjenasta, svijetlo zuta masa.. u to uliti stalno mijesajuci 1 l vrucega ali ne kipuceg mlijeka, dobro sve umijesati i poslije staviti na vatru da prokuha, stalno mijesajuci.. da ne zagori, kada provrije, posve smanjiti vatru i kuhati, stalno mijesajuci, jos oko tri min i staviti da se hladi..
staviti veliku serpu sa 2 prsta vode da provrije, u to staviti ili metalnu (ja stavim dobro otpornu plasticnu posudu) u koju si stavila 8 bijelanjaca.. sa malo soli medju prstima...
dok voda kuha, ti mixas bijelanjak.. i kako ga para kuha, dobijes masu da je mozes nozem sjeci, kao da si kuhala ulupane bijelanjke na mlijeku.. bas da ih mozes rezati... eh, kada je to skuhano i ulupano do te mjere, skines, stavis da se napola ohladi.. i onda delikatno mijesas sa ohladjenom zutom kremom...
"dizes" je, ustvari, dodas jedan dio bijelanjka i mijesas dizuci zutu kremu odozdo prema gore, nikako klasino mijesnje u krug.. i kada se taj jedan dio umijesa, tek onda dodajes drugi, ali nikako da ti masa splasne.. nego polako, delikatno, prema gore..
eto
staviti veliku serpu sa 2 prsta vode da provrije, u to staviti ili metalnu (ja stavim dobro otpornu plasticnu posudu) u koju si stavila 8 bijelanjaca.. sa malo soli medju prstima...
dok voda kuha, ti mixas bijelanjak.. i kako ga para kuha, dobijes masu da je mozes nozem sjeci, kao da si kuhala ulupane bijelanjke na mlijeku.. bas da ih mozes rezati... eh, kada je to skuhano i ulupano do te mjere, skines, stavis da se napola ohladi.. i onda delikatno mijesas sa ohladjenom zutom kremom...
"dizes" je, ustvari, dodas jedan dio bijelanjka i mijesas dizuci zutu kremu odozdo prema gore, nikako klasino mijesnje u krug.. i kada se taj jedan dio umijesa, tek onda dodajes drugi, ali nikako da ti masa splasne.. nego polako, delikatno, prema gore..
eto