Trnjenje I zatezanje prstiju nakon skidanja gipsa

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
montypython2000

#1 Trnjenje I zatezanje prstiju nakon skidanja gipsa

Post by montypython2000 »

Slomio V metatarzalnu kost u stopalu (mali prst) i nakon 5 sedmica skinut mi gips. Doktor kratko pogledao ("ružan prelom ali srasta") dodirnuo i naložio ponovnu kontrolu za 2 sedmice. Kad sam došao kući primjetio sam da je stopalo oteklo I da su mi prsti dosta otečeni te čudan osjećaj trnjenja i zatezanja s donje strane u skoro svim prstima, najmanje u onom slomljenom. Takođe čudan osjećaj u onom "jastučiću" ispod korjena prsta kao da je strano tijelo. Također čitavo stopalo mogu da ispravim max do 90 ak stepeni, dalje neće, jak bol. Mislio sam da je ovo normalno nakon 5 sedmica u gipsu ali prošlo je već 6 dana od skidanja i sve je isto. Nogu držim povišeno 90% vremena, utrljavam Lioton, pijem još neku tabletu (Osteoblock), potapam u vodu 3x na dan ali stanje isto. Doktor nije ništa primjetio (niti je pitao doduše, čitava "kontrola" nakon 2.5 sata u čekaonici, kad se odbije skidanje gipsa od tehničara trajala je 60ak sekundi). Sad mislim da je za ovo pomenuto više kriv sam gips nego lom, nekoliko dana bilo je vrlo neugodno, pritisak gipsa sa svih strana pogotovo uveče I tada sam osjetio trnjenje prstiju. Kopao sam po internetu i našao nešto što se zove Morton's Neuroma gdje se simptomi prilično poklapaju sa mojim, trnjeje prstiju, "kliker" u tabanu kod prstiju i sl gdje kažu da se radi o pritisku tetive ispod tabana na nerv zbog spuštenog, luka tabana (poprečno). Savjetuje uglavnom smanjenje opterećenja na taj luk, odgovarajuću obuću i sl međutim ja nemam šta smanjiti kad se uopšte ne oslanjam na taj taban. Otok je sad manji ali kad spustim nogu "bolesno" stopalo se nakon 10 minuta jako zacrveni. Zna li neko nešto više? Je li ovo normalno nakon više sedmica u gipsu tj hoće li proći samo ili je stvar ozbiljnija.
furlan

#2 Re: Trnjenje I zatezanje prstiju nakon skidanja gipsa

Post by furlan »

Prpbaj organizovati fizioterapiju. Nakom 5 sedmica gipsa noga je sigurno i atrofirala.
montypython2000

#3 Re: Trnjenje I zatezanje prstiju nakon skidanja gipsa

Post by montypython2000 »

Jeste atrofirala, mišić potkoljenice "nestao" tj izgubio bar 30% mase, prsti 7 dana nakon skidanja gipsa još utrnuli I zategnuti I kao da imam neko strano tijelo ispod u korijenu svih prstiju I početku tabana a nemam. Praktično bez ikakve promjene/napretka osim što je otok spao. Ne mogu ni saviti stopalo, max do 90 stepeni i to uz bol. Gledao sam neke videe na YT I ono šo mi je najsličnije je nešto što zovu Morton's neuroma pritisak tetive na nerv u tabanu koji je onda iritiran, zadeblja itd. Međutim ovi iz videa kao rješenje pominju smanjenje pritiska na stopalo, široku obuću i sl a u mene noga na jastuku povišena nema ni pritiska ni obuće.
Ljekar (prije 7 dana) nije ni pomenuo fizioterapiju samo da se ne oslanjam i kontrola za 2 sedmice. O onom lomu više I ne mislim, je li srastao ili ne, ovu svu štetu mislim da je napravio gips.
dorkcic

#4 Re: Trnjenje I zatezanje prstiju nakon skidanja gipsa

Post by dorkcic »

To je sve normalno poslije gipsa, treba ti fizikalna
Peacean

#5 Re: Trnjenje I zatezanje prstiju nakon skidanja gipsa

Post by Peacean »

Mani se googlanja simptoma to obično više štete nego koristi napravi. Sve svoje brige podijeli sa svojim ljekarom, on ti najviše može pomoći.
Post Reply