Kalupi za betonsku galanteriju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
djulberuza

#1 Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

Pozdrav... Nisam znala gdje da pitam pa nađoh razne diskusije.
Gledala sam i više ne bih na stranici olx... Zanima me da li neko zna ima li igdje u Sarajevu kupiti kalup A za vrtnu stazu?
dr_Evil

#2 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by dr_Evil »

djulberuza wrote: 03/03/2025 12:19 Pozdrav... Nisam znala gdje da pitam pa nađoh razne diskusije.
Gledala sam i više ne bih na stranici olx... Zanima me da li neko zna ima li igdje u Sarajevu kupiti kalup A za vrtnu stazu?
Ne znam da li si prije pravila sebi betonske odlivke, ali iskreno ne bih preporucio da pravis sama. Beton se mrvi i za kratak period ce to biti daleko od pocetnog izgleda, izgubit ce sve ivice. S druge strane slazem se, nema kupiti tako fine na trzistu.
djulberuza

#3 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

Hvala na odgovoru. Ne bih voljela da se mrvi. Nisam to ranije, nego vidjela na YouTube, kao idealno bude, moguće u početku
stubrijez

#4 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by stubrijez »

Nece se mrvit kad je dobra marka i da se dobro izlije, odnosno slegne beton.
djulberuza

#5 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

Nisam kupila kalup, niti sam pravila stazu. Napravila ja nekoliko vazni za dvorište, ono na gotove vaznice mreža, sloj ljepila i po tome kamenčići. Ima li ko da mi kaže može li to ostati vani, te vazne s kamenčićima na kiši, kad je bude? Jedva polako stavim na odgovarajuće mjesto pod balkon, otpade mi nekoliko kamenčića. Kad sam kupovala ljepilo, rekla sam da je za vani. Da li mi je sloj ljepila tanko nanesen? Ako kome nije teško da kaže, odnosno napiše, a takodje su dobrodošle ideje za pravljenje saksija.
Hvala
djulberuza

#6 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

Nisam kupila kalup, niti sam pravila stazu. Napravila ja nekoliko vazni za dvorište, ono na gotove vaznice mreža, sloj ljepila i po tome kamenčići. Ima li ko da mi kaže može li to ostati vani, te vazne s kamenčićima na kiši, kad je bude? Jedva polako stavim na odgovarajuće mjesto pod balkon, otpade mi nekoliko kamenčića. Kad sam kupovala ljepilo, rekla sam da je za vani. Da li mi je sloj ljepila tanko nanesen? Ako kome nije teško da kaže, odnosno napiše, a takodje su dobrodošle ideje za pravljenje saksija.
Hvala
moimoi

#7 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by moimoi »

Za te kamencice koristi ljepilo za plocice.

Bez armature svaki veci komad ce ti pucati. Daj slike sta zelis.
djulberuza

#8 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

https://photos.app.goo.gl/WgDJeww1ekhbeJwJ7[img][/img]
Ovakve slične vazne bih pokusala.
mayab

#9 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by mayab »

djulberuza wrote: 02/07/2025 01:34 https://photos.app.goo.gl/WgDJeww1ekhbeJwJ7[img][/img]
Ovakve slične vazne bih pokusala.
Image
moimoi

#10 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by moimoi »

Zasto nisam ocekivala nista jednostavnije :lol: Teoretski kalup za ovo se moze napraviti i od sperploce… Posto pretpostavljam zelis izliti vise od jednog komada.. taj kalup bi trebao biti od poliestera.. silikona.. uglavnom skupa zezancija ukoliko ne mislis izliti 20 komada i mozda prodavati?
Jesi gledala na olx-u? Pitaj ove sto prave kalupe posto bi bilo da naprave po zadanim dimenzijama. Al mislim da ti je jeftinije kupiti par gotovih saksija jer ni ti kalupi nisu jeftini.
djulberuza

#11 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

Ali ja hocu probati...Kalupi su skupi, tako DA bih probala sa onim sto imam od materijala. Nadam se DA ce biti lijepe.
-Chesterfield-

#12 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by -Chesterfield- »

djulberuza wrote: 02/07/2025 11:58 Ali ja hocu probati...Kalupi su skupi, tako DA bih probala sa onim sto imam od materijala. Nadam se DA ce biti lijepe.
https://olx.ba/artikal/69029966

Treba ti još mješalica, cement, pijesak, voda i vibrator.
djulberuza

#13 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

Hvala
Danguba

#14 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by Danguba »

Ne bacaj dzaba pare.
Ja nisam vidio proizvod od betona da traje duze od 10-15 god. i raspe se. Bilo da se radi o bet.kockama za staze, zardinjere, balkonske ograde...ili bilo koja druga bet.galanterija.
Cast nekima koji to uradi po pravilima struke za vanjske betone.
Nismo mi jos dostigli tu tehnologiju i da nam je da ustedimo na cementu.

Ja ti predlazem da ti neko napravi zardinjere za cvijece od metala i oblozis celicnim limom koji ne farbas nego ce zahrdjati i dobiti boju samo takvu.

Image
djulberuza

#15 Re: Kalupi za betonsku galanteriju

Post by djulberuza »

Hvala na tim slikama i te su žardinjere lijepe. Nije da ja ne bih kupila neki kalup da ima normalno u radnjama pa da razgledas i kupis prema svojim mogucnostima. Proljetos tražila kalup za stazu na olx stranici, pitam fino mogu li ja doći, posto je to bilo u Sarajevu na nekoj pijaci, kaže možete. Isplanirala dan za to, jedva nadjem pijacu, pitam za kalup, kaže nema :lol:
Post Reply