Dugovječnost pojedinih reditelja

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
iz zadnje klupe

#1 Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by iz zadnje klupe »

Na otvaranje ove teme me nagnalo ono što sam primjetio ranije, ali tek sa nadolazećim filmom Gladijator II se nekako iskristaliziralo

Svi ste , ili bar većina vas, pogledala trailer za Gladiajator 2

E sad, Ridley Scott. za koga je čuo svako ko imalo zna nešto o filmovima, je 37 godište :thumbup: , odakle čovjeku u tim godinama takva oštrina uma da snima filmove takvog kalibra :roll:

Pa Martin Scorsese, Francis Ford Coppola

Ti su ljudi ako ne stariji, onda sličnih godina ko npr američki predsjednik Baden, kojeg na žalost demencija podobro drma

Međutim ovi reditelji guraju dalje i dalje, i ako dožive stotu, i tad će vjerovatno snimati megaspektakle od 300 miliona dolara

Šta mislite, u čemu je tajna , kao da im mozak ne stari, a i tijelo mora biti funkcionalno da bi osluživao takav mozak

Nekom će biti glupa tema , ali meni je fascinantno :P
error codes

#2 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by error codes »

Zaboravio si Klint Istvuda koji je po meni covjek-fenomen 👍👍👍
dječak sa šibicama

#3 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by dječak sa šibicama »

Clint Eastwood.
iz zadnje klupe

#4 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Jest zaboravio sam na Eastwood-a. takođe fenomen, dal se tako neki ljudi rode, nije to samo na filmu, eno Cher oduva Dua Lipu na zajedničnom pjevanju, a može joj biti pra pra baka :-)
mirota

#5 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by mirota »

iz zadnje klupe wrote: 22/11/2024 12:15 Na otvaranje ove teme me nagnalo ono što sam primjetio ranije, ali tek sa nadolazećim filmom Gladijator II se nekako iskristaliziralo

E sad, Ridley Scott. za koga je čuo svako ko imalo zna nešto o filmovima, je 37 godište :thumbup: , odakle čovjeku u tim godinama takva oštrina uma da snima filmove takvog kalibra :roll:

Ti su ljudi ako ne stariji, onda sličnih godina ko npr američki predsjednik Baden, kojeg na žalost demencija podobro drma

Međutim ovi reditelji guraju dalje i dalje, i ako dožive stotu, i tad će vjerovatno snimati megaspektakle od 300 miliona dolara

Šta mislite, u čemu je tajna , kao da im mozak ne stari, a i tijelo mora biti funkcionalno da bi osluživao takav mozak

mozda zato jer ne prate Informer, Kurir i sl, nego svaki dan odrzavaju mentalno zdravlje razgovorima sa slicnim sebi ljudima... :-)
zomri

#6 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by zomri »

iz zadnje klupe wrote: 22/11/2024 12:15 Na otvaranje ove teme me nagnalo ono što sam primjetio ranije, ali tek sa nadolazećim filmom Gladijator II se nekako iskristaliziralo

Svi ste , ili bar većina vas, pogledala trailer za GladiJajator 2

Posljedica dužeg prosječnog životnog vijeka a i toga što su većinom ti ljudi stvorili ime za vrijeme 70tih kada je Novi Holivud doživljavao procvat.

Ništa čudno, slično se, bar što se stvaranja tiče desilo i perjanicama Francuskog novog vala koji su snimali do duboko u starost.
Cherry-Cherry

#7 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Cherry-Cherry »

Genetika i kvalitetan život.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#8 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Entropio »

Zivot bez stresa. Finansijski obezbjedjeni i rade ono sto vole.

Pa jebote, Keith Richards je jos ziv iako je popio i posmrkao i uspricao sve moguce. Radi sta voli, zajebava se, boli ga kara za sve. To je recept za dug zivot.

A obicni smrtnik se brine kako ce platiti ratu, nahraniti dijete, trpi stres na poslu, radi sta ne voli da zaradi i odapne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Truba »

kad skontaš da je i kubrik mogo još biti živ
mada napravio bi možda još jedan ili eventualno 2 filma nakon eyes wide shut
Sanjarko

#10 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Sanjarko »

Jbga nisu ko moj rahmetli stari smrzavali se po raznim mjestima itd da bi zaradilo se za hranu samo maltene.

Stari je još i poživio dovoljno skoro 70, a staroj je sad isto skoro 70.

Roditelji im umrli mlađi u 60-tim, ranim ili oko 70.

Jedino mi je pradedo doživio 100, a oženio 30 godina mlađu, drugu ako se ne varam u 50-tim.
Timscho

#11 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Timscho »

Woody Allen, Roman Polanski, pa i Brian De Palma koji je zadnji film snimio sa 80.

Interesantna tema. Ne bih se usudio reći je li ta dugovječnost tipična za režisersku profesiju ili se može naći i kod drugih profesija. Ovdje je zanimljivo da se ti ljudi u dubokoj starosti aktivno bave svojim poslom, i to vjerovatno zahvaljujući činjenici da su zahtjevi profesije takvi da tolerišu neke slabosti koje starost svakako nosi. Režiseri npr. mogu obavljati posao bez puno fizičkog napora, česte su pauze, imaju dosta asistenata, mogu skakatai s teme na temu... skoro kao tipičan dan jednog sretnog penzionera :)
Sanjarko

#12 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Sanjarko »

Timscho wrote: 26/11/2024 11:50 Woody Allen, Roman Polanski, pa i Brian De Palma koji je zadnji film snimio sa 80.

Interesantna tema. Ne bih se usudio reći je li ta dugovječnost tipična za režisersku profesiju ili se može naći i kod drugih profesija. Ovdje je zanimljivo da se ti ljudi u dubokoj starosti aktivno bave svojim poslom, i to vjerovatno zahvaljujući činjenici da su zahtjevi profesije takvi da tolerišu neke slabosti koje starost svakako nosi. Režiseri npr. mogu obavljati posao bez puno fizičkog napora, česte su pauze, imaju dosta asistenata, mogu skakatai s teme na temu... skoro kao tipičan dan jednog sretnog penzionera :)
Ima doktora, inzinjera itd, po 70-80+ cak 100. Cuo na dokumentarcu i vidio Japanskog nekog inzinjera kako radi i obucava mladze inzinjere u 100-toj godini. Ima i inovatora veoma vitalnih, znam za onog Svabu sta je izumio nesto za sarafe ali ne znam mu ime niti sta je izumio.
Dino79

#13 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Dino79 »

Timscho wrote: 26/11/2024 11:50 Woody Allen, Roman Polanski, pa i Brian De Palma koji je zadnji film snimio sa 80.

Sex sa mladjim djevojkama mozda ?
Ko zna kakva se hemija razmjeni u toku sexualnog odnosa
iz zadnje klupe

#14 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Zaboravljate jednu važnu pojedinost, a to je da i režija, kao i svaka druga profesija, se mijenja usavršava, nemožeš danas snimati film, montirati na način od prije 20 godina, tu je woke i još druge stvari violili ih ili ne volili, hoću reći, , morša učiti usavršavati i učiti i stalno učiti nove stvari, ako nećeš da te 30-i 40-godišnjaci pregaze, i kažu ti, bježi stari, tebe je pregazilo vrijeme...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#15 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by Chmoljo »

drži ih posao i mentalna aktivnost, odnosno vježbanje moždanih vijuga.

nisu se prepustili ležanju i pipanju jel im pritisak skočio, niej i sl.

sigurno da umnogome pomaže kvaltietan život, dobra zdravstvena njega, dovoljno je vidjeti članove engleske kraljevske porodice kako ko iz pičke dožive duboku starost.

no, mislim da im bukvalno taj mentalni rad produžava život. zato i jesu istvoremeno i oštroumni i nisu dinosaurusi u poslu.
eluna

#16 Re: Dugovječnost pojedinih reditelja

Post by eluna »

naši su stari davno rekli da "od rada niko nije krepao" ...ne umro, nego krepao, crko .....

nažalost, balkanci a pogotovu mlađe generacije, sve manje i manje rade čak i u svojim produktivnim godinama .....

konkretno znam da moju mamu na nogama održavaju obaveze...nema ih mnogo, ali eto ipak - nahrani mačke, nahrani ptice, odi do pijace makar 2 paradajza i pola kile mandarina da kupiš .....da joj nije toga, ko zna

dakle - samo rad, aktivnost, vježbanje mozga (ponekad promijenite ruku na kojoj nosite sat, pa že vam biti jasno šta znači navika)
Post Reply