BH drustvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GandalfSivi

#1 BH drustvo

Post by GandalfSivi »

Da pokusam otvoriti temu koja nije nuzno o politici, ni o bilo kojoj pojedinacnoj oblasti, nego o drustvu kao takvom. Ne mora uvijek biti kritika, mogu biti i pozitivne stvari, ali mislim da nam treba tema u kojoj se moze pricati o javnim licnostima, o umjetnicima, privrednicima, sportistima i ostalim koji kroz svoj rad kreiraju nadpoliticko, nadnacionalno, nadstranacko javno mijenje, sta gpd mi mislili o tome.

Pa da pocnem sa kritikom 😊
Intervju / Žbanić pred premijeru filma o Emeriku Blumu: Htjeli smo pokazati da BiH nije uvijek bila nazadna zemlja
https://www.klix.ba/magazin/film-tv/zba ... /241024070

Pokusava zena dokazati da “nismo uvijek bili nazadni” tako sto pravi film o liku (uz duzno postovanje prema istom), koji je umro prije 40 godina :run:
Qler

#2 Re: BH drustvo

Post by Qler »

Da, I 40 godina niko nije došao bolji...
4L0n3

#3 Re: BH drustvo

Post by 4L0n3 »

Blum je stvarno nesto konkretno ostvario i napravio u svoj vakat. Cinjenica da je rahmetli vec cetri banke ne oduzima nista od tog, cak stavise tjera na razmisljanje.

Opet s druge strane nije korektno ni ponasati se kao da nije rat bio prije 30, raspad jednog sistema i dolazak drugog; sve su to faktori koje treba razmotriti prije nego se odvazi na kritiku modernog. Obzirom da se idalje nalazimo u toj postratnoj etapi, moglo je biti i kudikamo gore.
detroit-mercy

#4 Re: BH drustvo

Post by detroit-mercy »

4L0n3 wrote: 26/10/2024 18:55 Blum je stvarno nesto konkretno ostvario i napravio u svoj vakat. Cinjenica da je rahmetli vec cetri banke ne oduzima nista od tog, cak stavise tjera na razmisljanje.

Opet s druge strane nije korektno ni ponasati se kao da nije rat bio prije 30, raspad jednog sistema i dolazak drugog; sve su to faktori koje treba razmotriti prije nego se odvazi na kritiku modernog. Obzirom da se idalje nalazimo u toj postratnoj etapi, moglo je biti i kudikamo gore.
Blum je djelovao neposredno nakon WWII :mrgreen:, nekih 30 godina poslije WWII Energoinvest je bio gigant.
Mi se 30 godina poslije zadnjeg rata jos pozivamo na rat i govorimo kako je rat bio prije samo 30 godina :mrgreen:.
Ako cemo mak na konaca, mi 30 godina poslije rata jos nismo obnovili ni sve fasade na zgradama, jos mozes vidjeti rupe od metaka i slicno.
sumirprimus

#5 Re: BH drustvo

Post by sumirprimus »

GandalfSivi wrote: 26/10/2024 00:31 Da pokusam otvoriti temu koja nije nuzno o politici, ni o bilo kojoj pojedinacnoj oblasti, nego o drustvu kao takvom. Ne mora uvijek biti kritika, mogu biti i pozitivne stvari, ali mislim da nam treba tema u kojoj se moze pricati o javnim licnostima, o umjetnicima, privrednicima, sportistima i ostalim koji kroz svoj rad kreiraju nadpoliticko, nadnacionalno, nadstranacko javno mijenje, sta gpd mi mislili o tome.

Intervju / Žbanić pred premijeru filma o Emeriku Blumu: Htjeli smo pokazati da BiH nije uvijek bila nazadna zemlja

Pokusava zena dokazati da “nismo uvijek bili nazadni” tako sto pravi film o liku (uz duzno postovanje prema istom), koji je umro prije 40 godina :run:
Ti fakat nisi svjestan koliko si sretan sto si u konacnici zavrsio preko bare.
I sto ne moras gledati u sta se ovo drsutvo na kraju pretvorilo . I bolje da ne gledas
GandalfSivi

#6 Re: BH drustvo

Post by GandalfSivi »

Samo da i ovoga nabijem na neku stvar (ne bukvalno, pu pu pu). Sarajevo ga je prihvatilo kao malo koga…

https://www.klix.ba/magazin/muzika/bozo ... /241208081
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7 Re: BH drustvo

Post by PreWiBa »

U kojem smislu mislite da kultura i mentalitet bh. stanovništva ima veze sa slavenskim narodima?

Mene je uvijek čudilo to što druge jezične grupe - arapi kao primaran primjer, ali i romanski narodi - donekle uvijek sebe vide kao braću ili makar deklarativno traže jedinstvo. Naspram toga, slaveni čine možda i najrazjedinjenu lingvističku grupu naroda, iako u našem slučaju čak i genetski imamo veoma velike zajedničke tačke.

Po mom mišljenju, to i ima svoje opravdanje. Prema mojem iskustvu, mi puno više sličnosti imamo sa narodima koji dijele balkansku regiju s nama nego sa slavenima van nje. Dosta više dijelimo sa ne-slavenskim narodima poput Rumuna, Grka, pa i evropskih i egejskih Turaka nego sa nekim prosječnim Rusom, Čehom...

Šta je vaše mišljenje glede ovog pitanja? Moram priznati da ovo najviše potiče od ličnih poznanstava, nisam imao nikad iskustvo života u nekoj zapadno- ili istočno-slavenskoj zemlji pa da bih mogao donijeti neki krajni sud...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: BH drustvo

Post by Truba »

nismo mi toliko nazadni koliko je europa napredovala
mousstapha

#9 Re: BH drustvo

Post by mousstapha »

Mnogo toga u BiH proizilazi iz cinjenice da postoje tri paralelna bh drustva. Jako je tesko proizvesti okolnosti za novog Bluma dokle god ne postoji rjesenje za ozbiljna politicka pitanja, a svi oni koji cini kao da pomazu su manje vise lesinari, bilo strani ili domaci.
Ozimician

#10 Re: BH drustvo

Post by Ozimician »

Truba wrote: 11/12/2024 14:11 nismo mi toliko nazadni koliko je europa napredovala
Ja bih cak rekao, historijski gledano, da nikad razlika nije bila manja u zadnjih 1000 god. barem.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11 Re: BH drustvo

Post by mk ultra »

Qler wrote: 26/10/2024 00:34 Da, I 40 godina niko nije došao bolji...
jeste mnogo boljih

ali je daleko više došlo gorih koji su postavili svoje standarde :bih:
Seyfo

#12 Re: BH drustvo

Post by Seyfo »

I da dođe bolji,radio bi za sebe a ne za opšte dobro.
Takav je vakat.
I da radiš za opšte dobro,u neka doba bit ćeš meta botova i gnjida tipa Mulahusić koji će se baviti dužinom suknje tvoje sestre.
Nema svak želudac za to
vjeshalica

#13 Re: BH drustvo

Post by vjeshalica »

GandalfSivi wrote: 26/10/2024 00:31 Da pokusam otvoriti temu koja nije nuzno o politici, ni o bilo kojoj pojedinacnoj oblasti, nego o drustvu kao takvom. Ne mora uvijek biti kritika, mogu biti i pozitivne stvari, ali mislim da nam treba tema u kojoj se moze pricati o javnim licnostima, o umjetnicima, privrednicima, sportistima i ostalim koji kroz svoj rad kreiraju nadpoliticko, nadnacionalno, nadstranacko javno mijenje, sta gpd mi mislili o tome.

Umrli su i grcki filozofi pa se i dan danas prica o njihovim ostavstinama. Ne vidim problem da ovo drustvo se sjeti na neki nacin Emerika, jer poslije njega drustvo nije bolje ponudilo. Kad gledas sa vremenske distance mozda je ostavstina stala u tom vremenu, ali da se nije prekinula vjv bi imali jos nekog emerika i slicno. Nezzz sto vas nervira prica o proslosti.
Mislim realno, moras se spustiti da bi kritikovao nesto sto se odnosi, evo konkretno na Emerika. Jednostavno nisi nicim dorastao da komentarises ono sto je ostavio za zivota. Inace je to problem kod onih sto iza sebe nece ostaviti nista i sto nisu dobacili dalje od onog sto jedva imaju.
vjeshalica

#14 Re: BH drustvo

Post by vjeshalica »

mk ultra wrote: 13/12/2024 08:03
jeste mnogo boljih

Ko je dosao iza njega? Navedi bar 10.
dr_Evil

#15 Re: BH drustvo

Post by dr_Evil »

vjeshalica wrote: 13/12/2024 09:10
jeste mnogo boljih

Ili barem 1 :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16 Re: BH drustvo

Post by mk ultra »

vjeshalica wrote: 13/12/2024 09:10
jeste mnogo boljih

svaka kompanija koja je u datim okolnostima uspjela imati 1000+ uposlenih i da funkcioniše i dan danas

uzmi u obzir sledeće:
- polupismeno društvo koje je jednako polupismeno bilo i u doba 60tih
- polupismeno društvo se 60tih razlikovalo od edukovanog
- edukovanog društva je više iza 1990te
- većina iz EI je ostala u BiH, tako da jedino gdje se može naći razlika jeste utjecaj države...

zamisli da sada neko iz vlasti trasira put za naše firme da rade van BiH
zamisli da je državna firma imala avion, a danas se za svaki poklon, put, pa i ovako
https://www.klix.ba/vijesti/bih/deljkov ... /241126188
mora pravdati sirotilji i polupismenom društvu

Zamisli da danas bez pomoći države, kamara firmi iz BiH radi van BiH

Znamo mi danas i bolje, ali je sirotilja i sada ipak sa diplomom polupismeno društvo sahranilo svaki potencijal koji je ovo društvo imalo.
Post Reply