STA MISLITE OPCENITO O MOTOCIKLISTIMA?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- phil manzanera
#1 STA MISLITE OPCENITO O MOTOCIKLISTIMA?
STA MISLITE OPCENITO O MOTOCIKLISTIMA?
-
stidljiv
Najvise mrzim kad se provlace po sredini traka...udaris ga ti si kriv...a to sam primjetio, buduci da vozim svakodnevno, da je to normalna pojava i da su valjda frajeri ako tako rade...Jedino sto mogu reci je da ugrozavaju saobracaj...da ne spominje one koji profuraju titovom 150 km/h i tako to... 
-
Himera
stidljiv wrote:Najvise mrzim kad se provlace po sredini traka...udaris ga ti si kriv...a to sam primjetio, buduci da vozim svakodnevno, da je to normalna pojava i da su valjda frajeri ako tako rade...Jedino sto mogu reci je da ugrozavaju saobracaj...da ne spominje one koji profuraju titovom 150 km/h i tako to...
to su ti hajvani koji potvrđivaju da izuzetaka uvijek ima a inače:I¨m a cowboy on a steelhorse i ride cause I¨m wanted dead or alive
- DaysleepeR
Budi ti lafcina pa se isprijeci motoristi koji ide izmedju auta ako kontas da si ti veci frajer.stidljiv wrote:Najvise mrzim kad se provlace po sredini traka...udaris ga ti si kriv...a to sam primjetio, buduci da vozim svakodnevno, da je to normalna pojava i da su valjda frajeri ako tako rade...Jedino sto mogu reci je da ugrozavaju saobracaj...da ne spominje one koji profuraju titovom 150 km/h i tako to...
Voziti motor u Sarajevu je kao video igrica, konstantno eskiviranje prepreka i opasnosti.
Pocev od vozaca sa mobitelom na glavurdi, do (zao mi je ali je tako) zena koje od straha ne gledaju lijevo i desno, do generalno kretena koje boli neka stvar.
Sumnjam da covjek na motoru moze da ugrozi ikoga, ako se zapuca u pjesaka - gine, ako se zapuca u auto - gine, ako se zapuca u drugi motor opet gine, da ne pricam u zapucavanju u trotoare i slicne prepreke i kad si na motoru previse si zaokupljen sa vlastitom sigurnoscu da ti je na kraj pameti ikoga drugog da ugorzavas pogotovo sto to fizicki nemozes.
Da ne duljim moje je misljenje da je vise motorista saobracaj bi bio sigurniji.
Samo naprijed momci i see you on the road.
- DaysleepeR
Molim pokretaca teme radi kvaliteta daljnje diskusije da se tacnije odredi u pitanju:
Sta mislimo o bajkerima?
ili
Sta mislimo o motociklistima?
Ako nekom treba objasnjenje razlike ova dva pojma nema problema.
Sta mislimo o bajkerima?
ili
-
daredevil
Apsolutno se slazem s tobom.DaysleepeR wrote:Budi ti lafcina pa se isprijeci motoristi koji ide izmedju auta ako kontas da si ti veci frajer.stidljiv wrote:Najvise mrzim kad se provlace po sredini traka...udaris ga ti si kriv...a to sam primjetio, buduci da vozim svakodnevno, da je to normalna pojava i da su valjda frajeri ako tako rade...Jedino sto mogu reci je da ugrozavaju saobracaj...da ne spominje one koji profuraju titovom 150 km/h i tako to...
Voziti motor u Sarajevu je kao video igrica, konstantno eskiviranje prepreka i opasnosti.
Pocev od vozaca sa mobitelom na glavurdi, do (zao mi je ali je tako) zena koje od straha ne gledaju lijevo i desno, do generalno kretena koje boli neka stvar.
Sumnjam da covjek na motoru moze da ugrozi ikoga, ako se zapuca u pjesaka - gine, ako se zapuca u auto - gine, ako se zapuca u drugi motor opet gine, da ne pricam u zapucavanju u trotoare i slicne prepreke i kad si na motoru previse si zaokupljen sa vlastitom sigurnoscu da ti je na kraj pameti ikoga drugog da ugorzavas pogotovo sto to fizicki nemozes.
Da ne duljim moje je misljenje da je vise motorista saobracaj bi bio sigurniji.
Samo naprijed momci i see you on the road.
-
LeKo
Ehhhhh, kao i u svakom segmentu, svasta u basti ima, cast izuzetcima (momcima sa kacigama, odjelima, rukavicama, cizmama....), a one celave magupe u majici kratkih rukava, bez kacige te papucama na nogama sto unistavaju cijelokupan dojam bajkera (to su koliko znam oni na sportskim motorima) treba na vjecnicu objesiti za primjer ostalima. Ovim normalnim bajkerima i motociklistima svaka cast uz poruku "uskoro sam medju Vama" 
- phil manzanera
Ideja pitanja je opcenito o onima koji voze motocikle, kako ih vide drugi koji nisu motociklisti.
(Podjela na motociklliste i bikere je druga tema i lako ju je objasniti: kada kupis motocikl, postajes motociklisata, a da bi bio biker mnogo stvari moras da SHVATIS i usvojis, a zatim i da primjenjujes opcenito u svome zivotu).
(Podjela na motociklliste i bikere je druga tema i lako ju je objasniti: kada kupis motocikl, postajes motociklisata, a da bi bio biker mnogo stvari moras da SHVATIS i usvojis, a zatim i da primjenjujes opcenito u svome zivotu).
- Bumbar
kad porastem hocu da budem bikericaDaysleepeR wrote:Molim pokretaca teme radi kvaliteta daljnje diskusije da se tacnije odredi u pitanju:
Sta mislimo o bajkerima?
ili
- DaysleepeR
OK, ali koliko vidimo vec prema prvim odgovorima da ljudi imaju vise problema sa motociklistima (ljudima koji posjeduju samo motor, a cak ni kacigu) nego sa bajkerima.phil manzanera wrote:Ideja pitanja je opcenito o onima koji voze motocikle, kako ih vide drugi koji nisu motociklisti.
Ali opet kao covjek iz tog svijeta mogu da kazem da su oni u majici i sorcu na sportaneru ipak u manjini.
Super je vidjeti da raja koja vole sportske motore sve vise voze u full opremi.
Za Easy Ridere ( kojima i sam pripadam ) propisna oprema i kultura u saobracaju nikad i nije bila problem i iz mog vlastitog iskustva, ljudi nas svugdje gledaju sa velikim simpatijama.
-
DonDavudes
Saian wrote:kad budem veliki zelim biti kao oni![]()
![]()
![]()
-
Ticall
Pozdrav svima ja kao jedan od bikera za sad sam zadovoljan ovim odgovorima jer sam ocekivao vise odgovora poput "stidljivog" ali je frajer vjerovatno ljubomoran sto mora stajati na semaforu na +40 u koloni a mi picimo
"Dont hate the player hate the game" i nemoj nas osudjivati zbog pojedinaca (celavih kretena).
DaysleepeR i svi ostali RESPECT i upravo sto ti pricam stidljivi ima izuzetaka trenutno u ovom slucaju si to ti i sad mi trebamo misliti da si ............... nebitno valjda si shvatio poruku
DaysleepeR i svi ostali RESPECT i upravo sto ti pricam stidljivi ima izuzetaka trenutno u ovom slucaju si to ti i sad mi trebamo misliti da si ............... nebitno valjda si shvatio poruku
-
stidljiv
Ma nije u tome fazon...zar ne bi pravi motociklista trebao stajati u red kao i svi drugi vozaci...kad je guzva recimo ili kad nije nebitno...
Sta recimo ako hocu da se prestrojim u drugu traku i tad naleti takav ko ti po sredini i eto ti belaja...Ja ne znam licno kakva su pravila za motocikliste ali cisto sumnjam da je dozvoljeno da se vozi tako 'frajerski' po sredini i ugrozava citav saobracaj...
Sta recimo ako hocu da se prestrojim u drugu traku i tad naleti takav ko ti po sredini i eto ti belaja...Ja ne znam licno kakva su pravila za motocikliste ali cisto sumnjam da je dozvoljeno da se vozi tako 'frajerski' po sredini i ugrozava citav saobracaj...
- DaysleepeR
Mislim da je to nepotrebna zloba i potreba za debatovanjem, naime cisto logicki to nije tacno.Prenj wrote:Nista protiv, osim sto ih mnogo cesce mozemo vidjeti na zadnjim stranicama novina u odnosu na ostali motorizovani svijet
Prvo na svakog poginulog motociklistu u ljetno doba dodju 3 u autu, dok je u zimskom periodu taj odnos 5:0 jer se motori tad ne vozaju.
Kao sto pise na ulazu na motorijadu: dodji u miru ili nemoj dolaziti nikako, glupa ti je provokacija pravo, u atutu se gine jednako lako kao na motoru, sve je do covjeka i srece.
- DaysleepeR
Stojis li ti u redu kad mozes da zaobidjes?stidljiv wrote:Ma nije u tome fazon...zar ne bi pravi motociklista trebao stajati u red kao i svi drugi vozaci...kad je guzva recimo ili kad nije nebitno...
Sumnjam.
Dalje, ako zelis da se prestrojis, proizvodjaci su izumili specijalni proizvod serijske opreme po imenu retrovizor, pogledas u njega i gle cuda, on u trenu pokaze ima li ili nema motocikliste izmedju auta.
-
Ticall
sto se tice stajanja stvar je cisto individualnosti i opsta kultura covjeka u voznji ja licno nekad stanem nekad ne, mislim vidio bih svakoga ljeti da si u jakni i kacigi i da se kuhas na ogromnom plusu i cekas na pofalicima kad se ona kolona razvuce i ako uzmemo u obzir kakva je nasa kutura voznje vozaca ja trebam biti cooler i cekati u koloni ma daj budi realan, a sto te tice tvog prestrojavanja prestroj se po pravilima prvo pogledaj retrovizore i daj zmigavac i ne brini se bice sve ok nece se niko zakucati u tebe, i da upravu si nije dozvoljeno voziti izmedju traka i po sredini ali kako auta se voze mi smo mile mace i dosta raje vozi tako da bi nas se moglo uociti jer ako sam iza tebe tu me vidis nisam ti u mrtvom kutu jos hvala bogu kako kod nas motaju iz trake u tarku mislim uzas
- Alfons Kauders
Mrzim stoku koja kupi krs od motora star x godina, i onda vozi 100 i kusur po gradu i izivljava se kako stigne.
A sto se tice istinskih ljubitelja dvotockasa, njima skidam kapu... Kad vidim djeda Vicka na Yamahi od 1600 kubika kako uziva po Tuzli, fakat mi drago...
A sto se tice istinskih ljubitelja dvotockasa, njima skidam kapu... Kad vidim djeda Vicka na Yamahi od 1600 kubika kako uziva po Tuzli, fakat mi drago...
-
The_Flyer2002
svi motoristi su supci
ups pa i ja sam motorista
kako se usudjujes pitat sta mislim o motoristima
sve najbolje naravno.
najvise volim proljecat izmedju auta da bi izbio na celo semafora
zajebajem se malo
nemam sta mislit i mi smo ljudi i ko svi ostali
ups pa i ja sam motorista
kako se usudjujes pitat sta mislim o motoristima
sve najbolje naravno.
najvise volim proljecat izmedju auta da bi izbio na celo semafora
zajebajem se malo
nemam sta mislit i mi smo ljudi i ko svi ostali
-
twowheelkamikaza
Ticall, dobro napisano "don't hate the player, hate the game"
Na zalost ostalih putnika u saobracaju, mi (mislim na one koji voze sportske motore) smo manji, laksi i brzi od automobila.
Da li mozemo zaobilaziti i preticati tamo gdje je to nemoguce izvesti automobilom?
Da, valjda je zbog toga i postoje.
Da brze predjemo Doljane, da ne cekamo u redovima na ulazu u grad tokom ljetnog vikenda, da ne kasnimo na kafu i na posao.
Sad, cinjecica je da je to ponekad bolno iskustvo, ponekad fatalno, ali bike se ne dobija kao privilegija umjesto diplome zavrsene srednje skole, tako da je u pitanju slobodan izbor pri cistoj svijesti.
Mnogo skup i zahtjevan izbor.
Imao sam dva teska pada u gradu, oba puta sam udaren od strane savjesnih vozaca automobila, slomio sam dosta kostiju, pukla mi je kaciga na vise mjesta (bikeri znaju sta to znaci, u pitanju je bio Shoei Interceptor oba puta).
U oba slucaja, da nisam imao opremu na sebi, skoro sigurno bih poginuo.
Opet, u oba slucaja, savjesni vozaci, soferi(kako ih Rambo Amadeus nazva u jednoj od svojih pjesama) su "shumaherski" prelazili iz trake u traku ili su skretali u nedozvoljen pravac.
Nijedan od njih nije bio ni ogreban, ja sam bio slomljen.
Niko od njih nije bio tuzen, jer pristao da odem u Hitnu, pa nisu mogli konstatovati teske povrede, nego sam se lijecio u sarajevskim privatnim klinikama.
Ono sto zelim reci jeste, mi koji vozimo, kako to rece jedan forumas, "ludo i bezobzirno", prihvatamo rizik da se slomimo i da poginemo (ne dao Bog) dok uzivamo u onome sto volimo.
Ne sjecam se kad je zadnji put neki biker udario pjesaka ili ugrozio bilo koga osim samog sebe ( i eventualno onoga koga je vozio, ali opet, slobodna volja).
Sloboda, onakva kakva se u mom slucaju moze dozitiviti samo tokom freefall padobranskog skoka i na motoru je neopisiva i nema smisla to objasnjavati ljudima koji nemaju volju i nisu predodredjeni da imaju kapacitet (neko kaze glupost) da prihvate rizik.
Nazalost, sloboda ima cijenu i promjene vremena me podsjecaju na to
.
sve u svemu, bezrezervna podrska bajkerima svih usmjerenja (easy rider-ima i onima koji nisko lete
)
Na zalost ostalih putnika u saobracaju, mi (mislim na one koji voze sportske motore) smo manji, laksi i brzi od automobila.
Da li mozemo zaobilaziti i preticati tamo gdje je to nemoguce izvesti automobilom?
Da, valjda je zbog toga i postoje.
Da brze predjemo Doljane, da ne cekamo u redovima na ulazu u grad tokom ljetnog vikenda, da ne kasnimo na kafu i na posao.
Sad, cinjecica je da je to ponekad bolno iskustvo, ponekad fatalno, ali bike se ne dobija kao privilegija umjesto diplome zavrsene srednje skole, tako da je u pitanju slobodan izbor pri cistoj svijesti.
Mnogo skup i zahtjevan izbor.
Imao sam dva teska pada u gradu, oba puta sam udaren od strane savjesnih vozaca automobila, slomio sam dosta kostiju, pukla mi je kaciga na vise mjesta (bikeri znaju sta to znaci, u pitanju je bio Shoei Interceptor oba puta).
U oba slucaja, da nisam imao opremu na sebi, skoro sigurno bih poginuo.
Opet, u oba slucaja, savjesni vozaci, soferi(kako ih Rambo Amadeus nazva u jednoj od svojih pjesama) su "shumaherski" prelazili iz trake u traku ili su skretali u nedozvoljen pravac.
Nijedan od njih nije bio ni ogreban, ja sam bio slomljen.
Niko od njih nije bio tuzen, jer pristao da odem u Hitnu, pa nisu mogli konstatovati teske povrede, nego sam se lijecio u sarajevskim privatnim klinikama.
Ono sto zelim reci jeste, mi koji vozimo, kako to rece jedan forumas, "ludo i bezobzirno", prihvatamo rizik da se slomimo i da poginemo (ne dao Bog) dok uzivamo u onome sto volimo.
Ne sjecam se kad je zadnji put neki biker udario pjesaka ili ugrozio bilo koga osim samog sebe ( i eventualno onoga koga je vozio, ali opet, slobodna volja).
Sloboda, onakva kakva se u mom slucaju moze dozitiviti samo tokom freefall padobranskog skoka i na motoru je neopisiva i nema smisla to objasnjavati ljudima koji nemaju volju i nisu predodredjeni da imaju kapacitet (neko kaze glupost) da prihvate rizik.
Nazalost, sloboda ima cijenu i promjene vremena me podsjecaju na to
sve u svemu, bezrezervna podrska bajkerima svih usmjerenja (easy rider-ima i onima koji nisko lete
-
Voughn
Da malo pojasnimo ovo provlacenje izmedju auta:DaysleepeR wrote:Stojis li ti u redu kad mozes da zaobidjes?stidljiv wrote:Ma nije u tome fazon...zar ne bi pravi motociklista trebao stajati u red kao i svi drugi vozaci...kad je guzva recimo ili kad nije nebitno...
Sumnjam.
Dalje, ako zelis da se prestrojis, proizvodjaci su izumili specijalni proizvod serijske opreme po imenu retrovizor, pogledas u njega i gle cuda, on u trenu pokaze ima li ili nema motocikliste izmedju auta.
Osim sto bih se slozio sa komentarom Daysleepera veznim za retrovizor napomenuo bih da se u serijskoj opremi automobila nalazi jos jedan veoma koristan detalj. Strucni naziv tog uredjaja je: "Pokazivac smijera" ili po narodski receno "Zmigavac". Koristan je izmedju ostalog sto ostale ucesnike u saobracaju obavjestava o vasoj namjeri i time uveliko pomaze sigurnijem kretanju u saobracaju. Znaci, upalis zmigavac i poglrdas u retrovizor i predjes naizvresnje radnje. To je koristan savjet, jer osim motora iza tebe se moze naci sleper a onda si ti u istoj situaciji kao i motorista u susretu sa autom (bivas "sflekan" tj ostane samo fleka od tebe). Inace je simptomaticno sto vozaci automobila reaguju na krsenje propisa samo ako je njihova guzica ugrozena, a u susretu sa motoristima se ponasaju nadmeno i superiorno sve dok ne pomisle da bi taj motorista mogao ne ostati lezati poslije pada. Tek onda se sklone.
Sve ovo moze biti jednostavno kada bi shvatili da je motor manji i uzi od auta i da ga je lako zaobici u slucaju da se krece sporije. Da su motoristi u ugrozenom polozaju u odnosu na vozace auta i da im je dovoljna zanimacija to sto su izlozeni direktnom uticaju vremenskih prilika (Kisa,vjetar, snijeg) te da im nije potrebno da ih se gura sa autima,kamionima...itd.
Motocikli nisu konstruisani za voznju u teskom saobracaju i dolazi do pregrijavaja istog. Posljedice koje time mogu nastati su velike i iritantne sa obzirom da motoristi kao "podgrupa" ucesnika u saobracaju nisu odgovorni za nastajanje zagusenja u saobracaju. Svim ovim gore navedenim razlozima sebi dajemo za pravo da ne ucestvujemo u kolapsu saobracaja te se provlacimo izmedju auta u namjeri da iz tog kolapsa izadjemo
-
IlijaLadin
Meni idu na živce likovi što se posjednu na kavasakije, jamahe... i onda onako ćelave glave, lanac do pupka promjera fi-50. Piči po gradu i do 200 na sat a onda pred nekim kafićem počne turirati, navečer buude narod. To im dodje ko nekakva nadoknada za neki nedostatak. Ma ima toga i van motora, generalno - ne volim motore ove jače. Moped +
:)