Koji password mananger?
Moderator: Benq
-
brkox
#1 Koji password mananger?
Ima li koja preporuka za password mananger, više baš ne mogu upratiti, stigao i online banking i sto drugih sitnica i razmišljam se i tih nekih 40-tak KM godišnje ako je bolje i platiti i da sam miran..
-
passiv
#3 Re: Koji password mananger?
Ja koristim Dashlane. Besplatan je na jednom uređaju, ako zelis da korstis na vise mora se platiti. Lahko se moze prebacivati sve sa jednom na drugi uređaj.
- Qler
#4 Re: Koji password mananger?
BitWarden. Mslim da je to najbolja opcija, siguran, open source, besplatan (ima placeni dio, ja ga placam jer mislim da su zasluzili tih 10$ godisnje) ali uredno ga mozes koristiti i besplatno.
- diablobih
#5 Re: Koji password mananger?
Meni firefox integrisani password manager sasvim dovoljan. Provjerava redovno i da li ti je breachovan password negdje i daje automatski sigurne passworde na stranicama, pa se ne moras peglati i razmisljati koji ces stavljati.
- Peacean
#6 Re: Koji password mananger?
Takođe BitWarden. Koristio sam nekoliko godina LastPass ali sam na preporuku prešao na BW i nemam zamjerki.
- n+1
#7 Re: Koji password mananger?
LastPass feature-wise. BitWarden cost-wise.
- MujkicHaris
#8 Re: Koji password mananger?
Google za nebitne lokacije. Za bitnije poput email, PayPal, Crunchyroll i sl. papir i olovka.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#9 Re: Koji password mananger?
Koji je u stvari benefit u korištenju nekog password managera u odnosu na google-ov? Instalirao sam ovaj Dashlane ali meni je ovo sve isto.
-
swanfilter
#10 Re: Koji password mananger?
Koristi li se mozak u danasnji vakat uopste?
- n+1
#11 Re: Koji password mananger?
Browser-based password manageri su u prošlosti bili laka meta, ne znam kakva je situacija sada, jer ih ne koristim već 10+ godina. Koliko mi je poznato, Chrome ne ekriptuje passworde kada ih šalje u cloud, što efektivno znači da bilo kakav potencijalni breach će sve tvoje passworde izložiti svekolikoj javnosti. Pored toga, sigurnosno osviještena raja se općenito ne osjeća ugodno da passworde šalje Gugletu.suad-sarajevo wrote: ↑12/11/2022 17:56 Koji je u stvari benefit u korištenju nekog password managera u odnosu na google-ov? Instalirao sam ovaj Dashlane ali meni je ovo sve isto.
Što se tiče features, Lastpass mi omogućava automatsko generiranje sigurnih passworda, dvostruku autentifikaciju, monitoring dark weba i obavijest u slučaju da se bilo koji moj email pojavi u tamošnjim leakovima, mogućnost podešavanja pristupa passwordima striktno sa određenih uređaja, ili određenih lokacija, i mnogo toga drugog.
tl:dr Ako samo želiš da ne pamtiš passworde i boli te kita za sve drugo, Chrome will do. Za sve ostalo, trebat će ti password manager.
- Praetorious
#12 Re: Koji password mananger?
Memoriram passworde u Opera / FF browser da ih ne moram kuckati, a backup napravim u svesku A5 formata (v. lijevo od monitora) na kojoj stoji tehnička 0.5mm olovka. Dugotrajna pohrana podataka + vrhunska enkripcija backupa, neprobojna preko interneta 
- xPaco1337
#15 Re: Koji password mananger?
Bitwarden jer je opensource. Ima neka ogranicenja naspram ostalih,ali barem si sigurniji do nekle. Koristio sam Lastpass vecinu vremena prije ali kad su uveli one nove gluposti sa placanjem presao sam vamo.
- suad-sarajevo
#16 Re: Koji password mananger?
Koliko sam shvatio ja bih sada trebao isključiti opciju saved passwords u chrome-u i koristiti samo recimo Bitwarden. Ukoliko želim da prestanem da mi passwordi idu prema gugletu. 
-
brkox
#17 Re: Koji password mananger?
BitWarden, isprobao/koristio free i onda odlučio platiti vrijednosti tu jednu pizzu godišnje čisto da ljude podržim - doista sam zadovoljan.
Uključim, par sitnica podesim i baš ono više ne brinem.
I moja preporuka.

Uključim, par sitnica podesim i baš ono više ne brinem.
I moja preporuka.
- suad-sarajevo
#18 Re: Koji password mananger?
I ja sam skroz ukinuo google password manager. Bitwarden. Ok. Za sada zadovoljan, prezadovoljan. Platio bih i pro verziju ali nisam siguran koje su prednosti koje bi prevagnule da to uradim.
-
Astrix
#19 Re: Koji password mananger?
Može li neko objasniti ako nije frka, instaliram ovaj bitwarden, ubacim facebook login sa generisanim passwordom. Ali kako onda da mi sinhronizira sa facebookom jer kad probam login tamo naravno kaže da nije tačan password...
- n+1
#20 Re: Koji password mananger?
Pa moraš prvo promijeniti password na Fejsu.
Staviš taj koji ti je generisao BitWarden.
LastPass ima funkciju automatske promjene passworda za određene stranice/servise.
LastPass ima funkciju automatske promjene passworda za određene stranice/servise.
-
Astrix
#21 Re: Koji password mananger?
Logično što bi rekao Čombe
Nego gledao onaj video na njihovoj stranici kako da se generiše i oni su samo tako uradili pa me zbunilo. Mislio sam da ima neka caka. Hvala!
-
rename
#22 Re: Koji password mananger?
Ja koristim preko 2 godine Lastpass. Prvu godinu sam koristio free verziju ali sam s vremenom se morao prebaciti na premium i ne žalim ni 1 KM što sam to uradio. Kamaru nekih feature i radi mi i na telefonu i na 3 računara istovremeno bez ikakvih problema.
- Qler
#23 Re: Koji password mananger?
A sve to isto, Bitwarden daje dzaba, plus sve passworde migriras uredno, meni prelazak sa LastPass na Bitwarden trajao 5 minuta
- n+1
#24 Re: Koji password mananger?
Ja probao Bitwarden i brže-bolje se vratio na LastPass. 
- Qler
#25 Re: Koji password mananger?
Ne znam, mene je lastpass iznervirao sa ogranicenjima na free tier acc, BitWarden placam iako ne moram samo zato sto su fer. Plus open source je, siguran, integrisan, imam ga na Windows, MacOS, andorid... na svim browserima (Firefox, edge, opera i chrome) i sve radi bez greske.