Snimci iz Srebrenice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

AjvazDedo

#1 Snimci iz Srebrenice

Post by AjvazDedo »

http://www.domovina.net/srebrenica/page ... 00_abc.ram

March 1993 - ABC News reports about the situation in Eastern Bosnia, the food-drops by the US Air Force and general Morillon's visit to Srebrenica.

http://www.domovina.net/srebrenica/page ... trovic.ram

VRS camera team following general Ratko Mladić and Zoran Petrović, a stringer for Belgrade Studio B TV, were the only media people present in Srebrenica in Mid-July 1995. Petrović's edited video aired only once in Belgrade, after which the original tapes mysteriously disappeared. All that was left were copies with 'black holes' -- places where the pictures had been erased. After a long search Dutch IKON TV found a VHS tape containing the original Studio B broadcast.

http://www.domovina.net/srebrenica/page ... vizier.ram
http://www.domovina.net/srebrenica/page ... 1_nova.ram
http://www.domovina.net/srebrenica/page ... andaag.ram
http://www.domovina.net/srebrenica/page ... etwerk.ram
http://www.domovina.net/srebrenica/page ... erzien.ram
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

:(
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

izgleda mi sto to cesce gledam sve vise postajem bezosjecajan prema srbiji
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

rainbow_sex wrote:izgleda mi sto to cesce gledam sve vise postajem bezosjecajan prema srbiji
mislim da se polako stvara opca bezosjecajnost....
ljudi su valjda siti obecanja i suplje price...
cujem jutros frka na cesti.... tamo kod masinske skole valjda....
Zenama Srebrenice obecani autobusi, prijevoz do Potocara...
i ne dobise nista...
pa zene fino u 8 sati blokirale cestu....dok ne dobiju ono STO IM JE OBECANO....zastoj saobracaja....svi ugasili auta, niko ne trubi, niko ne galami...pruzaju podrsku Zenama..... i onda dodju dva papka, u Corsi, odrvnu muziku do daske, pa trube, pa mic po mic se provlace do samih zena, i onda izadju iz auta i PSUJU ZENAMA SVE STO SU BLOKIRALE CESTU...
a nasi su....
pa ti sad vidi....

a one snimke, tj ONAJ SNIMAK od sat i nesto gledah sinoc...
u jednu ruku NECU DA GLEDAM jer NE MOGU...a u drugu ruku, MORAM DA VIDIM....
i nije mi jasno kako je neko mogao da IZNAJMLJUJE U VIDEOTECI snimak gdje kaze "eh, imam jos tri metka de da ispalim....cekaj, ne pucaj jos da se namjestim (kamerman)".....

:( :( :( :( :( :( :(
peanuth

Post by peanuth »

pozdrav raji, jel mi moze neko rec sa kojim programom da ih otvorim??hvala

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Zadig

Post by Zadig »

peanuth wrote:pozdrav raji, jel mi moze neko rec sa kojim programom da ih otvorim??hvala

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
real media player, ali je moguce da je server preopterecen
digger

Post by digger »

Danasnji "The Toronto Star," najveci tj., najcitaniji dnevni dnevnik u Kanadi, donio je preko citave trece strane (6 kolumna) napis "Haunted by 8,000 ghosts" opisujuci istorijat i danasnjicu oko genocida. Fotografija sa posmrtnim ostacima 610 zrtava koje ce biti sahranjene danas je na 5 col. Jako dobro napisano, sa saosjacajem i razumijevanjem.

Nazalost, link za http://www.thestar.com ne moze da otvori napis jer je isti za placene pretplatnike.

U napisu nadjoh jedan navod:

"Ja ne znam da li je bio pokolj" kaze Dragan Nikolic iz Bratunca, gdje je gradski vijecnik. "Mozda su neki pojedinci nesto ucilili ali to nije bila organizovana odmazda." Njegov brat Drago je u Hagu kao optuzeni.
Nikolic kaze da Srbi i Muslimani zive zajedno u BiH samo zato sto ih medjunarodna zajednica tjera na isto. "Brinem se da ce do gorega tek da dodje." kaze Nikolic.

S takvim kao sto si ti Dragane, i ja se brinem.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

buddha

Post by buddha »

Za one koji znaju njemacki

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0 ... 15,00.html

tekst je predug za prevod - sastoji se iz dva dijela, govori o nehapsenju najodgovornijih za genocid kao i o stradanjima civilnog bosnjackog stanovnistva na siroj teritoriji Srebrenice i stradanju Bosnjaka u okolnim gradovima
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

"Ja ne znam da li je bio pokolj" kaze Dragan Nikolic iz Bratunca, gdje je gradski vijecnik. "Mozda su neki pojedinci nesto ucilili ali to nije bila organizovana odmazda." Njegov brat Drago je u Hagu kao optuzeni.
Nikolic kaze da Srbi i Muslimani zive zajedno u BiH samo zato sto ih medjunarodna zajednica tjera na isto. "Brinem se da ce do gorega tek da dodje." kaze Nikolic.
..pa dokle vise? sta je sa ljudima koji ovako razmisljaju?

:( :( :( :(
buddha

Post by buddha »

Soul_Sista wrote:

oni su nazalost stvarnost Bosne i Hercegovine, sto je najgore, oni imaju i direktne predstavnike u vlasti....

e bas je :( :( :(
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

buddha wrote:
Soul_Sista wrote:

oni su nazalost stvarnost Bosne i Hercegovine, sto je najgore, oni imaju i direktne predstavnike u vlasti....

..znam znam znam znam....

:( :( :(

...sto manje znam to je bolje...manje glava boli :(
buddha

Post by buddha »

Minnela wrote:Prije nekoliko dana je svedska tv prikazivala jednu emisiju o zlocinu u Srebrenici i pitaju jednu staru zenu koja je izgubila i muza i dva sina, kao sta ona misli o suzivotu i ona onako uplakana, bez ikoga svog zivog , govori " nadam se, bice ako Bog da, ja sam za zajednicku BiH" a zatim pitaju isto i jednog cetnika koji zivi u nekom selu kraj Srebrenice i kojem vise na zidu slike Mladica i Karadzica, a on odgovara" ma niposto, nikad vise sa turcima, ne dolazi u obzir, a to za mrtve samo izmisljaju ".. Najzalosnije u svemu tome je da ih vecina tako razmislja... I kad bi im se pruzila prilika opet bi ubijali i klali..
Protiv toga se najbolje boriti istinom.
Zadig

Post by Zadig »

problem je u tome sto neki ljudi dozvoljavaju sebi relativizirat istinu, i onda je okrenu naopacke ko rubikovi kocku kako samo njima odgovara...
buddha

Post by buddha »

Soul_Sista wrote:
neke stvari se jednostavno NE SMIJU NE ZNATI :(
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

buddha wrote:
Soul_Sista wrote:
neke stvari se jednostavno NE SMIJU NE ZNATI :(
...ZNAM...zato i boli glava
buddha

Post by buddha »

Zadig wrote:
problem je u tome sto neki ljudi dozvoljavaju sebi relativizirat istinu, i onda je okrenu naopacke ko rubikovi kocku kako samo njima odgovara...
pa zato smo MI tu, da istinu svjedocimo :)

nesto kao protuteza mracnim silama :roll:
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

buddha wrote:
Zadig wrote:
pa zato smo MI tu, da istinu svjedocimo :)

nesto kao protuteza mracnim silama :roll:
..hoces da kazes da sa nama ovde na forumu ima nade?
buddha

Post by buddha »

Soul_Sista wrote: ..hoces da kazes da sa nama ovde na forumu ima nade?
bitno je da se genocid ne zaboravi i mi smo ovdje na forumu kockica u fragmentu. Mala, naocigled bezznacajna, ali ipak bitna :)

Drugim rijecima, IMATI STAV po ovom pitanju znaci da se nesto kao SREBRENICA nece zaboraviti. Tako da bas i nije nebitno imati stav! Jer smo svjedoci.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

pravilo je da ukoliko ne maknes neprijatelja on ce maknut tebe. otprilike ovi izgleda planiraju sledeci genecoid.

nije mi jasno ko uopce garantira bezbjednost ljudima koji se vrate u srebrenicu ?
danas

Post by danas »

evo editorial iz danasnjeg NY Times-a; izvinjavam se unaprijed za duzinu teksta i onima koji ne znaju engleski. boldirala sam najvaznije dijelove.

July 11, 2005
The Wages of Denial
By COURTNEY ANGELA BRKIC
Washington

Ten years ago this week, Serbian forces slaughtered more than 7,000 Muslim men in the eastern Bosnian town of Srebrenica. Despite the efforts of a dedicated few in Serbia, and despite the war crimes prosecutions at The Hague, Serbia is no closer today than it was a decade ago to reckoning with its war guilt.

For years Belgrade has denied involvement by its citizens in Srebrenica and other massacres of the 1990s. The recent broadcast of a graphic video that showed Serbian paramilitary police executing six young men from Srebrenica should have made it very hard to sustain that revisionism. Amazing as it seems, however, the video was not enough to shatter what Serbian human rights activist Sonja Biserko has described as the country's "state of collective denial."

Fewer than half of Serbs polled last spring believed the Srebrenica massacre took place. And while much has been made of the video's effects on a shocked Serbian public, it remains to be seen where that public will stand once the furor recedes. The Radical Party, which won 27 percent of the popular vote in the last national elections, making it the largest party in Parliament, has already criticized what it sees as the anti-Serb hysteria that "wishes at all costs to put the burden of all crimes on Serbia." Graffiti has appeared in several cities praising the "liberation" of Srebrenica. Rumors circulate that the video was doctored, or that the men committing the crimes were acting independently.

Instead of coming to terms with its past, Serbia has circumvented the issue with the narrative skills befitting a psychopath. For example, a debate on Srebrenica at the Belgrade Law Faculty earlier this year was initially titled "10 Years After the Liberation of Srebrenica." In response to the video, Serbia's president, Boris Tadic, said, "Serbia is deeply shocked" that "the killers had walked freely among us." But Mr. Tadic's government surely knows that the killers in the video are but a small fraction of the number who continue to walk the streets of Serbia and Montenegro as free men.

A fairy tale has passed for public memory until now in Serbia and Montenegro and it is conspicuous in its omission of Serb atrocities in Croatia, Bosnia-Herzegovina and Kosovo, which left hundreds of thousands dead. The Serbian version of that history denies the fact that President Slobodan Milosevic of Yugoslavia and those like him enjoyed overwhelming popular support in Serbia during the war, despite the evictions, rapes and unchecked slaughter by Yugoslav troops and irregulars. It suggests that Belgrade today has nothing to do with Belgrade as it was 10 years ago. It aims at an absurd relativism, placing Serbian atrocities within the context of crimes committed by other ethnicities (in fact, the C.I.A. has reported that Serbs were responsible for 90 percent of all atrocities committed in Bosnia). Mr. Tadic was quoted as saying, "Crimes are always individual." All of this is fiction.

At the end of the Second World War, Allied troops forced German citizens to walk through Nazi death camps. They were confronted by crimes committed in their name, in order to ensure that those crimes could not be denied or minimized later. The people of Serbia and Montenegro, by contrast, have never been forced to acknowledge the crimes committed in their name.

There are those who refuse to whitewash Serbia's recent past. The Helsinki Human Rights Committee in Serbia and the independent broadcaster Radio B92 are admirable examples. People like Natasa Kandic, chairwoman of the Humanitarian Law Center in Belgrade, have spent years fighting for the truth, often at great personal risk. Extremists threatened to lynch Ms. Kandic at the law school debate on Srebrenica, and one of them spat in her face.

Eight of Serbia's human rights groups have drafted a declaration on Srebrenica that would obligate the country's government to confess to the massacre and to "expose and punish any ideological justification of crime." But the daily newspaper Blic reported that the majority of parties in Serbia's Parliament refused not only to endorse the declaration but also to debate it.

Serbia must relinquish the fairy tale that its own wartime suffering was equivalent to the devastation it visited on others. Adopting an honest declaration on Srebrenica would have been an important first step, and the Serbian Parliament should have taken it. For as long as Serbia's people deny complicity in war crimes, they undercut any hope for justice and cheat their country out of any decent future. The Western aid money that has poured into Serbia may help rebuild the country's infrastructure, but it will do nothing to cut out the cancer that riddles the country's heart.

Western governments are anxious for reconciliation in the Balkans, which would ensure future stability in the region. They are pushing hard for the arrests of people like Radovan Karadzic, the architect of the genocide, and Ratko Mladic, who carried it out, and they lauded the speed with which the Serbian government detained those suspected of being the killers shown on the video. But those arrests will not be nearly enough.

Such men were not exceptions, nor were they acting independently, and Serbia must acknowledge this truth, rather than denying or minimizing it. That means surrendering all war crimes suspects to The Hague and paying reparations to the victims of war. The West should ask for no less than this when it considers Serbian requests for aid.

Courtney Angela Brkic is the author of "Stillness: And Other Stories" and "The Stone Fields," an account of her work excavating mass graves outside Srebrenica.
see ya

Post by see ya »

buddha wrote:
Soul_Sista wrote: ..hoces da kazes da sa nama ovde na forumu ima nade?
bitno je da se genocid ne zaboravi i mi smo ovdje na forumu kockica u fragmentu. Mala, naocigled bezznacajna, ali ipak bitna :)

Drugim rijecima, IMATI STAV po ovom pitanju znaci da se nesto kao SREBRENICA nece zaboraviti. Tako da bas i nije nebitno imati stav! Jer smo svjedoci.
slazem se!
frozen

Post by frozen »

Jeza me uhvatila i čitav dan ne popušta... Vraćaju se potisnute slike Grbavice i proživljene golgote, a onda vidim da je sve to mizerno u odnosu na svu bol Srebrenice...

Ja stvarno nemam snage da pričam o ovome :( :( :(
Fair Life

Post by Fair Life »

buddha wrote:neke stvari se jednostavno NE SMIJU NE ZNATI :(
Image
domoljub

Post by domoljub »

buddha wrote:
Soul_Sista wrote:

neka ih neka,hvala im sto tako misle,mozda odrze Bosnjake u budnom stanju, inace Bosnjaci zaspase a dobrana ih je vec zaboravilo i rat i sto je najtuznije zaboravili su i kosti svojih najrodjenijih
Post Reply