Socijalni Inzinjering

nendertalac

#1 Socijalni Inzinjering

Post by nendertalac »

Donekle suluda ideja - nek mi oproste svi razumom obdareni ali -

Moze li se odgojiti VODJA?

Moze li se "zapikat" djete, iz "podobne familije" i - obrazovati ga s ciljem da jednom postane VODJA Bosne i Hercegovine?
Taurus

Post by Taurus »

Za to je potrebna karizma, nju ili imas ili nemas....
nendertalac

Post by nendertalac »

Taurus wrote:Za to je potrebna karizma, nju ili imas ili nemas....
to se moze napravit

pusti karizmu - zanimaju me druge stvari.

kad bi sad birali - sta bi odabrali. evo - djete, bez ukaljane proslosti - kakvo bi moralo biti? iz kave bi se porodice moralo birati? sta bi to DANASNJI ljudi htjeli? Bi li ga uclanili u SDA? Ili bi mu kum bio Lagumdzija? Ili bi se moglo desiti da bude Srbin? Ili Hrvat? Ili iz mjesanog braka - recimo otac iz mjesanog braka i majka iz mjesanog braka? Ili bi moralo biti "cistokrvno"?

Koeficijent inteligencije roditelja? Koeficijent inteligencije djeteta? U koje bi ga skole slali? Cemu bi ga ucili? Dali bi moglo biti zensko djete?
kub lajkan

#4 Re: Socijalni Inzinjering

Post by kub lajkan »

nendertalac wrote:Donekle suluda ideja - nek mi oproste svi razumom obdareni ali -

Moze li se "zapikat" djete, iz "podobne familije" i - obrazovati ga s ciljem da jednom postane VODJA Bosne i Hercegovine?
Dugo nam je cekat'... :D

Ima dovoljno socijalnih filtera da se vodja prepozna i malo pogura. Ali kad je drustvo bolesno onda su ti filteri zacepljeni.

Kreni samo od obrazovanja. Koliko samo jada i cemera. Koliko samo podmicivanja i onog sitnomahalaskog "ja cu pustit tvoga na ispitu a ti moga". Koliko bijednih postdiplomskih studija kod nas na kojima se nista ne nauci, nego je samo cilj da se klepe pare. I iluzija da cemo biti bolji ako sto vise mladih ljudi sto brze prodje kroz fakultete...
Ne govorim napamet, svaki dan to gledam...
nendertalac

#5 Re: Socijalni Inzinjering

Post by nendertalac »

kub lajkan wrote:
nendertalac wrote:Donekle suluda ideja - nek mi oproste svi razumom obdareni ali -

Dugo nam je cekat'... :D

Ima dovoljno socijalnih filtera da se vodja prepozna i malo pogura. Ali kad je drustvo bolesno onda su ti filteri zacepljeni.

Kreni samo od obrazovanja. Koliko samo jada i cemera. Koliko samo podmicivanja i onog sitnomahalaskog "ja cu pustit tvoga na ispitu a ti moga". Koliko bijednih postdiplomskih studija kod nas na kojima se nista ne nauci, nego je samo cilj da se klepe pare. I iluzija da cemo biti bolji ako sto vise mladih ljudi sto brze prodje kroz fakultete...
Ne govorim napamet, svaki dan to gledam...
pa dobro hajd sve to - ali evo - zamisli da mozes za takvo djete birati kako ce se obrazovati i odgojiti. da ti nisu na putu svi zalosni zemaljski problemi - sta bi birao?
Kareem Abdul-Jabbar

#6 Re: Socijalni Inzinjering

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

:shock: :shock:

:lol::lol:

ooo, doktore Mengele, ne prepoznah Vas :lol::lol:, kako ste??
:D:D ima li momaka iz Brazila?? :lol::lol:

:? :? :shock: :shock:
nendertalac

#7 Re: Socijalni Inzinjering

Post by nendertalac »

Kareem Abdul-Jabbar wrote:

:shock: :shock:

:lol::lol:

ooo, doktore Mengele, ne prepoznah Vas :lol::lol:, kako ste??
:D:D ima li momaka iz Brazila?? :lol::lol:

:? :? :shock: :shock:
pa evo citirao si me pa ne treba da samu sebe citiram - dakle - postavljanje teme i ideje ne znaci slaganje sa temom i idejom vec otvaranje mogucih polemika na nesto sto ne samo da je moguce - nego se na tome radi vec hiljadama godina
Kareem Abdul-Jabbar

#8 Re: Socijalni Inzinjering

nendertalac wrote:- nego se na tome radi vec hiljadama godina
:lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

hiljadama godina?? :lol::lol: da, da od vremena ovih tvojih :D:D

Image
Kareem Abdul-Jabbar

nendertalac wrote:kad bi sad birali - sta bi odabrali. evo - djete, bez ukaljane proslosti - kakvo bi moralo biti? iz kave bi se porodice moralo birati? sta bi to DANASNJI ljudi htjeli? Bi li ga uclanili u SDA? Ili bi mu kum bio Lagumdzija? Ili bi se moglo desiti da bude Srbin? Ili Hrvat? Ili iz mjesanog braka - recimo otac iz mjesanog braka i majka iz mjesanog braka? Ili bi moralo biti "cistokrvno"?

Koeficijent inteligencije roditelja? Koeficijent inteligencije djeteta? U koje bi ga skole slali? Cemu bi ga ucili? Dali bi moglo biti zensko djete?
:D doktore Mengele, evo malo razmisljanja na temu "podobnosti" roditelja!

-znas bracni par koji vec ima 8-oro djece.
-otac ima sifilis, majka ima TBC
-troje djece je gluvo
-dvoje je slijepo
-jedno je mentalno retardirano
-majka je trudna opet...

Sta bi vi doktore savjetovali ovim roditeljima?

:( neandertalko :(:(
Lace

Post by Lace »

budisti traze reinkarnacije provjerenih vodja..pa onda pronadjenje reinkarnacije odgajaju...tj podsjecaju ih na ono sto su bili...i tako nekoliko generacija :D

primjer neukaljanog djeteta...pogledajte film "golden child" :D
digger

#11 Re: Socijalni Inzinjering

Post by digger »

Naravno: u Tibetu oko izbora naslijednika Dalaj Lame.

Kod nas isto moze ali na nas jeftini nacin: najprije se izabere "babo" po besmislenim kvalifikacijama i vrlinama, pa onda babin sin dobije 99.9% sansu da bude vodja zato sto je on babin sin.

Pa necemo valjda uzimati u obzir ostale kvalifikacije?
nendertalac

Post by nendertalac »

Lace wrote:budisti traze reinkarnacije provjerenih vodja..pa onda pronadjenje reinkarnacije odgajaju...tj podsjecaju ih na ono sto su bili...i tako nekoliko generacija :D

primjer neukaljanog djeteta...pogledajte film "golden child" :D
hvala!

ti mi uvijek ulijes nadu da mi nece propast post jer su neki hajvani odlucili da mi se licno zamjeraju sto sam pokrenula diskusiju o ideji koja je stara koliko i sam svjet
nendertalac

#13 Re: Socijalni Inzinjering

Post by nendertalac »

digger wrote:
Naravno: u Tibetu oko izbora naslijednika Dalaj Lame.

Kod nas isto moze ali na nas jeftini nacin: najprije se izabere "babo" po besmislenim kvalifikacijama i vrlinama, pa onda babin sin dobije 99.9% sansu da bude vodja zato sto je on babin sin.

Pa necemo valjda uzimati u obzir ostale kvalifikacije?
uzecemo sve sto treba da se vidi kako se to radi kod nas :)
kub lajkan

#14 Re: Socijalni Inzinjering

Post by kub lajkan »

nendertalac wrote: pa dobro hajd sve to - ali evo - zamisli da mozes za takvo djete birati kako ce se obrazovati i odgojiti. da ti nisu na putu svi zalosni zemaljski problemi - sta bi birao?
To sto ti zelis saznati tesko je dokuciti ako vadis iz konteksta, tj. iz okruzenja, drustva, zajednice...

Kod nas se nikad oko toga ne bi dogovorili. Mi smo drustvo koje nema svoje vrijednosti. Mislim one vrijednosti koje bi svi prihvatili kao takve. Ono sto je jednom (narodu) simbol casti drugom (narodu) je simbol svega najgoreg/najnizeg/najpodlijeg, i sve tako...

Tako da ti mi nismo ambijent za takve eksperimente. To pusi u drustvima gdje se zna sta vrijedi a sta ne vrijedi...

O tome je isto toliko bespredmetno razmisljati koliko i o ideji da u BiH japanski postane sluzbeni jezik...
Kareem Abdul-Jabbar

:D sreca, pa se priroda pobrine za dosta toga :D:D

:D profesorice, ne odgovori ti nama sta bi savjetovala onim "nepodobnim" roditeljima? :D:D
nendertalac

Post by nendertalac »

Kareem Abdul-Jabbar wrote::D sreca, pa se priroda pobrine za dosta toga :D:D

:D profesorice, ne odgovori ti nama sta bi savjetovala onim "nepodobnim" roditeljima? :D:D
zavisi u cemu je njihova nepodobnost.

evo, ko je po tebi podoban roditelj takvog djeteta?
nendertalac

#17 Re: Socijalni Inzinjering

Post by nendertalac »

kub lajkan wrote:
nendertalac wrote: pa dobro hajd sve to - ali evo - zamisli da mozes za takvo djete birati kako ce se obrazovati i odgojiti. da ti nisu na putu svi zalosni zemaljski problemi - sta bi birao?
To sto ti zelis saznati tesko je dokuciti ako vadis iz konteksta, tj. iz okruzenja, drustva, zajednice...

Kod nas se nikad oko toga ne bi dogovorili. Mi smo drustvo koje nema svoje vrijednosti. Mislim one vrijednosti koje bi svi prihvatili kao takve. Ono sto je jednom (narodu) simbol casti drugom (narodu) je simbol svega najgoreg/najnizeg/najpodlijeg, i sve tako...

Tako da ti mi nismo ambijent za takve eksperimente. To pusi u drustvima gdje se zna sta vrijedi a sta ne vrijedi...

O tome je isto toliko bespredmetno razmisljati koliko i o ideji da u BiH japanski postane sluzbeni jezik...
pa evo, hajd da postavimo standarde
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Kareem Abdul-Jabbar

nendertalac wrote:

:lol: :lol: vidi moje profesorice sto bi mijenjala teze!! :D:D
:D e, pa necemo se tako igrati :D:D

:D tvoj mozak (u kakvom god da je stanju :D ) bi birao i "uzgajao" ( :( strasno, zar ne? :( ) vodju-prema "podobnosti" roditelja :D:D
:D eto ti gore mala pricica o "podobnosti" roditelja....i naravno to ti je jedna mala eticka dilema - mozda pomogne tvom mozgu da preklopi neke prekidace-i da se ne igra dr. Mengelea :D:D
nendertalac

Post by nendertalac »

nendertalac wrote:

:D tvoj mozak (u kakvom god da je stanju :D ) bi birao i "uzgajao" ( :( strasno, zar ne? :( ) vodju-prema "podobnosti" roditelja :D:D
:D eto ti gore mala pricica o "podobnosti" roditelja....i naravno to ti je jedna mala eticka dilema - mozda pomogne tvom mozgu da preklopi neke prekidace-i da se ne igra dr. Mengelea :D:D
suti bolan, lupetas bezveze, nisi u stanju da vodis bilo kakvu konverzaciju, pravis budalu od sebe - i koliko se sjecam davno sam ti rekla da sve sto mozes da uradis za sebe je da se prijavis u specijalnu skolu. ovdje ti niko ne moze pomoci.
nendertalac

Post by nendertalac »

JahijaJilic wrote:

pa ako ste bas ubjedjeni da je to validan argument - onda zakljucak moze samo biti da mi NE MOZEMO NIKAD IMATI VODJU KOJI JE NA CELO DRZAVE DOSAO PO STANDARDIMA CASTI?
Kareem Abdul-Jabbar

nendertalac wrote:
nendertalac wrote: zavisi u cemu je njihova nepodobnost.

suti bolan, lupetas bezveze, nisi u stanju da vodis bilo kakvu konverzaciju, pravis budalu od sebe - i koliko se sjecam davno sam ti rekla da sve sto mozes da uradis za sebe je da se prijavis u specijalnu skolu. ovdje ti niko ne moze pomoci.
:lol: :lol: :lol: pa, ja i necu da vodim nikakav razgovor sa tobom :D:D
:D:D samo nam odgovori dr. Mengele-koja su to podobna djeca i sta su kriteriji za njihov izbor? :D:D
:D i ko ste vi da to "birate"? :D:D
:D i jos cekamo savjet onim "nepodobnim" roditeljima??? :roll:

:( eh, moja profesorice :(:(
nendertalac

Post by nendertalac »

sta bi savjetovala onim "nepodobnim" roditeljima?
tvoje pitanje nije tema. tema nisu nepodobni. tema su podobni. ako te toliko zanimaju nepodobni - otvoreno je par tema - prosvrljaj malo, sigurna sam da ces ih naci.

ako mislis da je tu ideju prvi imao Hitler i Mengele - onda stvarno trebas malo gledat tv, citat novine. Ko su kraljevi? Ko su predsednici drzava? Ko su sve nasljednici multimilijardera?

brukas se, stvarno se brukas
nendertalac

Post by nendertalac »

JahijaJilic wrote:

po kojim mjerilima ti licno glasas za lidere?
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Lider je vodja koji se "namece" svojim pozitivnim osobinama, kao npr. buduci generalni sekretat UN-a.

Takvoga za BiH na zalost ne vidim, a tesko i da postoji jer narod je na sve tri strane jako izmanipuliran. Uostalom morao bi biti posten prema sva tri naroda a veci lopina od ovih danasnjih. A to je da priznamo pomalo teska. Gornja situacija i postovi se odnose u glavnom na Sarajevo kao centar - kakav da jeste - kulture i simbola BiH. Zamisli kako je u zabacenim ili nedaj Boze zaostalim sredinama van Sarajeva gdje takvi "vladaju". Pa da peku ljude svaku noc malo bi koga iznenadilo. Pogledajmo koliko kriminalAca na web-ovim i u STAMPI se pokazuje saMo u suncanim naocarima, da ih inostrani istrazitelji ne prepoznaju.

Zamisli kad se tim "lokalanim" vlastodrscima pomuti pamet. Sta oni u svojim regijama rade?
Post Reply