Klima se ledi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kavaz34

#1 Klima se ledi

Post by kavaz34 »

Pozdrav forumašima. Vidim da ovdje ima stručnjaka sto se tice frigo tehnike pa se nadam da ce mi neko moci dati neki konkretan odgovor. Naime na novu kucu sam postavio dva klima uredjaja invertera oba . Jedan je vivax nov 3.5kw po deklaraciji grije do -20 dok je drugi musti sistem sa dvije unutarnje jedinice panasonic 7kw polovan malo stariji uredjaj radi na r410a gas i kada sam ga kupio covjek me uvjeravao da zadnjih 10 godina nije radio jer gdje je bio ugradjen niko to vrijeme nije zivio tu. lično sam obje postavio jer razumijem se u tu tehniku "donekle". imam i manometre i gas i jos dosta alata (nije mi to profesija niti sam neki dundjer majstor to imam samo za svoje potrebe). Stvar je u tome da po ovom vremenu kad je vanjska temp izmedju +5 i +1 obje klime jako cesto zalede vanjske jedinice te cesto idu u defrost . To rezultira jako slabim zagrijavanjem unutra. Jeste kuca nova i nema vanjske izolacije jos uvijek ali nekako mi to ne izgleda normalno. NPR u kuci gdje jos uvjek zivim imam neku 100 god staru klimu on-off koja na ovom vremenu grije kao luda ,bukvalno vreo vazduh izlazi iz nje s tim da vani nema ni trunke leda iako radi po nekoliko sati :? :? :? . to me najvise buni...ako moze neki od mastora da baci neki prijedlog bio bi zahvalan ...da sprat koji grijem je cca 70m2
kavaz34

#2 Re: Klima se ledi

Post by kavaz34 »

ok, tako svi kazu , ali zasto ova obicna stara nikad ne ledi ?
kavaz34

#3 Re: Klima se ledi

Post by kavaz34 »

Dali ima jos ko sta da doda , najvise me buni to sto ova stara nema leda nikako ??
kavaz34

#4 Re: Klima se ledi

Post by kavaz34 »

Nema pomoci za mene ?
NediM17

#5 Re: Klima se ledi

Post by NediM17 »

Prebaci se na temu "grijanje na struju", tamo su ti "strucnjaci". :run:
golfiista

#6 Re: Klima se ledi

Post by golfiista »

Pitanje je na mjestu. I ja imam isti problem sa LG inverterom, star 2 g. Prilično često ide u taj nazovi defrost mod. Na drugoj jedinici Samsung obični star 12 godina grije kao lud. E sad da li je to nešto u vezi sa zaštititama ili čime već ne znam, ali je iritantno.
Post Reply