Odjava sa mjesta direktora
Moderator: _BataZiv_0809
-
Mnogozabrinuta
#1 Odjava sa mjesta direktora
U firmi sam radila do 11 mjeseca 2019 kao direktor od 2016 jer je stari vlasnik otišao u penziju u među vremenu 1 vlasnik umire a firmu preuzima porodica odn kći. nakon toga menadžerskim ugovorom koji je važio 2 mjeseca se odjavljujem i prijavljujem na biro. Tim danom firma prestaje sa radom ali ne stiče uslove za zatvaranje. Do tada su svi porezi regulisani i duga prema državi nema. Ona nije imenovala nikoga na tu poziciju ali ni stečajnog ili likvidacionog upravnika. Ja dobila nogu i to je to ni otpremninu ni ništa.
Da li mora imenovati nekoga?
U 6 mjesecu 2020 pokušavam da otvorim svoju trgovinu ali se nalazi dug u por.upravi za porez na nekretnine koji je vlasnica prijavila u 3 mjesecu 2020 za stan u kojem ona živi i koji je isti otkupila od firme prije 5 godina te se sad por. Uprava traži da platim porez da bih nastavila sa registracijom.
Trenutni status - Dogovaram se sa vlasnicom da se taj dug prebaci na sebe jer mi je rekla da je to greška i da je to njen stan. Kaže da je moguće da uplati taxu i da se taj dug preknjiži na nju.
Da li je to moguće?
Takođe me interesuje tko je dužan da me odjavi iz svih sudskih registara kao direktora i odgovorno lice za tu firmu?
Ona ili ja??
Koji su koraci i postupci jer o tome nemam pojma? Ako može pomoć... Hvala
Da li mora imenovati nekoga?
U 6 mjesecu 2020 pokušavam da otvorim svoju trgovinu ali se nalazi dug u por.upravi za porez na nekretnine koji je vlasnica prijavila u 3 mjesecu 2020 za stan u kojem ona živi i koji je isti otkupila od firme prije 5 godina te se sad por. Uprava traži da platim porez da bih nastavila sa registracijom.
Trenutni status - Dogovaram se sa vlasnicom da se taj dug prebaci na sebe jer mi je rekla da je to greška i da je to njen stan. Kaže da je moguće da uplati taxu i da se taj dug preknjiži na nju.
Da li je to moguće?
Takođe me interesuje tko je dužan da me odjavi iz svih sudskih registara kao direktora i odgovorno lice za tu firmu?
Ona ili ja??
Koji su koraci i postupci jer o tome nemam pojma? Ako može pomoć... Hvala
- Haris.ba
#2 Re: Odjava sa mjesta direktora
Šta piše u registru za tu firmu. Je li u nazivu "u likvidaciji"?
-
Mnogozabrinuta
#3 Re: Odjava sa mjesta direktora
Trenutno nema pokrenut nikakav postupak ni stečajni ni likvidacioni
U pitanju je doo a vlasnica oteže iz samo njoj znanog razloga vjerovatno radi duga prema dobavljačima
U pitanju je doo a vlasnica oteže iz samo njoj znanog razloga vjerovatno radi duga prema dobavljačima
-
Mnogozabrinuta
#4 Re: Odjava sa mjesta direktora
Ja bi samo da me izbrišu iz svega i da nemam više nikakve veze sa njima.
- Haris.ba
#5 Re: Odjava sa mjesta direktora
Po ovome što pišeš. Ti si još direktor(ica).Mnogozabrinuta wrote: ↑05/07/2020 10:46 Ja bi samo da me izbrišu iz svega i da nemam više nikakve veze sa njima.
De ti to još provjeri. Upiši naziv firme.
https://bizreg.pravosudje.ba/pls/apex/f ... RAGA,FALSE
-
Mnogozabrinuta
#6 Re: Odjava sa mjesta direktora
To i jeste izgleda problem.
Shvatila sam da nije imenovan nitko nakon mog odlaska i da se onda ja vodim tako kao direktor.
Ja i hoću da me riješe svega kroz papire al ne znam kako i kome se obratiti i kako ide postupak uopšte.
Mjesto direktora sam morala prihvatiti radi ostanka u firmi
ELEKTRO ER KOMERC doo
Shvatila sam da nije imenovan nitko nakon mog odlaska i da se onda ja vodim tako kao direktor.
Ja i hoću da me riješe svega kroz papire al ne znam kako i kome se obratiti i kako ide postupak uopšte.
ELEKTRO ER KOMERC doo
- Hemel
#7 Re: Odjava sa mjesta direktora
Nista se ne mora ali laska.
Zasto bi tebe neko imenovao za direktora?
Zasto bi tebe neko imenovao za direktora?
-
Mnogozabrinuta
#8 Re: Odjava sa mjesta direktora
ELEKTRO ER KOMERC doo
ELEKTRO ER KOMERC doo
-
Mnogozabrinuta
#9 Re: Odjava sa mjesta direktora
Vjeruj da mi nije uopšte laskalo iako sam u firmi radila 19.5 godina
Jednostavno 1 vlasnik je išao u penziju a meni se to nametnulo kao ne pisani uslov.. To je mala firma sa 3 odn poslije 2 uposlena
Jednostavno 1 vlasnik je išao u penziju a meni se to nametnulo kao ne pisani uslov.. To je mala firma sa 3 odn poslije 2 uposlena
-
Mnogozabrinuta
#10 Re: Odjava sa mjesta direktora
ELEKTRO ER KOMERC doo
ELEKTRO ER KOMERC doo
- Haris.ba
#11 Re: Odjava sa mjesta direktora
Ti si još direktor po svemu sudeći. Sada si na birou? Kako su te na biro prijavili? Koji ti je sada radni status?
Za početak, neka vlasnica u formi odluke skupštine društva firme donese odluku o tvom razrješenju na osnovu tvoje ostavke. Problem će naravno biti kako platiti tvoje plate i doprinose. Ali, o tom potom.
Za početak, neka vlasnica u formi odluke skupštine društva firme donese odluku o tvom razrješenju na osnovu tvoje ostavke. Problem će naravno biti kako platiti tvoje plate i doprinose. Ali, o tom potom.
-
Mnogozabrinuta
#12 Re: Odjava sa mjesta direktora
Hvala na odgovoru
- Čudna sorta
#13 Re: Odjava sa mjesta direktora
U ovom slučaju ti si samo odjavljena iz radnog odnosa, koliko sam ja shvatila, i sada imaš menadžerski ugovor. Još uvijek se u sudskom registru vjerovatno vodiš kao odgovorno lice, direktor, te imaš sva prava i obaveze. Što znači da bilo šta vezano za firmu će biti poslano na tvoju adresu kao odgovornog lica, i bilo šta da ti treba tvoj JMBG će se vezati za tu firmu (mislim na poreze, doprinose, dugovanja...).
Da bi se odjavila i iz sudskog registra mora se imenovati drugi direktor (direktor se postavlja i razriješava dužnosti na osnovu sudskog rješenja), ili da se pokrene stečaj ili likvidacija firme.
Da bi se odjavila i iz sudskog registra mora se imenovati drugi direktor (direktor se postavlja i razriješava dužnosti na osnovu sudskog rješenja), ili da se pokrene stečaj ili likvidacija firme.
-
Mnogozabrinuta
#14 Re: Odjava sa mjesta direktora
To je odprilike to. Hvala Vam na konkretnom odgovoru