Konkretnije, zanimaju me događaji koji su se desili na određenom mjestu, pa makar to bile urbane "legende" i priče.
Bio bih zahvalan ako bi mi neko mogao ispričati neki od tih događaja ili dati detalje o nečemu što je već poznato.
Hvala

Hvala na informaciji. Ovo je tačno ono što sam tražio, jer bi finalni rad mog ispita trebao sadržavati najmanje 10 fotografija lokacija gdje su se desili najvažniji događaji, incidenti, proglašenja itd. Dakle sve što je specifično za Dobrinju. Ova fotografija sa Šumaherom je odličan primjer. Rečeno mi je da se ne bavim ratnim periodom jer je mnogo već rađeno i istraživano na tu temu, ali bih htio obuhvatiti i neke incidente koji su se desili poslije rata jer sam i sam bio svjedok nekih obračuna maloljetnika koji su završavali krvavo, a sjećam se i da je povremeno i neka bomba pukla tu i tamo...Thorgerson wrote: ↑08/01/2020 12:24 Otidji do opstine Novi Grad raspitaj se i tamo, dobit ćeš sigurno nekih kvalitetnih informacija.
Također imaš i mjesne zajednice, možda i to. Imaš tunel, možeš i o tome pisati.
Iako možda to već znaš, ali eto da ti ne promakne, jer je bitno Schumi je u dva navrata 96 i 97 dolazio u Sarajevu, pa i na Dobrinju.![]()
Generalno, Dobrinja je od jednog naselja gdje je bilo poprilicno puno kriminala i klosara se totalno preporodila u naselje koje je puno djece, beba, mladih roditelja. Od naselja gdje su se svakodnevno rokali, ja evo na pamtim kada je bila neka pucnjava.
Ljeti kada prođeš naseljom, nevjerovatna energija. To je teško vidjeti bilo gdje u gradu, a vani, zapadnim zemljama da ne govorim. Da je po ulicama hrpa ljudi, prolaziš šetalište, parkovi puni djece. Ljepota!
I naravno, jedno od rijetkih naselja u gradu koje je ostalo poprilicno netaknuto divljom gradnjom (barem ovi glavni prijeratni dijelovi), te se nadam da ce tako i ostati.
Da zidali su zid 1998 godine nakon hapšenja ratnog zločinca Gorana Vasića. Sjećam se da je tad bio baš veliki belaj i da nismo ni u školu išli par dana.vjesticanametli wrote: ↑09/01/2020 13:33 Zidan zid poslije rata 2 hiljade i neke ...ako ti to odg kao info
Ja sam s mojmila al stan uzeh na dobrinji....extra naselje, supeeer komsije i bome za DZetica bilo super.....![]()
To je onaj pokušaj zidanja zida na entitetskoj liniji?Erice39 wrote: ↑09/01/2020 22:01Da zidali su zid 1998 godine nakon hapšenja ratnog zločinca Gorana Vasića. Sjećam se da je tad bio baš veliki belaj i da nismo ni u školu išli par dana.vjesticanametli wrote: ↑09/01/2020 13:33 Zidan zid poslije rata 2 hiljade i neke ...ako ti to odg kao info
Ja sam s mojmila al stan uzeh na dobrinji....extra naselje, supeeer komsije i bome za DZetica bilo super.....![]()
Akademija scenskih umjetnosti, predmet fotografija.