sigurnosni (fluorescentni) prsluk
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
reaktor
#1 sigurnosni (fluorescentni) prsluk
valjda se tako zove... nadam se da znate na sta mislim... elem, cuo sam da su u hrvatskoj obavezni, a da ce i ovdje, od oktobra, biti dio obavezne opreme u automobilu...
da li znate ista o ovome i kakvo je vase misljenje... po meni je to zaista potrebno imati u autu...
da li znate ista o ovome i kakvo je vase misljenje... po meni je to zaista potrebno imati u autu...
- Kareem Abdul-Jabbar
-
The_Fluid
Ne znam to za susjednu Hrvatsku, u Austriji su obavezni od 01.maja, a ranije je vec Italija i Spanija donijela slicne propise.
Prsluci nisu skupi, u Njemackoj su se kroz lanac prodavnica ALDI prodavali po 2 Eura, u Austriji su se OEATC-a mogli kupiti za 2.60 Eura, dok se na pumpama isti prodaju po 6-7 Eura.
Imas dvije varijante, sa zutom i sa narandzastom fluoroscentnom bojom.
Razlika izmedju covjeka koji nema prsluk i covjeka koji je odjenuo na sebe isti, je u "tricavih 140 metara u prosjeku.
Jednostavnije, osoba bez prsluka u mraku postaje vidljiva na 35metara, dok osoba na prsluku se primijecuje vec na 175 metara udaljenosti od iste.
Preporucujem imati.
Prsluci nisu skupi, u Njemackoj su se kroz lanac prodavnica ALDI prodavali po 2 Eura, u Austriji su se OEATC-a mogli kupiti za 2.60 Eura, dok se na pumpama isti prodaju po 6-7 Eura.
Imas dvije varijante, sa zutom i sa narandzastom fluoroscentnom bojom.
Razlika izmedju covjeka koji nema prsluk i covjeka koji je odjenuo na sebe isti, je u "tricavih 140 metara u prosjeku.
Jednostavnije, osoba bez prsluka u mraku postaje vidljiva na 35metara, dok osoba na prsluku se primijecuje vec na 175 metara udaljenosti od iste.
Preporucujem imati.
-
The_Flyer2002
ma ni prsluk te nemoze spasiti od ovih coravih vozaca danas
- Lace
jel to moras biti obucenm u neki prsluk dok vozis? a kako ce zene to podnijeti? 
ne kontam...svrha nosenja prsluka u autu...floroscentno svijetli u mraku...a valjda prije nego ugledate covjeka..vidite farove njegovog auta...il je ovo za one koji vole setati po magistrali u sred noci...moze li mi neko pojasniti o cemu se radi
ne kontam...svrha nosenja prsluka u autu...floroscentno svijetli u mraku...a valjda prije nego ugledate covjeka..vidite farove njegovog auta...il je ovo za one koji vole setati po magistrali u sred noci...moze li mi neko pojasniti o cemu se radi
Last edited by Lace on 25/06/2005 00:19, edited 1 time in total.
-
The_Flyer2002
Lace wrote:jel to moras biti obucenm u neki prsluk dok vozis? a kako ce zene to podnijeti?
-
The_Fluid
Ne.Lace wrote:jel to moras biti obucenm u neki prsluk dok vozis? a kako ce zene to podnijeti?
U Austriji ako te policija zaustavi mogu te pitati zasto ti nije u kabini, odnosno reci ti da ne bi trebao biti u gepeku.
Jedino se u slucaju dva vozaca kamiona preporucuje, period od tri mjeseca pocev od 01. maja ove godine, da suvozac ima prsluk na sebi.
-
The_Flyer2002
haj da ih pitamo.
ZENE KAKO CE TE TO PODNJETI???
ZENE KAKO CE TE TO PODNJETI???
- Lace
Lace wrote:jel to moras biti obucenm u neki prsluk dok vozis? a kako ce zene to podnijeti?
-
The_Flyer2002
to ti ozbiljno??Lace wrote:Lace wrote:jel to moras biti obucenm u neki prsluk dok vozis? a kako ce zene to podnijeti?
pliz pojasnite...ja jos uvijek ne kontam svrhu prsluka
pa da te lakse naciljaju u mraku
-
JD
Svrha prsluka je da recimo u slucaju nesrece kada izadjes iz automobila da obuces taj prsluk da budes bolje vidljiv. Ja znam slucaj u njemackoj kad je nas covjek imao laksi udes na autoputu, izasao iz auta, i kamion ga pokupi i usmrti...Lace wrote:Lace wrote:jel to moras biti obucenm u neki prsluk dok vozis? a kako ce zene to podnijeti?
pliz pojasnite...ja jos uvijek ne kontam svrhu prsluka
Naravno da ga neces nositi na sebi dok vozis nigdje veze stvarno
-
The_Flyer2002
dobro evo ti edukovan odgovor.
da se bolje vidis u mraku kada si na cesti.

da se bolje vidis u mraku kada si na cesti.

- Lace
e to me zanimalo...znaci prsluk ima ulogu trokuta
hvala JD...ne mogu ljudi da shvate da je nekom auto samo prevozno sredstvo u kojem se vozi kao putnik...pa ne moze znati sve ove novitete koje prvi saznaju auto freakovi i pocnju da ismijavaju onog koji ne zna o cemu se radi
hvala JD...ne mogu ljudi da shvate da je nekom auto samo prevozno sredstvo u kojem se vozi kao putnik...pa ne moze znati sve ove novitete koje prvi saznaju auto freakovi i pocnju da ismijavaju onog koji ne zna o cemu se radi
-
The_Flyer2002
ako si mislila na mene onda cu ti reci da ja nikoga ne ismjavam. sta vise pokuso sam pomoci tj objasniti ti ali nisam mogo vjerovati da neznas zasto bi neko nosio floroscentni prsluk. ovo nije nikakav novitet. zakon mozda jeste ali ovi prsluci se koriste preko 20 godina od strane radnika na gradjevini ili bilo gdje drugo.Lace wrote:e to me zanimalo...znaci prsluk ima ulogu trokuta![]()
![]()
The_Fluid je vec ranije bio objanio znacajnost ovih prsluka i da poboljsavaju vidljivost na cak 140 metra tj da se vidis sa cak 175 metara.
ps stavljanje