Eto... nije im se gadilo
- Fair Life
#1 Eto... nije im se gadilo
[quote="PRISJETIMO SE PRED IZBORE
Nova politicka elita u BiH, gotovo bez iznimke, konstituirana je na valu radikalnog antikomunizma i slijepog negiranja bilo kakvih vrijednosti i dostignuca srusenog socijalistickog sistema. Zivjeli smo u mraku, jednoumlju, socijalnoj bijedi, bez prava i sloboda. Rijecju, niti je sta valjalo niti je sta vrijedno ostalo nakon pedesetogodisnje komunisticke diktature.
Tako stvari stoje s ideoloskim naslijedjem. No, kad je u pitanju materijalno naslijedje, novokomponirana klasa demokrata znatno je manje gadljiva i moralno iskljuciva.
Dapace!
U munjevitom roku "zauzela" je sve kapitalne privredne resurse koji su nesto kasnije hajduckom logikom podijeljeni i jos se uvijek dijele unutar povlastenih krugova novostvorene elite."]Alija izetbegovic se uselio u u raskosni stan nekadasnjeg komunistickog mocnika, prvog iz reda Srba, Milanka Renovice.
Izetbegovicev dugogodisnji najblizi saradnik Omer Behmen zaposjeo je prostrani stan Tode Kurtovica, svojevremeno iznimno uticajnog i mocnog pripadnika komunisticke elite.
Nekadasnji prvi covjek SDA u Sarajevu, kasnije predsjednik Stranke za BiH Safet Halilovic gnijezdo je svio u stanu Nisima Albaharija, istaknutog pripadnika antifasistickog pokreta i narodnog heroja.
Aktuelni reisu-l-ulema Mustafa efendija Ceric od 1993. godine stanuje u vrlo atraktivnoj i prostranoj kuci s jos prostranijom okucnicom u kojoj je do pred sami rat zivjela porodica Rate Dugonjica, visokopozicioniranog politicara iz Titove komunisticke nomenklature.
Ratni clan Predsjednistva BiH i dugogodisnji potpredsjednik SDA Ejup Ganic zaposjeo je drzavni rezidencijalni objekat u kojem su stanovali komunisticki prvaci, medju ostalim, i Nijaz Dizdarevic.
Ratni logisticar, dugogodisnji clan najuzeg rukovodstva SDA i jedan od najblizih Izetbegovicevih suradnika Hasan Cengic skrasio se u stanu Mise Vucicevica, nekadasnjeg vrlo uticajnog funkcionera Socijalistickog saveza.
Federalni ministar saobracaja i komunikacija, clan uzeg vodstva SDA Nedzad Brankovic nelegalno se uselio u stan Hajre Balorde, predratne guvernerke Narodne banke BiH.
Predratni predsjednik TAS-a u Njemackoj, sadasnji vlasnik desetak privatiziranih tvornica u BiH (ASA auto, Prevent, Volkswagen itd) Nijaz Hastor opredijelio se za stan svojevremeno najmocnijeg politicara u BiH, ali i ex-Jugoslavije Branka Mikulica.[/quote]
Nova politicka elita u BiH, gotovo bez iznimke, konstituirana je na valu radikalnog antikomunizma i slijepog negiranja bilo kakvih vrijednosti i dostignuca srusenog socijalistickog sistema. Zivjeli smo u mraku, jednoumlju, socijalnoj bijedi, bez prava i sloboda. Rijecju, niti je sta valjalo niti je sta vrijedno ostalo nakon pedesetogodisnje komunisticke diktature.
Tako stvari stoje s ideoloskim naslijedjem. No, kad je u pitanju materijalno naslijedje, novokomponirana klasa demokrata znatno je manje gadljiva i moralno iskljuciva.
Dapace!
U munjevitom roku "zauzela" je sve kapitalne privredne resurse koji su nesto kasnije hajduckom logikom podijeljeni i jos se uvijek dijele unutar povlastenih krugova novostvorene elite."]Alija izetbegovic se uselio u u raskosni stan nekadasnjeg komunistickog mocnika, prvog iz reda Srba, Milanka Renovice.
Izetbegovicev dugogodisnji najblizi saradnik Omer Behmen zaposjeo je prostrani stan Tode Kurtovica, svojevremeno iznimno uticajnog i mocnog pripadnika komunisticke elite.
Nekadasnji prvi covjek SDA u Sarajevu, kasnije predsjednik Stranke za BiH Safet Halilovic gnijezdo je svio u stanu Nisima Albaharija, istaknutog pripadnika antifasistickog pokreta i narodnog heroja.
Aktuelni reisu-l-ulema Mustafa efendija Ceric od 1993. godine stanuje u vrlo atraktivnoj i prostranoj kuci s jos prostranijom okucnicom u kojoj je do pred sami rat zivjela porodica Rate Dugonjica, visokopozicioniranog politicara iz Titove komunisticke nomenklature.
Ratni clan Predsjednistva BiH i dugogodisnji potpredsjednik SDA Ejup Ganic zaposjeo je drzavni rezidencijalni objekat u kojem su stanovali komunisticki prvaci, medju ostalim, i Nijaz Dizdarevic.
Ratni logisticar, dugogodisnji clan najuzeg rukovodstva SDA i jedan od najblizih Izetbegovicevih suradnika Hasan Cengic skrasio se u stanu Mise Vucicevica, nekadasnjeg vrlo uticajnog funkcionera Socijalistickog saveza.
Federalni ministar saobracaja i komunikacija, clan uzeg vodstva SDA Nedzad Brankovic nelegalno se uselio u stan Hajre Balorde, predratne guvernerke Narodne banke BiH.
Predratni predsjednik TAS-a u Njemackoj, sadasnji vlasnik desetak privatiziranih tvornica u BiH (ASA auto, Prevent, Volkswagen itd) Nijaz Hastor opredijelio se za stan svojevremeno najmocnijeg politicara u BiH, ali i ex-Jugoslavije Branka Mikulica.[/quote]
-
reaktor
ahhh, samo da mi je znati kako su drugovi (sve redom porijeklom sa planina) dosli do tih stanova u sarajevu...
dobro je vise ovih glupavih tema... svako ko je htio vratio je svoju imovinu i prodao je dalje...
glede hastora... pa covjece taj covjek ima toliko love da moze kupiti i mikulica i cijelo mu bugojno sa njim, a siguran sam da je porodica mikulica kapitalizirala na tom stanu... kao i svi koji su satro izgubili nesto
dosta mi je ovih sranja vise...
dobro je vise ovih glupavih tema... svako ko je htio vratio je svoju imovinu i prodao je dalje...
glede hastora... pa covjece taj covjek ima toliko love da moze kupiti i mikulica i cijelo mu bugojno sa njim, a siguran sam da je porodica mikulica kapitalizirala na tom stanu... kao i svi koji su satro izgubili nesto
dosta mi je ovih sranja vise...
-
BigusDickus
I, sta sad... je l' ko podnio zahtjev za povrat? 
-
reaktor
sta da diskutujem, te demagogije o borcima koji ginu na linijama i prvacima koji ginu za stanove... ma daj baPrenj wrote:zapadnjak wrote:...fair life sta si ti bio prije rata? komunista? jeli ti babo bio komunista?...A da malo diskutujete o temi?reaktor wrote:fair, ti si zaista jedan uzasno dosadan krpelj... pa covjece get a life, koji ti je klinac
-
Prenj
A sto se onda uopste javljas, ne kontam.reaktor wrote:sta da diskutujem, te demagogije o borcima koji ginu na linijama i prvacima koji ginu za stanove... ma daj baPrenj wrote:zapadnjak wrote:...fair life sta si ti bio prije rata? komunista? jeli ti babo bio komunista?...A da malo diskutujete o temi?reaktor wrote:fair, ti si zaista jedan uzasno dosadan krpelj... pa covjece get a life, koji ti je klinac
-
Prenj
1945. zapadno od Marindvora skoro da nije ni bilo grada, samo Muzej, kasarna i nekoliko ljetnikovaca.reaktor wrote:ma vecina tih stanova je, vjerovatno, pod restitucijom... pa nisu ni komunisti na alipasinom stanovali, znali su i oni da je od marindvora uzbrdo puno boljeBigusDickus wrote:I, sta sad... je l' ko podnio zahtjev za povrat?
U II svjetskom ratu, od 12.000 predratnih clanova KPJ, poginulo je 9000.
Kakva je statistika za SDA, koja tvrdi da "nas je odbranila"?
-
reaktor
prenj, da te upoznam malo sa gradom sarajevom, kada se kaze od marindvora uzbrdo ne ide se niz miljacku nego uz miljacku... pa kada si ti dosao u sarajevoPrenj wrote:1945. zapadno od Marindvora skoro da nije ni bilo grada, samo Muzej, kasarna i nekoliko ljetnikovaca.reaktor wrote:ma vecina tih stanova je, vjerovatno, pod restitucijom... pa nisu ni komunisti na alipasinom stanovali, znali su i oni da je od marindvora uzbrdo puno boljeBigusDickus wrote:I, sta sad... je l' ko podnio zahtjev za povrat?
dakle, miljacka tece od vijecnice prema ilidzi, pa tako nekako pokusaj skontati gdje je uzbrdo, a gdje nizbrdo
a sada ozbiljno
ja nikada nisam osporavao antifasisticku borbu... trebalo je stisnuti muda i suprostaviti se fasistima, iako, nije bas sve bilo kao u partizanskim filmovima
i sumnjam nesto u njihove statistike... pa koliko je cetnika uzivalo privilegije prvoboraca... huh
ili smatras da su ovi prezivjeli imali pravo istjerivati bogate ljude iz kuca kako bi smjestili sebe i svoje porodice?
ja nikako ne opravdavam ni ono sto se desavalo u sarajevu, ali i sirom bih, ali koliko znam, svi stanovi su vraceni prijeratnim vlasnicima...
koliko znam, izetbegovic je smrt docekao u svome prijeratnom stanu (neka me neko ispravi ako grijesim), ako je iko sacuvao svoj moralni integritet po tom pitanju, onda je to izetbegovic... to je sigurno bio covjek visokoga morala i skromnih prohtijeva
-
reaktor
prenj, da te upoznam malo sa gradom sarajevom, kada se kaze od marindvora uzbrdo ne ide se niz miljacku nego uz miljacku... pa kada si ti dosao u sarajevoPrenj wrote:1945. zapadno od Marindvora skoro da nije ni bilo grada, samo Muzej, kasarna i nekoliko ljetnikovaca.reaktor wrote:ma vecina tih stanova je, vjerovatno, pod restitucijom... pa nisu ni komunisti na alipasinom stanovali, znali su i oni da je od marindvora uzbrdo puno boljeBigusDickus wrote:I, sta sad... je l' ko podnio zahtjev za povrat?
dakle, miljacka tece od vijecnice prema ilidzi, pa tako nekako pokusaj skontati gdje je uzbrdo, a gdje nizbrdo
a sada ozbiljno
ja nikada nisam osporavao antifasisticku borbu... trebalo je stisnuti muda i suprostaviti se fasistima, iako, nije bas sve bilo kao u partizanskim filmovima
i sumnjam nesto u njihove statistike... pa koliko je cetnika uzivalo privilegije prvoboraca... huh
ili smatras da su ovi prezivjeli imali pravo istjerivati bogate ljude iz kuca kako bi smjestili sebe i svoje porodice?
ja nikako ne opravdavam ni ono sto se desavalo u sarajevu, ali i sirom bih, ali koliko znam, svi stanovi su vraceni prijeratnim vlasnicima...
koliko znam, izetbegovic je smrt docekao u svome prijeratnom stanu (neka me neko ispravi ako grijesim), ako je iko sacuvao svoj moralni integritet po tom pitanju, onda je to izetbegovic... to je sigurno bio covjek visokoga morala i skromnih prohtijeva
- Fair Life
zapadnjak wrote:...O kakvim stanvima ti pricas fair life...gdje su adrese tih stanova i gdje us dokazii oko iregularnosti...evo ja iz pouzdanih izvora znam da je fair life ratni profiter koji ima tri stana...dva stana je krvnicki preoteo od dvije srebrenicke izbjeglicke familije a jedan je dobio na poklon od sdp-a...
jeste lazem, a lazes i ti fair life...

Zadnje izdanje, broj 449.
-
Prenj
Zapadno od Marindvora, "nizbrdo" od Marindvora, koja je razlika?reaktor wrote:prenj, da te upoznam malo sa gradom sarajevom, kada se kaze od marindvora uzbrdo ne ide se niz miljacku nego uz miljacku... pa kada si ti dosao u sarajevoPrenj wrote:1945. zapadno od Marindvora skoro da nije ni bilo grada, samo Muzej, kasarna i nekoliko ljetnikovaca.reaktor wrote: ma vecina tih stanova je, vjerovatno, pod restitucijom... pa nisu ni komunisti na alipasinom stanovali, znali su i oni da je od marindvora uzbrdo puno bolje
Kakva je statistika za SDA, koja tvrdi da "nas je odbranila"?![]()
dakle, miljacka tece od vijecnice prema ilidzi, pa tako nekako pokusaj skontati gdje je uzbrdo, a gdje nizbrdo![]()
Sumnjas u statistike?reaktor wrote: a sada ozbiljno
Pa samo na Sutjesci je poginulo 7000 boraca, od toga je trecina bila u KPJ.
Cinjenica je da clanovi SDA u ovom ratu NISU GINULI.
Netacnoreaktor wrote: koliko znam, izetbegovic je smrt docekao u svome prijeratnom stanu (neka me neko ispravi ako grijesim), ako je iko sacuvao svoj moralni integritet po tom pitanju, onda je to izetbegovic... to je sigurno bio covjek visokoga morala i skromnih prohtijeva
-
reaktor
razlika je sto sam ja rekao da su komunisti "okupirali" stanove uzbrdo od marindvora, a ti mi pojasnio kako zapadno od marindvora nije bilo nicega osim kasarne i livada... ne znam sta si htio reci, da bi komunisti otimali i nizbrdo da je bilo icega, ili sta?Prenj wrote:
Zapadno od Marindvora, "nizbrdo" od Marindvora, koja je razlika?
zaista ne znam situaciju sa alijinim stambenim pitanjem, ali sam siguran da nije nikome nista oteo... 100 %
glede izjave da clanovi sda nisu ginuli u ratu... fakat ne kontam, da li je to nekakav lapsus ili si stvarno totalni krelac
slazem se da je svaki funkcioner povukao svoje najmilije na sigurno... i to me je izjedalo u ratu, ali nesto ne znam ni da su se opozicionari i njihovi sinovi naratovali (opet, vjerovatno ima izuzetaka)
koliko znam b.bogicevic se pojavio u uniformi i javio na raspolaganje to-u na pocetku rata - mozda je to samo legenda, ali kako bilo to mi lici na bogicevice
s druge strane znam pricu za n. kadica i pokusaj mobiliziranja njegovih sinova... uzeo covjek poziv za mobilizaciju i na poledjini napisao "ne slazem se" i potpisao - ponovo mozda je cista izmisljotina, ali mi opet lici na moguci scenario...
dakle, prenj, ja uopce ne branim sda, niti sam njihov simpatizer, ako bas zelis znati, ali ne mogu ni ljudi koji sve sto nam se desilo bacaju pod noge i prodaju mi stalno istu pricu... covjece, moje najbolje godine su prosle u ratu... i zaista ne mislim da su ni alija ni sda krivi za to, zna se ko je kriv...
i onda se pojavi nekakav tip poput faira koji mi iz neke klokanske zemlje soli pamet i prodaje 15 godina stare demagogije... ma covjece "who gives a shit"
ja sinoc bio na koncertu, bilo mi super, ma boli me vise i za mikulica i za hrenovicu i za halilovica i za brankovica... a posebno me boli za faira i njegove kosovske metode (nek ne dira aliju)
eto, zato reagujem, i imam pravo da reagujem, kome smeta neka i on reaguje
-
car-x
bas to htjedoh reci..UBL wrote:Jako pouzdan izvor informacija, isto kao i Avaz...Fair Life wrote:zapadnjak wrote:...O kakvim stanvima ti pricas fair life...gdje su adrese tih stanova i gdje us dokazii oko iregularnosti...evo ja iz pouzdanih izvora znam da je fair life ratni profiter koji ima tri stana...dva stana je krvnicki preoteo od dvije srebrenicke izbjeglicke familije a jedan je dobio na poklon od sdp-a...
jeste lazem, a lazes i ti fair life...
Zadnje izdanje, broj 449.
-
reaktor
bas velika korist od toga sto svi znamo sta su radili...hary68 wrote:ne treba nikakav izvor da dokaze da su lopovi kad svi dobro znamo sta su radili![]()
![]()
![]()
![]()
Jebi ih tamo sve odreda
dokazi, gostodo demokrate... ili ste jos drugovi pa ste jos u folu jebanja svega odreda bez dokaza... ko drukcije kaze, klevece i laze i osjetit nasu ce pest