Bosna i Hercegovina u 2019. godini bilježi manji privredni rast, što pokazuju i podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda. Ekonomisti upozoravaju da je ovo znak da je Bosna i Hercegovina na pragu recesije, naglašavajući da poboljšanja privrednog stanja neće biti bez ozbiljnih društvenih i političkih promjena.
Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. godini iznosio je 32 milijarde i 860 miliona konvertibilnih maraka (16.068 milijardi evra) što je rast od oko tri posto. BDP u prvom kvartalu ove godine je nešto lošiji nego prošle godine.
„BDP u prvom kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period prošle godine, bilježi realni rast od 2,2 posto. Ako posmatramo po područjima klasifikacije djelatnosti u prvom kvartalu ove godine, značajan rast BDP-a zabilježen je u djelatnostima trgovina na veliko i malo i popravak motornih vozila i motocikala u iznostu od 6,6 posto i umjetnost zabava i rekreacija od 5,6 posto. Realni pad BDP-a je zabilježen u djelatnostima poslovanja nekretninama i iznosio je 3,4 posto“, kaže portparolka Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.
Rast BDP-a od 2,2 posto je najmanji rast od 2015. godine. Ekonomisti upozoravaju da je ovo znak da je Bosna i Hercegovina ušla u recesiju, odnosno usporavanje privredne aktivnosti koje istodobno prati pogoršanje opšte ekonomske klime.
BiH je ušla u recesiju: Faruk Hadžić
„Prema zvanično dostupnim ekonomskim pokazateljima za Bosnu i Hercegovinu Agencije za statistiku vidimo da je u posljednja dva uzastopna kvartala, jedan u odnosu na drugi, došlo do pada BDP-a, što prema definiciji Međunarodnog monetarnog fonda znači tehnički da je zemlja ušla u recesiju“, objašnjava makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.
“BiH u stalnoj recesiji”
Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević takođe smatra da je BiH ušla u recesiju.
„Bosna i Hercegovina je stalno u recesiji samo je u pitanju brzine kojom će se ona kretati. Mislim da će se ona kretati ubrzanije. Uopšte nije moguće očekivati u ovakvom privrednom sistemu kretanje naprijed. Privredni sistem je koncipiran tako da ovo mora da propada sve dublje i dublje i to se događa“, kaže Milojević.
Jedan od glavni razloga smanjenja privredne aktivnosti u BiH, prema mišljenju Hadžića, je manji izvoz u Rusiju, Tursku i Kosovo.
„Najveći pod BDP-a je došao zbog manjeg izvoza u Tursku što je uzrokovano padom vrijednosti turske lire prošle godine i to se jasno vidi po statističkim podacima. Biće interesantno vidjeti podatke za drugi kvartal ove godine jer prema podacima koje imam nije došlo do rasta potrošnje, koja je jedna od sastavnica BDP-a, ali jeste došlo do porasta prikupljenog PDV-a što se može opravdati porastom uvoza“, ocjenjuje Hadžić.
Jedan od razloga je, kaže Milojević i sve veće zaduživanje.
„Podaci koje imamo za entitet RS, a slična situacija je i za cijelu BiH, pokazuju da smo prije deset godina zarađivala sedam maraka a vraćali jednu, a danas zarađujemo marku a vraćamo tri marke. Ovo pokazuje da naš BDP mnogo sporije raste od duga a to znači da je budućnost u jednom ekonomskom propadanju. Mi se približavamo stanju kada se neće moći vraćati dugovi i kada ćemo doživjeti potpuni finansijski kolaps“, objašnjava Milojević.
Prema podacima EUROSTAT-a, statističkog ureda Evropske unije, BDP BiH po glavi stanovnika je oko 5.000 eura koliko ima i Albanija, što je tri puta manje u odnosu na susjednu Hrvatsku ili šest puta manje u odnosu na Sloveniju.
Bavimo se ratom i nacionalizmima zbog toga što se ne bavimo postojećim problemima: Aleksa Milojević
U BDP-u BiH i dalje dominantno učešće imaju trgovina, javne službe i indirektni porezi, nauštrb proizvodnje i ako se ovo ne promijeni, kaže Milojević, budućnost ove zemlje i njenih građana se dovodi u pitanje.
„Mi nemamo osnova za racionalnu politiku, a onda se skreće u iracionalizme i nacionalizme. Vlade se ne bave onim čime bi trebale da se bave, a to je dobrobit naroda. Mi još raščišćavamo rat, a ne znamo kakva nam je budućnost. Bavimo se ratom i nacionalizmima zbog toga što se ne bavimo postojećim problemima koji narastaju i koji vode vjerovatno u neko novo zategnuće, ko zna kakvo“, upozorava Milojević.
Bez ozbiljnih društvenih i ekonomskih promjena, prema mišljenju Milojevića, situacija se neće promijeniti.
(TIP/Izvor: RSE/Autor: Erdoan Katana)
BiH ide ka recesiji
- General War
#1 BiH ide ka recesiji
Posto se razumijam u ekonomiju ko Mara u krivo slovo q..., ali dovoljno razumijem da je svemu uzrok politika... nebi trebali zabici ovu temu. pa ako neko ima da sta doda ili oduzme...jel tacno ili nije (a sigurno jeste):
- MehmedPasaMoric
#2 Re: BiH ide ka recesiji
Suti dobro je, samo nek ne puca
- moon_walker_90
#3 Re: BiH ide ka recesiji
Nismo mi nikada iz nje ni izlazili. 
-
megaman4
#4 Re: BiH ide ka recesiji
Aferom Agrokomerc iz 1987 godine, zapocet je proces urusavanja privrede tadasnje SRBiH, i od tada smo mi defacto u recesiji, tj. 33 godine traje nasa agonija.moon_walker_90 wrote:Nismo mi nikada iz nje ni izlazili.
Sve nakon toga je posljedica, cije rezultate vidimo i dan danas, a koji vode ka konacnom kolapsu bh. privrede tj. od onoga sto je jos ostalo danas.
- nosara
#5 Re: BiH ide ka recesiji
megaman4 wrote:Aferom Agrokomerc iz 1987 godine, zapocet je proces urusavanja privrede tadasnje SRBiH, i od tada smo mi defacto u recesiji, tj. 33 godine traje nasa agonija.moon_walker_90 wrote:Nismo mi nikada iz nje ni izlazili.
Sve nakon toga je posljedica, cije rezultate vidimo i dan danas, a koji vode ka konacnom kolapsu bh. privrede tj. od onoga sto je jos ostalo danas.
-
Haman2
#6 Re: BiH ide ka recesiji
Da li svi barataju istim podacima.
- HAVANA
#7 Re: BiH ide ka recesiji
Nemam pojma ali ja licno, a i svi oko mene, nikad vise posla nismo imali.Niko nista ne stize.Ludilo.Sve se ceka i traje.A nadam se da nece recesija.Pogotovo ona luda panika kao 2008 na 2009 godinu.Veze nemam ni sta je bilo, ni sta se desilo, al znam da sam izgubio uzasno puno i jedva ostao na nogama.
-
kox
#8 Re: BiH ide ka recesiji
Pa kad je Juga 1982 bankrotirala što bi mi bili bolji
Menščini da nam je kreditni rejting povećan prije par mjeseci. Vanjska zaduženost u padu, dugovi se uredno servisiraju, ne znam fakat...
Doduše i ja ovo usput čujem, možda oni znaju nešto više.
Menščini da nam je kreditni rejting povećan prije par mjeseci. Vanjska zaduženost u padu, dugovi se uredno servisiraju, ne znam fakat...
-
Bodkin
#9 Re: BiH ide ka recesiji
Recesija nije isto i bankrot.kox wrote:Pa kad je Juga 1982 bankrotirala što bi mi bili bolji![]()
![]()
Gdp nam raste iako smijesno malim tempom i nezaposlenost ostaje manje vise ista, ako nije i smanjena. Dva mozda najbitnija pokazatelja.
Kurceva ekonomija nije recesija
-
poostar
#10 Re: BiH ide ka recesiji
Ovde neće ni recesija uspjeti
-
kox
#11 Re: BiH ide ka recesiji
Gore je neko pisao baš o bankrotu pa sam se zato njega dohvatio. A recesija je čini mi se pad BDP-a dva uzastopna kvartala a ne pad rasta BDP-a, tako da mi ni to u gornjem članku nije baš jasno. Al' treba prodati novine, klikove ili šta već...Bodkin wrote:Recesija nije isto i bankrot.kox wrote:Pa kad je Juga 1982 bankrotirala što bi mi bili bolji![]()
![]()
Gdp nam raste iako smijesno malim tempom i nezaposlenost ostaje manje vise ista, ako nije i smanjena. Dva mozda najbitnija pokazatelja.
Kurceva ekonomija nije recesija
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12 Re: BiH ide ka recesiji
Kod mene posla trenutno ima, jedva stizemo, do kraja mjeseca brojim 600 lokacija od pocetka godine sirom FBiH
... a recesivno negdje postaje radi smanjenja broja radne snage
Ps sedmicno obiđem 4-5 novih booking lokacija u Centru i SG, a gdje su ostali sto isto rade...
okrece se ka drugim stvarima
Nema recesije jos, dok se gradi na sve strane i prodaje sve i svasta
Ps sedmicno obiđem 4-5 novih booking lokacija u Centru i SG, a gdje su ostali sto isto rade...
- ExNihilo
#13 Re: BiH ide ka recesiji
Na vrhuncu smo poslovnog ciklusa. Evropa usporava, usporavamo i mi. Veselje neće trajati do vijeka.
- Kikibombona
#14 Re: BiH ide ka recesiji
A Bosna i Hercegovina je samo Sarajevo. Ne znam zasto se ne odvoje kao Monako ili Vatikan.mk ultra wrote:Kod mene posla trenutno ima, jedva stizemo, do kraja mjeseca brojim 600 lokacija od pocetka godine sirom FBiH... a recesivno negdje postaje radi smanjenja broja radne snage
Ps sedmicno obiđem 4-5 novih booking lokacija u Centru i SG, a gdje su ostali sto isto rade...okrece se ka drugim stvarima
Jesi bio u Olovu i Vlasenici, ima li tamo recesije?
Kazu Bihac se raspada, je li on u BiH?
Tacno mi ova arogancija izaziva odvratnost prema Sarajevu. Na srecu, drzi me par sekundi, brzo prodje...
-
90minut
#15 Re: BiH ide ka recesiji
Kikibombona wrote:A Bosna i Hercegovina je samo Sarajevo. Ne znam zasto se ne odvoje kao Monako ili Vatikan.mk ultra wrote:Kod mene posla trenutno ima, jedva stizemo, do kraja mjeseca brojim 600 lokacija od pocetka godine sirom FBiH... a recesivno negdje postaje radi smanjenja broja radne snage
Ps sedmicno obiđem 4-5 novih booking lokacija u Centru i SG, a gdje su ostali sto isto rade...okrece se ka drugim stvarima
Tacno mi ova arogancija izaziva odvratnost prema Sarajevu. Na srecu, drzi me par sekundi, brzo prodje...
Treba te držati odvratnost, a isto tako s druge strane ti koji pljuješ su apsolutno u pravu svemirski brod je Sarajevo za ostale " gradove ".
-
swanfilter
#16 Re: BiH ide ka recesiji
Sarajvo je vrijednije od deset BiH ...
-
mistek
#17 Re: BiH ide ka recesiji
Ali najjače nekakvog profesora iz Bijeljine nahvatali da nam priča kako je BiH oduvijek u recesiji. Recesija je pad BDP u najmanje dva kvartala uzastopno. Koliko ja kontam, naš BDP raste, samo je stopa rasta manja nego prethodne godine, što je sasvim normalno. Dakle, imamo podatak za jedan kvartal i postoji rast i dalje, ali ide već kuknjava za recesiju
Primjera radi, Crna Gora sada bilježi rast 3%, nakon par perioda gdje nije padalo ispod 4%. Srbija je na 2,5%, a prošle godine isti period bio rast 4,9% itd. Dakle, ništa abnormalno.
Stopa nezaposlenosti je u konstatnom opadanju i nalazi se na historijskom minimumu. I dalje se radi o strašno velikoj stopi, ali značajno pada. Prosječna plata na historijskom maksimumu
Stopa inflacije 0,8%, kod nas irelevantna, ali uredna i taman kakva treba biti. Javni dug u odnosu na BDP pada i tek poneka zemlja u Evropi ima taj pokazatelj bolji od nas.
Ono, ekonomski jesmo dno dna, ali apsolutno nijedan ekonomski parametar ne strši i ne daje znak za uzbunu po ovom pitanju. Generalno, recesija će biti kad svi zapadnu u recesiju. Mi sami nećemo biti u tim sranjima, budite sigurni. Bezveze prepadanje naroda koji nema pojma šta je recesija, ali kontaju odmah da to znači ono da neće imati šta da jedu.
Stopa nezaposlenosti je u konstatnom opadanju i nalazi se na historijskom minimumu. I dalje se radi o strašno velikoj stopi, ali značajno pada. Prosječna plata na historijskom maksimumu
Ono, ekonomski jesmo dno dna, ali apsolutno nijedan ekonomski parametar ne strši i ne daje znak za uzbunu po ovom pitanju. Generalno, recesija će biti kad svi zapadnu u recesiju. Mi sami nećemo biti u tim sranjima, budite sigurni. Bezveze prepadanje naroda koji nema pojma šta je recesija, ali kontaju odmah da to znači ono da neće imati šta da jedu.
-
baglama
#18 Re: BiH ide ka recesiji
General War wrote:Posto se razumijam u ekonomiju ko Mara u krivo slovo q..., ali dovoljno razumijem da je svemu uzrok politika... nebi trebali zabici ovu temu. pa ako neko ima da sta doda ili oduzme...jel tacno ili nije (a sigurno jeste):
Bosna i Hercegovina u 2019. godini bilježi manji privredni rast, što pokazuju i podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda. Ekonomisti upozoravaju da je ovo znak da je Bosna i Hercegovina na pragu recesije, naglašavajući da poboljšanja privrednog stanja neće biti bez ozbiljnih društvenih i političkih promjena.
Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. godini iznosio je 32 milijarde i 860 miliona konvertibilnih maraka (16.068 milijardi evra) što je rast od oko tri posto. BDP u prvom kvartalu ove godine je nešto lošiji nego prošle godine.
„BDP u prvom kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period prošle godine, bilježi realni rast od 2,2 posto. Ako posmatramo po područjima klasifikacije djelatnosti u prvom kvartalu ove godine, značajan rast BDP-a zabilježen je u djelatnostima trgovina na veliko i malo i popravak motornih vozila i motocikala u iznostu od 6,6 posto i umjetnost zabava i rekreacija od 5,6 posto. Realni pad BDP-a je zabilježen u djelatnostima poslovanja nekretninama i iznosio je 3,4 posto“, kaže portparolka Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.
Rast BDP-a od 2,2 posto je najmanji rast od 2015. godine. Ekonomisti upozoravaju da je ovo znak da je Bosna i Hercegovina ušla u recesiju, odnosno usporavanje privredne aktivnosti koje istodobno prati pogoršanje opšte ekonomske klime.
„Prema zvanično dostupnim ekonomskim pokazateljima za Bosnu i Hercegovinu Agencije za statistiku vidimo da je u posljednja dva uzastopna kvartala, jedan u odnosu na drugi, došlo do pada BDP-a, što prema definiciji Međunarodnog monetarnog fonda znači tehnički da je zemlja ušla u recesiju“, objašnjava makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.
“BiH u stalnoj recesiji”
Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević takođe smatra da je BiH ušla u recesiju.
„Bosna i Hercegovina je stalno u recesiji samo je u pitanju brzine kojom će se ona kretati. Mislim da će se ona kretati ubrzanije. Uopšte nije moguće očekivati u ovakvom privrednom sistemu kretanje naprijed. Privredni sistem je koncipiran tako da ovo mora da propada sve dublje i dublje i to se događa“, kaže Milojević.
Jedan od glavni razloga smanjenja privredne aktivnosti u BiH, prema mišljenju Hadžića, je manji izvoz u Rusiju, Tursku i Kosovo.
„Najveći pod BDP-a je došao zbog manjeg izvoza u Tursku što je uzrokovano padom vrijednosti turske lire prošle godine i to se jasno vidi po statističkim podacima. Biće interesantno vidjeti podatke za drugi kvartal ove godine jer prema podacima koje imam nije došlo do rasta potrošnje, koja je jedna od sastavnica BDP-a, ali jeste došlo do porasta prikupljenog PDV-a što se može opravdati porastom uvoza“, ocjenjuje Hadžić.
„Podaci koje imamo za entitet RS, a slična situacija je i za cijelu BiH, pokazuju da smo prije deset godina zarađivala sedam maraka a vraćali jednu, a danas zarađujemo marku a vraćamo tri marke. Ovo pokazuje da naš BDP mnogo sporije raste od duga a to znači da je budućnost u jednom ekonomskom propadanju. Mi se približavamo stanju kada se neće moći vraćati dugovi i kada ćemo doživjeti potpuni finansijski kolaps“, objašnjava Milojević.
Prema podacima EUROSTAT-a, statističkog ureda Evropske unije, BDP BiH po glavi stanovnika je oko 5.000 eura koliko ima i Albanija, što je tri puta manje u odnosu na susjednu Hrvatsku ili šest puta manje u odnosu na Sloveniju.
Bavimo se ratom i nacionalizmima zbog toga što se ne bavimo postojećim problemima: Aleksa Milojević
U BDP-u BiH i dalje dominantno učešće imaju trgovina, javne službe i indirektni porezi, nauštrb proizvodnje i ako se ovo ne promijeni, kaže Milojević, budućnost ove zemlje i njenih građana se dovodi u pitanje.
„Mi nemamo osnova za racionalnu politiku, a onda se skreće u iracionalizme i nacionalizme. Vlade se ne bave onim čime bi trebale da se bave, a to je dobrobit naroda. Mi još raščišćavamo rat, a ne znamo kakva nam je budućnost. Bavimo se ratom i nacionalizmima zbog toga što se ne bavimo postojećim problemima koji narastaju i koji vode vjerovatno u neko novo zategnuće, ko zna kakvo“, upozorava Milojević.
Bez ozbiljnih društvenih i ekonomskih promjena, prema mišljenju Milojevića, situacija se neće promijeniti.
Meni se cini da ti ili tvoje vrelo (izvor ) niste to dobro podjelili
ispa po vama euro 2.045 km.
Jebem li ga i papir danas svasta trpi, ali to ti ga je samo 5% razlike od stvarnosti .Da je ta cifra tacna mi bi bili treci u svijetu po rastu proizvodnje i BND
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#19 Re: BiH ide ka recesiji
Procitaj sta sam napisao valjda ce ti biti jasnijeKikibombona wrote:A Bosna i Hercegovina je samo Sarajevo. Ne znam zasto se ne odvoje kao Monako ili Vatikan.mk ultra wrote:Kod mene posla trenutno ima, jedva stizemo, do kraja mjeseca brojim 600 lokacija od pocetka godine sirom FBiH... a recesivno negdje postaje radi smanjenja broja radne snage
Pokazi na karti mjesto u FBiH bio sam
I bio sam u Olovu, pa i u sirem krugu prema Ribnici, Čuništima, Carevoj ćupriji, u Vlasenici nisam
A bio sam i u Bihacu i Cazinu i Bos Krupi i Otoci, Sanskom Mostu i Kljucu sve u proslih mjesec dana. U recesiji nisu
Jedino mjesto sto je meni izgledalo napustenije nego recimo u prosloj i pretprosloj godini su Živinice. Ostalo je na istom nivou od prije 5 god ili bolje...
Meni je arogantnije sjediti kuci ili hodati u danu maksimum 5km od kuce i tako svaki dan, al sve zivo je kako pise u kliksu i avazu
Nije izasao iz kantona 2 mj
Turizam je izvukao dosta neke krajeve, ali je istina da turisti najvise spavaju u Sarajevu... cak i stanovi po Novom Sarajevu (Pofalici, Grbavica) imaju redovna noćenja...
- sinuhe
#20 Re: BiH ide ka recesiji
Kako izgleda recesija u zemlji u kojoj se godisnje proda oko 1000 novih stanova u jedno 60-70 novih zgrada. Navodno u zemlji zivi 3.5 miliona stanovnika.
Sto kaze Havana, iz gradjevinarstva, nikad vise posla i teeesko je naci dobrog majstora
Sto kaze Havana, iz gradjevinarstva, nikad vise posla i teeesko je naci dobrog majstora
- HAVANA
#21 Re: BiH ide ka recesiji
Pravo da ti kazem idu mi na neku stvar te price o recesiji.Nadignu paniku,smanje potrosnju,veze niko nema sta je al belaj i svi pricaju o njemu.I onda ko biva prodje i svi nastave dalje.A ti popusis ogromne pare,na panici.
Kad poce u 11/2008,price,frka,panika,poceli dizati pare sa banke,ustedjevine,svi samo o tome pricaju...Na kraju me banka zove da vratim odobreni revolving kredit,ugovor na godinu,ja povukao sredstva,stavio ih u opticaj...a tek treci mjesec tece...
Cuj da vratim.Vratio i vise nikad nisam usao u tu banku.A ja sitan,zamisli sta se vecim desilo? Recimo Lori...Tad su pali i nikad vise se nisu oporavili...Sura mi tad otrese i nikad se nije povratio.Toliki minus je napravio da nije mogao opet stati na noge ni par godina borbe iza toga.A alat je trebao i 2008 i 2014...Al se gubitak nije mogao vratiti.Manji stok robe,vece obaveze,nova zaduzenja i opterecenja...I ako vratis promet na prijasnji ne ide jer imas veca opterecenja.I onda ko biva proslo,ustani i na posao.Izgubio za sta sam 10 godina radio.Jebi me ako znam sto i kako.Nista ja osim panike nisam vidio.
-
kox
#22 Re: BiH ide ka recesiji
U bližoj familiji imam običnog građevinskog randika, irgeta, nije ni osnovnu završio. Dakle ne majstor, nego obični fizikalac na građevini. Danas ima veću platu nego inžinjer elektrotehnike na početku karijere u mojoj firmi prije 7-8 godina, i još konta da promijeni firmu jer mu nude veću.sinuhe wrote:Kako izgleda recesija u zemlji u kojoj se godisnje proda oko 1000 novih stanova u jedno 60-70 novih zgrada. Navodno u zemlji zivi 3.5 miliona stanovnika.
Al' ti Havani pričaj sa Islanda kako je u Bosni, na Klixu sve može.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23 Re: BiH ide ka recesiji
U kojoj si to bransi?mk ultra wrote:
- General War
#24 Re: BiH ide ka recesiji
Habaglama wrote:General War wrote:Posto se razumijam u ekonomiju ko Mara u krivo slovo q..., ali dovoljno razumijem da je svemu uzrok politika... nebi trebali zabici ovu temu. pa ako neko ima da sta doda ili oduzme...jel tacno ili nije (a sigurno jeste):
“BiH u stalnoj recesiji”
Meni se cini da ti ili tvoje vrelo (izvor ) niste to dobro podjelili![]()
ispa po vama euro 2.045 km.
Jebem li ga i papir danas svasta trpi, ali to ti ga je samo 5% razlike od stvarnosti .Da je ta cifra tacna mi bi bili treci u svijetu po rastu proizvodnje i BND
- VladaFBiH
#25 Re: BiH ide ka recesiji
Ja sam ovaj tekst pročitao do dijela gdje piše "Faruk Hadžić" - lik je ili totalni duduk ili spiner po potrebi jer nemam drugog objašnjenja za njegove nebuloze koje iznosi već godinama (i čorava kokoš ubode poneko zrno za one koji ga brane)... istina svaki put je nešto "bombastično" i neke analize radi ali kada pogledaš šta je radio vidiš da miješa kruške i jabuke doda malo i celera u svemistek wrote:Ali najjače nekakvog profesora iz Bijeljine nahvatali da nam priča kako je BiH oduvijek u recesiji. Recesija je pad BDP u najmanje dva kvartala uzastopno. Koliko ja kontam, naš BDP raste, samo je stopa rasta manja nego prethodne godine, što je sasvim normalno. Dakle, imamo podatak za jedan kvartal i postoji rast i dalje, ali ide već kuknjava za recesijuPrimjera radi, Crna Gora sada bilježi rast 3%, nakon par perioda gdje nije padalo ispod 4%. Srbija je na 2,5%, a prošle godine isti period bio rast 4,9% itd. Dakle, ništa abnormalno.
Stopa nezaposlenosti je u konstatnom opadanju i nalazi se na historijskom minimumu. I dalje se radi o strašno velikoj stopi, ali značajno pada. Prosječna plata na historijskom maksimumuStopa inflacije 0,8%, kod nas irelevantna, ali uredna i taman kakva treba biti. Javni dug u odnosu na BDP pada i tek poneka zemlja u Evropi ima taj pokazatelj bolji od nas.