Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Industrialyzer
#1 Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Drugovi, koji od ova dva izabrati? U obzir dolaze dizeli ili benzin/plin, pa ne znam kako ford podnosi lpg. Godiste 2009-2011, koje su prednosti i mane, vidim da focus ide za nesto manje para pa me zanima najvise pouzdanost i cijene odrzavanja. Zivjeli
Budzet je 9-10 hiljada
-
NediM17
#2 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Benzinca mozes naci u boljem stanju, sa manje km. A ako ides na benzinca i hoces plin, onda Megane 1.6 16v ali nadji Francuza sa sest brzina, iako nije ni Turcin los, ali Francuz je stepenicu iznad.
Sto se tice konkretno ona dva auta, Megane dCi i Focus sa plinom, ja bih radije Megan dCi iz vise razloga.
Sto se tice konkretno ona dva auta, Megane dCi i Focus sa plinom, ja bih radije Megan dCi iz vise razloga.
- Industrialyzer
#3 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
NediM17 wrote:Benzinca mozes naci u boljem stanju, sa manje km. A ako ides na benzinca i hoces plin, onda Megane 1.6 16v ali nadji Francuza sa sest brzina, iako nije ni Turcin los, ali Francuz je stepenicu iznad.
A focus dizel?
- Optimist
#4 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Focus dizel VS Megane dizel = onaj koji je u boljem stanju.
Focus benzin VS Megane benzin = Megane obavezno.
- Optimist
#5 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Edit: Ford je dosta tvrdji i povozitiji, Megane udobniji. Ako bi u oba slucaja bio dizel, pored toga koji je u boljem stanju, meni bi ulogu igrala i oprema.Optimist wrote:Focus dizel VS Megane dizel = onaj koji je u boljem stanju.
- Industrialyzer
#6 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Optimist wrote:Edit: Ford je dosta tvrdji i povozitiji, Megane udobniji. Ako bi u oba slucaja bio dizel, pored toga koji je u boljem stanju, meni bi ulogu igrala i oprema.Optimist wrote:Focus dizel VS Megane dizel = onaj koji je u boljem stanju.
E vidim da je Megane malo jaci sa cijenom, tako da nekako vucem na ovaj Focus dizel, znas li slucajno koje su boljke tih motora? Kakav je Ford u ovoj gneraciji sa limarijom, nisam ih nesto vidjao hrdjave
-
vauvau
#7 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Ford hrđa, a renault je reciklirana plastika, poješće ti ga kerovi na parkingu.
- bingov buraz
#8 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Šta još ima u devedesetčetvrtoj?vauvau wrote:Ford hrđa, a renault je reciklirana plastika, poješće ti ga kerovi na parkingu.
- Industrialyzer
#9 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
dobro jevauvau wrote:Ford hrđa, a renault je reciklirana plastika, poješće ti ga kerovi na parkingu.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
UmaX
#11 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Samo kobajagi premijum audi bajo moj, 3xeslajn, ocam.vauvau wrote:Ford hrđa, a renault je reciklirana plastika, poješće ti ga kerovi na parkingu.
-
vauvau
#12 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
I audi hrđa.UmaX wrote:Samo kobajagi premijum audi bajo moj, 3xeslajn, ocam.vauvau wrote:Ford hrđa, a renault je reciklirana plastika, poješće ti ga kerovi na parkingu.
- Bakir1
#13 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
ali, dacija ne hrdza, posebno ne nova 
-
vauvau
#14 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Moraš biti stvarno poseban da kupiš to rumunjsko smeće.Bakir1 wrote:ali, dacija ne hrdza, posebno ne nova
-
UmaX
#15 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Ne hrDZa ocam, on ima plasticnu zastitu odozdovauvau wrote:I audi hrđa.UmaX wrote:Samo kobajagi premijum audi bajo moj, 3xeslajn, ocam.vauvau wrote:Ford hrđa, a renault je reciklirana plastika, poješće ti ga kerovi na parkingu.
-
adisonE
#16 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Megane znam da je teski plastikaner, otvoris vozaceva vrata - nema kila u njima... Forda nisam imao priliku voziti...
Sto se tice udobnosti, vjerujem da je na strani francuza.
Sto se tice udobnosti, vjerujem da je na strani francuza.
-
UmaX
#17 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Ma i nije Megane nesto udobniji, zadnjih 10 godina su i francuzi postali tvrdji.
-
drsrle
#18 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Imam i vozim forda vec vise od 15 godina, ford ima pocincanu limariju = ne hrdja. 12 godina si rahat. Fordov dizelas tdci je ustvari peugeotov hdi dizelas kojem nema smrti. Sipaj i vozi brate. Kakav renault, dok to svabo ne zavrne. Ford se pravi u koelnu. Hajd zivio i ne razmisljaj puno.
-
UmaX
#19 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Koliko neistine u ovom postu iznad.
Ford itekako hrdja, cak i mnogo mladji od 12 godina. Cak i oni koji vole i voze Ford to znaju.
Druga stvar, 1.6TDCI koji jest 1.6HDI (to je tacno) je sve samo ne pouzdan motor. Tih i ugladjen - da, pouzdan - ne.
Ford itekako hrdja, cak i mnogo mladji od 12 godina. Cak i oni koji vole i voze Ford to znaju.
Druga stvar, 1.6TDCI koji jest 1.6HDI (to je tacno) je sve samo ne pouzdan motor. Tih i ugladjen - da, pouzdan - ne.
- Travnički Noćni Šetač
#20 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Ja ću malo kulturnije reći: u najmanju ruku neprecizno...UmaX wrote:Koliko neistine u ovom postu iznad.
...
1,6 TDCi i 1,6 HDI su zajednički projekat PSA i Forda a ne isključivo PSA motor, i isti se koristio i u Volvu i u Mazdi i u Citroenu i u Pežou i u Suzukiju jedno vrijeme i u Toyoti pa čak i u Miniju....
2011.g. Ford je samostalno izvršio redizajn 1,6 TDCI motora na drugi način nego PSA i od tog momenta se dosta razlikuju...
...
jedini problem kod 1,6 TDCi motora je veliki raspon servisiranja ( 20 000 km ) za koji je fabrika nakon uočenih problema preporukom smanjila na 10 000 km... ako neko nije poslušao preporuku fabrike, ili ako ne održava pravilno vozilo onda je do njega... ja sam lično prešao oko 250 000 km sa 1,6 tdci motorom...
...
Čak i mi koji vozimo Ford znamo da Ford ne hrdja ni manje ni više nego ostala vozila... mitove o autima devedesetih treba ostaviti tamo odakle potiču... Minimum zaštite u smislu pocinčane karoserije i antikorozivne zaštite nemaju veze sa željama i mogućnosti proizvođača već postoji EU standard ( ISO 1461) koji moraju ispunjavati proizvodjači koji proizvode i prodaju svoja vozila na evropskom tlu... opet ako se neko oštećenje karoserije ne sanira na vrijeme naravno da će ga zahvatiti hrdja kao i mercedesa i opela i mazdu i volva i bilo koga drugog jer je tu riječ o hemijskom procesu na golom metalu pa tako i emajlirani frižideri pohrdjaju kao i limeni oluci kada su oštećeni...
...
Pokretač teme neka izabere automobil koji mu najviše odgovara i neka ne sluša nikoga, pogotovo ne mene...
ali ljuti me kada se tako lako kaže nekome da govori neistine na osnovu nekih starih mitova i legendi, a znam da čovjek već preko desetak godina vozi Forda...
- amar1994
#21 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
uglavnom reno ne moze bit bolji od forda da se na glavu nasadi

fer poredjenje bi bio mk3 focus ili meagane 3..
-
vauvau
#22 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Hrđao bi i renault da nije od plastičnih flaša napravljen. Istopi se na suncu jačem.UmaX wrote:Koliko neistine u ovom postu iznad.
A ford hrđa katastrofa, to jedino ne vide ovi što ga voze.
Plus što izgleda imaju problema sa motorima velikih.
A nije ni čudo kad im francuzi prave motor.
- Qler
#23 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
6 godina vozio Mondea MK3, auto nikad garaze nije vidjelo... nema hrdje... ne znam gdje je to problem... a ni sa motorom nisam imao problema vala...
- Travnički Noćni Šetač
#24 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
To zavisi od afiniteta kupca... uopste se nisam doticao izbora koji ce kupac napraviti, cak sam rekao da mene nikako ne posluša, vec sam reagovao na gornji komentar kojim se sasvim jednostavno kaze covjeku da govori neistine bez ikakvih dokaza o tome osim mitova i legendi i bez poznavanja cinjenica...amar1994 wrote:uglavnom reno ne moze bit bolji od forda da se na glavu nasadi![]()
- amar1994
#25 Re: Ford Focus mk2 FL ili Renault Megane 3
Qler wrote:6 godina vozio Mondea MK3, auto nikad garaze nije vidjelo... nema hrdje... ne znam gdje je to problem... a ni sa motorom nisam imao problema vala...
ako misle na ovu hrdju na vjesanju,to ima skoro svaki auto..