Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
- Filadendron96
#1 Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Moze li neko da mi pomogne:
Stigli su mi racuni za struju, cak 3 komada. Uglavnom, na racunima su izrazeni razliciti iznosi za razlicite periode. Znaci, na prvom racunu za period 09. - 12.03.2019. ukupan iznos je 231,14 KM, na drugom racunu za period 07.02. - 08.03.2019. ukupan iznos je 217,70 KM, i naravno na trecem racunu za isti period 07.02. - 08.03.2019. ukupan iznos je 268,26 KM. S obzirom da racune placam na vrijeme prije kraja mjeseca i da mi mjesecna potrošnja struje nije prelazila 300 KM, imam osjećaj da je ovo neka greška ili da neko nije dobro proknjizio racune, jer su ovo visoki iznosi za tako kratak period. Postavicu link za slike ispod pa ako hocete mozete vidjeti i sami (ove licne informacije sam izbrisao naravno). Da li je neko imao iskustva sa ovim problemom i ako da kako ste ga rijesili? Hvala svima!
Stigli su mi racuni za struju, cak 3 komada. Uglavnom, na racunima su izrazeni razliciti iznosi za razlicite periode. Znaci, na prvom racunu za period 09. - 12.03.2019. ukupan iznos je 231,14 KM, na drugom racunu za period 07.02. - 08.03.2019. ukupan iznos je 217,70 KM, i naravno na trecem racunu za isti period 07.02. - 08.03.2019. ukupan iznos je 268,26 KM. S obzirom da racune placam na vrijeme prije kraja mjeseca i da mi mjesecna potrošnja struje nije prelazila 300 KM, imam osjećaj da je ovo neka greška ili da neko nije dobro proknjizio racune, jer su ovo visoki iznosi za tako kratak period. Postavicu link za slike ispod pa ako hocete mozete vidjeti i sami (ove licne informacije sam izbrisao naravno). Da li je neko imao iskustva sa ovim problemom i ako da kako ste ga rijesili? Hvala svima!
Last edited by Filadendron96 on 20/03/2019 16:28, edited 1 time in total.
-
wolfie
-
kakavdanakneiskustvu
-
Ci-Nick
#4 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Pogledaj ovaj prvi račun, tu imaš samo višu tarifu, samo skupu struju, što ukazuje na to da je došlo do kvara na uklopnom satu pa nije prebacivao na nižu tarifu.Filadendron96 wrote:Moze li neko da mi pomogne:
https://flic.kr/p/24DjRzZ
https://flic.kr/p/24DjRzt
https://flic.kr/p/T7Gaas
Oni su to primjetili pa su ti obračunali po srednjoj tarifi. Tako da ti ovaj račun od 268 KM nije bitan, trebaš platiti samo ova druga dva računa.
Ako nisi zadovoljan sa tim da platiš po srednjoj cijeni odeš i napraviš reklamaciju ili pošalješ mail. Tražiš da ti se obračuna po prosjeku dosadašnje potrošnje ( omjer niže i više tarife ).
Što se tiče reklamacija jako su fer i meni su tako ispravili grešku i bio sam više nego zadovoljan.
Evo i piše ti na trećem računu koliki imaš dug do tog računa.
- славянин
#5 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Mirza - informacije tipa broja racuna- broj mjernog mjesta i slicno - nemojte da objavljujete. Stitite svoje licne podatke 
-
Rizvan
#6 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Kad je bilo posljednje poskupljenje struje za domaćinstva i koliko je iznosilo?
Primjećujem posljednjih mjeseci značajno povećanje iznosa na računima.
- Filadendron96
#7 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Hvala na objašnjenju. Mislim da cu ovo ipak morati reklamirati jer nema apsolutno nikakve sanse da je sat ovoliku potrošnju obracunao tj. nema sanse da sam potrošio ovoliku količinu kWh. Ja ovo ne namjeravam da platim, bar ne ovaj drugi racun, jer kada pogledam moju mjesečnu potrošnju za prethodne mjesece itekako se moze primijetiti razlika. Ovo mi stvarno nema smisla. Samo moje mišljenje, ali i iskustvo. Takodjer sam zaboravio spomenuti da su ova dva racuna stigla bez koverte tj. nisu bili upakovani u kovertu, sto mi je isto malo sumnjivo jer svi racuni od elektroprivrede stizu u koverti.
- mirsek
#8 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Meni u stanu od 52 kvadrata, struja dolazi jednom 60 KM jednom oko 100 KM, isto trosim, ja ih zvao, kazu gasite bojler kad je skupa struja, mijenjali i brojilo, nista ne pomaze.Rizvan wrote:Kad je bilo posljednje poskupljenje struje za domaćinstva i koliko je iznosilo?
- mirsek
#9 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Vjeruj da ti je onda jedino rjesenje vlastito brojilo.Filadendron96 wrote:Hvala na objašnjenju. Mislim da cu ovo ipak morati reklamirati jer nema apsolutno nikakve sanse da je sat ovoliku potrošnju obracunao tj. nema sanse da sam potrošio ovoliku količinu kWh. Ja ovo ne namjeravam da platim, bar ne ovaj drugi racun, jer kada pogledam moju mjesečnu potrošnju za prethodne mjesece itekako se moze primijetiti razlika. Ovo mi stvarno nema smisla. Samo moje mišljenje, ali i iskustvo. Takodjer sam zaboravio spomenuti da su ova dva racuna stigla bez koverte tj. nisu bili upakovani u kovertu, sto mi je isto malo sumnjivo jer svi racuni od elektroprivrede stizu u koverti.
-
Ci-Nick
#10 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
I sam u tekstu kažeš da ti mjesečna potrošnja nikad nije prelazila 300 KM a ova dva računa skupa iznose 238 KM za period od 07.02. do 12.03. i sad ti je to odjednom mnogo,..Filadendron96 wrote:Hvala na objašnjenju. Mislim da cu ovo ipak morati reklamirati jer nema apsolutno nikakve sanse da je sat ovoliku potrošnju obracunao tj. nema sanse da sam potrošio ovoliku količinu kWh. Ja ovo ne namjeravam da platim, bar ne ovaj drugi racun, jer kada pogledam moju mjesečnu potrošnju za prethodne mjesece itekako se moze primijetiti razlika. Ovo mi stvarno nema smisla. Samo moje mišljenje, ali i iskustvo. Takodjer sam zaboravio spomenuti da su ova dva racuna stigla bez koverte tj. nisu bili upakovani u kovertu, sto mi je isto malo sumnjivo jer svi racuni od elektroprivrede stizu u koverti.
ja sam ti lijepo objasnio,.. ili prihvati ovaj dug i plati ili piši mail.
- triconja
#11 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Koliko se mora struje potrosit da dodje oko 250 maraka, to moras masine imat i moguce da sjebes kosinus fi od silne upotrebe induktora i eto ga 250 marki, ha ja.
- mirsek
#12 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Mozda majna bit coins.triconja wrote:Koliko se mora struje potrosit da dodje oko 250 maraka, to moras masine imat i moguce da sjebes kosinus fi od silne upotrebe induktora i eto ga 250 marki, ha ja.
- triconja
#13 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Dobro je, da je trofazni prikljucak doslo bi mu 380 markimirsek wrote:Mozda majna bit coins.triconja wrote:Koliko se mora struje potrosit da dodje oko 250 maraka, to moras masine imat i moguce da sjebes kosinus fi od silne upotrebe induktora i eto ga 250 marki, ha ja.
-
Ci-Nick
#14 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
tu na računima piše 1286 +133 kWh za period od 33 dana.triconja wrote:Koliko se mora struje potrosit da dodje oko 250 maraka, to moras masine imat i moguce da sjebes kosinus fi od silne upotrebe induktora i eto ga 250 marki, ha ja.
Trideset i tri dana imaju 792 sata, pa ako podjelimo 1419 kWh sa 792 sata dobijemo 1,79 kWh po svakom satu.
Ako uključiš dva konvertora ili dvije grijalice od po 2kWh na max, i ne isključuješ ih, sigurno će bez problema potrošiti i više.
Ja se ne grijem na struju ali redovni trošim preko 600 kWh.
Mašina sa suđe skoro svaki dan, mašina za veš, mašina za sušenje veša, boljer, kuha se, peče se,.. ode struja.
-
kakavdanakneiskustvu
#15 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
komsija mi ima stan od preko 80 kvadrata,grije se konvektorima,prvu zimu od useljenja,onu kad je bilo minus 26 ,racun za struju mu bio 320 maraka,nije gasio konvektor cijeli mjesec,bar tako kaze
- славянин
#16 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Kakva mu je izolacija na kuci/stanu ?kakavdanakneiskustvu wrote:komsija mi ima stan od preko 80 kvadrata,grije se konvektorima,prvu zimu od useljenja,onu kad je bilo minus 26 ,racun za struju mu bio 320 maraka,nije gasio konvektor cijeli mjesec,bar tako kaze
-
kakavdanakneiskustvu
#17 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
славянин wrote:Kakva mu je izolacija na kuci/stanu ?kakavdanakneiskustvu wrote:komsija mi ima stan od preko 80 kvadrata,grije se konvektorima,prvu zimu od useljenja,onu kad je bilo minus 26 ,racun za struju mu bio 320 maraka,nije gasio konvektor cijeli mjesec,bar tako kaze
ne bih znao
-
Ci-Nick
#18 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Može i povoljnije ako ima nove prozore, ako je stan u sredini zgrade i još južne orjentacije, ako komšije lijevo, desno, ispod i iznad,.. uredno zagrijavaju svoje stanove,.. praktično značajniji gubitak ima samo na jednom vanjskom zidu.kakavdanakneiskustvu wrote:komsija mi ima stan od preko 80 kvadrata,grije se konvektorima,prvu zimu od useljenja,onu kad je bilo minus 26 ,racun za struju mu bio 320 maraka,nije gasio konvektor cijeli mjesec,bar tako kaze
-
kakavdanakneiskustvu
#19 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Ci-Nick wrote:Može i povoljnije ako ima nove prozore, ako je stan u sredini zgrade i još južne orjentacije, ako komšije lijevo, desno, ispod i iznad,.. uredno zagrijavaju svoje stanove,.. praktično značajniji gubitak ima samo na jednom vanjskom zidu.kakavdanakneiskustvu wrote:komsija mi ima stan od preko 80 kvadrata,grije se konvektorima,prvu zimu od useljenja,onu kad je bilo minus 26 ,racun za struju mu bio 320 maraka,nije gasio konvektor cijeli mjesec,bar tako kaze
prozori su novi,ali malo mi je pretjerano ne gasiti nikako konvektor cijeli mjesec
-
Ci-Nick
#20 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Ako npr. u spavaćoj naštimaš na dvojku ili trojku onda imaš temperaturu od npr. 17 stepeni i malo kradeš od komšija ukoliko je kod njih temperatura 20 a malo pokrivaš gubitak na vanjskom zidu i tu se i ne isplati isključivati.kakavdanakneiskustvu wrote:Ci-Nick wrote:Može i povoljnije ako ima nove prozore, ako je stan u sredini zgrade i još južne orjentacije, ako komšije lijevo, desno, ispod i iznad,.. uredno zagrijavaju svoje stanove,.. praktično značajniji gubitak ima samo na jednom vanjskom zidu.kakavdanakneiskustvu wrote:komsija mi ima stan od preko 80 kvadrata,grije se konvektorima,prvu zimu od useljenja,onu kad je bilo minus 26 ,racun za struju mu bio 320 maraka,nije gasio konvektor cijeli mjesec,bar tako kaze
prozori su novi,ali malo mi je pretjerano ne gasiti nikako konvektor cijeli mjesec
Za dnevnu bi se isplatilo smanjiti kad je skupa struja, kad je toplije vani ili nisi tu a pojačati kad je jeftina ili se boravi pa želiš npr. 22 stepena za ugodan boravak. Potpuno isključivati vjerovatno i nije neka velika ušteda jer se zid ohladi.
a ko sebi može priuštiti gradsko ( čak i ovo zeničko) je ipak najbolje, najugodnije, bez maltretiranja, bez rizika od požara,.
Ja platim 1200 KM godišnje i vjerovatno bi sa klimama i grijalicama uštedio 400 do 500 KM ali za mene to nije iznos zbog kojeg bi se maltretirao.
-
kakavdanakneiskustvu
#21 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Ako npr. u spavaćoj naštimaš na dvojku ili trojku onda imaš temperaturu od npr. 17 stepeni i malo kradeš od komšija ukoliko je kod njih temperatura 20 a malo pokrivaš gubitak na vanjskom zidu i tu se i ne isplati isključivati.Ci-Nick wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:Može i povoljnije ako ima nove prozore, ako je stan u sredini zgrade i još južne orjentacije, ako komšije lijevo, desno, ispod i iznad,.. uredno zagrijavaju svoje stanove,.. praktično značajniji gubitak ima samo na jednom vanjskom zidu.kakavdanakneiskustvu wrote:komsija mi ima stan od preko 80 kvadrata,grije se konvektorima,prvu zimu od useljenja,onu kad je bilo minus 26 ,racun za struju mu bio 320 maraka,nije gasio konvektor cijeli mjesec,bar tako kaze
Za dnevnu bi se isplatilo smanjiti kad je skupa struja, kad je toplije vani ili nisi tu a pojačati kad je jeftina ili se boravi pa želiš npr. 22 stepena za ugodan boravak. Potpuno isključivati vjerovatno i nije neka velika ušteda jer se zid ohladi.[/quote]
a moguce ako nema izolaciju uradjenu da mu se brzo ohlade prostorije
-
channel10
#22 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Izbrisao ime, a ostavio šifru mjernog mjesta i broj brojilaFiladendron96 wrote:Moze li neko da mi pomogne:
https://flic.kr/p/24DjRzZ
https://flic.kr/p/24DjRzt
https://flic.kr/p/T7Gaas
Jesi li dobio još kakve papire jer nije jasno zašto su ocitavali ponovo tri dana nakon redovnog i isporučili račun? Da ti nisu zamijenili brojilo? Ako imas pristup brojilu, otiđi i provjeri jesu li zamijenili brojilo.
Ako jesu, morali su ti ostaviti zapisnik o zamjeni.
- Filadendron96
#23 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Hvala vam na odgovorima.
Kod mene je u pitanju stan na drugom spratu od otprilike 84 kvadrata. Centralno grijanje nemam, vec koristim 2 grijalice i 1 konvektor. Prva grijalica se nalazi u mojoj sobi, druga se nalazi u dnevnom boravku i konvektor se nalazi u trpezariji pored kuhinje. Grijalica u dnevnom boravku je u decembru, januaru i februaru vecinom koristena tokom dana i noci, ali samo po nekoliko sati zbog lose izolacije sobe (betonski su zidovi, ali su drveni prozori stari nekoliko godina pa se brzo prostorija ohladi). Konvektor je u istom periodu korišten po cijeli dan i noc zbog održavanja temperature, ali je nekoliko sati bio i ugasen kada bi se prostorije zagrijale.
Grijalica u djecijoj sobi je u istom periodu koristena samo nekoliko puta, znaci otprilike po 10 dana mjesečno u večernjim i poslijepodnevnim satima.
Masina za ves se većinom koristi svakih 10 ili 15 dana, i to u večernjim satima po tzv. niskoj tarifi. Masina sa suđe se većinom koristi svaki 4 dan, takodjer po niskoj tarifi.
Pecnica se koristi svaki 2 ili 3 dan u večernjim ili poslijepodnevnim satima.
Bojler u kupatilu se vecinom upali po sat-dva navečer poslije 12h ili poslijepodne.
Znači, sa ovakvim režimom korištenja računi nisu prelazili ukupni iznos od 300 KM i tako vec traje cijelu zimu. Nadam se da sam dobro objasnio.
Jos moram spomenuti da je u februaru, negdje sredinom mjeseca, doslo do kvara na brojilu i stan nije imao struju nekoliko sati. Tim je dosao na poziv i otklonili su kvar i napravili zapisnik.
Ono sto ja shvatam jeste da imam dva racuna koja moram platiti ako ne uspijem da rijesim ovo ilj sa brojilom ili sa njima.
Nije mi takodjer jasno zasto je u racun uračunata zatezna kamata i na osnovu cega ako se racuni placaju uredno i na vrijeme.
Uglavnom, hvala opet i ako ima nesto sto nisam spomenuo, a sto moze biti od pomoci, slobodno pisite dole.
Kod mene je u pitanju stan na drugom spratu od otprilike 84 kvadrata. Centralno grijanje nemam, vec koristim 2 grijalice i 1 konvektor. Prva grijalica se nalazi u mojoj sobi, druga se nalazi u dnevnom boravku i konvektor se nalazi u trpezariji pored kuhinje. Grijalica u dnevnom boravku je u decembru, januaru i februaru vecinom koristena tokom dana i noci, ali samo po nekoliko sati zbog lose izolacije sobe (betonski su zidovi, ali su drveni prozori stari nekoliko godina pa se brzo prostorija ohladi). Konvektor je u istom periodu korišten po cijeli dan i noc zbog održavanja temperature, ali je nekoliko sati bio i ugasen kada bi se prostorije zagrijale.
Grijalica u djecijoj sobi je u istom periodu koristena samo nekoliko puta, znaci otprilike po 10 dana mjesečno u večernjim i poslijepodnevnim satima.
Masina za ves se većinom koristi svakih 10 ili 15 dana, i to u večernjim satima po tzv. niskoj tarifi. Masina sa suđe se većinom koristi svaki 4 dan, takodjer po niskoj tarifi.
Bojler u kupatilu se vecinom upali po sat-dva navečer poslije 12h ili poslijepodne.
Znači, sa ovakvim režimom korištenja računi nisu prelazili ukupni iznos od 300 KM i tako vec traje cijelu zimu. Nadam se da sam dobro objasnio.
Jos moram spomenuti da je u februaru, negdje sredinom mjeseca, doslo do kvara na brojilu i stan nije imao struju nekoliko sati. Tim je dosao na poziv i otklonili su kvar i napravili zapisnik.
Ono sto ja shvatam jeste da imam dva racuna koja moram platiti ako ne uspijem da rijesim ovo ilj sa brojilom ili sa njima.
Nije mi takodjer jasno zasto je u racun uračunata zatezna kamata i na osnovu cega ako se racuni placaju uredno i na vrijeme.
Uglavnom, hvala opet i ako ima nesto sto nisam spomenuo, a sto moze biti od pomoci, slobodno pisite dole.
-
channel10
#24 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
A sta tebi nije jasno? Sve ti je cisto po tvojoj prici, samo se ne zna jesu li ti zamijenili brojilo 12.03. kad su izvrsili ponovno ocitanje. Znaci otidji do brojila i vidi je li zamijenjeno. Ako jest, onda su ti morali ostaviti zapisnik o zamjeni brojila.
Zatezna koja ti se racuna na tom racunu je od nekog prije racuna kad si zaboravio platiti na vrijeme.
Zatezna koja ti se racuna na tom racunu je od nekog prije racuna kad si zaboravio platiti na vrijeme.
-
Ci-Nick
#25 Re: Elektroprivreda BiH - jel mene neko zajebava?
Savjetujem ti da ovako napraviš reklamaciju,..Filadendron96 wrote:Hvala vam na odgovorima.
"Na osnovu moje dosadašnje potrošnje, do obračuna sa 06.02.2019. i stanja brojila VT 3.424 i MT 15.745 može se izračunati da je omjer potrošnje skupe 17,8 % i jeftine struje 82,2 % te mislim da bi bilo pravedno da se obračun za period 07.02.2019.-12.03.2019 izvrši u tom omjeru a ne po srednjoj cijeni kako je obračunato jer je razlika na moju štetu značajna."