Najtraženija zanimanja u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mali jomu

#1 Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

Firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke..... odvode radnike nudeći im višu plaću i bolje uvjete.

Najtraženija zanimanja u BiH - najviše nedostaje stručne i kvalificirane radne snage

Prerađivačka industrija - sva zanimanja.......

Građevinarstvo - zidari, tesari, armirači, bravari, kranisti, keramičari, moleri..... građevinski inžinjeri.

Većina se domaćih građevinskih firmi ne može prihvatiti ozbiljnog posla, jer majstora, jednostavno, nema.... Mi obučimo radnike, dobijemo stručnjake i onda nam odoše. Povećamo plaće da zadržimo radnike, međutim, nemoguće se boriti sa slovenskim ili njemačkim firmama. Sada mi kuburimo kako i gdje ih pronaći.....
mali jomu

#2 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

Be-je li ti, pravit kuce, vile i bazene... i torte i kolace drugom, a da ih sebi ih ne mozes napravit...... ni za sto godina.

Naj smjesnije mi je kad neko kaze da mu fali radnika, kontam u sebi..... mislis robova, ma be-je li vam.....
mali jomu

#3 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

Svakom kome je majstor skup..... nece ga nikad ni imat. :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by Bobi »

3 sata mirne voznje autom i satnica majstora min. 5 €(samo da nosaš :mrgreen: cigle 4 € ) :mrgreen: ...papiri sve sredjeno, šta je problem :mrgreen: ?
mali jomu

#5 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

Bobi wrote: 3 sata mirne voznje autom i satnica majstora min. 5 €(samo da nosaš :mrgreen: cigle 4 € ) :mrgreen: ...papiri sve sredjeno, šta je problem :mrgreen: ?

cigle su problem..... 3h do posla i nazad je 3h, svaki sat po jednu ciglu je 5 cigli i kuci, preko vremeno je..... robovlasnistvo :mrgreen:
mali jomu

#6 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

a veliki je problem i kad samo malo zakasnis na posao, treba te cigle sredit........vracas se sposla neko ti zaprijecio necim auto, pa dok izadjes vec guzva 100km, a dogovorio se navece sjaranom da se nadjete u kaficu u 20h, ti u kafic u 20:17h on otiso, pa ga zoves telefonom da se vrati, i cekas do 02h a njega nema, onda dodjes kuci dok sjednes zaspo si, sav umoran, znojav, prljav..... probudis se nigdje te, kasnis, nema carapa, cipela, zakasnis na posao 8min, gotov si, posto su cigle po satu, sad ti nju moras mjeriti sa sekundama, brzinom i udaljenosti da bi je izrezao i namirio uz trenutnu ciglu na koju si satne ciigle vec donio, plus sa onim ciglama koje dolaze poslije dijela kojeg donosis, Ili majstorska fora je da izracunas da kasnis na posao onoliko puta sa vremenom kasnjenja, plus duzina, visina i debljina cigle, za jednu cijelu ciglu, tako da to vrijeme kasnis na posao do jedne cigle i nekako ih probas u 1h donjeti dvije, jes malo zajebano ali moze..... :mrgreen:
dječak sa šibicama

#7 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Mi obucimo radnike kme kme

odgovor je u uvodnom postu
odvode radnike nudeći im višu plaću i bolje uvjete
daj mu jednake uvjete, sumnjam da ce ih puno otici daleko, radije ce kos kuce raditi za istu platu i uvjete rada

ali kako znamo, ubosni radnik nema nikakva prava, radi kad se gazdi digne qrac, nije placen prekovremeni, sigurnost na gradilistu uzasna uglavnom ni ne postoji cemu svjedocimo jako cesto vizavi poginulih radnika na gradilistima, pretvorili radnicku klasu u robove i sad placu jer im radnici odose

ne, dobrovoljno ce robovati vladajucoj kasti tajkuna i gazda koji u zivotu teze od kasike nisu digli ali su po politickoj podobnosti postali gazde, i sve to na patriotskoj bazi

kurcinu
mali jomu

#8 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

dječak sa šibicama wrote:
kurcinu

eh, lako je kurcit nesto ovo ono.... nije ba vise fora da radis i da imas, e svasta, nema ba to nigdje, mozda vanzemaljci nesto negdje :lol:
mali jomu

#9 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

U BiH sam otvorio certificiranu svjetsku firmu Madjionicar, radimo sve vrste poslova, lova odlicna, bonusi odlicni, sva osiguranja, nagrade, putovanja... zamo zini i hokusssss poooookus :mrgreen:
denimb

#10 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by denimb »

Tacno me neka tuga oko srca stegne kad procitam plac privatnika :sad:
mali jomu

#11 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

denimb wrote: Tacno me neka tuga oko srca stegne kad procitam plac privatnika :sad:

cuj, sto....? jesi li bolestan? da ti ne fali vitamina, zeljeza....? mozda ti je slab imunoloski sistem, sto vise povrca i bit ce to ok....
mali jomu

#12 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

nemoj da mi neko kaze da nema para za povrca, ne jedem ni ja, nevrijeme bilo sve unisteno..... i meni kasni, ima dva dana kasljucam, niko ne konta kako je meni..... :(
Suzie Q

#13 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by Suzie Q »

dječak sa šibicama wrote:Mi obucimo radnike kme kme

odgovor je u uvodnom postu
odvode radnike nudeći im višu plaću i bolje uvjete
daj mu jednake uvjete, sumnjam da ce ih puno otici daleko, radije ce kos kuce raditi za istu platu i uvjete rada

ali kako znamo, ubosni radnik nema nikakva prava, radi kad se gazdi digne qrac, nije placen prekovremeni, sigurnost na gradilistu uzasna uglavnom ni ne postoji cemu svjedocimo jako cesto vizavi poginulih radnika na gradilistima, pretvorili radnicku klasu u robove i sad placu jer im radnici odose

ne, dobrovoljno ce robovati vladajucoj kasti tajkuna i gazda koji u zivotu teze od kasike nisu digli ali su po politickoj podobnosti postali gazde, i sve to na patriotskoj bazi

kurcinu
Bravo :thumbup:
Podsjeti me na nesto...
Prije par godina na Obali me zaustavio neki čovjek, pita gdje je slovenacka ambasada. Rekoh- tu dole niže, znate onu zgradu gdje je stravicno poginuo radnik na skeli. To mi je prva asocijacija bila a i on je odmah znao.
Mjesta zlocina su nam postala orijentacija.
FunkyFre5h

#14 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by FunkyFre5h »

Pozdrav,suze mi niz ledja idu koliko mi je zao nasih privatnika i gazdurina.

Radio/robovao ovdje kao konobar,znaci 7 dana u sedmici,navecer poslije radnog vremena po potrebi i 400km plata s jednim obrokom! U Njemackoj u jednom prosjecnom restoranu u vlasnistvu Hrvata 1000€ mi covjek platio jos sam boravio kod njega i jeo.

Radio/robovao ovdje kao pomocni radnik na gradjevini za 30km dnevno,gore radim za 9€ po satu i mnogo mi je lakse naravno jer se radi o normalnim ljudima a ne neoteasanim seljacima/robovlasnicima koji te j**u kao sansku kozu.

Jos samo vizu nekako ''izganjati'' i bjezati odavdje jer ne moze me niko ubjediti,odnosno dati mi razlog validan sto se tice ekonomskog aspekta da mi je bolje ostati.Ljudi trebaju biti svjesni da za 10-20 godina haj'mo reci ovdje nece biti radne snage uopste da drzi ovo smece od drzave u pokretu,nemaju nas vise u saci jer je Njemacka pa i druge drzave otvorila kapije za narod zeljan prosperiteta iz ovih gudura.
moonca

#15 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by moonca »

Radio/robovao ovdje kao konobar,znaci 7 dana u sedmici,navecer poslije radnog vremena po potrebi i 400km plata s jednim obrokom! U Njemackoj u jednom prosjecnom restoranu u vlasnistvu Hrvata 1000€ mi covjek platio jos sam boravio kod njega i jeo.

:roll: -za Bosnu je 1000€ mozda pristojno ali vani plata konobara je znatno veca.
Da li si imao i baksis??
Suzie Q

#16 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by Suzie Q »

Jest 1000€ malo ali pretpostavljam da je radio na crno plus hrana i smjestaj.
Znam zenu iz Zenice koja je u kuhinji nasla posao s istim uvjetima, nije joj to ni struka bila, isla svaka 3 mjeseca u Njemacku. Gazde bile prezadovoljne njom a i ona isto njima. Nakon nekog vremena se dogovore da joj srede papire i da dovede muža i djecu. I muzu nasli posao, stan... ma sve sto su mogli i naravno prijavljena je i sve po ps-u.
Hendrix

#17 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by Hendrix »

mali jomu wrote:Firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke..... odvode radnike nudeći im višu plaću i bolje uvjete.

Najtraženija zanimanja u BiH - najviše nedostaje stručne i kvalificirane radne snage

Građevinarstvo - zidari, tesari, armirači, bravari, kranisti, keramičari, moleri..... građevinski inžinjeri.

Većina se domaćih građevinskih firmi ne može prihvatiti ozbiljnog posla, jer majstora, jednostavno, nema.... Mi obučimo radnike, dobijemo stručnjake i onda nam odoše. Povećamo plaće da zadržimo radnike, međutim, nemoguće se boriti sa slovenskim ili njemačkim firmama. Sada mi kuburimo kako i gdje ih pronaći.....
Pa nije fer zaista...nas gazda mora u roku godinu dana od otvorenja firme kupiti sebi ogromnog dzipa i makar djeci auto kakvo, prosiriti kucu ili dignuti sprat, skontat kakav apartman na moru i potplatiti porezne inspektore. I uz sve to valja mu zaposliti komplet blizu familiju na kljucne pozicije u firmi i nabavit makar jednu svalerku.

I kako taj posten privrednik da plati nekom inzinjeru platu visoku...nema coek ba. Lako je Slovencima ba.
mali jomu

#18 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

Hendrix wrote:
Pa nije fer zaista...nas gazda mora u roku godinu dana od otvorenja firme kupiti sebi ogromnog dzipa i makar djeci auto kakvo, prosiriti kucu ili dignuti sprat, skontat kakav apartman na moru i potplatiti porezne inspektore. I uz sve to valja mu zaposliti komplet blizu familiju na kljucne pozicije u firmi i nabavit makar jednu svalerku.

I kako taj posten privrednik da plati nekom inzinjeru platu visoku...nema coek ba. Lako je Slovencima ba.

sve tacno...... smrc smrc i onda mi kaze nema, ne moze, trazi mi povisicu smrc, prijeti mi sa svabom smrc smrc :(
mali jomu

#19 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

lahko je vama kad nemate, prst u uho i pjevate, igrate, skacete....... a sta cu ja, pun svega i svacega ne znam kud cu prije, evo samo dvaest dana kontam gdje cu na more, pa ljudi glava od tog boli, hocu da uzmem drugo auto izgubio se, morao u hitnu, citava dva sata me pregledali, svaki treci dan moram do doktora na pregled..... kaze puno para a dolazi jos vise, moram negdje na planinu da se smirim, nekog terenca uzeti pa na livadu, izgubio sam se smrc smrc....
mali jomu

#20 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

..... sjest cu negdje sam na livadu i napisat cu knjigu o pobuni robova, kako su me napali, ispljuvali, umalo me letvama umlatili, moj bijeg, strahovi, sretni povratak medju pare, prvi pocetci brojanja love, kupovina...... povratak :(
mirsek

#21 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mirsek »

Hendrix wrote:
mali jomu wrote:Firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke..... odvode radnike nudeći im višu plaću i bolje uvjete.

Pa realno gazda svojoj djeci od usta uzima da bi nama dao platu, trebali bi i mi malo humaniji biti.
mali jomu

#22 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

mirsek wrote: Pa realno gazda svojoj djeci od usta uzima da bi nama dao platu, trebali bi i mi malo humaniji biti.

Tacno, smrc smrc... :(
madner

#23 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by madner »

Svako ko misli da je lagano, neka otvori svoju firmu.

Misli svako da je samo kupi Ranga, toci i vozaj. :D
mali jomu

#24 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by mali jomu »

madner wrote:Svako ko misli da je lagano, neka otvori svoju firmu.

Misli svako da je samo kupi Ranga, toci i vozaj. :D
Tacno.... :(
Secer_033

#25 Re: Najtraženija zanimanja u BiH

Post by Secer_033 »

Vadim vrijedne radnike iz rupe, pardon... Bosne. CV i sliku, visinu i broj cipela u inbox.
Post Reply