Oznaka SS Handschar divizije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1 Oznaka SS Handschar divizije

Post by Domaci izdajnik »

Nedavno sam među starudijama po buvljaku nabasao na oznaku SS Handschar divizije, po svemu sudeći ovo je vjerovatno dog tag iliti martikula koju su nosili vojnici oko vrata na lancu. Zanima me malo više detalja oko ovog predmeta ukoliko se neko malo bolje razumije u ovu tematiku, kao i njegova vrijednost jer bi je rado prodao ukoliko ima neko zainteresovan. Prilažem i slike predmeta:

Image
Image

PS: Bez nacionalističko-revizionističkih prejebavanja molio bih, interesuju me istorijski detalji i kolekcionarska vrijednost predmeta :oops:
Fudo387

#2 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by Fudo387 »

Nazovi one sto prave pawn stars show.

Ili, jos bolje, posalji ti to meni a ja cu im odnijeti da procijene i kupe, ako bude kakva fina lova obecavam da cu ti poslati 10%.
:D
Domaci izdajnik

#3 Re: Oznaka SS Handschar divizije

MoRe Fudara, ali ti ćeš snositi troškove poštarine u Čemeriku :evil: ne bi ti se isplatila ni Hitlerova glava u tegli lično :mrgreen:
Fudo387

#4 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:MoRe Fudara, ali ti ćeš snositi troškove poštarine u Čemeriku :evil: ne bi ti se isplatila ni Hitlerova glava u tegli lično :mrgreen:
Pa imas to i u Njemackoj, odes i oni ce ti reci vrijedili sta.
A imas i one blesave kolekcionare sto skupljaju te budalastine. Neko ce uzeti, samo ne vjerujem da je neka aman zaman lova...odokativno 500 eura.
Domaci izdajnik

#5 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Pa ni ja ne vjerujem da su neke silne pare ali čisto eto, da probam ;-) A poslao sam upit i slike u AUS i DE pa čekam šta će ko izbunarati :)
asker

#6 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by asker »

Ko fol na buvljaku naso :mrgreen:
Fudo387

#7 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by Fudo387 »

Al koji si ti klosar, tamo meni nesta siljis, partizani, tito, ovoono, jugaslavija...a dedo u handzar diviziji bio. :lol:
Domaci izdajnik

#8 Re: Oznaka SS Handschar divizije

asker wrote:Ko fol na buvljaku naso :mrgreen:
:evil:
Fudo387 wrote:Al koji si ti klosar, tamo meni nesta siljis, partizani, tito, ovoono, jugaslavija...a dedo u handzar diviziji bio. :lol:
Ne znam....nisu mi pričali sve doživljaje sa izleta na Blajburgu sa istima i razmjeni suvenira - ovi njima oznake a oni njima metke :evil:
Naslovnica

#9 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by Naslovnica »

asker wrote:Ko fol na buvljaku naso :mrgreen:
Nije se sjetio dedu da pita...
:lol:
SanskiBiser

#10 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by SanskiBiser »

Lajavikrelac wrote:Nedavno sam među starudijama po buvljaku nabasao na oznaku SS Handschar divizije, po svemu sudeći ovo je vjerovatno dog tag iliti martikula koju su nosili vojnici oko vrata na lancu. Zanima me malo više detalja oko ovog predmeta ukoliko se neko malo bolje razumije u ovu tematiku, kao i njegova vrijednost jer bi je rado prodao ukoliko ima neko zainteresovan. Prilažem i slike predmeta:

Image
Image

PS: Bez nacionalističko-revizionističkih prejebavanja molio bih, interesuju me istorijski detalji i kolekcionarska vrijednost predmeta :oops:
Nije dogtag, kod svih njemackih jedinica je bio ovalan i mogao se lomiti, moguce da je koristeno u fazonu policijske znacke, na lancu oko vrata jer su jagdkommando vojnici bili koristeni za infiltraciju u pozadinu protivnika tokom antiparizanskih dejstava ili kao izvidjacke jedinice koje su se kretale po dubini i prikupljale obavjestajne podatke, takodje su koristeni za ciscenje terena od zaostalih partizanskih jedinica nakon vecih operacija i inace su djelovali samostalno po vodovima,15 do 40 vojnika. Znali su se kretati u civilnoj odjeci tokom takvih operacija ili bi se oblacili u partizanske ili cak cetnicke uniforme tako da im je takva oznaka sigurno pomagala da se lakse identifikuju medjusobno po potrebi....RZM je radio sve takve znacke i oznake kao i nozeve za potrebe SS i Wehrmacht.
Maraschino

#11 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by Maraschino »

Ovo nesto sa vasera.
King Theoden

#12 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by King Theoden »

Lajavikrelac wrote:Nedavno sam među starudijama po buvljaku nabasao na oznaku SS Handschar divizije, po svemu sudeći ovo je vjerovatno dog tag iliti martikula koju su nosili vojnici oko vrata na lancu. Zanima me malo više detalja oko ovog predmeta ukoliko se neko malo bolje razumije u ovu tematiku, kao i njegova vrijednost jer bi je rado prodao ukoliko ima neko zainteresovan. Prilažem i slike predmeta:

Image
Image

Koliko para hoćeš za ovo? Ja sam mušterija.
Domaci izdajnik

#13 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Sa istorijatom jedinice sam upoznat :) samo me zanimalo porijeklo predmeta i njegova vrijednost. E sad za cijenu ne bih znao ako neko želi da pazari raspitaću se malo oko procjene pa ću napisati ovdje ili u pp zainteresovanima :wink:
King Theoden

#14 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by King Theoden »

Lajavikrelac wrote:Sa istorijatom jedinice sam upoznat :) samo me zanimalo porijeklo predmeta i njegova vrijednost. E sad za cijenu ne bih znao ako neko želi da pazari raspitaću se malo oko procjene pa ću napisati ovdje ili u pp zainteresovanima :wink:
Čim se raspitaš, slobodno šalji poruku.
Seyfo

#15 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by Seyfo »

Mozda se fakat obogatis,obzirom kako se u regionu groteskno ozivljavaju historijske cinjenice:rehabilituju cetnici,ustase,sve vrste okupatora, ubica. Sretno!
General War

#16 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by General War »

Seyfo wrote:Mozda se fakat obogatis,obzirom kako se u regionu groteskno ozivljavaju historijske cinjenice:rehabilituju cetnici,ustase,sve vrste okupatora, ubica. Sretno!
Jasta ce, evo i u srebrnom izdanju pa ko se upeca, upeca.

https://www.kupindo.com/Militarija/5117 ... ebro-RRRRR
Domaci izdajnik

#17 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Moja nema oznake pozadi kao ta na Kupindu i malo je grublje zavrsne obrade. E sad da li je srebro...mozda je posrebreno, SS jesu bile elitne jedinice ali bas da su nosili oznake od plemenitih metala sumnjam :-? Mada i ovaj je fino cijeni 10k dinara je oko 85 eura.

Zadnja strana:
Image
alibegoa

#18 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by alibegoa »

Nit su ss elitne jefinice nit je ovo originalni autorizovani predmet.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#19 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by pici »

jel to od deda i amidza ostalo... ako ako
Domaci izdajnik

#20 Re: Oznaka SS Handschar divizije

alibegoa wrote:Nit su ss elitne jefinice nit je ovo originalni autorizovani predmet.
Po čemu zaključuješ da nije originalan predmet? I SS jesu bile elitne jedinice, a to što su nakon debakla u Staljingradu i Kursku počeli primati u njih i kuso i repato je druga priča....A imam još nekih autentičnih memorabilija ali to je tema druge emisije ;-)
pici wrote:jel to od deda i amidza ostalo... ako ako
Jok more, moji su bili em od druge strane, em od drugog naroda ;-) Srbi su nešto slabo išli u pomenute.... :skoljka:
SanskiBiser

#21 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by SanskiBiser »

Lajavikrelac wrote:
alibegoa wrote:Nit su ss elitne jefinice nit je ovo originalni autorizovani predmet.
Po čemu zaključuješ da nije originalan predmet? I SS jesu bile elitne jedinice, a to što su nakon debakla u Staljingradu i Kursku počeli primati u njih i kuso i repato je druga priča....A imam još nekih autentičnih memorabilija ali to je tema druge emisije ;-)
Jok more, moji su bili em od druge strane, em od drugog naroda ;-) Srbi su nešto slabo išli u pomenute.... :skoljka:
Ispada da su Svabe imale 38 elitnih divizija ako su Waffen SS elitne jedinice hou jes nou :lol: jbg ne znam kako izgubise rat... :shock: :D Naziv elitni je rezervisan za jako mali broj jedinica i to se mora zasluziti u ratu. Danas se elitnim jedinicama smatraju obicno male jedinice ne vece od regimente ili puka a obicno na nivou cete ili bataljona zavisno od zemlje do zemlje. Reci da su SS bile elitne jedinice to isto kao kad bi rekao da su americki marinci elitne jedinice sa 182000 vojnika :-) ...jer imaju seksi imidz. :lol:

Od SS jedino se 1. pancer SS divizija Adolf Hitler moze smatrati elitnom kao i 502 SS Jäger battaljon i uslovno Das Reich i Nord divizije inace poznatije po pokoljima civila nego po vojnim uspjesima...a recimo 36ta Waffen SS Grenadir Divizija se smatra najnesposobnijom jedinicom i najgorom jedinicom od svih njemackih jedinica tokom tog rata i to sto se tice linije fronta i ratovanja na istom ali je fantasticno odradjivala posao klanja civila po Bjelorusiji...

Panzer Grenadir Divizija "Großdeutschland" pri armiji, Fallschirmjager (Luftvafe..) i Branderburgeri ( pri armiji) su bili prave elitne jedinice...jos da su im dali na raspolaganje ono sto je prvo i najbolje gurano SS-u gdje bi im kraj bio. 8-) :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#22 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by pici »

Lajavikrelac wrote:

pa dobrom jel oni su kokardama oni su bili susretljivi su ovima anamo...
Domaci izdajnik

#23 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Pa prilično koliko se sjećam priča, samo što sad ovi hoće da to upakuju pod antifašizam :roll: A da su se četnici krvili sa ostalom naci gamadi, jesu, ali kad su igrali na male golove :lol: Moja porodica je partizanska i imam dva heroja i nosioca spomenice iz NOB čime se ponosim :)
SanskiBiser wrote: Od SS jedino se 1. pancer SS divizija Adolf Hitler moze smatrati elitnom kao i 502 SS Jäger battaljon i uslovno Das Reich i Nord divizije inace poznatije po pokoljima civila nego po vojnim uspjesima...a recimo 36ta Waffen SS Grenadir Divizija se smatra najnesposobnijom jedinicom i najgorom jedinicom od svih njemackih jedinica tokom tog rata i to sto se tice linije fronta i ratovanja na istom ali je fantasticno odradjivala posao klanja civila po Bjelorusiji...

Panzer Grenadir Divizija "Großdeutschland" pri armiji, Fallschirmjager (Luftvafe..) i Branderburgeri ( pri armiji) su bili prave elitne jedinice...jos da su im dali na raspolaganje ono sto je prvo i najbolje gurano SS-u gdje bi im kraj bio.
Slažem se uglavnom, ali kao što sam rekao poslije 43 su primali i kuso i repato, od zla oca i gore matere sa prostora okupirane Evrope od Francuza, Norvežana, Danaca, Holanđana pa sve do Ukrajinaca i Litvanaca sa ovom našom gamadi. Koliko god bili kilavi ili sposobni oni su bili udarna pesnica nacističke mašinerije, jedino bih izuzeo Brandenburg oni su bili pod vođstvom Kanarisa i bili su vezani za Abver i stručnjaci za infiltraciju i diverzije poput britanskog SAS-a i američkog OSS. Ako ćemo u detalje Skorcenijevi padosi su bili odlično izvježbani, obučeni i opremljeni pa ga popušiše na Drvaru :mrgreen:, ali daleko od toga da su neke od tih jedinica bili šminkeri i pozeri.
Najbolje obučene i motivisane jedinise SS su uglavnom mlatnule qurcem od ledinu do 43, a te što navodiš za čišćenje terena od civila i pokolje su tzv ajnzac grupe sklepane od najgoreg šljama i ološa kojima je uživanje bilo ubijanje i pljačkanje....
SanskiBiser

#24 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by SanskiBiser »

Lajavikrelac wrote:Pa prilično koliko se sjećam priča, samo što sad ovi hoće da to upakuju pod antifašizam :roll: A da su se četnici krvili sa ostalom naci gamadi, jesu, ali kad su igrali na male golove :lol: Moja porodica je partizanska i imam dva heroja i nosioca spomenice iz NOB čime se ponosim :)
SanskiBiser wrote: Od SS jedino se 1. pancer SS divizija Adolf Hitler moze smatrati elitnom kao i 502 SS Jäger battaljon i uslovno Das Reich i Nord divizije inace poznatije po pokoljima civila nego po vojnim uspjesima...a recimo 36ta Waffen SS Grenadir Divizija se smatra najnesposobnijom jedinicom i najgorom jedinicom od svih njemackih jedinica tokom tog rata i to sto se tice linije fronta i ratovanja na istom ali je fantasticno odradjivala posao klanja civila po Bjelorusiji...

Panzer Grenadir Divizija "Großdeutschland" pri armiji, Fallschirmjager (Luftvafe..) i Branderburgeri ( pri armiji) su bili prave elitne jedinice...jos da su im dali na raspolaganje ono sto je prvo i najbolje gurano SS-u gdje bi im kraj bio.
Slažem se uglavnom, ali kao što sam rekao poslije 43 su primali i kuso i repato, od zla oca i gore matere sa prostora okupirane Evrope od Francuza, Norvežana, Danaca, Holanđana pa sve do Ukrajinaca i Litvanaca sa ovom našom gamadi. Koliko god bili kilavi ili sposobni oni su bili udarna pesnica nacističke mašinerije, jedino bih izuzeo Brandenburg oni su bili pod vođstvom Kanarisa i bili su vezani za Abver i stručnjaci za infiltraciju i diverzije poput britanskog SAS-a i američkog OSS. Ako ćemo u detalje Skorcenijevi padosi su bili odlično izvježbani, obučeni i opremljeni pa ga popušiše na Drvaru :mrgreen:, ali daleko od toga da su neke od tih jedinica bili šminkeri i pozeri.
Najbolje obučene i motivisane jedinise SS su uglavnom mlatnule qurcem od ledinu do 43, a te što navodiš za čišćenje terena od civila i pokolje su tzv ajnzac grupe sklepane od najgoreg šljama i ološa kojima je uživanje bilo ubijanje i pljačanje....
Pa Otto je ucestvovao u pocetku u planiranju operacije na Drvar i kad je skuzio da cure na sve strane obavjestajni podaci i da nije zagrantovana tajnost operacije (upetljanost NDH aparata :D ) covjek se povukao jer je znao da nece izaci na dobro. 48 sati prije desanta 5. Kozarska ( kojoj su mi ratovala dva strica) je dobila naredbu za pokret i dizali su u zrak puteve i blokirali odronima i drvecem prema Kljucu i brzo se prebacivali prema Petrovcu a da uopste nisu znali zasto i tako gomila drugih jedinica koje su onemogucile spajanje kopnenih jedinica sa desantnim jedinicama u Drvaru vise od 24 sata tako da su desantne jedinice izvisile. BTW tetak mi je bio u pratecem bataljonu i ranjen je gelerom u vrat (avio bomba) i do kraja zivota nije mogao okrenuti glavu jer se geler pomerio prema prsljenovima a previse rizicno bilo za operaciju nakon ranjavanj, odlikovan je za hrabrost nakon desanta jer je tako ranjen sa vratom umotanim u zavoje jurisao i bacao bombe na polozaje svapskih padobranaca koji su nadirali preko Unca. Zajeban lik, sa 70 godina kad smo ga mjerili imao je 193 cm visinu, racunaj da je u tim danima kad je ratovao imao barem 5 cm vise, jamda su se svabe usrale kad su ga vidjele onako krsnog odraslog na puri, kajmaku i domacem siru. :lol:
bh.tornjak

#25 Re: Oznaka SS Handschar divizije

Post by bh.tornjak »

Image
Image

jedinice njemacke vojske u I. i II. sv. ratu koje su imale "naziv" Jagdkommando su elitne jedinice ...
i dan danas u njemackoj vojsci ( i austrijskoj) Jagdkomando su elitne jedinice...ovisno o tome za sta su trenirane...(vazduh,zemlja,voda)
Post Reply