Dronovi u BiH
-
todd_smith
#1 Dronovi u BiH
Zanima me da li postoje zakoni u drzavi u vezi dronova?
Novija je teritorija, zbog tehnologije, ali znam da sirom EU vec imaju zakone, i kvalifikuju dronove na one za hobi, komercijalne i slicno
Davno sam cuo da su stadion Kosevo i Grbavica "no fly" zona, pogotovo tokom utakmica, koncerta i slicno, ali nema nigdje nista detaljno
Da li neko zna ima li nesto detaljnije i konkretnije za Kanton Sarajevo ili sire?
Ako vec ima tema neka moderator prebaci, ali radio sam pretragu i nije mi nista izbacilo maloprije
Novija je teritorija, zbog tehnologije, ali znam da sirom EU vec imaju zakone, i kvalifikuju dronove na one za hobi, komercijalne i slicno
Davno sam cuo da su stadion Kosevo i Grbavica "no fly" zona, pogotovo tokom utakmica, koncerta i slicno, ali nema nigdje nista detaljno
Da li neko zna ima li nesto detaljnije i konkretnije za Kanton Sarajevo ili sire?
Ako vec ima tema neka moderator prebaci, ali radio sam pretragu i nije mi nista izbacilo maloprije
- thekupus
#2 Re: Dronovi u BiH
Koliko znam, prošle godine je bio u pripremi dosta strog zakon kojim će se regulisati upotreba dronova u našoj zemlji. Ne znam dokle je došlo to sve. Ono što znam je da sam za mjesec dana svakodnevnog snimanja u blizini aerodroma prije dvije godine morao dobiti dozvolu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, i to sam bio ograničen na 30 metara visine (budući da se radilo o 300 metara zračne linije od granica aerodroma). I dobili smo je, tako da je sve normalno prošlo. Inače, aerodromi su softverski no fly zone za DJI dronove, pa smo koristili home-made dron 
-
todd_smith
#3 Re: Dronovi u BiH
Za aerodrom se podrazumijeva.thekupus wrote:Koliko znam, prošle godine je bio u pripremi dosta strog zakon kojim će se regulisati upotreba dronova u našoj zemlji. Ne znam dokle je došlo to sve. Ono što znam je da sam za mjesec dana svakodnevnog snimanja u blizini aerodroma prije dvije godine morao dobiti dozvolu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, i to sam bio ograničen na 30 metara visine (budući da se radilo o 300 metara zračne linije od granica aerodroma). I dobili smo je, tako da je sve normalno prošlo. Inače, aerodromi su softverski no fly zone za DJI dronove, pa smo koristili home-made dron
Vise me zanimalo grad. recimo za svadbe i slicno, lete DJI dronove oko obje tabije non stop, te dron.ba po gradu i slicno. Cisto me zanima da li moze kako ko hoce ili treba neka dozvola
do sada nisam nista jos nasao
- thekupus
#4 Re: Dronovi u BiH
todd_smith wrote:Za aerodrom se podrazumijeva.thekupus wrote:Koliko znam, prošle godine je bio u pripremi dosta strog zakon kojim će se regulisati upotreba dronova u našoj zemlji. Ne znam dokle je došlo to sve. Ono što znam je da sam za mjesec dana svakodnevnog snimanja u blizini aerodroma prije dvije godine morao dobiti dozvolu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, i to sam bio ograničen na 30 metara visine (budući da se radilo o 300 metara zračne linije od granica aerodroma). I dobili smo je, tako da je sve normalno prošlo. Inače, aerodromi su softverski no fly zone za DJI dronove, pa smo koristili home-made dron
Vise me zanimalo grad. recimo za svadbe i slicno, lete DJI dronove oko obje tabije non stop, te dron.ba po gradu i slicno. Cisto me zanima da li moze kako ko hoce ili treba neka dozvola
do sada nisam nista jos nasao
http://www.bhdca.gov.ba/website/dokumen ... b_zR0o1D4Y
-
Nedoumica
#5 Re: Dronovi u BiH
Hm
A mene zanima i nisam uspjela naći
Šta sa dronom koji se pojavi u avliji privatne kuće?
Još snima djecu u igri?
A mene zanima i nisam uspjela naći
Šta sa dronom koji se pojavi u avliji privatne kuće?
Još snima djecu u igri?
- DaffyDuck
#6 Re: Dronovi u BiH
Treba dozvola opstine za snimanje na javnom prostoru... Pisalo se o tome prije par godina.
A ovi sto snimaju djecu dok se igraju, gadjaj kakvim kamenom ili necim drugim da se nauci pameti. Ne salim se.
A ovi sto snimaju djecu dok se igraju, gadjaj kakvim kamenom ili necim drugim da se nauci pameti. Ne salim se.
- thekupus
#7 Re: Dronovi u BiH
kako ces pogoditi kamenom mali dron koji se konstantno kreće u zraku? Već na 30 metara visine nema šanse da ga pogodiš, a može ići i preko 500 metara. A pilot može biti kilometrima daleko...DaffyDuck wrote:Treba dozvola opstine za snimanje na javnom prostoru... Pisalo se o tome prije par godina.
- DaffyDuck
#8 Re: Dronovi u BiH
Gledaj, mozes pokusati ako je dovoljno nisko... Nikad ne znas hoce li ti se posreciti.thekupus wrote:kako ces pogoditi kamenom mali dron koji se konstantno kreće u zraku? Već na 30 metara visine nema šanse da ga pogodiš, a može ići i preko 500 metara. A pilot može biti kilometrima daleko...DaffyDuck wrote:Treba dozvola opstine za snimanje na javnom prostoru... Pisalo se o tome prije par godina.
I bas zato kazem- gadjaj- jer budali drugacije ne mozes nista. Niti znas gdje je, ni ko je.
Ja sam za to da stvarno bude rigorozan zakon za upotrebu drona jer mi se ne svidja zadiranje u neciju privatnost snimanjem- pogotovo sto nacina na koji se to radi, sto je iz zraka, sto ne mozes zabraniti, ne mozes naci onong ko upravlja istim itd itd.
-
HelaS
#10 Re: Dronovi u BiH
Nije u BiH, u Irskoj je...

Mi u BiH imamo zakone i policiju koja uvijek zna ko je i čiji je dron. Imamo i zakon, pa nam zato niko ne leti iznad Butmira
Četiri drona probila su zonu zabrane leta i letjela prema avionu Volodimira Zelenskog prije nego što je sletio na aerodrom u Dublinu tokom posjete Irskoj u ponedjeljak.
Predsjednički avion je sletio nešto ranije od predviđenog u 23 sata, zbog čega su dronovi naletjeli kasnije iznad aviona u kojem se nalazio Zelenski, izvijestio je The Journal.
Neidentifikovane bespilotne letjelice su zatim kružile iznad plovila irske mornarice koje je bilo raspoređeno u Irskom moru. Izvori su za The Journal rekli da su dronovi poletjeli sjeveroistočno od Dublina prije nego što su letjeli dva sata pri čemu nije poznato ko je lansirao dronove.
Sigurnosni izvori sumnjaju da su dronovi imali za cilj poremetiti dolazak Zelenskog u Dublin jer su bespilotne letjelice imale upaljena svjetla.
Irskoj javnosti je eksplicitno rečeno da je iznad Dublina postojala "zona zabranjena za dronove" tokom posjete Zelenskog.
Zastupnik u Evropskom parlamentu Barry Andrews iz stranke Fianna Fáil tvrdi da je upravljanje dronom u ovom području bez dozvole je krivično djelo.
Evropske zemlje su posljednjih mjeseci u stanju visoke pripravnosti nakon serije upada dronova koji su doveli do zatvaranja aerodroma u Briselu, Danskoj i Berlinu.
- liyf
#11 Re: Dronovi u BiH
ima zakon na stranici bhanse i bhadce ja msm