Radno vrijeme..... van radnog vremena

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mali jomu

#1 Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mali jomu »

Širi pristup bežičnom internetu i raširena upotreba mobilnih telefona produžila je radni dan....

Bolji internet utjecao na to da se produže radni sati i da ljudi koriste laptop računare i mobilne telefone.

Ovo je postavilo pitanje o ravnoteži između posla i privatnog života i da li je zdravo produžavati radni dan kada ljudi rutinski odgovaraju na poslovne mejlove izvan redovnog radnog vremena.

Pitanje, ako je put do posla postao praktično dio tog posla, zar onda ne bi trebalo da se prizna u radno vrijeme?
insomnia78

#2 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by insomnia78 »

A inace smo svi menadzeri
dječak sa šibicama

#3 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by dječak sa šibicama »

firma ti kupi novi iPhone ili Samsung, milju i po plate... znas zasto je, ali ajd odbij.
vjesticanametli

#4 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by vjesticanametli »

Godinama sam radila tako...skoro 20 god. Sve hajde nek samo ovo i ono. Eh kad mi u bolnicu doDZose s 2 laptopa da samo nesto u sapu hahahhaha rekla sam odjebaus. Ev 3 godine kako ne gledam mailove i 2 kako sam batalila sl. Mob. Sad u njem. 2x odbila sl. Mob i fino rekla kad doDZem uradicu i moze se :mrgreen: nikad vise ni u ludilu. Sl. Auto isto tako...e necete vise :mrgreen: idem ja sa svojim autom :mrgreen: tesko se samo skinut s takvog nacina rada i razmisljanja
problemnatravunu

#5 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by problemnatravunu »

Ne pada mi na pamet da poslije radnog vremena gledam emailove sa posla!
Ne znam kakve vi poslove radite i u kakvoj firmi, okruzenju, ali ako nadređenom ne daš makar malo do znanja da i ti imaš svoj privatni zivot, i da odjebe sa uznemiravanjem, onda mrka kapa, krpelji će ti se prikačiti zauvijek!
Naravno, preduslov je da svoje zadatke za vrijeme radnog vremena obavljaš bezprijekorno, ako si tu ni tamo ni vamo, onda će ti se stoka naklatiti....
vjesticanametli

#6 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by vjesticanametli »

Naklate se svi odma al kurko hihi meni nije niko trazio to vec sam sama to napravila i skontala kad j2 bilo kasno....doduse posao mi je bio 5 u 1 pa ako je presica ujutru znalo se desiti da sef u 11 navecer zove i kaze daj drugi govor....il za nadzorni odbor kad pripremas ili nesto vezano za buDZet itd. Nekada si primoran a nekada lud pa uradis a onda looom poslije toga kazu eeej evo i na priv. Mail da vidis hahahha reko izbrisala sam i da nikad vise nisi na priv. Mail pisao .....izjave za medije i sl. To ne moze cekati sutra vec mora odmah i azuriraj web stranicu .....ili imas prijem navecer il neku dodjelu...to ne mozes reci kraj radn. Vremena ako ti je u opisu posla .....uh
mufa1

#7 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mufa1 »

Temu preimenovati u "pišanje po sirotinji"...
Bodkin

#8 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by Bodkin »

Odgovoriti na mail je kao poslati poruku. Traje min. Svakako visim na telefonu. Niko me ne tjera tako da mi i nije nikakav pritisak
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by Truba »

prema raspodjeli posla gledam i odgovaram svaki treći dan izvan radnog vremena i nije mi teško
ponekad ponesem laptop na vikendicu pa malo kosim malo odgovaram malo pišem pa opet nešto oko posla

najteže mi je kada moram fizički negdje biti ili raditi izvan radnog vremena
e to mi je baš tlaka
a ovo s moba ili kompa... to je šaša

vjerojatno ima veze i sa živcima :D moram neš raduckati ovo ono sjedim na klupi u parku pa provjerim mail odgovorim ovo ono kratko
ili pred spavanje

ti imaš meraklije koji po 12 dana ne otvaraju mail
čitao sam nekoć u BUGu kaže kolegica jednom mjesečno otvara mail :lol: jebote taj poso
Vitezanin

#10 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by Vitezanin »

Jbga, nekad moraš. Dobiješ honorar pa onda je ipak ok. Ali uradio sam dvije stvari:
- kupio najjeftiniji mobitel koji koristim samo u toku radnog dana. Samo se šefu javljam iza 16:00 h. Znao je zvati u 9 navečer i reći "Sutra je hitno to, to i to, moraš ići u XY destinaciju". Ja znam da zove mene jer drugi nisu u stanju to nešto odraditi i šta onda da radim, ne možeš reći "Neću". I kaže "Uzmi jedan radni dan slobodno". To je pošteno.
- mailove otvorim, ali odgovorim tek sutradan ako su došli iza 16:00 h.

Ako moram vikendom raditi po cijeli dan, u ponedjeljak ne odem na posao. Ćao.
Last edited by Vitezanin on 31/08/2018 09:55, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by Truba »

dobra neka firma

negdje sam pročitao
u francuskoj zakon protiv slanja maila poslije radnog vremena

doći će to svuda pa i kod nas za 30-40 godina
kad se izmisli nešto drugo
dobar osjecaj

#12 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by dobar osjecaj »

mali jomu wrote:Širi pristup bežičnom internetu i raširena upotreba mobilnih telefona produžila je radni dan....

Bolji internet utjecao na to da se produže radni sati i da ljudi koriste laptop računare i mobilne telefone.

Ovo je postavilo pitanje o ravnoteži između posla i privatnog života i da li je zdravo produžavati radni dan kada ljudi rutinski odgovaraju na poslovne mejlove izvan redovnog radnog vremena.

Pitanje, ako je put do posla postao praktično dio tog posla, zar onda ne bi trebalo da se prizna u radno vrijeme?
Ovo je bio dio nekog članka o prilikama u Velikoj Britaniji, koji se pojavio na nekom portalu prethodnih dana.
Šta ti misliš o prilikama u Velikoj Britaniji i problemima ljudi koji putuju do posla u nekom Londonu?
Thorgerson

#13 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by Thorgerson »

Evo prerofmulisao sam ja post za bosanske prilike.
Širi pristup cementu i duže radno vrijeme cementara, te bolji kamioni mikseri produžili su radni dan....

Rupe u zakonu su utjecale na to da se produže radni sati i da ljude tretiraju ko mazge.

Ovo je postavilo pitanje o ravnoteži između posla i privatnog života i da li je zdravo produžavati radni dan kada ljudi rutinski redaju blokove i mijesaju cement i izvan radnog vremena.

mali jomu

#14 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mali jomu »

stigao mail...... :lol:

Image
mali jomu

#15 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mali jomu »

sherbett wrote: .. pardon :lol: .....

:thumbup:
mali jomu

#16 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mali jomu »

stigao mail :mrgreen:

Image
tester33

#17 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by tester33 »

Nemam takvih problema.... Kod mene je nokia 3310 ... 8-)
mali jomu

#18 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mali jomu »

tester33 wrote: Nemam takvih problema.... Kod mene je nokia 3310 ... 8-)

Ti stara skola..... :thumbup:

Nova skola....... :lol:

Image
mali jomu

#19 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mali jomu »

strucnjak za e-mail

Image
programerAnel

#20 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by programerAnel »

Black swan wrote:dobra neka firma

negdje sam pročitao
u francuskoj zakon protiv slanja maila poslije radnog vremena

doći će to svuda pa i kod nas za 30-40 godina
kad se izmisli nešto drugo
I kod nas nema odgovaranja klijentima. Ali kolegama 24/7
S4mpion

#21 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by S4mpion »

Na poslu sam gdje toga ima napretek, bukvalno me mogu nazvat' u ponoć, ali olakšavajuća okolnost je što je sve to plaćeno, a i posao je takav da se radno vrijeme ne završava s dolaskom kući, jer moramo napravit' pare, nismo državna firma. S druge strane, radno vrijeme zna bit' fleksibilno i na našu ruku, pa nekad završavamo ranije. Npr. proljeće je bilo katastrofa, ne sjećam se vikenda u kojem mi telefon nije zazvonio minimalno 4 puta. Ljeto manje-više, stabilna je situacija, al' će zato sad jesen i zima bit' "potop", moraću halalit' i poneki vikend.

Šefovi su OK i korektni, bio je jedan šupak kad sam tek doš'o, prije godinu, za svaku glupost zvao i pegl'o, al' sreća pa je otiš'o.
mayab

#22 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mayab »

Pričao mi poznanik iz SAD, kolega po struci, kaze, ako poslije 17h otvori sluzbeni email, sef ga zove na razgovor i pita zasto to radi, jer mu on sad mora to platiti kao prekovremene sate, te ga moli da to ne radi, jer ovaj nema namjeru da im plaća nikakve prekovremene....... ameriko Čemeriko :lol:
славянин

#23 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by славянин »

mayab wrote:Pričao mi poznanik iz SAD, kolega po struci, kaze, ako poslije 17h otvori sluzbeni email, sef ga zove na razgovor i pita zasto to radi, jer mu on sad mora to platiti kao prekovremene sate, te ga moli da to ne radi, jer ovaj nema namjeru da im plaća nikakve prekovremene....... ameriko Čemeriko :lol:
A kako mu sef zna da otvara sluzbeni mail :lol:
sweet dreams

#24 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by sweet dreams »

.
Last edited by sweet dreams on 28/12/2019 13:44, edited 1 time in total.
mayab

#25 Re: Radno vrijeme..... van radnog vremena

Post by mayab »

славянин wrote:
mayab wrote:Pričao mi poznanik iz SAD, kolega po struci, kaze, ako poslije 17h otvori sluzbeni email, sef ga zove na razgovor i pita zasto to radi, jer mu on sad mora to platiti kao prekovremene sate, te ga moli da to ne radi, jer ovaj nema namjeru da im plaća nikakve prekovremene....... ameriko Čemeriko :lol:
A kako mu sef zna da otvara sluzbeni mail :lol:
A valjda mu je ovaj odgovorio i ovaj vidio kad je to uradio, valjda očekivao to sutradan. :mrgreen:
Post Reply