Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
-
eeeeeee
#1 Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Ne znam da li ste primjetili da sve češće ljudi/stanari posebno u starom gradu stavljaju nekakve prepreke na parking mjesta (kamenje, betonske i metelne stubove, gume sa kamenjem i slično) ispred zgrada, kuća čime sprečavaju parkiranje. I to u ulicama gdje nije zabranjeno ili gdje se i oni parkiraju.
Koja inspekcija je nadležna za ovaj dio jer očigledno je da je ovo postala praksa u starom gradu ko da im je babovina i ko da je kupio parking mjesto, a ne javni parking prostor jer ako on parkira bez problema zašto ja ne mogu.
Ne znam da li ste vi primjetili?
Koja inspekcija je nadležna za ovaj dio jer očigledno je da je ovo postala praksa u starom gradu ko da im je babovina i ko da je kupio parking mjesto, a ne javni parking prostor jer ako on parkira bez problema zašto ja ne mogu.
- iceman ze
#2 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Imas i od strane pravnih subjekata uzurpiranje javnih povrsina npr. Ramiz i Capuccino. Ovaj prvi kad su komsije parkirale svoja vozila,isparao haubu i vrata davsi do znanja cija je babovina i ko je to oslobodio i zagradio sebi. Cak je i eko policiju poslao stanarima jer mu je neko toboze bacio smece na objekat itd.
- zomri
#3 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Tačno čovjeku dođe da od opštine kupi to mjesto da se ucrtaju linije i inicijali pa nek onda ograđuje materi.eeeeeee wrote:Ne znam da li ste primjetili da sve češće ljudi/stanari posebno u starom gradu stavljaju nekakve prepreke na parking mjesta (kamenje, betonske i metelne stubove, gume sa kamenjem i slično) ispred zgrada, kuća čime sprečavaju parkiranje. I to u ulicama gdje nije zabranjeno ili gdje se i oni parkiraju.
BTW zna li neko koliko košta zakup od opštine u recimo Starom Gradu? Koja je procedura?
- mali Ninja
#4 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
sta cemo sa onim sto meni ostave ispred vrata pa ne kogu da udjem ili izadjem autom u avliju, vide moje auto parkirano pred kapijom, sutra oni ostave?
-
eeeeeee
#5 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
mali Ninja wrote:sta cemo sa onim sto meni ostave ispred vrata pa ne kogu da udjem ili izadjem autom u avliju, vide moje auto parkirano pred kapijom, sutra oni ostave?
Ti jedino sto možeš jeste da mu zovnes policiju pa onda ili pauk. Sigurno nije tvoje da se obračunavas s njim a pogotovo da ogradjues nesto sto nije ni tvoje ni moje (ako si jedan od takvih).
-
hali gali halid
#6 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Fakat kome se obratiti, i kod mene u komsiluku ovi iz kafica kao stavljaju nesto da se ne bi ko parkirao blizu. Ili bez belaja nista?
- Streptokok
#7 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Opcini. Imao sam slucaj u opcini centar. Lola postavio lanac i stubice na javnom parkingu. Za desetak dana od prijave ih je uklonio.
- vjesticanametli
#8 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Opstina....inspekcija....i kod nas lola ima radnju neku i stavio 1 sitnicu eh nakon toga stub e neeces....dosli ljudi sve morao vratit u 1bitno stanje 
- nepass1
#9 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
E da mi je vidjeti ko ce onoj autopraonici u franjevackoj zabraniti da uzima mjesto.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Polako komsije ne moze tako da se udje da se rusi tudje....
Haj sto mi je komsija pregradio hodnik od subista i napravio spajz
sad je kutije od televizora ostavio na stubiste i tako stoje mjesecima 
Haj sto mi je komsija pregradio hodnik od subista i napravio spajz
- Streptokok
#11 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
klasični balkanski sistem avanzovanja. kad se navikneš na taj paket i da je taj prostor uzurpiran on će polako to ograditi, a onda i proširiti špajz a paket gurnuti dalje.
- zgiba
#12 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Mjesecni zakup rezervisanog parking mjesta je od 125 - 500 KM (u zavisnosti od zone)zomri wrote:Tačno čovjeku dođe da od opštine kupi to mjesto da se ucrtaju linije i inicijali pa nek onda ograđuje materi.eeeeeee wrote:Ne znam da li ste primjetili da sve češće ljudi/stanari posebno u starom gradu stavljaju nekakve prepreke na parking mjesta (kamenje, betonske i metelne stubove, gume sa kamenjem i slično) ispred zgrada, kuća čime sprečavaju parkiranje. I to u ulicama gdje nije zabranjeno ili gdje se i oni parkiraju.
BTW zna li neko koliko košta zakup od opštine u recimo Starom Gradu? Koja je procedura?
- zomri
#13 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Mislio sam da je jeftinije, pa garaže su manje od tog iznosa.zgiba wrote: Mjesecni zakup rezervisanog parking mjesta je od 125 - 500 KM (u zavisnosti od zone)
- Streptokok
#14 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Ne vjerujem da je ovako skupo.zomri wrote:Mislio sam da je jeftinije, pa garaže su manje od tog iznosa.zgiba wrote: Mjesecni zakup rezervisanog parking mjesta je od 125 - 500 KM (u zavisnosti od zone)
- mirsek
#15 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Jel rezervisano tacno odredjeno( samo tvoje) parking mjesto ili je data dozvola da se parkira na toj nekoj vecoj povrsini/ulici pa bilo ne bilo tu mjesta kad ti dodjes da parkiras ?zgiba wrote:
Mjesecni zakup rezervisanog parking mjesta je od 125 - 500 KM (u zavisnosti od zone)
- _Reds_
#16 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Me ne moguće da je toliko.
Kolimo je zakup javne povšrine recimo za kafić ?'
Ispadne 4-5 puta skuplji kvadrat za parkiranje auta, nego za kafić.
Kolimo je zakup javne povšrine recimo za kafić ?'
Ispadne 4-5 puta skuplji kvadrat za parkiranje auta, nego za kafić.
- sheilak
#17 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Samo tvoje mjesto iscrtano i to mjesto je tvoje uvijek (r)mirsek wrote:Jel rezervisano tacno odredjeno( samo tvoje) parking mjesto ili je data dozvola da se parkira na toj nekoj vecoj povrsini/ulici pa bilo ne bilo tu mjesta kad ti dodjes da parkiras ?zgiba wrote:
Mjesecni zakup rezervisanog parking mjesta je od 125 - 500 KM (u zavisnosti od zone)
- DaffyDuck
#18 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Jeste toliko, to je ono kad stave znak rezervisano mjesto za XY.
A mjesecna karta za parking u zoni koju kupujes na osnovu prebivalista u istoj kosta 60ak KM. Pa ako nadjes mjesto i gdje nadjes mjesto.
A mjesecna karta za parking u zoni koju kupujes na osnovu prebivalista u istoj kosta 60ak KM. Pa ako nadjes mjesto i gdje nadjes mjesto.
- mirsek
#19 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Pa to je onda OK, znaci ko izdaje garazu ispod 150 KM a u radijusu do 500 km oko vjecne vatre je u biti jeftin.sheilak wrote:Samo tvoje mjesto iscrtano i to mjesto je tvoje uvijek (r)mirsek wrote:Jel rezervisano tacno odredjeno( samo tvoje) parking mjesto ili je data dozvola da se parkira na toj nekoj vecoj povrsini/ulici pa bilo ne bilo tu mjesta kad ti dodjes da parkiras ?zgiba wrote:
- mirsek
#20 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
E na ovo sam pomislio kad sam pitao, mislio sam da je to u pitanju.DaffyDuck wrote:Jeste toliko, to je ono kad stave znak rezervisano mjesto za XY.
- sheilak
#21 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
U biti ona parking mjesta gdje firme parkiraju pa pise parking mjesto xy firma ili broj tablica na tom mjestu tako i kod tebe A12 A 123 i to pise na parking mjestu ili kako vec odlucis valjda (r)
- DaffyDuck
#22 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Tako je. Rezervises sebi bas to parking mjesto i uvijek ti je na raspolaganju. U sustini i treba biti tako skupo, jer da je pristupacnije skoro ne bi imali slobodnih parking mjesta u uzem centru na raspolaganju.
- sheilak
#23 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Ne mogu da nadjem kolike su cijene za cengic vilu novi grad da se rezervise ovako mjesto
Zna li neko slucajno? (r)
- zgiba
#24 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
Zavisi od ulice. Neke su obuhvacene zonom II.sheilak wrote:Ne mogu da nadjem kolike su cijene za cengic vilu novi grad da se rezervise ovako mjesto
- DaffyDuck
#25 Re: Uzurpiranje/prisvajanje parking mjesta
http://ms.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa ... ing-karataSjednica Vlade KS: Odluke o parking zonama i cijenama parking karata
16.02.2017
(Press služba)
Vlada Kantona Sarajevo danas je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela Odluku o utvrđivanju parking zona i Odluku o cijenama parking karata na području Kantona Sarajevo koje su, kako su naglasili iz resornog ministarstva, u skladu sa stvarnim potrebama korištenja paraking prostora.
Kada je riječ o zonama parkiranja u odnosu na prethodni propis, a koji je na snazi još od 1998. godine, novinu predstavlja uvođenje još jedne zone parkiranja 0 (nulte) zone, a koja obuhvata devet ulica užeg gradskog jezgra: Aščiluk, Branilaca Sarajeva, Ćemaluša, Ćumurija, Despićeva, Gimnazijska, Hadži Ristića, Kulovića, Radićeva, Safvet bega Bašagića do ulice Patke, Sagrdžije do ulice Ćemerlina i ulica Zelenih beretki.
Prvu zonu čine javna parkirališta na području Kantona u 74 ulice općina Stari Grad i Centar, dok 78 ulica čine II zonu parkiranja, a što je tabelarno prikazano u spomenutoj Odluci koja će u integralnom tekstu biti dostupna na web stranici Ministarstva saobraćaja.
Cijena parking karte iznosi 2 KM za „0“ i „I“ parking zonu po jednom satu s tim da je maksimalno zadržavanje u nultoj zoni ograničeno na dva sata. U drugoj zoni cijena jednog sata parkiranja je 1 KM.
Za razliku od dosadašnje prakse, novom odlukom je omogućeno da i fizička lica koja nemaju sjedište u ulicama u kojima se vrši naplata mogu kupiti mjesečnu parking kartu po cijeni od 100 KM. Ovakva karta za pravna lica koja nemaju sjedište u tim ulicama mjesečnu parking kartu mogu kupiti za 200 KM.
Cijena mjesečne parking karte za stanare/fizička lica u ulicama u kojima se naplaćuje parkiranje u prvoj zoni iznosi 55 KM, a u drugoj zoni 35 KM i za po deset KM su povećane u odnosu na dosadašnje cijene. Stanari mogu kupiti mjesečnu parking kartu/naljepnicu isključivo uz priložen dokaz o mjestu prebivališta i dokaz o vlasništvu vozila. Ove parking karte ne važe na posebnim parkiralištima i parkiralištima sa automatskom naplatom/rampama.
Novim propisom data je mogućnost da pravna lica koja imaju sjedište u ulicama u kojima se vrši naplata parkiranja mogu kupiti mjesečnu kartu za 150 KM u prvoj i za 75 KM u drugoj parking zoni.
Uvedene su mogućnosti kupovine dnevne parking karte za ulična parkirališta od 20 KM za prvu zonu i 10 KM za drugu parking zonu. Takođe, moguće je kupiti sedmične parking karte i to za prvu zonu 50 KM i drugu zonu od 25 KM, a ovo se odnosi samo na fizička lica.
Cijena zakupa garažnih mjesta na parking garažama na Ciglanama, Saraj polju i Dobrinji ostaje ista, a ukoliko neko pravno ili fizičko lice želi izvršiti mjesečnu rezervaciju označenog parking mjesta za to će platiti, kao što je to i do sada bilo, 500 KM u prvoj, 250 KM u drugoj zoni i 125 KM u ulicama koje nisu navedene u ovom propisu.
Odluka predviđa plaćanje satnih parking karata za autobuse i teretna vozila u zavisnosti od njihove veličine i kapaciteta, na lokacijama koja budu određena za tu namjenu.