Program za gledanje filmova na kompu

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Point.

#1 Program za gledanje filmova na kompu

Post by Point. »

Koji program koristite za gledanje filmova na laptopu? Ja sam dugo koristio KMPlayer i mogu reci da je dobar. Medjutim, neki dan sam morao reinstalirati i sad kad ubacim nas prevod nece da cita ć, č, đ. Zna li iko kako da postavim da ih cita, ili imate neki drugi program za gledanje koji moze da cita ova nasa slova ć, č, đ?
crnivrag

#2 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by crnivrag »

Point. wrote:Koji program koristite za gledanje filmova na laptopu? Ja sam dugo koristio KMPlayer i mogu reci da je dobar. Medjutim, neki dan sam morao reinstalirati i sad kad ubacim nas prevod nece da cita ć, č, đ. Zna li iko kako da postavim da ih cita, ili imate neki drugi program za gledanje koji moze da cita ova nasa slova ć, č, đ?
VLC Player
Atego

#3 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Atego »

Point. wrote:Koji program koristite za gledanje filmova na laptopu? Ja sam dugo koristio KMPlayer i mogu reci da je dobar. Medjutim, neki dan sam morao reinstalirati i sad kad ubacim nas prevod nece da cita ć, č, đ. Zna li iko kako da postavim da ih cita, ili imate neki drugi program za gledanje koji moze da cita ova nasa slova ć, č, đ?
GOM player :thumbup:
avaks

#4 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by avaks »

MPC-HC
Otvara 90% formata na koje naletiš bez ikakvih kodeka i zajebancija (samo VLC je možda jači po tom pitanju i zbog streama).
Ali zbog titlova definitivno MPC, imaš naša slova, skida automatski prevode od izvora koje navedeš te jezike koje hoćeš, titlovi idu i preko crne trake što nekad dobro dođe a i lako se štimaju ako recimo skineš sa hardcoded korejanskim da ti budu preko njih sa onom tamnom pozadinom.
Ma sve preporuke:
https://mpc-hc.org/
diablobih

#5 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by diablobih »

VLC i BS player.
Point.

#6 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Point. »

Hvala svima na preporukama. Probaću ovaj MPC zbog titlova. Vcl imam odavno, ali mi je malo dosadio.
avaks

#8 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by avaks »

Point. wrote:Hvala svima na preporukama. Probaću ovaj MPC zbog titlova. Vcl imam odavno, ali mi je malo dosadio.
Ako gdje zapne slobodno pitaj!
Point.

#9 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Point. »

avaks wrote:
Point. wrote:Hvala svima na preporukama. Probaću ovaj MPC zbog titlova. Vcl imam odavno, ali mi je malo dosadio.
Ako gdje zapne slobodno pitaj!
Hoću. Hvala. :thumbup:
semirsar

#10 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by semirsar »

skoro pa svaki player cita nasa slova, samo se treba malo raspitat gugljat pa zadat u rjesavanje eventualnih problema :mrgreen:
inace vlc mpc i gom su kod mene, a za audio i aimp :thumbup:
nagibSA

#11 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by nagibSA »

defender46 wrote:PotPlayer
https://potplayer.daum.net/
Nema dalje. Ubjedljivo najbolji (hw) decoding i audio i video iz mog iskustva. Nudi i dodatne codece.
diablobih

#12 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by diablobih »

Pa imas i na vlc i na bs player da trazis titlove na kojem hoces jeziku instant.
duffy_duck

#13 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by duffy_duck »

Skoro svaki player ti je isti i čita večinu naših slova
Tako da eto ako bas hoces preporuku 2 najbolja su Vlc media i PotPlayer.
avaks

#14 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by avaks »

Point. wrote: Hoću. Hvala. :thumbup:
U biti u postavkama (Options --> O) ideš na subtitles i pod default:
Image

Font sam sebi štimaj kako ti odgovara, pod Alignmnet ovu bottom oko 5 ostaviš (taman da je pri dnu) i isključiš ovo Relative to the video frame pa će ti titlovi biti na onoj crnoj traci ispod samog videa a ne preko videa (u zavisnosti od rezolucije).
Pod border style imaš ovu postavku Box (to je ako hoćeš da ispod titlova ima neka podloga, dobro dođe kada skineš film sa hardcoded titlovima pa da ove tvoje "nalijepi" preko tih) :thumbup:

Druga bitna postavka ti je pod misc:
Image

Izaberi prefer external subtitles (odnosno one koje skineš) te ovu opciju Automatically search te ispod napišeš naše jezike (sr hr bs eventualno en) i sebi čekiraš stranice s kojih da ti skida (u ovom slučaju Open subtitles i podnapisi).
mayab

#15 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by mayab »

GOM Player
A što se tiče naših slova, neće ih ni GOM fino prikazati ako ne odabereš pravilan font i ostalo u postavkama....
Point.

#16 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Point. »

mayab wrote:
GOM Player
A što se tiče naših slova, neće ih ni GOM fino prikazati ako ne odabereš pravilan font i ostalo u postavkama....
Bilo je na kmplayer da izabereš EasternEurope u postavkama i ono čita naša slova normalno, ali nakon zadnjih update to više ne radi. Čudno.
Atego

#17 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Atego »

avaks wrote:
Image

Font sam sebi štimaj kako ti odgovara, pod Alignmnet ovu bottom oko 5 ostaviš (taman da je pri dnu) i isključiš ovo Relative to the video frame pa će ti titlovi biti na onoj crnoj traci ispod samog videa a ne preko videa (u zavisnosti od rezolucije).
Pod border style imaš ovu postavku Box (to je ako hoćeš da ispod titlova ima neka podloga, dobro dođe kada skineš film sa hardcoded titlovima pa da ove tvoje "nalijepi" preko tih) :thumbup:

Image

Izaberi prefer external subtitles (odnosno one koje skineš) te ovu opciju Automatically search te ispod napišeš naše jezike (sr hr bs eventualno en) i sebi čekiraš stranice s kojih da ti skida (u ovom slučaju Open subtitles i podnapisi).
:thumbup: dobra stvar kod hc videa,ali kod mene stane program kad nabacim (navučem) titlove kao što to radim na gom ili vlc-u. evo šta piše "cannot render the file"
avaks

#18 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by avaks »

Nije mi se to dešavalo koliko znam...
Pokušaj kroz program da učitaš titlove (ctrl+L) pa vidi je li isti problem...
Point.

#19 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Point. »

avaks wrote:
Image

Image

Jarane, gdje se ovdje mogu povećavati slova prijevoda? Nešto mi mala.
avaks

#20 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by avaks »

Prva ova slika, klikni na font pa sebi izabereš koji ti odgovara i naravno veličinu :thumbup:
Kod mene je recimo Tahoma a ti sebi možeš Arial ili šta ti već paše :izet:

Image
Point.

#21 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Point. »

Hvala na odgovoru. :thumbup:
avaks

#22 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by avaks »

Nije frka, ja sam sa KMplayera prije 100g prešao na MPC i zadovoljan sam :thumbup:
Point.

#23 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by Point. »

avaks wrote:Nije frka, ja sam sa KMplayera prije 100g prešao na MPC i zadovoljan sam :thumbup:
Jedno pitanje. Kad gledam film, seriju zvuk na MPC mi je mnogo tiši nego na npr vlc ili km playeru. Kad pričaju likovi jako slabo se čuje moram baš pojačati a kad naleti scena sa muzikom ili jurnjava auta i tako to, jak zvuk moram smanjivati. Sav se izbezumih. Pokušavao sam podesiti zvuk ali nisam baš uspio. Ima li neka caka?
typeOnegative

#24 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by typeOnegative »

Ako ti je 5.1 zvuk , u pravilu to bi trebalo biti da je nedovoljno pojacan centralni kanal jer on reproducira dijaloge . Pogledaj u opcijama MPC-a , znam da sam davno petljao oko toga preko AC3 filtera .... ili jednostavno koristi druge ako je na njima ok :-D
avaks

#25 Re: Program za gledanje filmova na kompu

Post by avaks »

Nisam dirao te postavke, odnosno po defaultu mi je i nemam problema (na računaru mi je 2.1 sistem a na laptopu stereo):
Image
Image

Je li imaš možda 5.1 ili neki surround pa ti je možda jedan kanal pojačan a neki drugi smanjen?!
Post Reply