Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
-
puz_u_salati
#1 Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Zanima me da li je prije rata u Sarajevu postojala bilo kakva mreža kablovske televizije. Negdje sam ko "načuo" da je nešto takvo postojalo u C fazi i malo na Dobrinji ali nisam dobio baš puno informacija. Ako je postojala, koja naselja je pokrivala? Koja firma je bila zadužena za održavanje i naplatu korištenja? Koji su kanali bili i kakav je bio kvalitet istih?
Mislim da bi ovo mogla biti zanimljiva tema. Ako negdje postoji neka slična, molio bih moderatore da ovo prebace u tu temu jer je ja nisam našao.
Mislim da bi ovo mogla biti zanimljiva tema. Ako negdje postoji neka slična, molio bih moderatore da ovo prebace u tu temu jer je ja nisam našao.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
znam samo da su stanovi na dobrinji imali "priključak u zidu" 
- radiša
#3 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
pa ja isao je prikljucak antenski kroz zid to ima svaka zgrada-stan,bilo je kanala oko 30-tak ja mislim,preko satelitske antene je to islo,jedna pokrivala kvart 
-
Qoom
#4 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Bilo na Dobrinji, 90% Njamačkih kanala i iza 12 se čekala Emanuela i njene prpošne bradavice.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
mi 1990.na d.malti imali 4 kanala,sky one,mtv,eurosport i pro7
merkur-miokovic se zvala firma sto su to prodali i lafo odrzavali,varalice neke ala koprivica trade s ladama i skodama favorit
merkur-miokovic se zvala firma sto su to prodali i lafo odrzavali,varalice neke ala koprivica trade s ladama i skodama favorit
-
puz_u_salati
#6 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
bitanga_sa_otesa wrote:mi 1990.na d.malti imali 4 kanala,sky one,mtv,eurosport i pro7
Dakle bilo je al u fazonu satelitska na krovu i šalji dalje?
Naravno održavanje je naplaćivao ko je prvi stigao?
Mogao sam pretpostaviti tako nekako da je i bilo. Poslije rata znam da su buknule ko gljive (HS, HKB, MH, ELOB, BHCN, Europronet, Globalnet, Logosoft,...) i mislio sam da nije možda neka od tih firmi poslovala i prije rata. Koliko sam shvatio CATV u Sarajevu je zaživio tek poslije rata.
U SAD-u je to postojao još '30-tih godina
- karanana
#7 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
sjecam se kada su niske domino zgrade na ch vili u VI proleterske, s druge strane milje od nas ugradile satelitsku i ova neka moja raja iz skole sto je zivila tamo pricaju kako gledaju nba i filmove. e onda smo i mi skupili nekakvih potpisa i dalo se para i ugradila se satelitska. nije bilo mjesecne pretplate koliko se sjecam. mada nisam 100% siguran. ono ustekas se u zid i onda otvoris onu kutijicu u televiziji i vrtis gumbich unutra od frekvencije do frekvencije i tako fatas kanale. problem je sto je tv sa takvom vrstom shtimanja imala memoriju za samo 8 kanala.
uglavnom bili svabski kanali, par engleza i talijana. bilo je fine erotike kod shvaba ali vako odredjenim danima, mozda utorkom, cetvrtkom i subotom ili tako nesto.
znam da je ta satelitska na zgradi radila i poslije rata neko vrijeme dok kablovska nije dosla. a nije dosla bas odmah, uzele su 3-4 godine mozda 98-99, ali u medjuvremenu je raja ugradjivala i pojedinacne satelitske sa reciverima.
uglavnom bili svabski kanali, par engleza i talijana. bilo je fine erotike kod shvaba ali vako odredjenim danima, mozda utorkom, cetvrtkom i subotom ili tako nesto.
znam da je ta satelitska na zgradi radila i poslije rata neko vrijeme dok kablovska nije dosla. a nije dosla bas odmah, uzele su 3-4 godine mozda 98-99, ali u medjuvremenu je raja ugradjivala i pojedinacne satelitske sa reciverima.
-
arhivasvega
#8 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Prvo bio screen sport pa ga izbacili i ubacili pro7bitanga_sa_otesa wrote:mi 1990.na d.malti imali 4 kanala,sky one,mtv,eurosport i pro7
- bitanga_sa_otesa
#9 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
prosuo suplju da ce svaka zgrada imati svoju antenu bla bla bla...ugradio jednu i sve zgrade i okolne nebodere spojio kablom.mislim da je to masno nesto placeno po stanu,ne mogu se tacno sjetiti...puz_u_salati wrote: Dakle bilo je al u fazonu satelitska na krovu i šalji dalje?
- Qler
#10 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Ja se sjecam kao mali eurosporta samo
, ovo na malti od ova 4 nabrojana 
- vjesticanametli
#11 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Mojmilo imalo....sjecam se rtl-a ...mtv...eurosport.sky itd
Uglavnom bilo je
Uglavnom bilo je
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
pred rat smo imali veliku "satalitisku" za čitavo naselje s 5 kanala
MTV i onaj s crtanima je najbolji bio
plastikmen
a čuo sam da dobrinja ima kablovsku
MTV i onaj s crtanima je najbolji bio
plastikmen
a čuo sam da dobrinja ima kablovsku
-
dragonz
#13 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
U C-fazi bile postavljene dvije satelitske antene ko fol kablovska bilo je 10-tak kanala, a poslije rata delegat iz zgrade na kojoj su bile antene sebi prisvojio uz novi risiver nastavio koristiti.
Sad nisam siguran dal su antene još u životu.
Sad nisam siguran dal su antene još u životu.
- Ned071
#14 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
c faza imala sigurno, 15 kanala bilo...
ovaj lik bio jedan od najpopularnijih... do nekih 22 sata uvece

ovaj lik bio jedan od najpopularnijih... do nekih 22 sata uvece

- vjesticanametli
#15 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Der preis ist heiss extra bio hahhahah DZe ti to naumpade
-
Naslovnica
#16 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Na AP u BFazi bio Eurosport, RTL, MTV i Screensport.
Uveli nekada krajem 80tih, možda 88-89.
Bio jedan MTV ali se povazdan mogao gledati. Danas 20 nekakvih MTV, ne gledam niti jedan, smeće. Sreća pa ima VH1 i VH1 Classic za nas matore prdonje.
Sjećam se erotskih filmova iza 23 na RTLu, vazda nekakve brkate švabe s tregerima zadavali sisatim rumenim dlakavim švabicama...

Bio jedan MTV ali se povazdan mogao gledati. Danas 20 nekakvih MTV, ne gledam niti jedan, smeće. Sreća pa ima VH1 i VH1 Classic za nas matore prdonje.
Sjećam se erotskih filmova iza 23 na RTLu, vazda nekakve brkate švabe s tregerima zadavali sisatim rumenim dlakavim švabicama...
- muha_sa
#17 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
imali smo mi kablovskuvjesticanametli wrote:Mojmilo imalo....sjecam se rtl-a ...mtv...eurosport.sky itd
Uglavnom bilo je

ja na krovu a odozdo galame--deder bogdu desno, hajd sad lijevo--dobro jeeeeeeeeeeeeee---ne mrdaj
-
puz_u_salati
#18 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Naslovnica wrote:Na AP u BFazi bio Eurosport, RTL, MTV i Screensport.
- insomnia78
#19 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Bio DJ Kat na sky one

Bili kečeri

Bili kečeri
- bitanga_sa_otesa
#20 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
adams family si zaboravioinsomnia78 wrote: Bili kečeri
- insomnia78
- rahmetli dedo
#22 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Hrasno, nekad cca 1990. godine
Samo jednu noć osvanula obavijest u haustoru da ima "kablovska", i to MTV, Eurosport, Sky i RTL na tim i tim kanalima. Nije se ništa plaćalo, ni mjesečno, ni instalacija. Nemam pojma ko je održavao. Pored "prvog" i "drugog", u neka doba bio solidan Kanal 3 TVSA, a kasnije, pred, rat i Hayat.
Samo jednu noć osvanula obavijest u haustoru da ima "kablovska", i to MTV, Eurosport, Sky i RTL na tim i tim kanalima. Nije se ništa plaćalo, ni mjesečno, ni instalacija. Nemam pojma ko je održavao. Pored "prvog" i "drugog", u neka doba bio solidan Kanal 3 TVSA, a kasnije, pred, rat i Hayat.
- zateznistub
#23 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
U dobrom dijelu naselja je bio neki vid kablovske tv, u suštini zajednička antena, satelitska sa nekim analognim pojačalima i razvuci sa zgrade na zgradu.
Na vracama je bio rtl, eurosprt, mtv I činimo se sky plus lokalni. Za to vrijeme slika je bila ko mlijeko...
Na vracama je bio rtl, eurosprt, mtv I činimo se sky plus lokalni. Za to vrijeme slika je bila ko mlijeko...
- vjesticanametli
#24 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
Hahahahaha i dan danas ne gledam mtv....bas su usrali...vh classic ....Naslovnica wrote:Na AP u BFazi bio Eurosport, RTL, MTV i Screensport.
MuharaDZo mi tatu slali da mrda a nas 3 galamilo....neko vise ljevlje neko udesno mama kaze doooobrooo je... bacio tata sve kaze idite sami mrdat
- muha_sa
#25 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata
vjesticanametli wrote:Hahahahaha i dan danas ne gledam mtv....bas su usrali...vh classic ....Naslovnica wrote:Na AP u BFazi bio Eurosport, RTL, MTV i Screensport.
MuharaDZo mi tatu slali da mrda a nas 3 galamilo....neko vise ljevlje neko udesno mama kaze doooobrooo je... bacio tata sve kaze idite sami mrdat
kasnije smo se modernizovali te nismo ispred vrata galamili
nabavili mobitele