ABS ESP fault passat 5+
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dgL_
#1 ABS ESP fault passat 5+
Drustvo,
Passat 5+ povremeno pali lampice ABS i ESP u toku voznje... Prilikom gasenja i ponovo paljenja resetuje greske... Nema pravila kada ce se upaliti... Dakle nekad vozim 10 min nekad sat, nekad kad vozim 20 km/h nekad 100 km/h nekad zatrza kad se upale, nekad ne zatrza... Jedino sto sam primjetio je da se NIKAD ne upali kada mi je Climatronoc OFF... Tad mogu voziti koliko hocu nece se upaliti lampice... Dakle samo pri upaljenom climatronicu (neovisno jel upaljena klima ili samo puhanje) sto mi nema apsolutno nikakve logike ali je tako...
Sinoc sam po onoj kisici priblizavajuci se semaforu lagano pritisnuo kocnicu a ABS mi se aktivirao par puta (kocenje je bilo toliko lagano da sumnjam da su tockovi proklizali) nakon toga lampice obije su se upalile i auto je kocio sam od sebe... Dakle iubacim iz brzine ne diram kocnicu a auto sam koci... Stanem, opet ugasim i upalim auto i sve poslije toga normalno bilo...
Zanima.me jel imo neko slicna iskustva, da li moze brljavit neki od ABS senzora na tockovima ili kad je otisao senzor Greska ABSa uvijek ostaje upaljena? Svakako idem majstoru ali eto zanima me ako je neko imao iskustva da podijeli.
Hvala
Passat 5+ povremeno pali lampice ABS i ESP u toku voznje... Prilikom gasenja i ponovo paljenja resetuje greske... Nema pravila kada ce se upaliti... Dakle nekad vozim 10 min nekad sat, nekad kad vozim 20 km/h nekad 100 km/h nekad zatrza kad se upale, nekad ne zatrza... Jedino sto sam primjetio je da se NIKAD ne upali kada mi je Climatronoc OFF... Tad mogu voziti koliko hocu nece se upaliti lampice... Dakle samo pri upaljenom climatronicu (neovisno jel upaljena klima ili samo puhanje) sto mi nema apsolutno nikakve logike ali je tako...
Sinoc sam po onoj kisici priblizavajuci se semaforu lagano pritisnuo kocnicu a ABS mi se aktivirao par puta (kocenje je bilo toliko lagano da sumnjam da su tockovi proklizali) nakon toga lampice obije su se upalile i auto je kocio sam od sebe... Dakle iubacim iz brzine ne diram kocnicu a auto sam koci... Stanem, opet ugasim i upalim auto i sve poslije toga normalno bilo...
Zanima.me jel imo neko slicna iskustva, da li moze brljavit neki od ABS senzora na tockovima ili kad je otisao senzor Greska ABSa uvijek ostaje upaljena? Svakako idem majstoru ali eto zanima me ako je neko imao iskustva da podijeli.
Hvala
-
condy
#2 Re: ABS ESP fault passat 5+
Trebas uraditi dijagnostiku ona ce pokazati. Moze biti do abs senzora ali i do drugih stvari koji nisu povezane sa kocnicama. To sam vidio na drugim forumima, imas i na you tube, malo proguglaj, ima slicnih upita i bas povezano sa klimom kao i kod tebe. Najbolje ga odvesti u servis oni ce odmah znati.
-
dgL_
#3 Re: ABS ESP fault passat 5+
Svasta sam vidio, pregledao jako puno i klipova i foruma ali nisam nasao nigdje da je neko imao problem povezanosti paljenja ABSa sa klima uredjajem... Mozes li mi staviti link ako ti nije mrsko?condy wrote:Trebas uraditi dijagnostiku ona ce pokazati. Moze biti do abs senzora ali i do drugih stvari koji nisu povezane sa kocnicama. To sam vidio na drugim forumima, imas i na you tube, malo proguglaj, ima slicnih upita i bas povezano sa klimom kao i kod tebe. Najbolje ga odvesti u servis oni ce odmah znati.
-
530i
#4 Re: ABS ESP fault passat 5+
Mom tečiću tako bilo povezano sa klimom paljenje lampica i na kraju rikn'o procesor ABS-a i ESP-a, jedva polovno našao da odgovara, treba one tačne brojeve pogoditi na toj elektronici, nisu svi isti iako je isto auto i motor...izašlo ga oko 1800 maraka. Padao valjda napon kad se klima upali.
-
dgL_
#5 Re: ABS ESP fault passat 5+
Znaci moglo bi bit zajebancije vece... Znat cu uskoro vise... Idalje se nadam da je neki od senzora ali povezanost sa climatronicom je bas cudna...530i wrote:Mom tečiću tako bilo povezano sa klimom paljenje lampica i na kraju rikn'o procesor ABS-a i ESP-a, jedva polovno našao da odgovara, treba one tačne brojeve pogoditi na toj elektronici, nisu svi isti iako je isto auto i motor...izašlo ga oko 1800 maraka. Padao valjda napon kad se klima upali.
-
530i
#6 Re: ABS ESP fault passat 5+
Tako mi on reče...našao dijelove preko onog otpada u Vogošći, preko puta Mercedesovog salona otprilike. Malo mi bilo šuhveli jer je puno para i sve, ali bogami napravio ga i od tad nema problema sa tim.
- amar1994
#7 Re: ABS ESP fault passat 5+
vala , jebes polovan senzor i ecu (jedino ako ga kanis prodat dalje , citaj uvalit) , na nekim autima i ne mozes zamijenit zbog imobilajzera 
PS. kako dodje sa mladjeg na starije auto
-
dgL_
#8 Re: ABS ESP fault passat 5+
Ma auto je uredno, ali znas kako kazu.. Sta god uzmes polovno racunaj da ces se uvalit... Tako i ovde, rijesit ce se to samo dok vidim sta kaze diagnostika aBd... Jebes ga i ako bude modul, gledam po PIKu nisu skupi nesto extremno, e sad dal cu nac isti po broju vidjecemo...amar1994 wrote:vala , jebes polovan senzor i ecu (jedino ako ga kanis prodat dalje , citaj uvalit) , na nekim autima i ne mozes zamijenit zbog imobilajzera
-
dgL_
#9 Re: ABS ESP fault passat 5+
Koje je auto u pitanju?530i wrote:Tako mi on reče...našao dijelove preko onog otpada u Vogošći, preko puta Mercedesovog salona otprilike. Malo mi bilo šuhveli jer je puno para i sve, ali bogami napravio ga i od tad nema problema sa tim.
-
condy
#10 Re: ABS ESP fault passat 5+
Evo trazio sam i nekako sam nasaodgL_ wrote:Svasta sam vidio, pregledao jako puno i klipova i foruma ali nisam nasao nigdje da je neko imao problem povezanosti paljenja ABSa sa klima uredjajem... Mozes li mi staviti link ako ti nije mrsko?condy wrote:Trebas uraditi dijagnostiku ona ce pokazati. Moze biti do abs senzora ali i do drugih stvari koji nisu povezane sa kocnicama. To sam vidio na drugim forumima, imas i na you tube, malo proguglaj, ima slicnih upita i bas povezano sa klimom kao i kod tebe. Najbolje ga odvesti u servis oni ce odmah znati.
http://www.vwclubcroatia.com/forum/inde ... ca-asresp/
Ali mislim da ovo kod tebe nije slucaj. Ovaj je imao ugradjen powerbox i on je pravio problem.
Na ovom forumu imas najvise o tome.
Trebas uradit dijagnostiku da se prvo vidi jelu esp ili abs u pitanju. Kad je abs onda je obicno senzor u pitanju. Kad je esp onda svasta moze biti. Cak i kad ne rade zadnja stop svjetla esp lampica zna se paliti ili kad ima lufta na prednjem ovjesu i sl.
-
530i
#11 Re: ABS ESP fault passat 5+
Passat pet plus ili 5.5...zato i pišemdgL_ wrote:Koje je auto u pitanju?530i wrote:Tako mi on reče...našao dijelove preko onog otpada u Vogošći, preko puta Mercedesovog salona otprilike. Malo mi bilo šuhveli jer je puno para i sve, ali bogami napravio ga i od tad nema problema sa tim.
-
dgL_
#12 Re: ABS ESP fault passat 5+
U pravilu uvijek ali bas uvijek se obije lampice upale skupa... Znaci nikad se nije upalio samo ABS ili samo ESP... Uvijek se skupa pale... I uvijek se skupa gase nakon ponovnog paljenja auta (citaj restart) prema tome mislim da ABS greska povlaci i ESP... Ide kompjuter odn dijagnostika pa cemo vidjeti... Ali sve vise sam ubjedjen da jeste ABS modul, mada treba opet fino pregledati sve, citao sam da je moguca i reparacija tog modula, a da ne pravi bingo naci odgovarajuci po broju... Sta ce biti vidjet cemocondy wrote:Evo trazio sam i nekako sam nasaodgL_ wrote:Svasta sam vidio, pregledao jako puno i klipova i foruma ali nisam nasao nigdje da je neko imao problem povezanosti paljenja ABSa sa klima uredjajem... Mozes li mi staviti link ako ti nije mrsko?condy wrote:Trebas uraditi dijagnostiku ona ce pokazati. Moze biti do abs senzora ali i do drugih stvari koji nisu povezane sa kocnicama. To sam vidio na drugim forumima, imas i na you tube, malo proguglaj, ima slicnih upita i bas povezano sa klimom kao i kod tebe. Najbolje ga odvesti u servis oni ce odmah znati.
http://www.vwclubcroatia.com/forum/inde ... ca-asresp/
Ali mislim da ovo kod tebe nije slucaj. Ovaj je imao ugradjen powerbox i on je pravio problem.
Na ovom forumu imas najvise o tome.
Trebas uradit dijagnostiku da se prvo vidi jelu esp ili abs u pitanju. Kad je abs onda je obicno senzor u pitanju. Kad je esp onda svasta moze biti. Cak i kad ne rade zadnja stop svjetla esp lampica zna se paliti ili kad ima lufta na prednjem ovjesu i sl.
Hvala svima
-
UterivacDugoga
#13 Re: ABS ESP fault passat 5+
Reparacija modula kosta par KM ako znas sam.Ako imas kakvog dobrog elektricara,odvuci mu auto znat ce sta treba uraditi.Kazem DOBROG.
Popravi dok nije kasno.
Popravi dok nije kasno.
-
jefferson
#14 Re: ABS ESP fault passat 5+
Jbg, takvo iskustvo nemam, ali znam da na B5 relej klima uredjaja zna zajebavat (ne mogu se sjetiti koji je broj relej kada je na mom crkao).dgL_ wrote:Drustvo,
Hvala
Eto, ako imas nekoga sa B5 ili 5+ (isti relej) posudi pa vidi. Nisam siguran da li bi to moglo da se uveze sa ABS-om ali probaj jbg.
- Ommadawn
#15 Re: ABS ESP fault passat 5+
Meni se upalila lampica na Škodi. ABS/ESP i ne rade parking senzori. Odvezao sutradan u ovlašten servis. Zovu kasnije i kažu “Otišla ti ABS jedinica, nova košta 2500 eura, polovna 700 eura ali tad ne dajemo garanciju. Auto možeš voziti, nije problem, samo eto ABS i ESP ti ne rade”. Kako sam kroz par dana trebao putovati na godišnji, riješio sam da to sredim poslije odmora. Prije nego sam otputovao, rekao mi drug koji se bavi autima da ima firma koja ih popravlja. Skineš dio, pošalješ i lik ti ga popravi i pošalje nazad plus imaš garanciju dvije godine na to. Uradim tako poslije odmora. Ali zajebancije kad sam morao to montirati. Nepristupačno u pičku materinu i mora se dobro ozračiti. Sve me izašlo sa rukama 480 eura. Ali to je bilo samo na mom autu. Na tvom može biti nešto drugo.
Poslušaj ljude, odvezi auto u ovlašten servis i nek ti urade dijagnostiku.
-
dgL_
#16 Re: ABS ESP fault passat 5+
Sve cu znati uskoro, pa cu javiti svakako... Jutros do posla sa klimom se nije upalilo nista... Sve radi extra... Sta ce da bude vidjecemoOmmadawn wrote:Meni se upalila lampica na Škodi. ABS/ESP i ne rade parking senzori. Odvezao sutradan u ovlašten servis. Zovu kasnije i kažu “Otišla ti ABS jedinica, nova košta 2500 eura, polovna 700 eura ali tad ne dajemo garanciju. Auto možeš voziti, nije problem, samo eto ABS i ESP ti ne rade”. Kako sam kroz par dana trebao putovati na godišnji, riješio sam da to sredim poslije odmora. Prije nego sam otputovao, rekao mi drug koji se bavi autima da ima firma koja ih popravlja. Skineš dio, pošalješ i lik ti ga popravi i pošalje nazad plus imaš garanciju dvije godine na to. Uradim tako poslije odmora. Ali zajebancije kad sam morao to montirati. Nepristupačno u pičku materinu i mora se dobro ozračiti. Sve me izašlo sa rukama 480 eura. Ali to je bilo samo na mom autu. Na tvom može biti nešto drugo.
- basicm
#17 Re: ABS ESP fault passat 5+
Ako sumnjas da ima veze s klimom, probaj to provocirati da budes vise siguran. Iako bi dijagnostika to trebala pokazati.
-
adisonE
#18 Re: ABS ESP fault passat 5+
Nisam citao sve odgovore... Evo konkretno, ja sam imao problem da mi se palila lampica od esp (abs nisam ni imao ja mislim), golf 4 1.9 2002 godiste dok sam vozao prije par godina, problem bio sa senzorom radilice... Rijesio mi Nermin u Visokom,
Pozz
Pozz
-
Nanox7
#19 Re: ABS ESP fault passat 5+
Ja sam imao problem isto kao ti nesto, u toku se upali abs da svjetili. Majstor mi samo zamjenio ono kablo za abs jer mi je bilo nesto prekidalo, ma reko kupuj novo i stavljaj to.
Dadnes 60km i zavrsi ti za 5 minuta.
Dadnes 60km i zavrsi ti za 5 minuta.
- TDK-90
#20 Re: ABS ESP fault passat 5+
Ja sam imao na istom autu nesto slicno.dgL_ wrote:Drustvo,
Hvala
Majstor mi je mijenjao kocnice i jos nesto na tocku , i mozda je slucajno pomjerio ABS kabal i tako se upalila lampica. Nismo odmah znali sta bi moglo biti
Zatim kod jednog poznanika pitam za savjet i rece mi :
Pokusaj kod prednjeg lijevog tocka izvaditi senzor i ocisti ga od prljavstine i vrati ponovo
Tako napravim i nakon 20 m votnje lampice se same ugasise, na mom Pasatu je bilo vrlo lako to izvesti , a kod nekih to nije nimalo lako.
Eto pa probaj mozda pomogne
-
dgL_
#21 Re: ABS ESP fault passat 5+
Update. Greske abs i esp preko zime se nisu javljale... Nisam radio nista jednostavno su prestale da zezaju i par mjeseci nisam imao nikakav problem ni sa abs ni sa espom... Otprilike prije 15ak dana se problem intenzivirao opet... Obje lampice, aktiviranje espa uz blinkanje lampoce bez potrebe i kocenje auta dok se krecem 30 km/h, aktivacija ABSa bez ikakve potrebe za njim... Nakon toga upali ABS i ESP i tad mogu rahat vozit... Climatronic je nastavio da se resetuje... 2-3 sekunde izgubi struju skroz ugasi se u toku voznje i onda se opet upali (sad cak i kad je off se resetuje) ovo sa climatronicom sam ubjedjen da ima veze i sa absom i espom jer se desava uzajamno...
Odem na dijagnostiku kod Dzevada elektricara u B. Potoku i greska izbaci yaw rate senzor (G202) koji se kod ovog passata nalazi pod zadnjom sjedistem... Nekad jesenas je izbacio istu ovu gresku ali se sve to poklopilo sa prestanom paljenja lampica pa sam to zanemario u tom trenu.
Helem kaze mi elektricar nadji polovan yaw rate, tako i bi nadjem, montiram... Auto se ponasa potpuno isto kao i sa mojim senzorom... Bez razlike doslovno... Senzor novi je testiran na drugom passatu i ispravan je...
Sta raditi dalje? Drugih gresaka nema...
ABS pumpa ili neki od senzora na tockovima? Ne znam samo zasto je svima mrsko dici auto, skinuti dzekove i izmjerit otpore na senzorima... Cim vide yaw rate svi krenu pametovat...
Ima li nesto trece sto bi moglo biti mimo abs pumpe i nelog od senzora na tockovima. Zasto dijagnostika ocitava laznu gresku?
Hvala. Pozz
Odem na dijagnostiku kod Dzevada elektricara u B. Potoku i greska izbaci yaw rate senzor (G202) koji se kod ovog passata nalazi pod zadnjom sjedistem... Nekad jesenas je izbacio istu ovu gresku ali se sve to poklopilo sa prestanom paljenja lampica pa sam to zanemario u tom trenu.
Helem kaze mi elektricar nadji polovan yaw rate, tako i bi nadjem, montiram... Auto se ponasa potpuno isto kao i sa mojim senzorom... Bez razlike doslovno... Senzor novi je testiran na drugom passatu i ispravan je...
Sta raditi dalje? Drugih gresaka nema...
ABS pumpa ili neki od senzora na tockovima? Ne znam samo zasto je svima mrsko dici auto, skinuti dzekove i izmjerit otpore na senzorima... Cim vide yaw rate svi krenu pametovat...
Ima li nesto trece sto bi moglo biti mimo abs pumpe i nelog od senzora na tockovima. Zasto dijagnostika ocitava laznu gresku?
Hvala. Pozz
- commendatore
- Qler
#23 Re: ABS ESP fault passat 5+
ja sam slican problem imao na autu, kad upalim klimu pocne se cudno ponasati... i bio je mikro remen koji ide preko kompresora otisao i on valjda klizio sta li... kad sam njega zamijenio sve se smirilo... ako ti sta znaci...
i kod mene je bio Mondeo...
i kod mene je bio Mondeo...
- amar1994
#24 Re: ABS ESP fault passat 5+
ugradi neko hladjnje ABS-a i senzora na tockovima,sad si gotov kad krene ljeto 
a niko ti nije provjerio BCU ili kako se kod njih zovu moduli??
a niko ti nije provjerio BCU ili kako se kod njih zovu moduli??
-
NediM17
#25 Re: ABS ESP fault passat 5+
Ma ima po raznim bjelosvjetskim forumima o tom problemu, u pitanju je neka smetljarska ABS puNpa koju su ugradjivali u falšwagen. Švabo je to. 
https://www.ebay.co.uk/itm/VW-Golf-ABS- ... 1011268798
To je otprilike to.
https://www.ebay.co.uk/itm/VW-Golf-ABS- ... 1011268798
To je otprilike to.
Last edited by NediM17 on 09/03/2019 19:04, edited 1 time in total.