Racun za struju
-
sole2mio
#1 Racun za struju
Da li vam je dosao veci iznos racuna za struju za ovaj mjesec ?
Da li je nesto poskupilo ?
Skoro pa duplo vise mi je doslo nego prethodnih mjeseci.
- dobar osjecaj
#2 Re: Racun za struju
Ne. Skoro isti račun svaki mjesec.
-
M-Man
#3 Re: Racun za struju
Kod nas su mjenjali satove, pa su došli vanredni računi pez TV pretplate
- nineinchnails
#4 Re: Racun za struju
Struja je zadnjih godina pravo poskupila, ali niko ne reaguje. Prvo su zimsku tarifu zakucali preko čitave godine, pa onda na to dodali profit za finansiranje stranaka (a što im je odobrio OHR) i pljačka je krenula. Umjesto da imamo jeftinu struju, jer je to naš domaći proizvod, SDA nas odra.
Nakon što su mi prošle godine promijenili sat (to oni sami rade bez da ikoga išta pitaju), počeli su stizati duplo veći računi. U par navrata sam zvao Elektroprivredu da pošalju nekoga da provjeri sat. Po njima je sve uredu, a struja ide kao da držim koncertnu dvoranu. Sjebali su satove tako da mjere više nego sto je stvarno potrošeno.
Nakon što su mi prošle godine promijenili sat (to oni sami rade bez da ikoga išta pitaju), počeli su stizati duplo veći računi. U par navrata sam zvao Elektroprivredu da pošalju nekoga da provjeri sat. Po njima je sve uredu, a struja ide kao da držim koncertnu dvoranu. Sjebali su satove tako da mjere više nego sto je stvarno potrošeno.
- rovac13
#5 Re: Racun za struju
Kako ste utvrdili da njihovo brojilo pokazuje duplo vise nego potrosite ?
Jel imate interno brojilo koje pokaze duplo manje, ili je to napamet, od oka
Jel imate interno brojilo koje pokaze duplo manje, ili je to napamet, od oka
- superiska
#6 Re: Racun za struju
Isto.dobar osjecaj wrote:Ne. Skoro isti račun svaki mjesec.
-
Inok
#7 Re: Racun za struju
ne očitavaju potrošnju već iste uporede sa prošlogodišnjim i tako vam gurnu račun, meni je pošto se grijem na struju svaki mjesec dolazilo od 220-250KMsuperiska wrote:Isto.dobar osjecaj wrote:Ne. Skoro isti račun svaki mjesec.
- rovac13
#8 Re: Racun za struju
Imate brojilo pratite koliko ste potrosili,ne moze vas niko zakinut tako sto ce vam naplatit vise nego pokaze brojilo.
Ako pratite njihovo brojilo i cini vam se da to njihovo brojilo pokazuje vise,onda ugradite vlastito novo brojilo i uporediti slaze li se njihovo brojilo sa vasim.Komplikujete jednostavnu stvar
Cak i ako ne zapisuju stanje brojilo svaki mjesec,nego vam otprilike nastavljaju isto slat............na kraju godine oni opet moraju provjerit stanje sabrat oduzet koliko ste platili a koliko ste potrosili i na kraju mozda morate doplatit a mozda imate viska uplacenih.
Kod mene nikad nije bilo nikakvog zakidanja,ja pratim stanje svaki mjesec.
Ne znam kako bi vas neko mogao zakinut onda.
Ako pratite njihovo brojilo i cini vam se da to njihovo brojilo pokazuje vise,onda ugradite vlastito novo brojilo i uporediti slaze li se njihovo brojilo sa vasim.Komplikujete jednostavnu stvar
Cak i ako ne zapisuju stanje brojilo svaki mjesec,nego vam otprilike nastavljaju isto slat............na kraju godine oni opet moraju provjerit stanje sabrat oduzet koliko ste platili a koliko ste potrosili i na kraju mozda morate doplatit a mozda imate viska uplacenih.
Kod mene nikad nije bilo nikakvog zakidanja,ja pratim stanje svaki mjesec.
Ne znam kako bi vas neko mogao zakinut onda.
- SmokingMan
#9 Re: Racun za struju
Vjerovao/la ili ne samo 18.KM.sole2mio wrote:Da li vam je dosao veci iznos racuna za struju za ovaj mjesec ?
Last edited by SmokingMan on 23/03/2018 12:04, edited 1 time in total.
-
statixx
#10 Re: Racun za struju
Meni je nedavno doslo 50-ak KM vise u odnosu na prosjek. Otisao da se zalim, rekli mi da je greska i dali novi racun.
- P308
#11 Re: Racun za struju
Meni je 10-ak KM vise nego inace doslo
- superiska
#12 Re: Racun za struju
Šta god da je, odgovara miInok wrote:ne očitavaju potrošnju već iste uporede sa prošlogodišnjim i tako vam gurnu račun, meni je pošto se grijem na struju svaki mjesec dolazilo od 220-250KMsuperiska wrote:Isto.dobar osjecaj wrote:Ne. Skoro isti račun svaki mjesec.
Ne vjerujem da je tako kako kažeš. Uprati, zapisuj pa vidi šta je.
- rovac13
#13 Re: Racun za struju
Sve opet dodje na isto.
Kod mene zaposlenik dolazi svaki mjesec oko 13.og u mjesecu i svaki puta zapise koliko je potroseno,i svaki mjesec platis onoliko koliko si potrosio.
Kod kuma u njemackoj niko ne dolazi mjesecno provjeravat stanje.
On placa svaki mjesec otprilike neki prosjek ajmo rec 50€.
Ali na kraju godine neko dodje da ocita stvarno stanje brojila.
Ako si ti potrosio vise u toj godini nego sto si palcao otprilike onda dobijes racun za nadoplatu struje za tu godinu.
A ako si naplacao vise nego sto si potrosio onda to dodje napismeno da imas preplaceno.
Ili pare nazad,ili usporis ili smanjis placanje.
Uvijek mozes da promijenis onu otprilike tarifu koliko mjesecno dajes.
Kako god......tebi je platit onoliko koliko potrosis.
Ne moze te niko zakinut ni u prvoj ni u drugoj varijanti.
Kod mene zaposlenik dolazi svaki mjesec oko 13.og u mjesecu i svaki puta zapise koliko je potroseno,i svaki mjesec platis onoliko koliko si potrosio.
Kod kuma u njemackoj niko ne dolazi mjesecno provjeravat stanje.
On placa svaki mjesec otprilike neki prosjek ajmo rec 50€.
Ali na kraju godine neko dodje da ocita stvarno stanje brojila.
Ako si ti potrosio vise u toj godini nego sto si palcao otprilike onda dobijes racun za nadoplatu struje za tu godinu.
A ako si naplacao vise nego sto si potrosio onda to dodje napismeno da imas preplaceno.
Ili pare nazad,ili usporis ili smanjis placanje.
Uvijek mozes da promijenis onu otprilike tarifu koliko mjesecno dajes.
Kako god......tebi je platit onoliko koliko potrosis.
Ne moze te niko zakinut ni u prvoj ni u drugoj varijanti.
-
Dino79
#14 Re: Racun za struju
Nodijumski magnet resava probleme

- HardCore
#15 Re: Racun za struju
Radil taj magnet na ovim novim digitalnim brojilima
-
Cookie85
#16 Re: Racun za struju
U Bosni je ovo veoma smjesno.
Mislim izvozi se struja u Hrvatsku, a u Bosni skuplja nego u Hrvatskoj sto je nekako nelogicno ali hajd to je Bosna.
U Austriji se obracunava godisnje, placas mjesecno ili kvartalno (kako tebi odgovara) i placas prosjek i na kraju godine kad se obracuna vidi se da li si potrosio vise ili manje, ako si vise onda doplatis, a ako si manje onda ti vrate pare.
Dok to u Bosni ne postoji, iako si mozda platio vise tokom godine, te pare ti nikad nece vratiti.
Dok sam zivio u Bosni, uvijek mi je dolazilo nekako puno struje, zivio sam (vise me nije bilo u stanu, nego sto sam bio), a "trosio" struju kao da zivi 4-oro ljudi u stanu.
Kad sam poceo da pratim koliko trosim struje i poceo se zaliti, tada se vec stavio taj trosak u normalu.
Mislim izvozi se struja u Hrvatsku, a u Bosni skuplja nego u Hrvatskoj sto je nekako nelogicno ali hajd to je Bosna.
U Austriji se obracunava godisnje, placas mjesecno ili kvartalno (kako tebi odgovara) i placas prosjek i na kraju godine kad se obracuna vidi se da li si potrosio vise ili manje, ako si vise onda doplatis, a ako si manje onda ti vrate pare.
Dok to u Bosni ne postoji, iako si mozda platio vise tokom godine, te pare ti nikad nece vratiti.
Dok sam zivio u Bosni, uvijek mi je dolazilo nekako puno struje, zivio sam (vise me nije bilo u stanu, nego sto sam bio), a "trosio" struju kao da zivi 4-oro ljudi u stanu.
Kad sam poceo da pratim koliko trosim struje i poceo se zaliti, tada se vec stavio taj trosak u normalu.
- i agree
#17 Re: Racun za struju
Pitanje za registrovane na ep (online),nakon placanja racuna kad se evidentira uplata na stranici?
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#18 Re: Racun za struju
Ja jučer uplatio, evo sad gledam, evidentirano.
- krofnaa*
#20 Re: Racun za struju
Da doslo je skoro 30km vise nego uobicajenosole2mio wrote:Da li vam je dosao veci iznos racuna za struju za ovaj mjesec ?
- ferratilis
#21 Re: Racun za struju
I kod mene isto. Vec nekoliko mjeseci dolaze skoro duplo veci racuni. Zalili se, oni dosli i zamijenili sat, opet visoki racuni. Sad kazu, ako zelite, mozete poslati sat na bazdarenje u Sarajevo, ali ako bude ispravan morate platit 170KM. Siguran sam da nesto muljaju, ili je mozda struja poskupila a mi ne znamo. 
-
lexington1
#22 Re: Racun za struju
i meni danas dosao veci za 10KM nego inace
a isto se trosilo kao i prethodnih mjeseci (cak i manje jer je stan nekih 6-7 dana bio prazan nakon nove godine)
a isto se trosilo kao i prethodnih mjeseci (cak i manje jer je stan nekih 6-7 dana bio prazan nakon nove godine)
- i agree
#23 Re: Racun za struju
Sto se ne registrujete na stranicu pa pratite potrosnju?
-
moonca
#24 Re: Racun za struju
Kako?i agree wrote:Sto se ne registrujete na stranicu pa pratite potrosnju?
- ferratilis
#25 Re: Racun za struju
Poredjenja radi, ovako je kod mene izgledala 2017., skoro isti racuni svaki mjesec

Negdje od septembra prosle godine, naglo su poceli stizati veci racuni, iako nemam apsolutno nikakvih promjena u potrosnji. Cak i kad sam se u decembru 2017. grijao na struju, dolazili su manji racuni.

Negdje od septembra prosle godine, naglo su poceli stizati veci racuni, iako nemam apsolutno nikakvih promjena u potrosnji. Cak i kad sam se u decembru 2017. grijao na struju, dolazili su manji racuni.