Pronasli vanzemaljce

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lajkujMe

#1 Pronasli vanzemaljce

Post by lajkujMe »

Pozdrav raja sorry za klick bait :run: zivo me zanima jedna stvar i mislim da je dobra analiza ponasanja.
Sta bi vi mislili, uradili kad bi puknula vijest da su vanzemaljci pronadjeni i to inteligentni vanzemljci.
Vijest bi bila kao pronadjen umjetni radio signal s daleke zvijezde. Nemamo informacija sta je sadrzaj, ni ko su ni sta hoce. Samo smo pronasli signal.

Ja licno bi bio veoma veoma uzbudjen malo zabrinut ali generalna reakcija bi bila odusevljenje, divljenje i trazio bih sto vise informacija. Ne bih promjenio neka zivotna stajalista.
Kako bi npr vjernik reagovao? Kako bi drzave reagovale ali najbitnije kako bi obican covjek reagovao. Npr u filmovima u najvise slucaja to bude histerija, panika, strah raspad sistema u sto bas i nevjerujem.
akaunt

#2 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by akaunt »

Logika kaze da ako su oni pronašli nas, prije nego što smo mi pronašli njih, onda su oni inteligentniji od nas!
Ne treba se bojati naprednijih bića.
hAZNADAR

#3 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by hAZNADAR »

akaunt wrote:Logika kaze da ako su oni pronašli nas, prije nego što smo mi pronašli njih, onda su oni inteligentniji od nas!
Ne treba se bojati naprednijih bića.
Bas smo bezazleni i miroljubivi kao napredniji - gledajuci mesnu industriju i farme, prirodu,....

A i naprednije tehnologije i kulture zna se sta su uradile po Juzoj Americi, Africi,...

Ljudi stalno mijesaju napredak i moral - to ne ide obavezno jedno uz drugo.

Ja vjerujem u onoga sto nas ne nazalost napustio neki dan, jednog od najpametnijih ljudi svih vremena Stephena Hawkinga koji je rekao: "Suti i nadaj se da nas niko nece otkriti".
akaunt

#4 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by akaunt »

Ko god da dodje , ja ću ga za azil pitat .
jeza u ledja

#5 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by jeza u ledja »

akaunt wrote:Ko god da dodje , ja ću ga za azil pitat .
Sta ako te hoce pojest?
Batal

#6 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Batal »

Pa ako je u pitanju samo signal iz daleka to bi značilo da ni oni nemaju načina da dođu do nas i ne bi bilo tako strašno,realno sa takvim civilizacijama nemamo načina uspostavii ni nekakvu komunikaciju .Primiš poruku koja je poslata prije stotinak godina pa pošalješ odgovor i čekaš narednu poruku za nekih 200 godina :) do tada ko živ ko mrtav :). To i ne bi bilo tako strašno i ne bi time nešto ni dobili osim potvrde da nismo sami.
Ako bi se pojavili iznad naših glava to bi več bio problem i ja bih se spakovao u kakvu pećinu na par godina :)
lajkujMe

#7 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by lajkujMe »

Batal wrote:Pa ako je u pitanju samo signal iz daleka to bi značilo da ni oni nemaju načina da dođu do nas i ne bi bilo tako strašno,realno sa takvim civilizacijama nemamo načina uspostavii ni nekakvu komunikaciju .Primiš poruku koja je poslata prije stotinak godina pa pošalješ odgovor i čekaš narednu poruku za nekih 200 godina :) do tada ko živ ko mrtav :). To i ne bi bilo tako strašno i ne bi time nešto ni dobili osim potvrde da nismo sami.
Ako bi se pojavili iznad naših glava to bi več bio problem i ja bih se spakovao u kakvu pećinu na par godina :)
Moguce da, ali nije nuzno predpostavimo da je slucajno poslat ne namerno ne znamo dokle su tehnoloski dosli. A teoretski bar postoje nacini za brzi transport. Komunikacija da bilo bi nemoguce imati smislenu komunikaciju. Pogotovo sto se radio signali posije par svj. God raspadnu do nivoa da ne mozea vidjeti sadrzaj
Jack Be Nimble

#8 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Jack Be Nimble »

Mene je samo strah da su nas pronasli, kazali ovdje nema inteligetni vanzemaljaca idemo dalje u potragu. Sta ako su signali svugdje oko nas samo mi jos nemamo tehnologije da primjetimo taj signal. Koliko je covjek harao ovom planetom a tek na pocetku proslog stoljeca napravio antenu i poslao prvi signal u svemir.

A ako se pojave iznad nasih glava onda smo mi definitvno retardirani u poredjenju sa njima.
akaunt

#9 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by akaunt »

jeza u ledja wrote:
akaunt wrote:Ko god da dodje , ja ću ga za azil pitat .
Sta ako te hoce pojest?
Potrovali bi se!
animals

#10 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by animals »

Ako se pojave , onda su inteligentniji..
a to znaci , ili bi nas pokorili, ili unistili..
ili bi im bili hrana, ili domace zivotinje..
Anestezija

#11 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Anestezija »

Lično vidio dvojicu u Hrasnici
jeza u ledja

#12 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by jeza u ledja »

animals wrote:Ako se pojave , onda su inteligentniji..
a to znaci , ili bi nas pokorili, ili unistili..
ili bi im bili hrana, ili domace zivotinje..
Mozda bi na nama isprobavali svoje nove kozmeticke proizvode. :D
aratet

#13 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by aratet »

Anestezija wrote:Lično vidio dvojicu u Hrasnici
Kako znas da su dvojica, a ne dvije?
Anestezija

#14 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Anestezija »

aratet wrote:
Anestezija wrote:Lično vidio dvojicu u Hrasnici
Kako znas da su dvojica, a ne dvije?
nosili su ponude od kladionice a zenama im je to zabranjeno
Cherry-Cherry

#15 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Cherry-Cherry »

A možda dođu u miru i ljubavi.
Anestezija

#16 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Anestezija »

Traze Bajagu da im uzivo pjeva svemirsku policijuu
animals

#17 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by animals »

Cherry-Cherry wrote:A možda dođu u miru i ljubavi.
Onda im jadna majka..
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#18 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by stetoskop »

Možda su izmislili neki signal brži od svjetlosti, da sa pokupljenim našim radio signalom odbije se i vrati njima.
I možda tako slušaju Kalman, haman pa uživo.
Heller

#19 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Heller »

stetoskop wrote:Možda su izmislili neki signal brži od svjetlosti, da sa pokupljenim našim radio signalom odbije se i vrati njima.
I možda tako slušaju Kalman, haman pa uživo.
Jebi ih ako slušaju Kalman.
O'zone
Globalni moderator

#20 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by O'zone »

Mediji bi digli hampu sa niz neprovjerenih i netačnih informacija. Na raznim debatama pojavljivali bi se stručnjaci sa pozitivnim i negativnim mišljenjima o vanzemaljskoj civilizaciji. Vjernici bi to iskoristili da potvrde kako je Bog svemoguć i stvara život svuda, atesti će vjerovatno dodatno razraditi tezu kako smo nastali od vanzemaljaca.
Vlade bi se dodatno naoružavale, vojna industrija bi cvjetala. Razno razne invencije na polju vojne tehnike bi izlazile na dnevnom nivou. Vjerovatno bi se formirala određena vrsta svjetske unije za kontrolu vanzemaljaca u slučaju kontakta ili napada...Radikalniji bi tražili da ih mi provo zbombamo sa par atomskih bombi pa da ih onda pitamo za zdravlje. Pojavlje se ideja za nuklearnim štitom oko planete zemlje gdje bi se postavili sateliti naoružani sa rakatema koje nose nuklearne glave problem je izbio jer se nemože dogovriti ko će u svom posjedu imati crveno dugme.
SAD optužuju Rusiju da tajno komunicira sa vanzemaljcima i dogovra preuzimanje planete zemlje...Putin se na to nasmijao.
Ostaci ISLA i Al qaide objavili džihad kjafirskoj rasi...
U BiH se vodi žestoka polemika da li su mali zeleni, plavi ili crveni te da li im je u interesu cjelovita Bosna i Hercegovina u slučaju invazije na planetu zemlju. Milorad Dodik je izjavio da neće njemu nikakvi vanzemaljci naturati svoje mišljenje nek oni idu na svoju planetu i tamo uređuju...

A život bi tekao dalje....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by _BataZiv_0809 »

haznaš bi se pitao imaju li vanzemaljci jugoslovenski standard vrednovanja naroda
Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

lajkujMe wrote:Pozdrav raja sorry za klick bait :run: zivo me zanima jedna stvar i mislim da je dobra analiza ponasanja.
Sta bi vi mislili, uradili kad bi puknula vijest da su vanzemaljci pronadjeni i to inteligentni vanzemljci.
Vijest bi bila kao pronadjen umjetni radio signal s daleke zvijezde. Nemamo informacija sta je sadrzaj, ni ko su ni sta hoce. Samo smo pronasli signal.

Ja licno bi bio veoma veoma uzbudjen malo zabrinut ali generalna reakcija bi bila odusevljenje, divljenje i trazio bih sto vise informacija. Ne bih promjenio neka zivotna stajalista.
Kako bi npr vjernik reagovao? Kako bi drzave reagovale ali najbitnije kako bi obican covjek reagovao. Npr u filmovima u najvise slucaja to bude histerija, panika, strah raspad sistema u sto bas i nevjerujem.
Ne znam je li Hawkign ili neko drugi rekao, parafraziram, da je jedanko užasavajuća pomisao da smo sami u svemiru kao i to da nismo sami. Hipotetički da dobijemo signal i da sa 99,9999999% možemo ustanoviti da je vještački izvor vjerovatno bi nastala euforija li daleko da bi bilo histerije osim ako se ne bi pojavio u blizini mjeseca njihov brod. Interesantno je da 1977 uhvačen jedan signal koji je nazvan Wow! signal jer sve karakteristike ukazuju na nešto neprirodno. Nikada iza toga nije uhvaćen isti signal sa iste pozicije ili bilo koje druge, do danas taj slučaj je najbliži tome da se može reći da smo uhvatili takav signal.

Image

https://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal

Sasvim je moguće da smo sami u univezumu ali isto tako i da nismo. Logika govori da među bezbroj galaksija sigurno postoji intaligentan život ali zašto ih ne vidimo ili ne možemo detektovati? Ovo je poznato u nauci kao Farmijev paradoks. Taj argument je najbolje objasnio nobelovac Enrico Fermi. 1950. On je postavio pitanje: "Ako su vanzemaljci svakodnevica zašto nismo uspostavili kontakt s njima?" Teoretski mliječni put je dovoljno star da bi određena civilizacija do danas ostavila neki vidljiv trag.
U srpnju 2000. godine u časopisu "Scientific American", astronom Ian Crawford sa Sveučilišta u Londonu objašnjava da postoji samo jedna civilizacija u Mliječnom Putu već je mogla lagano naseliti čitavu galaksiju. On postavlja ovakav scenarij: društvo sa raketnom tehnologijom kolonizira druga dva planeta. Nekoliko stotina godina poslije, te dvije kolonije pošalju i uspostave još dvije kolonije. Tom brzinom trebalo bi od 5 milijuna do 50 milijuna godina da se kolonizira čitava galaksija. To je dug period, no s obzirom na starost Mliječnog Puta je jedan pucanj prstima. Zar takva civilizacije nebi ostavila neki trag vlastitog postojanja?
Edin H.

#23 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by Edin H. »

Ne vjeruj vanzemaljcu ni kada ti darove nosi. :izet:
pussysmoke

#24 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 00:54, edited 1 time in total.
zipoo

#25 Re: Pronasli vanzemaljce

Post by zipoo »

Ma napasti ih
Post Reply