Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
-
kiligonzales
#1 Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
https://www.facebook.com/senzornews/vid ... 014987073/
Zasto Bosanci/Bosnjaci ljubitelji i sticenici BiH u ratu i miru su tako izdjeljeni?
Sta je uzrok tome razdoru?
Zasto vlast u vecem entitetu nikada nismo imali neku trajnu koaliciju dvije ili tri probosanski orijentisane stranke, jasnu politicku viziju, strategiju i blok koji neodstupa od svojih politickih ciljeva?
Zasto nemamo konsenzus medju nasim najvecim strankama ?
Zasto Bosanci/Bosnjaci ljubitelji i sticenici BiH u ratu i miru su tako izdjeljeni?
Sta je uzrok tome razdoru?
Zasto vlast u vecem entitetu nikada nismo imali neku trajnu koaliciju dvije ili tri probosanski orijentisane stranke, jasnu politicku viziju, strategiju i blok koji neodstupa od svojih politickih ciljeva?
Zasto nemamo konsenzus medju nasim najvecim strankama ?
- cyprus
#2 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Zato što postoje različite vizije, svjetonazori i interesi...
- BHCluster
#3 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Pa zar ne mogu se dogovoriti oko minimuma, svi laju na SDA (20-30% pobjedu nosi) a ne mogu se organizovati da ih skinu sa vlasti, tj ne mogu narodu da ponude viziju koja ce im dati glas.
- cyprus
#4 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Jbga, evo uzmi pet forumaša da prave zajedničku viziju, prije će se pohvatat za vratove, nego išta dogovoriti... Kako onda jedinstven dogovor očekivati u mnogo složenijim okolnostima real-lifea?
Mada, generalno ja mislim da potrebni minimum već postoji, recimo u pogledu državotvornosti... Ustvari, ne znam kakvo to jedinstvo očekuje pokretač teme?
Mada, generalno ja mislim da potrebni minimum već postoji, recimo u pogledu državotvornosti... Ustvari, ne znam kakvo to jedinstvo očekuje pokretač teme?
-
kiligonzales
#5 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Svi su propustili sansu da odigraju pametnije recimo lideri SDA i SDP su bili zajedno u ratnom predsjednistvu BiH, Haris Silajdzic koji je napravio SBiH isto tako, Sefer Halilovic je bio prvi general takodjer sa jednakom adresom, Fahrudin Radoncic im je kuhao kafe i tad. Nije da se nisu znali, moglo se odigrati pametnije nakon rata i sloznije, ali zasto nisu?BHCluster wrote:Pa zar ne mogu se dogovoriti oko minimuma, svi laju na SDA (20-30% pobjedu nosi) a ne mogu se organizovati da ih skinu sa vlasti, tj ne mogu narodu da ponude viziju koja ce im dati glas.
-
kiligonzales
#6 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Pogledas video iz prvog posta pa ti bude jasnije. Jedinstvo u zajednickom pogledu ocuvanja zemlje i politickoj ekonomskoj strategiji koja je do danas mogla donjeti barem ovom djelu BiH malo vise radnih mjesta i zdravije okolnosti od ovih koje imamo danas, da umjesto da imamo drasticno umanjenu stopu nezaposlenosti i ponudilo vise nade da ostanemo ovdje.cyprus wrote:Jbga, evo uzmi pet forumaša da prave zajedničku viziju, prije će se pohvatat za vratove, nego išta dogovoriti... Kako onda jedinstven dogovor očekivati u mnogo složenijim okolnostima real-lifea?
- cyprus
#7 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Evo pogledah video, i ne znam na osnovu čega je Kovačević zaključio da je srpske političke partije međusobno kompaktne?kiligonzales wrote:Pogledas video iz prvog posta pa ti bude jasnije. Jedinstvo u zajednickom pogledu ocuvanja zemlje i politickoj ekonomskoj strategiji koja je do danas mogla donjeti barem ovom djelu BiH malo vise radnih mjesta i zdravije okolnosti od ovih koje imamo danas, da umjesto da imamo drasticno umanjenu stopu nezaposlenosti i ponudilo vise nade da ostanemo ovdje.cyprus wrote:Jbga, evo uzmi pet forumaša da prave zajedničku viziju, prije će se pohvatat za vratove, nego išta dogovoriti... Kako onda jedinstven dogovor očekivati u mnogo složenijim okolnostima real-lifea?
A što se tiče ekonomske strategije, to opet nije stvar jedinstva ili nejedinstva... Ni u jednoj državi svijeta nemaš iste poglede na ekonomska pitanja između pozicije i opozicije, lijevih i desnih, ovih i onih - ne znam zašto bi to trebao biti slučaj u Bosni i Hercegovini i među Bošnjacima?
- insomnia78
#8 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Zbog ozbiljnosti situacije?
-
kiligonzales
#9 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Vise je prica o poziciji, SNSD godinama vlada u RS, cime je stav RS jasan jer ga SZP nije bio u stanju zbaciti s vlasti, a Hrvati imaju svoj sabor i HDZ koji upravlja njime i njihov stav je jasan. Mi nemamo ni sabora, a ni stranke izmedju kojeg ni u koalicijama nema rivalstva.cyprus wrote:Evo pogledah video, i ne znam na osnovu čega je Kovačević zaključio da je srpske političke partije međusobno kompaktne?kiligonzales wrote:Pogledas video iz prvog posta pa ti bude jasnije. Jedinstvo u zajednickom pogledu ocuvanja zemlje i politickoj ekonomskoj strategiji koja je do danas mogla donjeti barem ovom djelu BiH malo vise radnih mjesta i zdravije okolnosti od ovih koje imamo danas, da umjesto da imamo drasticno umanjenu stopu nezaposlenosti i ponudilo vise nade da ostanemo ovdje.cyprus wrote:Jbga, evo uzmi pet forumaša da prave zajedničku viziju, prije će se pohvatat za vratove, nego išta dogovoriti... Kako onda jedinstven dogovor očekivati u mnogo složenijim okolnostima real-lifea?
Mada, generalno ja mislim da potrebni minimum već postoji, recimo u pogledu državotvornosti... Ustvari, ne znam kakvo to jedinstvo očekuje pokretač teme?![]()
A što se tiče ekonomske strategije, to opet nije stvar jedinstva ili nejedinstva... Ni u jednoj državi svijeta nemaš iste poglede na ekonomska pitanja između pozicije i opozicije, lijevih i desnih, ovih i onih - ne znam zašto bi to trebao biti slučaj u Bosni i Hercegovini i među Bošnjacima?
Pogledaj zajednicki nastup srpskih stranaka u branjenju 9. januara i u nekim drugim temama koje se ticu branjenja RS.
Kod Bosnjaka imamo SDA, SDP, DF, SBB i druge stranke i sve se glodju, ako i grade koaliciju i tada nadju nacina da imaju podjeljenje stavove i da se pripucavaju.
Ako nema jasne ekonomske strategije, barem treba imati jednakih nacela i smjerova kako graditi nesto zajedno i poboljsati zivot gradjanima, a to svaka ozbiljnija drzava svijeta ima. Zato sto s ovakom politikom propadamo. Samo je kod nas smisao u politici praviti razdor na svemu korisnom po drzavu i gradjane i propadati radi toga.
- BHCluster
#10 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
U ratu su primorani a nakon svako za sebe, tj moraju biti tu gdje jesu da bi prikrili kriminal. Sad sto to ovi drugi ne znaju iskoristiti pokazuje zapravo njihovu (ne)sposobnost i na kraju dolazimo do ovoga sto imamo. Opoziciji je dovoljno sto ima mrvice a SDA je spremnija da unisti nego da prepusti...kiligonzales wrote:Svi su propustili sansu da odigraju pametnije recimo lideri SDA i SDP su bili zajedno u ratnom predsjednistvu BiH, Haris Silajdzic koji je napravio SBiH isto tako, Sefer Halilovic je bio prvi general takodjer sa jednakom adresom, Fahrudin Radoncic im je kuhao kafe i tad. Nije da se nisu znali, moglo se odigrati pametnije nakon rata i sloznije, ali zasto nisu?BHCluster wrote:Pa zar ne mogu se dogovoriti oko minimuma, svi laju na SDA (20-30% pobjedu nosi) a ne mogu se organizovati da ih skinu sa vlasti, tj ne mogu narodu da ponude viziju koja ce im dati glas.
-
Bodkin
#11 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Ekonomskoj strategiji? Mislis onoj gdje partija na vlasti uzima lopatom u svim sferama drustva? Kad ti to bude jasno, shvatices da se i bosanstvo i bosnjastvo koristi u iste svrhekiligonzales wrote:Pogledas video iz prvog posta pa ti bude jasnije. Jedinstvo u zajednickom pogledu ocuvanja zemlje i politickoj ekonomskoj strategiji koja je do danas mogla donjeti barem ovom djelu BiH malo vise radnih mjesta i zdravije okolnosti od ovih koje imamo danas, da umjesto da imamo drasticno umanjenu stopu nezaposlenosti i ponudilo vise nade da ostanemo ovdje.cyprus wrote:Jbga, evo uzmi pet forumaša da prave zajedničku viziju, prije će se pohvatat za vratove, nego išta dogovoriti... Kako onda jedinstven dogovor očekivati u mnogo složenijim okolnostima real-lifea?
-
kiligonzales
#12 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Razumljivo je to sto ti govoris, ali rat je rat, a mir je mir. Krao je u ratu ko je htio i mogao. Mir je mogao biti polaznom tackom za gradjenje puno boljeg i pravednijeg, ekonomsko jaceg drustva. Niko nema izgovor za tjeranje inata na stetu interesa gradjana. Bez obzira na razlicite politicke stavove i drugacije poglede na ekonomiju, oni su mogli ponuditi minimalne osnove za kompromis i temelj na kome ce graditi zajednicku vlast, koaliciju, blok, te umjesto inata i razdora na svemu sto je korisno po drustvo nuditi rjesavanje problema, a ne nuditi dijagnozu istih, a iste ne rjesavati. Umjesto rjesavanja problema svojih gradjana ponudili su nam sudar koncepata o drzavnom uredjenju, rasprave o mogucem ustavnom uredjenju, njihovim politikama, medjusobno pripucavanje... Jasno je ko je popusio na kraju zbog svega toga, oni su uzeli platu, a gdje smo mi?BHCluster wrote:U ratu su primorani a nakon svako za sebe, tj moraju biti tu gdje jesu da bi prikrili kriminal. Sad sto to ovi drugi ne znaju iskoristiti pokazuje zapravo njihovu (ne)sposobnost i na kraju dolazimo do ovoga sto imamo. Opoziciji je dovoljno sto ima mrvice a SDA je spremnija da unisti nego da prepusti...kiligonzales wrote:Svi su propustili sansu da odigraju pametnije recimo lideri SDA i SDP su bili zajedno u ratnom predsjednistvu BiH, Haris Silajdzic koji je napravio SBiH isto tako, Sefer Halilovic je bio prvi general takodjer sa jednakom adresom, Fahrudin Radoncic im je kuhao kafe i tad. Nije da se nisu znali, moglo se odigrati pametnije nakon rata i sloznije, ali zasto nisu?BHCluster wrote:Pa zar ne mogu se dogovoriti oko minimuma, svi laju na SDA (20-30% pobjedu nosi) a ne mogu se organizovati da ih skinu sa vlasti, tj ne mogu narodu da ponude viziju koja ce im dati glas.
Posto mi nismo Njemci i primjer je malo neprimjeren i glup za nas prostor, ali moram pomenuti cinjenicu da su recimo dvije najdominantnije Njemacke stranke CDU i SPD bivali u zajednickoj koaliciji kada je to trebalo, da je nas inat gazdovao tim strankama, te dvije stranke bi se za vratove fatale i radili na more neusvojenih zakona jer jbg mozda je i tamo neko metno ruku u dzep neciji.
Razumljivo je da mi nismo takvo drustvo, sa takvim sistemom vrijednosti, medjutim zasto u svemu tezimo nepotrebnom razdoru? Ako nesto ne stima u nekoj stranci politicar napusti napravi novu stranku i na kraju i ako ostvari rezultat protiv te stranke, on ne optuzi pojedince unutar te stranke za kriminal, vec cijelu stranku i na kraju se desi pojo vuk magarca, kao da u toj stranackoj opciji nema nikoga dobrog.
Pa samo od SDA, nastale su SBiH, A-SDA, NB, a od SDP nastao je SDU, DF, NS, a iz DF izrodio se GS, pa sta radimo?
46% gradjana FBiH nije glasalo, to je vise nego sto bilo koja od ovih stranaka dobije glasova, realno smo mi Bosnjaci kao najbrojniji narod nedorasli da imamo drzavu sa ovakvom politikom prema sebi samima jer ne dajemo razlog da nas se shvati ozbiljnim politickim faktorom politicarima drugih naroda.
-
kiligonzales
#13 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Meni je to posve jasno, ne odobravam kriminal. Medjutim nasi politicari su potrosili previse vremena hapajuci i pripucavajuci se za kriminal, a manje da stvore pritisak na tuzilastvo i sudstvo da taj kriminal ubiju. Naravno to su radili ciljano.Bodkin wrote:Ekonomskoj strategiji? Mislis onoj gdje partija na vlasti uzima lopatom u svim sferama drustva? Kad ti to bude jasno, shvatices da se i bosanstvo i bosnjastvo koristi u iste svrhekiligonzales wrote:Pogledas video iz prvog posta pa ti bude jasnije. Jedinstvo u zajednickom pogledu ocuvanja zemlje i politickoj ekonomskoj strategiji koja je do danas mogla donjeti barem ovom djelu BiH malo vise radnih mjesta i zdravije okolnosti od ovih koje imamo danas, da umjesto da imamo drasticno umanjenu stopu nezaposlenosti i ponudilo vise nade da ostanemo ovdje.cyprus wrote:Jbga, evo uzmi pet forumaša da prave zajedničku viziju, prije će se pohvatat za vratove, nego išta dogovoriti... Kako onda jedinstven dogovor očekivati u mnogo složenijim okolnostima real-lifea?
Kad tako mogu nastupati slozno u kriminalu, zasto ne mogu nastupiti slozno u stvarima koji se ticu rjesavanja problema njihovih gradjana? Pomirimo se da ce politicari uvijek krasti u vecoj i manjoj mjeri, medjutim oni trebaju svakako u vecoj mjeri ostaviti nesto i narodu osim izbora da se odavdje ode sto prije.
Porazavajuci je podatak da je BiH napustilo 150 hiljada ljudi. To je broj glasova s kojim jedan HDZ participira u vlasti.
- BHCluster
#14 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Jednostavno receno ako nije kako ja kazem onda nece nikako. Imamo 46% gradjana koji ne zele drzavu jer da zele taj glas nebi tako laHko odbacili isti taj glas za koji su poginuli mnogi da bi oni mogli baciti, a ovi drugi znaju svoju racunicu i njima dosta. Nema tu nista komplicirano.kiligonzales wrote:
Razumljivo je to sto ti govoris, ali rat je rat, a mir je mir. Krao je u ratu ko je htio i mogao. Mir je mogao biti polaznom tackom za gradjenje puno boljeg i pravednijeg, ekonomsko jaceg drustva. Niko nema izgovor za tjeranje inata na stetu interesa gradjana. Bez obzira na razlicite politicke stavove i drugacije poglede na ekonomiju, oni su mogli ponuditi minimalne osnove za kompromis i temelj na kome ce graditi zajednicku vlast, koaliciju, blok, te umjesto inata i razdora na svemu sto je korisno po drustvo nuditi rjesavanje problema, a ne nuditi dijagnozu istih, a iste ne rjesavati. Umjesto rjesavanja problema svojih gradjana ponudili su nam sudar koncepata o drzavnom uredjenju, rasprave o mogucem ustavnom uredjenju, njihovim politikama, medjusobno pripucavanje... Jasno je ko je popusio na kraju zbog svega toga, oni su uzeli platu, a gdje smo mi?
Posto mi nismo Njemci i primjer je malo neprimjeren i glup za nas prostor, ali moram pomenuti cinjenicu da su recimo dvije najdominantnije Njemacke stranke CDU i SPD bivali u zajednickoj koaliciji kada je to trebalo, da je nas inat gazdovao tim strankama, te dvije stranke bi se za vratove fatale i radili na more neusvojenih zakona jer jbg mozda je i tamo neko metno ruku u dzep neciji.
Razumljivo je da mi nismo takvo drustvo, sa takvim sistemom vrijednosti, medjutim zasto u svemu tezimo nepotrebnom razdoru? Ako nesto ne stima u nekoj stranci politicar napusti napravi novu stranku i na kraju i ako ostvari rezultat protiv te stranke, on ne optuzi pojedince unutar te stranke za kriminal, vec cijelu stranku i na kraju se desi pojo vuk magarca, kao da u toj stranackoj opciji nema nikoga dobrog.
Pa samo od SDA, nastale su SBiH, A-SDA, NB, a od SDP nastao je SDU, DF, NS, a iz DF izrodio se GS, pa sta radimo?
46% gradjana FBiH nije glasalo, to je vise nego sto bilo koja od ovih stranaka dobije glasova, realno smo mi Bosnjaci kao najbrojniji narod nedorasli da imamo drzavu sa ovakvom politikom prema sebi samima jer ne dajemo razlog da nas se shvati ozbiljnim politickim faktorom politicarima drugih naroda.
-
kiligonzales
#15 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Trenutna politicka elita Bosnjaka/Bosanaca istima ne ulijeva nadu, zato i ne glasaju.BHCluster wrote:Jednostavno receno ako nije kako ja kazem onda nece nikako. Imamo 46% gradjana koji ne zele drzavu jer da zele taj glas nebi tako laHko odbacili isti taj glas za koji su poginuli mnogi da bi oni mogli baciti, a ovi drugi znaju svoju racunicu i njima dosta. Nema tu nista komplicirano.kiligonzales wrote:
Razumljivo je to sto ti govoris, ali rat je rat, a mir je mir. Krao je u ratu ko je htio i mogao. Mir je mogao biti polaznom tackom za gradjenje puno boljeg i pravednijeg, ekonomsko jaceg drustva. Niko nema izgovor za tjeranje inata na stetu interesa gradjana. Bez obzira na razlicite politicke stavove i drugacije poglede na ekonomiju, oni su mogli ponuditi minimalne osnove za kompromis i temelj na kome ce graditi zajednicku vlast, koaliciju, blok, te umjesto inata i razdora na svemu sto je korisno po drustvo nuditi rjesavanje problema, a ne nuditi dijagnozu istih, a iste ne rjesavati. Umjesto rjesavanja problema svojih gradjana ponudili su nam sudar koncepata o drzavnom uredjenju, rasprave o mogucem ustavnom uredjenju, njihovim politikama, medjusobno pripucavanje... Jasno je ko je popusio na kraju zbog svega toga, oni su uzeli platu, a gdje smo mi?
Drugo tih 46% neglasaca u FBiH imaju opravdane razloge zasto ne glasaju, jednostavno politicari im nisu pokazali razliku da su drugaciji od onih koji su prevareni.
Koliko su iznevjereni zive s ubjedjenjem da bi prije napustili ovo nego sto bi branili.
Njihov najveci problem je sto nisu nasli nacina da sami sebe politicki organizuju i ponude ozbiljnu alternativu pomenutim strankama.
Razumijemo se mi, postavlja se pitanje gdje je u nacelima nasih politicara moral i razum, osjecaj za odgovornost, solidarnost sa narodom?
S ovakvom politikom samo mozemo biti novi red u nekim buducim masovnim grobnicama, ukoliko nam nacije ne ostare do te mjere da cemo nastaviti stari oruzani sukob tipkanjem po netu i jos gorim pripucavanjem do sada.
-
Bodkin
#16 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Da stvore pritisak na sud koji bi prvo njih osudio jer su najveca kriminalna hobotnica u drzavi?Bodkin wrote:Meni je to posve jasno, ne odobravam kriminal. Medjutim nasi politicari su potrosili previse vremena hapajuci i pripucavajuci se za kriminal, a manje da stvore pritisak na tuzilastvo i sudstvo da taj kriminal ubiju. Naravno to su radili ciljano.kiligonzales wrote:
Ekonomskoj strategiji? Mislis onoj gdje partija na vlasti uzima lopatom u svim sferama drustva? Kad ti to bude jasno, shvatices da se i bosanstvo i bosnjastvo koristi u iste svrhe
Kad tako mogu nastupati slozno u kriminalu, zasto ne mogu nastupiti slozno u stvarima koji se ticu rjesavanja problema njihovih gradjana? Pomirimo se da ce politicari uvijek krasti u vecoj i manjoj mjeri, medjutim oni trebaju svakako u vecoj mjeri ostaviti nesto i narodu osim izbora da se odavdje ode sto prije.
Porazavajuci je podatak da je BiH napustilo 150 hiljada ljudi. To je broj glasova s kojim jedan HDZ participira u vlasti.
Da li bi ista mijenjao da si ministar, poslanik ili slicno? Ludilo je ocekivati od njih ista slicno osim prosipanja nacionalnih ubleha za budale i dijasporu koja se lozi na to jer im je sve drugo manje-vise dobro
-
hizo ramidovic
#17 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
...bezbeli kao i srpstvo i hrvatstvo...Bodkin wrote: Ekonomskoj strategiji? Mislis onoj gdje partija na vlasti uzima lopatom u svim sferama drustva? Kad ti to bude jasno, shvatices da se i bosanstvo i bosnjastvo koristi u iste svrhe
-
Bodkin
#18 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Naravno. Inace je covic uzeo izbore na ekonomskoj prici. Ali naravno ne smijes spomenuti jedne, bez da spomenes i one anamo. Iste sekunde si peta kolonahizo ramidovic wrote:...bezbeli kao i srpstvo i hrvatstvo...Bodkin wrote: Ekonomskoj strategiji? Mislis onoj gdje partija na vlasti uzima lopatom u svim sferama drustva? Kad ti to bude jasno, shvatices da se i bosanstvo i bosnjastvo koristi u iste svrhe
-
hizo ramidovic
#19 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
pa i jeste, kao i ostali: zbrinjavanje u stranci ujedno je dozvola za sisanje narodnih para...Bodkin wrote: Naravno. Inace je covic uzeo izbore na ekonomskoj prici. Ali naravno ne smijes spomenuti jedne, bez da spomenes i one anamo. Iste sekunde si peta kolona
-
kiligonzales
#20 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
To svakako trebaju uraditi. Medjutim oni rade obratnu oni gledaju kako u tuzilastvo i sudove da gurnu svoj kompromitovani kadar, da ih sutra rijesi svake odgovornosti, ali to je opet na konopcima ne cijelih stranki vec kriminalnih grupa unutar njih koje ce se igrati s njima prema sopstvenoj potrebi.Bodkin wrote:Da stvore pritisak na sud koji bi prvo njih osudio jer su najveca kriminalna hobotnica u drzavi?Bodkin wrote:Meni je to posve jasno, ne odobravam kriminal. Medjutim nasi politicari su potrosili previse vremena hapajuci i pripucavajuci se za kriminal, a manje da stvore pritisak na tuzilastvo i sudstvo da taj kriminal ubiju. Naravno to su radili ciljano.kiligonzales wrote:
Ekonomskoj strategiji? Mislis onoj gdje partija na vlasti uzima lopatom u svim sferama drustva? Kad ti to bude jasno, shvatices da se i bosanstvo i bosnjastvo koristi u iste svrhe
Da li bi ista mijenjao da si ministar, poslanik ili slicno? Ludilo je ocekivati od njih ista slicno osim prosipanja nacionalnih ubleha za budale i dijasporu koja se lozi na to jer im je sve drugo manje-vise dobro
Normalno da bih mjenjao, svako ima svoj sistem vrijednosti, pomenuti koji imamo je za mene nemoralan i neprihvatljiv. Da bih bio neko ko zivi od drzave kroz njene funkcije, morao bih biti u politici, ali tamo nisam upravo iz pomenutog razloga.
-
Bodkin
#21 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
hizo ramidovic wrote:pa i jeste, kao i ostali: zbrinjavanje u stranci ujedno je dozvola za sisanje narodnih para...Bodkin wrote: Naravno. Inace je covic uzeo izbore na ekonomskoj prici. Ali naravno ne smijes spomenuti jedne, bez da spomenes i one anamo. Iste sekunde si peta kolona
-
hizo ramidovic
#22 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
za ove sto su na visim stranackim pozicijama su malo placeniji poslovi, rukovodece pozicije i direktorske fotelje, savjetnicka mjesta itd.Bodkin wrote:hizo ramidovic wrote:pa i jeste, kao i ostali: zbrinjavanje u stranci ujedno je dozvola za sisanje narodnih para...Bodkin wrote: Naravno. Inace je covic uzeo izbore na ekonomskoj prici. Ali naravno ne smijes spomenuti jedne, bez da spomenes i one anamo. Iste sekunde si peta kolonaima smisla za tih par procenata sto su na pozicijama
dok su za stoku sitnog zuba namjenjeni obicni poslovi u javnim firmama...tako da, kad se to sve zbroji, ispadne malo više od tih par procenata...
-
hAZNADAR
#23 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Nezrelost. Politicka, nacionalna, demokratska,....
Iz tog razloga nemamo povjerenja u svoje i imamo podanicki mentaliet gdje bolje funkcionisemo pod pravednim vladarem negoli da sami sta organizujemo.
To je hebena tranzicija kroz koju mnogi prolaze - samo sa razlikom sto se drugi navikavaju na demokratiju a mi pored toga i na homogenost.
Do daljnjega - probosanska ljevica prednjaci u tome i sluzi kao primjer nejedinstva. Gradjanska politicka opcija ne moze sama sa sobom a kamoli jos sa drugim. Do te mjere da biraju drugo ime - otud valjda i dva imena u naslovu teme.
Iz tog razloga nemamo povjerenja u svoje i imamo podanicki mentaliet gdje bolje funkcionisemo pod pravednim vladarem negoli da sami sta organizujemo.
To je hebena tranzicija kroz koju mnogi prolaze - samo sa razlikom sto se drugi navikavaju na demokratiju a mi pored toga i na homogenost.
Do daljnjega - probosanska ljevica prednjaci u tome i sluzi kao primjer nejedinstva. Gradjanska politicka opcija ne moze sama sa sobom a kamoli jos sa drugim. Do te mjere da biraju drugo ime - otud valjda i dva imena u naslovu teme.
-
kiligonzales
#24 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Covic je krimos i politicar koji jos bezobzirnije potkopava sistem, te trguje politickim uticajem i ucjenjuje bosnjacke/bosanske lidere na nivou FBIH. Zato mu tesko pada kada ga neki Lijke zamjeni zbog svih tih bezobrazluka u vlasti zbog njegovog koketiranja sa SNSD-om.Bodkin wrote:Naravno. Inace je covic uzeo izbore na ekonomskoj prici. Ali naravno ne smijes spomenuti jedne, bez da spomenes i one anamo. Iste sekunde si peta kolonahizo ramidovic wrote:...bezbeli kao i srpstvo i hrvatstvo...Bodkin wrote: Ekonomskoj strategiji? Mislis onoj gdje partija na vlasti uzima lopatom u svim sferama drustva? Kad ti to bude jasno, shvatices da se i bosanstvo i bosnjastvo koristi u iste svrhe
Svi oni jesu nas problem, ali zasto smo mi problem samima sebi?
Imamo kantone koji su dominantno bosnjacki i dominantno hrvatski i koji su mjesani, pa ko nam brani da neke stvari ucinimo boljim nego sto jesu?
Zar toliko razliciti koncepti shvatanja drzave, trebaju biti preci od cinjenice da nam nije dobro, da imamo velik broj siromasnih i duznih...
Ovo su podaci unazad godinu ili dvije, ali ni danas stanje nije bolje, mozda su podaci u infografikama netacni ili gori, ali govore nam o stanju gradjana...
http://poslovnisvijet.ba/wp-content/upl ... rafika.jpg
http://poslovnisvijet.ba/wp-content/upl ... govini.jpg
- BHCluster
#25 Re: Bosansko/Bosnjacko (ne)jedinstvo
Nesposobnost, neznanjekod politicara sto naravno n eko drugi iskoristi pa imamo sve vrste korupcije i nepotizma, a kod građana imamo manjak odgovornosti radije ce odjebati negdje i sjediti na rukama naravno u redovno pizdenje po forumima i ulici sto naravno znaju iskoristiti politicari koji su na vlasti.kiligonzales wrote:Trenutna politicka elita Bosnjaka/Bosanaca istima ne ulijeva nadu, zato i ne glasaju.BHCluster wrote:Jednostavno receno ako nije kako ja kazem onda nece nikako. Imamo 46% gradjana koji ne zele drzavu jer da zele taj glas nebi tako laHko odbacili isti taj glas za koji su poginuli mnogi da bi oni mogli baciti, a ovi drugi znaju svoju racunicu i njima dosta. Nema tu nista komplicirano.kiligonzales wrote:
Drugo tih 46% neglasaca u FBiH imaju opravdane razloge zasto ne glasaju, jednostavno politicari im nisu pokazali razliku da su drugaciji od onih koji su prevareni.
Koliko su iznevjereni zive s ubjedjenjem da bi prije napustili ovo nego sto bi branili.
Njihov najveci problem je sto nisu nasli nacina da sami sebe politicki organizuju i ponude ozbiljnu alternativu pomenutim strankama.
Razumijemo se mi, postavlja se pitanje gdje je u nacelima nasih politicara moral i razum, osjecaj za odgovornost, solidarnost sa narodom?
S ovakvom politikom samo mozemo biti novi red u nekim buducim masovnim grobnicama, ukoliko nam nacije ne ostare do te mjere da cemo nastaviti stari oruzani sukob tipkanjem po netu i jos gorim pripucavanjem do sada.