Gorenjev šporet star 10 godina. Prije nekoliko dana prestao da grije donji grijač.
Pošto se razumijem po nešto (osnovno) vezano za struju, odlučio sam sam da promijenim grijač. Prvo sam otvorio zadnju stranu šporeta da bih imao pristup grijaču. Zatim sam upalio prekidač rerne i termostat i počeo je da grije gornji ali ne i donji grijač. Kada briferom provjerim jedan konektor donjeg grijača prikaže se da struje ima, na drugom polu prikazuje da ima nulu.
Isto se prikaže i na gornjem grijaču (struja i nula) samo što gornji radi a donji ne. Probao sam i sa prebacivanjem prekidača samo na donji grijač ali ni u tom položaju ne grije a dovod struje je isto prikazan na briferu.
Kada sam skinuo grijač vidio sam da je u pitanju perla grijač koji nigdje na sebi ne pokazuje da je oštećen fizički (sve perle su uredno složene) pa me zanima da li je ovo dovoljna provjera što sam uradio ili ga je potrebno testirati na još neki naćin da bi se bilo sigurno da je neispravan?
Unaprijed hvala na odgovorima.
P.S. Nemam potenciometar pa nisam u mogućnosti testirati na drugi način osim briferom.
Unaprijed hvala na odgovorima