Kada ne gledam i ne komentirašem...prošle su sve te Farme (Pinkove) koje nisam pratila i Parove koje sam pokusala gledati i odustajala nakon 10 min. jer ih ništa nisam ni čula ni razumjela.
Pratila sam rijalitije od nekad tamo prije 100 god zvao se "To sam ja" pa nekoliko Velikih burazera i Farmi koje su bile na Novoj TV. To je imalo nekog smisla jer se fokusiralo na izvršavanje nekih zadataka i misija i snalaženje obične raje u izvršavanju istih sa nepoznatim ljudima i njihovim različitim karakterima. Kada su počeli da uvode (zaboravljene) VIPovce meni je bilo ponižavajuće gledati šta ljudi sebi dopuštaju. Svejedno, pratili i li ne, vi za te učesnike znate i motaju vam se po kanalima koje gledate, novinama, portalima...pa vam na neke i pucaju ispred zgrade.
Zadruga je fenomenalna ideja - mali grad i preko 30 učesnika koji trebaju da se snađu za novac i da se razvijaju. Međutim, razlog pokretanja ove teme nije da sad želim da komentarišem ko je kome šta rekao ili uradio (ako želite - izvolite) nego kritikovanje ili osvrt na jednu novu pojavu medijskog linča, silovanja, "jebanja u zdrav mozak" i učesnika i gledalaca.
U ovom rijalitiju je najgora produkcija koja dozvoljava seks sa maloljetnicama, nasilje, prijetnje, krađe, psovke i kletve, i sve to namjerno bez ikakve cenzure ili filtera provocira. Učesnici nisu u totalnoj izolaciji jer im povremeno dolaze ljudi iz vanjskog svijeta (voditelji, pjevači i sl) i plus imaju (kako ga oni nazivaju) LIVE gdje voditelji sjede u studiju sa gostima i uključuju se u razgovor sa učesnicima. Sve bi to bilo ok da produkcija ne sabotira samu sebe. Nemaju pregled dana niti "rasprave" gledalaca (forum, fb ili sl.) što je meni bilo malo čudno, ali onda sam skontala šta rade. Oni izvlače iz konteksta sve što se dešava i prave od toga clickbait vijesti na vlastitoj stranici. Prave od svog rijalitija kojem je tema (snalaženje u improvizovanom gradu) kopiju Parova koji su (za razliku od milionske Zadruge) postavili jedan sto i svi sjede cijelu sezonu za tim jebenim stolom.
Sinoć su imali "Žurku" u kojoj je gostovao Tropico Band...tj imali su svoj koncert - ne kontam kako im nije palo na pamet da poprave ozvučenje pa da i gledaoci uživaju u tom koncertu a ne kao da je neko stavio mobitel u bure i pustio karaoke matricu. Prije toga su imali Live gdje su voditelji lagali i učesnike i publiku da su se neke stvari desile i da se sve to vidjelo i kada učesnici to poreknu - voditelji kažu "mi kao da ne gledamo isti rijaliti, imaju snimci". Iznosili su im informacije iz vanjskog svijeta i na najgori mogući način provocirali učesnike vlastitog rijalitija. Meni bi bilo jasno da neki ŽLJ kategorije "portal" ili anonimus blog radi ovakve stvari ali ja zaista, ali zaista ne shvatam guranje u ovakav amaterizam ili su ti clickbait-ovi toliko unosan posao da će sami sebi da miniraju projekat i zaborave sta su ono htjeli na početku priče.
U nekim emisijama prije početka Zadruge, neki od učesnika su spomenuli detalje koji su im obećane u zadruzi. Npr vlastite apartmane. Ugovorom su se obavezali da će platiti velike pare ako napuste prije nego ih izbace drugi učesnici ili publika. Neki učesnici kod sebe imaju mobitele (jedan tražio dopunu u prodavnici, a jednom mu je telefon zazvonio).
Shvatam da su neki učesnici bili primorani da stupe u ovaj rijaliti (kao npr Pinkove Zvezde) kako bi se promovisali, ali ko iz ovog rijalitija izađe normalan treba mu dati nobelovu nagradu.