VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
-
farisovo
#1 VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Ako su u vjeri islamu svi ljudi pred Bogom, dž.š, jednaki, zašto IZ-a dozvoljava vlastiti sunovrat zarad politike? Ima li kraja ovoj bolesnoj koaliciji između SDA i Rijaseta?
- karanana
#2 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
ja koliko sam cuo, vip zona nije bila za politicare nego za ucenike medrese. iz one slike sto cirkulise nije moguce reci je li ili nije bilo tako. nisam gledo uzivo pa ne znam jesu li politicari bili unutar vip zone. moguce je svakako.
- basicm
-
Lopov-eliminator
#4 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Strasno. Ko nije iz ovog skontao kakva je sprega vjerskih organizacija i politike, vjerovatno nece nikad.
-
Lopov-eliminator
#5 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Pogledaj malo na sajtu Rijaseta ko se nalazi u organima, ko sjedi u Saboru, raspitaj se malo o imenima koja budes procitao, sve ce ti se otkriti samo.farisovo wrote:Ako su u vjeri islamu svi ljudi pred Bogom, dž.š, jednaki, zašto IZ-a dozvoljava vlastiti sunovrat zarad politike? Ima li kraja ovoj bolesnoj koaliciji između SDA i Rijaseta?
-
MUNAFIK
#6 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Nije bilo nikakvih VIP safova... Nakon Sabah namaza koji se klanjao dosta prije Bajrama bio je organizovan program i neki vid manifestacije koja se prenosi na TV-u... Da bi se protokol poštovao ostavljena su 3-4 metra u prvim redovima da se mogu gosti i ucesnici bez guranja smjestiti.
Prije pocetka Bajram namaza sve je to sklonjeno i safovi/redovi su se oformili i popunili sa ljudima koji su bili tu u dzamiji. Nije postojao nikakav VIP saf na Bajram namazu!
Prije pocetka Bajram namaza sve je to sklonjeno i safovi/redovi su se oformili i popunili sa ljudima koji su bili tu u dzamiji. Nije postojao nikakav VIP saf na Bajram namazu!
- fidoremilienko
#7 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Nije tacno. Ja sam licno bio na dzumi u Begovoj, jos dok je Tihi bio ziv. I njemu se cuvalo mjesto skroz naprijed iza onih stepenica.
Tako da ne vjerujem u tu pricu da je to bilo za neki program. Bagra sdaovska rijasetovska. Fasisti.
Tako da ne vjerujem u tu pricu da je to bilo za neki program. Bagra sdaovska rijasetovska. Fasisti.
-
yasaq
#8 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Ovo se u svakoj džamiji radi tako da se đematlije postave da "glume" redare a ne postavljaju se nikakve ograde Vazda je bilo da se naprijed propuštaju stariji, učeniji itd. Ograda u džamiji iz bilo kakvog razloga je za svaku osudu.MUNAFIK wrote:Nije bilo nikakvih VIP safova... Nakon Sabah namaza koji se klanjao dosta prije Bajrama bio je organizovan program i neki vid manifestacije koja se prenosi na TV-u... Da bi se protokol poštovao ostavljena su 3-4 metra u prvim redovima da se mogu gosti i ucesnici bez guranja smjestiti.
- fidoremilienko
#9 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Zasto da propustas starije i ucenije? Nisu li svi u dzamiji pred Bogom jednaki? 
- O'zone
- Globalni moderator
#10 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Pa trebalo bi iza efendije da budu oni koji ga u svakom trenutku mogu zamjeniti i nastaviti voditi džemat u slučaju potrebe.fidoremilienko wrote:Zasto da propustas starije i ucenije? Nisu li svi u dzamiji pred Bogom jednaki?
-
MUNAFIK
#11 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Pred Bogom su svi jednaki tako da nije ni bitno jel u prvom ili drugom safu itd... Ovo je društvena dimenzija kao i organizacijska to je bar lahko razumjeti.
U Begovoj džamiji je centralna ceremonija BAJRAMA i kao na svakim ceremonijama postoji neki plan i program, postoje gosti koji dolaze medju kojimaje naravno i predsjednik države (samo zanemarite da li ga volite/podržavate ili ne)
Islamska zajednica kao organizator ceremonije zadužena je da održi i napravi neki program, red, raspored pa je tako nakon sabah namaza koji se klanja više od 1 sata prije bajram namaza, stavila malu pregradu da bi se za vrijeme ceremonije bilo lakse organizovati i goste docekati.
Kada je došlo vrijeme bajram namazu sve je to sklonjeno i svi ljudi koji su bili tu su se poredali u safove dok se nisu popunili i to je to.
Praviti od toga neku sad pricu je baš glupo i služi da ljudi prosipaju svoju negativnu energiju a i da neki skupljaju politicke bodove.
U Begovoj džamiji je centralna ceremonija BAJRAMA i kao na svakim ceremonijama postoji neki plan i program, postoje gosti koji dolaze medju kojimaje naravno i predsjednik države (samo zanemarite da li ga volite/podržavate ili ne)
Islamska zajednica kao organizator ceremonije zadužena je da održi i napravi neki program, red, raspored pa je tako nakon sabah namaza koji se klanja više od 1 sata prije bajram namaza, stavila malu pregradu da bi se za vrijeme ceremonije bilo lakse organizovati i goste docekati.
Kada je došlo vrijeme bajram namazu sve je to sklonjeno i svi ljudi koji su bili tu su se poredali u safove dok se nisu popunili i to je to.
Praviti od toga neku sad pricu je baš glupo i služi da ljudi prosipaju svoju negativnu energiju a i da neki skupljaju politicke bodove.
- fidoremilienko
#12 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Sve je to ok. Ali to nije nikakva manifestacija pa da se baketu i novalicu i svima ostalima prave ustupci i mjesto u prvom safu. Ograda mi je nebitna. Zasto se to radi? To mi vise bode oci?
Bolan da si kralj, ne znam ti cega, svemira...tu si jednak pred svima. Pa ako si dosao zadnji zadnji i klanjaj. Mislim u zadnjem safu. A ne dolazi 5 minuta prije i prolazi sve vjernike koji su tu dosli bar dva sata ranije. Kakav je to Islam i vjera?
Bolan da si kralj, ne znam ti cega, svemira...tu si jednak pred svima. Pa ako si dosao zadnji zadnji i klanjaj. Mislim u zadnjem safu. A ne dolazi 5 minuta prije i prolazi sve vjernike koji su tu dosli bar dva sata ranije. Kakav je to Islam i vjera?
- fidoremilienko
#13 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Jedan ili dvojica. Ali ne citav safO'zone wrote:Pa trebalo bi iza efendije da budu oni koji ga u svakom trenutku mogu zamjeniti i nastaviti voditi džemat u slučaju potrebe.fidoremilienko wrote:Zasto da propustas starije i ucenije? Nisu li svi u dzamiji pred Bogom jednaki?
-
MUNAFIK
#14 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Zato što je ovo manifestacija a ne samo Bajram namaz. Ovo ima neki svecani protokol koji se treba ispoštovat i tako je samo u Begovoj dzamiji.fidoremilienko wrote:Sve je to ok. Ali to nije nikakva manifestacija pa da se baketu i novalicu i svima ostalima prave ustupci i mjesto u prvom safu. Ograda mi je nebitna. Zasto se to radi? To mi vise bode oci?
Ja stvarno vjerujem da bi svako od nas, da organizuje neku svecanost, ostavili prostor za goste, diplomate i neke uglede ljude koji su nam se najavili i naravno za predsjednika države bez obzira da li ga mi licno podržavamo ili ne.
-
Proposition Joe
#15 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Tipicni Scepin medijski spin...
- fidoremilienko
#16 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Ma nije stvar podrzavam li predsjednika ili ne. Samo ne vidim potrebu da im se posebno pravi mjesto. Eto ako je u Begovoj tako, zasto je i u ostalim dzamijama isto?
Ako je po definiciji "svi su pred Bogom jednaki u dzamiji" onda meni to nema smisla.
Ako je po definiciji "svi su pred Bogom jednaki u dzamiji" onda meni to nema smisla.
-
yasaq
#17 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Da su tu ako i hodža pogriješi da ga mogu ispraviti !fidoremilienko wrote:Zasto da propustas starije i ucenije? Nisu li svi u dzamiji pred Bogom jednaki?
MUNAFIK wrote:Pred Bogom su svi jednaki tako da nije ni bitno jel u prvom ili drugom safu itd... Ovo je društvena dimenzija kao i organizacijska to je bar lahko razumjeti.
Bez obzira na ceremoniju ograde ne bi trebalo biti je kako sam već rekao imaju tu džematlije koje su tu da ureduju na diskretan način. I u drugim džamijama imaju prigodni programi, uče se ilahije i sl. pa nema ograda.
-
yasaq
#18 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Jesmo svi jednaki ali ovdje ima jedna i socijalna nota poštovanja prema nekome, a na njemu je odluka hoće li sudržati svoj ego i sjesti na prvo slobodno mjesto ili proći da bude među "viđenijim". I na kraju svaki čovjek je rođen jednak bez obzira na boju kože, jezik, geografsku odrednicu ali nismo svi jednaki pred Bogom zbog svojih djela !fidoremilienko wrote:Ma nije stvar podrzavam li predsjednika ili ne. Samo ne vidim potrebu da im se posebno pravi mjesto. Eto ako je u Begovoj tako, zasto je i u ostalim dzamijama isto?
- fidoremilienko
#19 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Ne znam. Za mene to nije ljudski ni vjerski kako god, da neko ko je dosao i na sabah namaz koji se klanja cca. 2h prije bajram namaza ustupa mjesto nekome ko dodje 5 minuta pred pocetak. Pa da je on cak i B. Izetbegovic licno. Nema toga.
To nije fer i nije ispravno. Nije posteno!
To nije fer i nije ispravno. Nije posteno!
-
mali jomu
#20 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Pred Bogom nikad nisu isti oni koji vode i oni koji idu za onim koji vodi.....
nikad nisu isti oni koji ucestvuju i oni koji gledaju.....
nikad imam nije isti kao oni iza.....
nikad uceni nije isti kao neuceni.....
nikad nisu isti oni koji slikaju i koji se slikaju, i oni koji ne slikaju i koji se ne slikaju.....
kod Boga nikad nisu svi isti....... ako to ne znate, upitajte Boga pa ce vam On reci gdje je kome mjesto
taj sto je slikao ono kao fol da je vip loza htjeo da sjedne tamo gdje mu nije mjesto..... pa mu rekli sta ces ti tu, pomjeraj se tamo iza gdje je tvoje mjesto........ na tudje mjesto niko ne moze sjesti.
Ljudi dodju jednom na Bajram u Begovu pa konta moze sta god hoce
(a ovako se radi samo u Begovoj jer je centralna Dzamija, centralna svecanost, centralni program, Reis itd....... Oni koji dolaze u Begovu znaju dobro o cemu se radi..... a svi drugi sjest ce samo tamo gdje mu je i mjesto......)
nikad nisu isti oni koji ucestvuju i oni koji gledaju.....
nikad imam nije isti kao oni iza.....
nikad uceni nije isti kao neuceni.....
nikad nisu isti oni koji slikaju i koji se slikaju, i oni koji ne slikaju i koji se ne slikaju.....
kod Boga nikad nisu svi isti....... ako to ne znate, upitajte Boga pa ce vam On reci gdje je kome mjesto
taj sto je slikao ono kao fol da je vip loza htjeo da sjedne tamo gdje mu nije mjesto..... pa mu rekli sta ces ti tu, pomjeraj se tamo iza gdje je tvoje mjesto........ na tudje mjesto niko ne moze sjesti.
Ljudi dodju jednom na Bajram u Begovu pa konta moze sta god hoce
(a ovako se radi samo u Begovoj jer je centralna Dzamija, centralna svecanost, centralni program, Reis itd....... Oni koji dolaze u Begovu znaju dobro o cemu se radi..... a svi drugi sjest ce samo tamo gdje mu je i mjesto......)
- ExNihilo
#21 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Pošteno je ovo. S obzirom da SDA i IZ zagovaraju koncept elitističkog društva, kroz sve njegove pore, tada je sasvim pošteno da se isti reflektira i na bajram namaz/safove.
-
mali jomu
#22 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
ExNihilo wrote:Pošteno je ovo. S obzirom da SDA i IZ zagovaraju koncept elitističkog društva, kroz sve njegove pore, tada je sasvim pošteno da se isti reflektira i na bajram namaz/safove.
..... neki zeznuti igrac u svom selu konto da u Begovoj moze kako mu se kurcu digne pa ga zacerali
-
farisovo
#23 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
MUNAFIK wrote:Nije bilo nikakvih VIP safova... Nakon Sabah namaza koji se klanjao dosta prije Bajrama bio je organizovan program i neki vid manifestacije koja se prenosi na TV-u... Da bi se protokol poštovao ostavljena su 3-4 metra u prvim redovima da se mogu gosti i ucesnici bez guranja smjestiti.
Ja te učesnike programa iza sabaha- namaza nisam vidio da su se nalazili u VIP prostoru.
Program (tekbiri, ilahije i kaside) su izvođeni sa mahvila (terase) , u VIP prostor su smješteni Bakir, Ejup Ganic, Zvizdic, Fuad...) i to pravo sa vrata - preko svih džematlija u VIP.
-
mali jomu
#24 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
farisovo wrote:MUNAFIK wrote:Nije bilo nikakvih VIP safova... Nakon Sabah namaza koji se klanjao dosta prije Bajrama bio je organizovan program i neki vid manifestacije koja se prenosi na TV-u... Da bi se protokol poštovao ostavljena su 3-4 metra u prvim redovima da se mogu gosti i ucesnici bez guranja smjestiti.
Ja te učesnike programa iza sabaha- namaza nisam vidio da su se nalazili u VIP prostoru.
Program (tekbiri, ilahije i kaside) su izvođeni sa mahvila (terase) , u VIP prostor su smješteni Bakir, Ejup Ganic, Zvizdic, Fuad...) i to pravo sa vrata - preko svih džematlija u VIP.
Bajram u Begovoj je u protokolu....... a ne sabah.
Nije svako u protokolu...... zna se ko tu ide a ko ne ide.
Svi nesto ufurani ko oni su neko i nesto..... pa bi htjeli tamo gdje ne mogu
- spreca
#25 Re: VIP saffovi u Begovoj džamiji - Bajram 2017
Moze Fajkas NovalicO'zone wrote:Pa trebalo bi iza efendije da budu oni koji ga u svakom trenutku mogu zamjeniti i nastaviti voditi džemat u slučaju potrebe.fidoremilienko wrote:Zasto da propustas starije i ucenije? Nisu li svi u dzamiji pred Bogom jednaki?