Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
stronghold
#1 Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Pozdrav ljudi. Totalni amater kad je u pitanju poznavanje materije ovdje,očajnički mi treba pomoc/savjet/iskustva vas iskusnijih. Vozacku imam vec 3.5 godine, i do danasnjeg dana svo moje "odrzavanje" auta se svodi na to da ga natocim kad je potrebno a za sve ostalo se stari brine. Jebaji ga,nije me interesovalo nikad,dugo vremena odbijao polagati,jedva nekako natenane se odlucim na taj korak,ali onda na kraju pravo zavolim vozarenje, ali nemam nazalost nikog upućenijeg u blizini da mi objasni neke stvari. Trenutno se vozam(o) u Citroenu c5 2.0 hdi,2002.god.,no konacno sam uspio nekako stati na noge na poslu i mislim da sada je pravo vrijeme da svoje auto pokusam pribaviti.
Budzet mi je ravno 15.000 km (dakle ovo je kupovina iz snova u ograničenom budžetu hehe),otkako sam klinac bio zelja mi je bila e46 bmw coupe (2006 model),ali u posljednje vrijeme ih i previše viđam na cestama (tacnije "obicnih" e46-ica,vecinom razgazenih,kontate me),tako da bih pokusao s ovako nečim:
https://www.olx.ba/artikal/25744670/mer ... 1-e-klasa/
https://www.olx.ba/artikal/26308153/mecedes-benz-e-200/
Zaista mi se sviđa ovo auto,isto tako često na nasim cestama,i uz WV vjerovatno najklanjanije auto u nasoj divnoj zemljici,ali meni iako nesto starije auto,linija fenomenalna,jednostavno nekako uopce nemam dojam da je dizajn iz 2002.
Dakle zanima me što se gleda kod ovakvih auta,da li kilometraže od otprilike 300 hiljada pa gore mogu biti zabrinjavajuce za ove automobile,kako se odrzava ovakvo jedno auto,i sve ono divno sto ide jednom kada se zavrsi kupovina i automobil bude u mojim rukama.. Znam da kosta,svjestan sam mnogih rizika,ali jednostavno mi se druga auta ne dopadaju,i tjerao sam se mnogo puta od ove ideje,ali ne mogu,zavro sam i gotovo. Ne bih isao starije od 2009.,racunam da i kada bih kupovao,kupovao bih polovinom iduce godine.Fazon je sto ne bih da ulazim u kredit,a treba mi jos koji mjesec da kompletiram iznos,mozda tako mi bude podnosljivije.
Budzet mi je ravno 15.000 km (dakle ovo je kupovina iz snova u ograničenom budžetu hehe),otkako sam klinac bio zelja mi je bila e46 bmw coupe (2006 model),ali u posljednje vrijeme ih i previše viđam na cestama (tacnije "obicnih" e46-ica,vecinom razgazenih,kontate me),tako da bih pokusao s ovako nečim:
https://www.olx.ba/artikal/25744670/mer ... 1-e-klasa/
https://www.olx.ba/artikal/26308153/mecedes-benz-e-200/
Zaista mi se sviđa ovo auto,isto tako često na nasim cestama,i uz WV vjerovatno najklanjanije auto u nasoj divnoj zemljici,ali meni iako nesto starije auto,linija fenomenalna,jednostavno nekako uopce nemam dojam da je dizajn iz 2002.
Dakle zanima me što se gleda kod ovakvih auta,da li kilometraže od otprilike 300 hiljada pa gore mogu biti zabrinjavajuce za ove automobile,kako se odrzava ovakvo jedno auto,i sve ono divno sto ide jednom kada se zavrsi kupovina i automobil bude u mojim rukama.. Znam da kosta,svjestan sam mnogih rizika,ali jednostavno mi se druga auta ne dopadaju,i tjerao sam se mnogo puta od ove ideje,ali ne mogu,zavro sam i gotovo. Ne bih isao starije od 2009.,racunam da i kada bih kupovao,kupovao bih polovinom iduce godine.Fazon je sto ne bih da ulazim u kredit,a treba mi jos koji mjesec da kompletiram iznos,mozda tako mi bude podnosljivije.
- basicm
#2 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
2009 za 15 hiljada nema a da nije potrosen, nisi realno postavio stvari. Za taj novac i 2005 je upitna, osim ako tebi nije vaznije godiste od stanja auta.
- amar1994
#3 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Joj snova
, ja mislio neki klasici te interesuju
, ne trosi pare bezveze , bavi se porodicom , djecom i uzivaj

btw. vecina tih auta sa preko 300 hiljada su govna , ne bi te pokrila ni 2 kredita
btw. vecina tih auta sa preko 300 hiljada su govna , ne bi te pokrila ni 2 kredita
- kabal1337
#4 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Ako je odrzavan redovno, 300 k je za njegov motor i mjenjac nista.
-Potencijalne investicije , reset / reparacija SBC modula.
-Tipicna odrzavanja tipa mikro remen, servis kocnica itd.
Tecnosti, filteri. Ako ces kupovati zamijeni ulje, filtere, filter mjenjaca ulje, ulje difa... da si miran.
-Ako bas zelis mercedesa prvo nadji majstora, preracunaj se za odrzavanje i naravno auto na pregled kod majstora.
Ps: nemoj kupovati groba.
-Ovaj drugi cisto sumnjam da je presao 240 k, zbog ispucane koze na sjedistima, naborana koza naslonjaca ruke. To se na merc ne desava cesto na toj km, a moze da i vlasnik nije njegovao kozu nikako. Pregledaj koliko su "izlizani" kederi na vozacevim vratima. Ako vidis da su izlizani taj nije presao ispod 260 k sigurno.
Pregledaj isto volan koliko je izlizan, i da li je...
Ugl. ko ima org. dijagnostiku moze ti bez problema da li je vracena km, zato trazi majstora koji radi mercedese, ( po mogucnosti samo njih)
Tecnosti, filteri. Ako ces kupovati zamijeni ulje, filtere, filter mjenjaca ulje, ulje difa... da si miran.
-Ako bas zelis mercedesa prvo nadji majstora, preracunaj se za odrzavanje i naravno auto na pregled kod majstora.
-Ovaj drugi cisto sumnjam da je presao 240 k, zbog ispucane koze na sjedistima, naborana koza naslonjaca ruke. To se na merc ne desava cesto na toj km, a moze da i vlasnik nije njegovao kozu nikako. Pregledaj koliko su "izlizani" kederi na vozacevim vratima. Ako vidis da su izlizani taj nije presao ispod 260 k sigurno.
Ugl. ko ima org. dijagnostiku moze ti bez problema da li je vracena km, zato trazi majstora koji radi mercedese, ( po mogucnosti samo njih)
-
stronghold
#5 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Pa isao sam logikom da je sto mladje godiste-vece sanse da je ocuvanije,makar bi tako nekako trebalo biti,u nekom savrsenom scenariju.. Svjestan sam rizika kupovine automobila ove klase "kod nas",pa nekako cu se potruditi da sto vise kvalitetnih informacija prikupim prije nego sto se uputim probati neka od ovih modela. Definitivno cu s nekim iskusnijim otici taj dan, ja ionako od silnog oduševljenja cu zanemariti mnoge nedostatke,jednom kad sjednem za volan..basicm wrote:2009 za 15 hiljada nema a da nije potrosen, nisi realno postavio stvari. Za taj novac i 2005 je upitna, osim ako tebi nije vaznije godiste od stanja auta.
Pa napisah gore,ovo su snovi malog covjeka,samca,hehe,real life jbg. Rano je jos za te porodicne poduhvate.amar1994 wrote:Joj snova, ja mislio neki klasici te interesuju
, ne trosi pare bezveze , bavi se porodicom , djecom i uzivaj
![]()
-
dgL_
#6 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Za taj novac mozes naci moozda finog i ne bas slomljenog passata b6... U sedan odn. Limuzina verziji... 2008-9 1.9 dizela... Meni je to auto onako bas uredno o izgledom sa vana i unutraanjosti a i pouzdanosti motora... Imas prostora i naprijed i nazad i gepek i sve sto ti treba... Mozes naci sigurno sa jakom opremom nekog ocuvanog...
Ps. Meni ova E klassa apaolutno nije nesto "wow" i sem samog imena MERCEDES nema na njoj apaolurno nista cemu bi se covjek divio... Ali to je sve subjektivno...
Ps. Meni ova E klassa apaolutno nije nesto "wow" i sem samog imena MERCEDES nema na njoj apaolurno nista cemu bi se covjek divio... Ali to je sve subjektivno...
-
stronghold
#7 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Hvala puno drug,citam,slusam,tako cu i napraviti !kabal1337 wrote:Ako je odrzavan redovno, 300 k je za njegov motor i mjenjac nista.
- amar1994
#8 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
ma nista , ovo je jaranski savjet bio samostronghold wrote:
Pa napisah gore,ovo su snovi malog covjeka,samca,hehe,real life jbg. Rano je jos za te porodicne poduhvate.
- Better Man
#9 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Odustani od ovih Mercedesa, jer su sigurno pregažena auta. Da su u tip top satanju za te pare nema šanse da bi ih kupio, jer ta auta su od 90 hiljada KM za osnovni model, pa na više, a ovi na slikama nisu osnovni model. Bolje uzeti klasu niže auto, a u tip top stanju. Ako ne patiš za limuzinamam, ja bih išao na auto u klasi Megana, Golfa, C4, Peugoet 308, Auris, Focusa, Astre i sl., jer možeš dobiti i mlađe auto, a u daleko boljem stanju nego ti Mercedesi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
http://www.rama-prozor.info/clanak/usko ... piti/31219
uskoro-ce-polovni-automobili-biti-vrlo-povoljni-za-kupiti/31219
Njemačka i Švicarska donijele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena prije 2009. godine.
Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard – euro 6. U Njemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švicarskoj takva kola neće moći ni da se registriraju.
padaj silo i nepravdo
uskoro-ce-polovni-automobili-biti-vrlo-povoljni-za-kupiti/31219
Njemačka i Švicarska donijele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena prije 2009. godine.
Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard – euro 6. U Njemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švicarskoj takva kola neće moći ni da se registriraju.
padaj silo i nepravdo
-
SSemir
#11 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Pokusaj bolan koje drugo auto naci da ti se uklapa u snove. Ovaj mercedes za te pare ne ide, jbg. Ma ide, ali budi spreman da te u nekom momentu osiromasi sa kvarovima i popravkama.
Sto si odustao od e46 coupe. Coupea nema toliko puno po ulicama koliko obicnih, a atraktivni su izgledom jbg.
330ci nadjes i osmijeh ti nece spadati sa lica
Sto si odustao od e46 coupe. Coupea nema toliko puno po ulicama koliko obicnih, a atraktivni su izgledom jbg.
330ci nadjes i osmijeh ti nece spadati sa lica
-
ado-šampion
#12 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Za ovog Mercedesa je 300 hiljada pi.kin dim, ali ove sto tih gledas za ove pare dobro je ako su presli samo duplo vise nego sto pise, ako se tu ne radi o kilometrazama od 600-700 hiljada.
-
axe22
#13 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Zasto se na bijelom ne poklapa kilometraza?
Kaze 31x xxx hiljada a na sati 24x xxx.
(Ili su to stare slike ili ce se ovaj mercedes pojaviti ponovo u prodaji s manjom km)
Kaze 31x xxx hiljada a na sati 24x xxx.
(Ili su to stare slike ili ce se ovaj mercedes pojaviti ponovo u prodaji s manjom km)
-
ado-šampion
#14 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Pise vjerovatno zato sto je vracen na 240 (standardna kilometraze za vracanje danas), pa je poslije vjerovatno dobacio na 310.
Realno da takav Mercedes udje u BiH i kosta 15 hiljada maksmialno, cijena vani mu mora biti ispod 5 hiljada eura. Evo jedan za malo vise
:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... &scopeId=C
Dobro ja rekoh, za te pare da i svercer zaradi realnije je 600-700 k.
Realno da takav Mercedes udje u BiH i kosta 15 hiljada maksmialno, cijena vani mu mora biti ispod 5 hiljada eura. Evo jedan za malo vise
- kabal1337
#15 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Realno, za te pare ko ima veze ili gleda moze taxi noviju E klasu naci, pogotovo karavan.ado-šampion wrote:Pise vjerovatno zato sto je vracen na 240 (standardna kilometraze za vracanje danas), pa je poslije vjerovatno dobacio na 310.
Realno da takav Mercedes udje u BiH i kosta 15 hiljada maksmialno, cijena vani mu mora biti ispod 5 hiljada eura. Evo jedan za malo vise:
-Taj taxi prodaje neki Turcin, realno fukara. Predpostavi iako se to vozilo odrzavalo dok je bilo u taxi sluzbi, nakon sto ga je taj turcin kupio da ga nije odrzavao i lesio.
-Ta taxi vozila obicno proz slj. par k km imaju problem sa katalizatorom.
- Bullet Tooth Tony
-
ado-šampion
#17 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Uh Tony sta mi radis.
Inace sam slab na Z modele.
Ovaj je prilicno jeftin ako je krov ispravan i ako je u dobrom stanju. Za ove pare je tesko naci i dobar Z3, da je sestak i da je krov ispravan.
Ovaj je prilicno jeftin ako je krov ispravan i ako je u dobrom stanju. Za ove pare je tesko naci i dobar Z3, da je sestak i da je krov ispravan.
- Bullet Tooth Tony
#18 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Nije perfektan ali je najbolji na piku ... posto je klijentela jako mala za ovaj auto ... donesi mu 15.000 kesa na oci i vozis ovo auto sigurno 
-
ado-šampion
#19 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Eto covjeku auto iz snova za 15 k.
Makar ga nece uvaliti jos 2-3 milje za godinu dana ko E klasa s 500 k predjenih. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Baš, bolje mu je da ovog bendžu uzme nego ove krševe od mečki.
- johntra
#21 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Ovaj BMW iznutra isto Hyundai Accent iz 1998. godine. 
-
ado-šampion
#22 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Ta unutrasnjost vuce korijene od Z8, koji je hommage modelu 507 i unutrasnjost mu je zamisljena da slijedi linije 507, kao i minimalizam tadasnjih auta (kraj pedesetih), tako da inace ima malo dugmadi a radio je sakriven poklopcem. Taj isti smijer slijedio je i Z4 (i i dalje slijedi), s tim da je malo vise prilagodjen vremenu i funkciji.
Meni recimo izgleda ekstra. Posebno ovaj jos aktuelni Z4.

Meni recimo izgleda ekstra. Posebno ovaj jos aktuelni Z4.

- johntra
#23 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
Pa svi kupei slijede dizajn minimalizma nekadašnjih kupea...ali ovo tako jeftino izgleda, da je sjesti i plakati samo...ja nikad ne bi dao ovoliko para za ovakav enterijer...ostalo, svaka čast...ali da ne trolamo temu liku bezze...
- kabal1337
#24 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
joj ovog ade bombasa
znaci pravo broj 1. More doors for more hoes
ado u z4 moze povesti 1, a u E klasi najmanje 4
Z4 je pravo vozacevo auto
znaci pravo broj 1. More doors for more hoes
ado u z4 moze povesti 1, a u E klasi najmanje 4
Z4 je pravo vozacevo auto
-
ado-šampion
#25 Re: Kupovina auta iz snova? (i koliko ce kostati to zadovoljstvo)
E jbg za 15 hiljada auto snova i da jos preveze 4.
Pa gdje ima da i ja trazim.
Mozda covjek ne zna sta hoce i luta, ne vidim poveznicu nikako E46 Coupe i E klasa.
Mozda covjek ne zna sta hoce i luta, ne vidim poveznicu nikako E46 Coupe i E klasa.