Ja se zovem Sehovic Selver, bio sam inspektor SUP-a, strog i pravedan, ili sto bi raja rekla Genter klasican.
Da li je ovoj drzavi potreban jedan Genter? Genter bi bio... (valjda neko pravo zajeban!)
Da se razumijemo, iako se mi vec odavno razumijemo.. kontamo se???
Kad smo vec kod hljeba..
Bilo mi ga je zao..
U nekoj fazi, kraj neke zgrade, u nekom naselju, u nekom gradu, na kontinentu zvanom Evropa... kraj nekog kontenjera, stoji jedna kesa. i kraj kese stoji ON! Gospodin covjek. Penzioner.
I posmatram tu pojavu. Posmatram te kretnje. Posmatram i ucim. Covjek nosi kapu bez slogana SDA - narod zna! , i sasvim smireno otvara objesenu Bingovu kesu , istresa je , i uzima komad hljeba iz nje! onako gospodski! koliko je taj covjek samo grandiozan! Treba biti gospodin covjek i doci na kontenjer i uzeti hljeb. Covjek ne trazi nista. Ne zeli cak ni da laje na Aliju ni na njegove zlatne kasike!
Covjek - penzioner, ljudska velicina , i jedan sasvim mali komad hljeba koji on trazi, i koji ce mu biti valjda dovoljan da makar na par sati prevari sebe, i da zivi u ubjedjenju da ce mozda nekad biti bolje.. Za koga bi moglo biti bolje? Mozda za generacije sto dolaze? Za ove mlade, sto sjede u publici?
Sumnjam.
Zelim pitati nesto , zelim biti jako nenametljiv i nevidljiv. Mozete li predpostaviti, mozete li u vlastitim glavama proicirati da li ce u Bosni i Hercegovini ikad biti bolje, i da li mozete definisati pojam boljitka u zemlji?
(da ne bi ova tema bila jedna od milion u kojoj cemo se raspravljati o tome ko je koje krvne grupe, ili kako dijaspora zivi, ili da li dolaze sa rentanim autima u Bosnu na avanturu zvanu ljetovanje i pokusnu voznju Grasovim spravama za mucenje savjesti i razapinjanje duse).
Zelim samo znati. Objasnite mi , gdje vidite BIH za deset godina? Hoce li se desiti neka kataklizma, hoce li se post apokalipticni horori snimati u bosanskim vrletima, ili cemo dozivjeti procvat i sudbonosno spasenje?
Hajmo baciti kocku i vidjeti sta ce se desiti. Zanima me.
Razmisljaju li ljudi koji zele ovdje zivjeti? Razmisljaju li , pece li vas savjest jer u nekoj fazi zivota, covjek dolazi i trazi hljeb na kontenjeru, pitate li se u cemu bi mozda bio problem?
Ne treba meni nista. Cak mozda ne trazim ni odgovore. Jer odgovor moze nekad biti mnogo kompleksniji od samog pitanja. Ali dokle vise ovako?
Nije ovo poziv na demonstracije, nit ce iko muda pocesat' nakon sto potrosi par minuta svog vremena na citanje ovog groznog teksta.
Ja kao tvorac ovoga teksta, necu biti vas VELIKI vodja koji ce promijeniti svjest gradjana koji razmisljaju samo o tome kako sto prije pobjeci..
Ali pobjeci cu , to je sigurno. Moram bjezati, jer ne zelim biti penzioner koji ce tražiti oko kontenjera da bi nasao nesto da - POJEDE!
Necu da pitam ni zasto ste pobjegli iz ovog tonuceg broda sto se zove BIH, samo me zanima , sta je HIMNA nase generacije
Moja himna je relativno jednostavna. DEUTSCHLAND UBER ALLES!
Koja je vasa himna? Masete li zastavama svojih stranaka, i palite li cigare upaljacima na kojima su uredno uklesana imena ljudi kojima ste poklonili svoj glas? Jedan glas - jedan covjek, jedna zivotna prica.
Kad smo vec kod zivota.. Kakav li ce biti zivot za 10 godina u Bosni? Gdje se mi to vidimo za 10 godina? Hocemo li svi kolektivno iseliti u Njemacku ili cemo ipak , sabrati 2 i 2, i pokusati nesto izgraditi ovdje ? Ima li nam spasa ili?
Ljudi vam bolan, traze hljeb na kontenjeru.
Ne znam ko treba da se srami. Mozda se svi trebamo sramiti. Ali eto.. ima nesto cudno u merhametli Bosancu.. sjedimo, tipkamo, forumamo, a ljudi gladni.. bitan je Dzeko, i Amrin instagram , i bitno je da cijena kartu za Grcku nije preko sto maraka.
Boze, Boze, hocemo li ikad dozivjeti da na klipu na 3:01, stoji natpis GENESEE COUNTY - CAREER CENTER, i da ce veseli Bosanci i Hercegovci ici u katonalne sluzbe za zaposljavanje sa jednim ciljem - da se ZAPOSLE!
Ili cemo ipak bit tu, samo da svaka dva mjeseca nazovemo selam i dobar dan gospodi - poslusnicima u zadimljenim hodnicima biroa, koji guse svojom ublehovitom pojavom, dok je duhanski dim cigarete tu cak i suvisna pojava.
Bas me zanima , sta ce se desiti kad 2027 godine dodjem u Bosnu, sta cu zateci, i kakve cu ljude sresti?
Bojim se da cu vidjeti ljude koji ce se otimati i boriti za taj obicni komad pljesnovitog hljeba koji nece dugo ni stajati objesen na kontenjeru!
Stoji neka zena od 40 ljeta ispred mene u banci, i salje joj neko 2000 maraka preko Western Uniona. garant joj muz salje iz Slovenije svoju tesko zaradjenu platu!
Stoji, onako besposlena, poklanja bankarskoj lihvarici svoj potpis, i prazno bulji u novac, i ne konta da Bosanci i Hercegovci masovno zele da imaju priliku da mogu spoznati onaj osjecaj kad ti legne prva tesko zaradjena plata na racun. (Neke se stvari ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo tu je stern des sudens!)
Tog se hljeba u Bosni neces najest', ali ovog drugog hljeba sigurno hoces!
Garant joj je muz dobar i vican majstor cim ga je Slovenija uzela pod svoje. Samo me zanima sljedeca stvar:
Hocel' to, majstore?