Prvi BH Racunar
Moderator: Benq
- Amazonka27
#1 Prvi BH Racunar
Sta je ovo ljudi? Napraviš ozbiljnu stvar i onda ne kažeš ništa o tome šta si napravio...
ima li neko više informacija?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/fir ... /170524154
ps. jako je bitan prvi utisak...pa drugi put bi mogli malo više da porade na prezentaciji, uređenju sale i naravno bez improvizacije i letvi.
ima li neko više informacija?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/fir ... /170524154
ps. jako je bitan prvi utisak...pa drugi put bi mogli malo više da porade na prezentaciji, uređenju sale i naravno bez improvizacije i letvi.
- insomnia78
#2 Re: Prvi BH Racunar
Spavas li mirno Gatesu Bille
-
Vipsilon
#3 Re: Prvi BH Racunar
Joj kad reče lik "i u ovakvoj zemlji kao što je Bosna"... A ne kaže da u toj istoj zemlji ima monopol nad prodajom smrdljive plastike (fiskalnih kasa) i da je na prodavanju smeća zaradio nekoliko milijardi maraka. I s tim ogromnim kapitalom uspio je povezati nekoliko gotovih računarskih komponenti (koji su drugi izmislili i dizajnirali) i predstaviti to pompezno kao prvi bosanski računar.
"Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom."
Šta je tu "proizvedeno" i domaća pamet? Sklopiti već gotove komponente?
Vjerovatno bih prešutio ovu priču da nije u govoru od 2 minute upakovao pljuvanje svoje domovine na samom početku.
"Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom."
Vjerovatno bih prešutio ovu priču da nije u govoru od 2 minute upakovao pljuvanje svoje domovine na samom početku.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4 Re: Prvi BH Racunar
recite nam je li BHS računar
ili pripada nekoj manjinskoj zajednici
- diablobih
#5 Re: Prvi BH Racunar
Ih kad sam ja spojio svoj prvi racunar 
- insomnia78
#6 Re: Prvi BH Racunar
Muslimanski. Zidovi i Vatikan na aparatimaBlack swan wrote:recite nam je li BHS računar
- Capsicum
#7 Re: Prvi BH Racunar
Jel ugradjen tro-jezgreni procesor? 
- Amazonka27
#8 Re: Prvi BH Racunar
Znači...nisu ništa rekli zato što nisu ništa ni napravili?
uuu što sam iznenađena...
uuu što sam iznenađena...
-
DaShip
#9 Re: Prvi BH Racunar
Podrzava android 4.2.2 , a vec se radi na androidu 8
Cemu ovo tacno sluzi?Da li je ovo nas raspberry pi ili nesto drugo?
-
Nanox7
#10 Re: Prvi BH Racunar
Da napisem jer sam iz Gracanice posto vidim niste bas dobro upuceni u ovo...
Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takodje se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.
Prva primjena u BiH ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uredjaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.
Tehničke specifikacije
– Prvi bosanskohercegovački računar
– Najmanji SOM (System on module) baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitehturi
– Podržava Android 4.2.2, Linux
– Dimenzije: 65 x 30 x 7 mm
– RAM: 1 GB LPDDR3
– Memorija: NAND Flash 32Gbit = 4GB (opciono)
– Micro SD konektor (class 2, 4, 6, 10 i UHS 1 i 3)
– Podržava Displej interfejs: HDMI 1.4,VGA, LCD, LVDS, TV
Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takodje se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.
Prva primjena u BiH ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uredjaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.
Tehničke specifikacije
– Prvi bosanskohercegovački računar
– Najmanji SOM (System on module) baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitehturi
– Podržava Android 4.2.2, Linux
– Dimenzije: 65 x 30 x 7 mm
– RAM: 1 GB LPDDR3
– Memorija: NAND Flash 32Gbit = 4GB (opciono)
– Micro SD konektor (class 2, 4, 6, 10 i UHS 1 i 3)
– Podržava Displej interfejs: HDMI 1.4,VGA, LCD, LVDS, TV
- diablobih
#11 Re: Prvi BH Racunar
Hahahahah, sacekaj, a7 i 1 GB rama ? pa to i moze pokrenuti samo fiskalnu kasu
Bolje rasberry upaliti za vjerujem manje para i eto ga, tadaaa
-
odokativan
#12 Re: Prvi BH Racunar
hejteri klasično pljuju na sve domaće i bosansko, naravno iz raznoraznih razloga
naziv domaće firme na matičnoj ploči je ipak uspjeh

naziv domaće firme na matičnoj ploči je ipak uspjeh

-
Nanox7
#13 Re: Prvi BH Racunar
Pa sat hoces ti da sad naprave neki dual ili neki drugi procesor ? Kao sto vidis polahko sve ide. Polahko ce praviti i normalne kompjutere.diablobih wrote:Hahahahah, sacekaj, a7 i 1 GB rama ? pa to i moze pokrenuti samo fiskalnu kasuBolje rasberry upaliti za vjerujem manje para i eto ga, tadaaa
Kaže gazda - Želimo da budemo BH Siemens
I kao sta vidis gore na maticnoj polci je ime firme koja ga je napravila to to nije dovoljno ?
- diablobih
#14 Re: Prvi BH Racunar
Paa da, uspjeh je napisati na maticnoj sta god zelis. Ovo je kako ja vidim klasicno sklapanje komponenti.
Btw. IRIS 8 je prvi racunar, a ne ovo - fiskalna kasa sa monitorom.
Btw. IRIS 8 je prvi racunar, a ne ovo - fiskalna kasa sa monitorom.
-
odokativan
#15 Re: Prvi BH Racunar
kad si tako pokupio pamet de ti napravi
vjerovatno nisi sposoban zalemit ni tranzistor
p.s.
pa i apple sa ajfonom koji mlati pare sklapa TUĐE komponente, ama baš ništa svoje nije sposoban proizvest, chipsete mu pravi samsung, kamere su sonijeve, displej sharpov....i na kraju šlag na tortu "assembled in China" piše na poleđini uređaja
p.s.
pa i apple sa ajfonom koji mlati pare sklapa TUĐE komponente, ama baš ništa svoje nije sposoban proizvest, chipsete mu pravi samsung, kamere su sonijeve, displej sharpov....i na kraju šlag na tortu "assembled in China" piše na poleđini uređaja
- diablobih
#16 Re: Prvi BH Racunar
Pa kada uzimam PC, vecinom ga uzmem u djelovima i spojim. Zato sam gore i rekao ih kad sam ja spojio prvi bh racunarodokativan wrote:kad si tako pokupio pamet de ti napravi
p.s.
Apple, niti ostale kompanije se ni ne hvale da oni proizvode dijelove, niti imaju razloga. Bitno je izdati kvalitetan uredjaj za manje para, zato ga sada i sklapaju u indiji, samo eto nece sniziti cijene, jer im se moze.
P.S. Ponavljam, samo IRIS 8 priznajem kao prvi racunar, ovo nikako ne moze biti prvi racunar.
- bersK
#17 Re: Prvi BH Racunar
A7 procesor. Giga rama? Ja koliko znam ovo više liči na neku mobilnu arhitekturu, nego za kompjuter. Qualcomm proizvodi ovakve procesore, a vjerovatno su ga od njega maznuli. A pošto smo mi navikli ko narod da mi sve svoje namunjimo i naložimo, a ono je sami prosjek - nije mi ništa čudno. Tako i za ovaj produkt. Da nismo malo okasnili za svijetom povodom elektrotehnike. U Rvackoj prave auta na struju, naši se kurče nekim čipsetom. O Bože ima li te?
- bach
#18 Re: Prvi BH Racunar
Vjerujem da nisi sposoban ni utičnicu zamijeniti...Vipsilon wrote:Joj kad reče lik "i u ovakvoj zemlji kao što je Bosna"... A ne kaže da u toj istoj zemlji ima monopol nad prodajom smrdljive plastike (fiskalnih kasa) i da je na prodavanju smeća zaradio nekoliko milijardi maraka. I s tim ogromnim kapitalom uspio je povezati nekoliko gotovih računarskih komponenti (koji su drugi izmislili i dizajnirali) i predstaviti to pompezno kao prvi bosanski računar.
-
Vipsilon
#19 Re: Prvi BH Racunar
Šta treba reći? Diviti se čovjeku koji je pazario milijarde u zemlji koju je odmah na početku razgovora popljuvao. Upravo Bosna mu je omogućila da dospije gdje je sada ali džaba balinluk je zeznuta kategorija.bach wrote:Vjerujem da nisi sposoban ni utičnicu zamijeniti...Vipsilon wrote:Joj kad reče lik "i u ovakvoj zemlji kao što je Bosna"... A ne kaže da u toj istoj zemlji ima monopol nad prodajom smrdljive plastike (fiskalnih kasa) i da je na prodavanju smeća zaradio nekoliko milijardi maraka. I s tim ogromnim kapitalom uspio je povezati nekoliko gotovih računarskih komponenti (koji su drugi izmislili i dizajnirali) i predstaviti to pompezno kao prvi bosanski računar.
- victom
- victom
#21 Re: Prvi BH Racunar
nisam najbolje upratio ?
hoće li se SOM sklapati u bih ili fiskalne kase (koje koriste već sastavljen SOM)?
hoće li se SOM sklapati u bih ili fiskalne kase (koje koriste već sastavljen SOM)?
Last edited by victom on 01/03/2021 06:01, edited 2 times in total.
-
odokativan
#22 Re: Prvi BH Racunar
a tu je tvoj glavni zajebdiablobih wrote:Pa kada uzimam PC, vecinom ga uzmem u djelovima i spojim. Zato sam gore i rekao ih kad sam ja spojio prvi bh racunarodokativan wrote:kad si tako pokupio pamet de ti napravi
p.s.
pa i apple sa ajfonom koji mlati pare sklapa TUĐE komponente, ama baš ništa svoje nije sposoban proizvest, chipsete mu pravi samsung, kamere su sonijeve, displej sharpov....i na kraju šlag na tortu "assembled in China" piše na poleđini uređajaOvo je klasicno kupovanje komponenti, stavili svoje ime na maticnu i glume da su ga oni napravili.
Apple, niti ostale kompanije se ni ne hvale da oni proizvode dijelove, niti imaju razloga. Bitno je izdati kvalitetan uredjaj za manje para, zato ga sada i sklapaju u indiji, samo eto nece sniziti cijene, jer im se moze.
P.S. Ponavljam, samo IRIS 8 priznajem kao prvi racunar, ovo nikako ne moze biti prvi racunar.
pa ljudi nisu samo stavili ime na matičnu nego je oni osmislili, prave je i na nju "lijepe" komponenete koje su takođe sami odabrali i ukomponovali, dakle uradili isto ono što je npr. i Steve Jobs (gledaj film) sa svojim prvim kompjuterom, ni on NIJE pravio komponente nego ih posložio na matičnu koju su on i Wozniak osmislili
reče pametnjaković koji veze nemabersK wrote:A7 procesor. Giga rama? Ja koliko znam ovo više liči na neku mobilnu arhitekturu, nego za kompjuter. Qualcomm proizvodi ovakve procesore, a vjerovatno su ga od njega maznuli. A pošto smo mi navikli ko narod da mi sve svoje namunjimo i naložimo, a ono je sami prosjek - nije mi ništa čudno. Tako i za ovaj produkt. Da nismo malo okasnili za svijetom povodom elektrotehnike. U Rvackoj prave auta na struju, naši se kurče nekim čipsetom. O Bože ima li te?
kao prvo procesore ne pravi Qualcom nego AMD a ovi rade baš isto kao i Qualcom ustvari su i napravili chipset koji su sami osmislili u kojem je AMD procesor kojeg isto tako ugrađuje i Qualcom i samsung i huawei i MTK i svi ostali proizvođači chipseta
ti ne razlikuješ osnovne stvari
takva arhitektura za fiskalnu je i više nego dovoljna, pa do juče su s njom radili i mobiteli top klase
-
ado_sar
#23 Re: Prvi BH Racunar
Komponente su iz kine i sastavljaju se u kini. Stotinjak dolara kosta cijeli proces, posaljes im specifikaciju e-mailom, kinezi sve sklope, odstampaju ime firme koje zelis i postom ti posalju gotov proizvod. Moj kolega je prosle godine fola radi napravio istu stvar, a mi ga svi zezali da mu je bolje uzeti gotovi rpi. A neukost ove gluposti iz gracanice se ugleda u tome sto su se od svih mogucih komponenti odlucili za one koje rade pod androidom, umjesto pod linuxom.victom wrote:nisam najbolje upratio ?
-
odokativan
#24 Re: Prvi BH Racunar
a jesi li ti siguran da im kinezi gotove matične sa svim kompinentama šalju čak sa upisanim njihovim nazivom firme ili ipak ljudi sami to rade u svojoj tvornici
- bach
#25 Re: Prvi BH Racunar
A što ti to ne uradiš isto?ado_sar wrote:Komponente su iz kine i sastavljaju se u kini. Stotinjak dolara kosta cijeli proces, posaljes im specifikaciju e-mailom, kinezi sve sklope, odstampaju ime firme koje zelis i postom ti posalju gotov proizvod. Moj kolega je prosle godine fola radi napravio istu stvar, a mi ga svi zezali da mu je bolje uzeti gotovi rpi. A neukost ove gluposti iz gracanice se ugleda u tome sto su se od svih mogucih komponenti odlucili za one koje rade pod androidom, umjesto pod linuxom.victom wrote:nisam najbolje upratio ?