Prvi BH Racunar

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Amazonka27

#1 Prvi BH Racunar

Post by Amazonka27 »

Sta je ovo ljudi? Napraviš ozbiljnu stvar i onda ne kažeš ništa o tome šta si napravio...

ima li neko više informacija?

https://www.klix.ba/biznis/privreda/fir ... /170524154

ps. jako je bitan prvi utisak...pa drugi put bi mogli malo više da porade na prezentaciji, uređenju sale i naravno bez improvizacije i letvi.
insomnia78

#2 Re: Prvi BH Racunar

Post by insomnia78 »

Spavas li mirno Gatesu Bille
Vipsilon

#3 Re: Prvi BH Racunar

Post by Vipsilon »

Joj kad reče lik "i u ovakvoj zemlji kao što je Bosna"... A ne kaže da u toj istoj zemlji ima monopol nad prodajom smrdljive plastike (fiskalnih kasa) i da je na prodavanju smeća zaradio nekoliko milijardi maraka. I s tim ogromnim kapitalom uspio je povezati nekoliko gotovih računarskih komponenti (koji su drugi izmislili i dizajnirali) i predstaviti to pompezno kao prvi bosanski računar.

"Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom."

Šta je tu "proizvedeno" i domaća pamet? Sklopiti već gotove komponente?

Vjerovatno bih prešutio ovu priču da nije u govoru od 2 minute upakovao pljuvanje svoje domovine na samom početku.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Prvi BH Racunar

Post by Truba »

recite nam je li BHS računar
ili pripada nekoj manjinskoj zajednici :D
diablobih

#5 Re: Prvi BH Racunar

Post by diablobih »

Ih kad sam ja spojio svoj prvi racunar :D
insomnia78

#6 Re: Prvi BH Racunar

Post by insomnia78 »

Black swan wrote:recite nam je li BHS računar
ili pripada nekoj manjinskoj zajednici :D
Muslimanski. Zidovi i Vatikan na aparatima
Capsicum

#7 Re: Prvi BH Racunar

Post by Capsicum »

Jel ugradjen tro-jezgreni procesor? :lol:
Amazonka27

#8 Re: Prvi BH Racunar

Post by Amazonka27 »

Znači...nisu ništa rekli zato što nisu ništa ni napravili?
uuu što sam iznenađena...
DaShip

#9 Re: Prvi BH Racunar

Post by DaShip »

Podrzava android 4.2.2 , a vec se radi na androidu 8 :lol: Cemu ovo tacno sluzi?Da li je ovo nas raspberry pi ili nesto drugo?
Nanox7

#10 Re: Prvi BH Racunar

Post by Nanox7 »

Da napisem jer sam iz Gracanice posto vidim niste bas dobro upuceni u ovo...

Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takodje se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u BiH ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uredjaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.

Tehničke specifikacije

– Prvi bosanskohercegovački računar
– Najmanji SOM (System on module) baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitehturi
– Podržava Android 4.2.2, Linux
– Dimenzije: 65 x 30 x 7 mm
– RAM: 1 GB LPDDR3
– Memorija: NAND Flash 32Gbit = 4GB (opciono)
– Micro SD konektor (class 2, 4, 6, 10 i UHS 1 i 3)
– Podržava Displej interfejs: HDMI 1.4,VGA, LCD, LVDS, TV
diablobih

#11 Re: Prvi BH Racunar

Post by diablobih »

Hahahahah, sacekaj, a7 i 1 GB rama ? pa to i moze pokrenuti samo fiskalnu kasu :D Bolje rasberry upaliti za vjerujem manje para i eto ga, tadaaa
odokativan

#12 Re: Prvi BH Racunar

Post by odokativan »

hejteri klasično pljuju na sve domaće i bosansko, naravno iz raznoraznih razloga

naziv domaće firme na matičnoj ploči je ipak uspjeh
Image
Nanox7

#13 Re: Prvi BH Racunar

Post by Nanox7 »

diablobih wrote:Hahahahah, sacekaj, a7 i 1 GB rama ? pa to i moze pokrenuti samo fiskalnu kasu :D Bolje rasberry upaliti za vjerujem manje para i eto ga, tadaaa
Pa sat hoces ti da sad naprave neki dual ili neki drugi procesor ? Kao sto vidis polahko sve ide. Polahko ce praviti i normalne kompjutere.
Kaže gazda - Želimo da budemo BH Siemens

I kao sta vidis gore na maticnoj polci je ime firme koja ga je napravila to to nije dovoljno ?
diablobih

#14 Re: Prvi BH Racunar

Post by diablobih »

Paa da, uspjeh je napisati na maticnoj sta god zelis. Ovo je kako ja vidim klasicno sklapanje komponenti.

Btw. IRIS 8 je prvi racunar, a ne ovo - fiskalna kasa sa monitorom.
odokativan

#15 Re: Prvi BH Racunar

Post by odokativan »

kad si tako pokupio pamet de ti napravi
vjerovatno nisi sposoban zalemit ni tranzistor

p.s.
pa i apple sa ajfonom koji mlati pare sklapa TUĐE komponente, ama baš ništa svoje nije sposoban proizvest, chipsete mu pravi samsung, kamere su sonijeve, displej sharpov....i na kraju šlag na tortu "assembled in China" piše na poleđini uređaja
diablobih

#16 Re: Prvi BH Racunar

Post by diablobih »

odokativan wrote:kad si tako pokupio pamet de ti napravi

p.s.
pa i apple sa ajfonom koji mlati pare sklapa TUĐE komponente, ama baš ništa svoje nije sposoban proizvest, chipsete mu pravi samsung, kamere su sonijeve, displej sharpov....i na kraju šlag na tortu "assembled in China" piše na poleđini uređaja
Pa kada uzimam PC, vecinom ga uzmem u djelovima i spojim. Zato sam gore i rekao ih kad sam ja spojio prvi bh racunar :D Ovo je klasicno kupovanje komponenti, stavili svoje ime na maticnu i glume da su ga oni napravili.

Apple, niti ostale kompanije se ni ne hvale da oni proizvode dijelove, niti imaju razloga. Bitno je izdati kvalitetan uredjaj za manje para, zato ga sada i sklapaju u indiji, samo eto nece sniziti cijene, jer im se moze.

P.S. Ponavljam, samo IRIS 8 priznajem kao prvi racunar, ovo nikako ne moze biti prvi racunar.
bersK

#17 Re: Prvi BH Racunar

Post by bersK »

A7 procesor. Giga rama? Ja koliko znam ovo više liči na neku mobilnu arhitekturu, nego za kompjuter. Qualcomm proizvodi ovakve procesore, a vjerovatno su ga od njega maznuli. A pošto smo mi navikli ko narod da mi sve svoje namunjimo i naložimo, a ono je sami prosjek - nije mi ništa čudno. Tako i za ovaj produkt. Da nismo malo okasnili za svijetom povodom elektrotehnike. U Rvackoj prave auta na struju, naši se kurče nekim čipsetom. O Bože ima li te?
bach

#18 Re: Prvi BH Racunar

Post by bach »

Vipsilon wrote:Joj kad reče lik "i u ovakvoj zemlji kao što je Bosna"... A ne kaže da u toj istoj zemlji ima monopol nad prodajom smrdljive plastike (fiskalnih kasa) i da je na prodavanju smeća zaradio nekoliko milijardi maraka. I s tim ogromnim kapitalom uspio je povezati nekoliko gotovih računarskih komponenti (koji su drugi izmislili i dizajnirali) i predstaviti to pompezno kao prvi bosanski računar.

"Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom."

Vjerovatno bih prešutio ovu priču da nije u govoru od 2 minute upakovao pljuvanje svoje domovine na samom početku.
Vjerujem da nisi sposoban ni utičnicu zamijeniti...
Vipsilon

#19 Re: Prvi BH Racunar

Post by Vipsilon »

bach wrote:
Vipsilon wrote:Joj kad reče lik "i u ovakvoj zemlji kao što je Bosna"... A ne kaže da u toj istoj zemlji ima monopol nad prodajom smrdljive plastike (fiskalnih kasa) i da je na prodavanju smeća zaradio nekoliko milijardi maraka. I s tim ogromnim kapitalom uspio je povezati nekoliko gotovih računarskih komponenti (koji su drugi izmislili i dizajnirali) i predstaviti to pompezno kao prvi bosanski računar.

Vjerujem da nisi sposoban ni utičnicu zamijeniti...
Šta treba reći? Diviti se čovjeku koji je pazario milijarde u zemlji koju je odmah na početku razgovora popljuvao. Upravo Bosna mu je omogućila da dospije gdje je sada ali džaba balinluk je zeznuta kategorija.
victom

#20 Re: Prvi BH Racunar

Post by victom »

pratim
Last edited by victom on 01/03/2021 06:01, edited 2 times in total.
victom

#21 Re: Prvi BH Racunar

Post by victom »

nisam najbolje upratio ?
hoće li se SOM sklapati u bih ili fiskalne kase (koje koriste već sastavljen SOM)?
Last edited by victom on 01/03/2021 06:01, edited 2 times in total.
odokativan

#22 Re: Prvi BH Racunar

Post by odokativan »

diablobih wrote:
odokativan wrote:kad si tako pokupio pamet de ti napravi

p.s.
Pa kada uzimam PC, vecinom ga uzmem u djelovima i spojim. Zato sam gore i rekao ih kad sam ja spojio prvi bh racunar :D Ovo je klasicno kupovanje komponenti, stavili svoje ime na maticnu i glume da su ga oni napravili.

Apple, niti ostale kompanije se ni ne hvale da oni proizvode dijelove, niti imaju razloga. Bitno je izdati kvalitetan uredjaj za manje para, zato ga sada i sklapaju u indiji, samo eto nece sniziti cijene, jer im se moze.

P.S. Ponavljam, samo IRIS 8 priznajem kao prvi racunar, ovo nikako ne moze biti prvi racunar.
a tu je tvoj glavni zajeb
pa ljudi nisu samo stavili ime na matičnu nego je oni osmislili, prave je i na nju "lijepe" komponenete koje su takođe sami odabrali i ukomponovali, dakle uradili isto ono što je npr. i Steve Jobs (gledaj film) sa svojim prvim kompjuterom, ni on NIJE pravio komponente nego ih posložio na matičnu koju su on i Wozniak osmislili
bersK wrote:A7 procesor. Giga rama? Ja koliko znam ovo više liči na neku mobilnu arhitekturu, nego za kompjuter. Qualcomm proizvodi ovakve procesore, a vjerovatno su ga od njega maznuli. A pošto smo mi navikli ko narod da mi sve svoje namunjimo i naložimo, a ono je sami prosjek - nije mi ništa čudno. Tako i za ovaj produkt. Da nismo malo okasnili za svijetom povodom elektrotehnike. U Rvackoj prave auta na struju, naši se kurče nekim čipsetom. O Bože ima li te?
reče pametnjaković koji veze nema
kao prvo procesore ne pravi Qualcom nego AMD a ovi rade baš isto kao i Qualcom ustvari su i napravili chipset koji su sami osmislili u kojem je AMD procesor kojeg isto tako ugrađuje i Qualcom i samsung i huawei i MTK i svi ostali proizvođači chipseta
ti ne razlikuješ osnovne stvari

takva arhitektura za fiskalnu je i više nego dovoljna, pa do juče su s njom radili i mobiteli top klase
ado_sar

#23 Re: Prvi BH Racunar

Post by ado_sar »

victom wrote:nisam najbolje upratio ?
hoće li se SOM sklapati u bih ili fiskalne kase (koje koriste već sastavljen SOM)?
Komponente su iz kine i sastavljaju se u kini. Stotinjak dolara kosta cijeli proces, posaljes im specifikaciju e-mailom, kinezi sve sklope, odstampaju ime firme koje zelis i postom ti posalju gotov proizvod. Moj kolega je prosle godine fola radi napravio istu stvar, a mi ga svi zezali da mu je bolje uzeti gotovi rpi. A neukost ove gluposti iz gracanice se ugleda u tome sto su se od svih mogucih komponenti odlucili za one koje rade pod androidom, umjesto pod linuxom.
odokativan

#24 Re: Prvi BH Racunar

Post by odokativan »

a jesi li ti siguran da im kinezi gotove matične sa svim kompinentama šalju čak sa upisanim njihovim nazivom firme ili ipak ljudi sami to rade u svojoj tvornici
bach

#25 Re: Prvi BH Racunar

Post by bach »

ado_sar wrote:
victom wrote:nisam najbolje upratio ?
Komponente su iz kine i sastavljaju se u kini. Stotinjak dolara kosta cijeli proces, posaljes im specifikaciju e-mailom, kinezi sve sklope, odstampaju ime firme koje zelis i postom ti posalju gotov proizvod. Moj kolega je prosle godine fola radi napravio istu stvar, a mi ga svi zezali da mu je bolje uzeti gotovi rpi. A neukost ove gluposti iz gracanice se ugleda u tome sto su se od svih mogucih komponenti odlucili za one koje rade pod androidom, umjesto pod linuxom.
A što ti to ne uradiš isto?
Post Reply