...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

saveme

#1 ...

Post by saveme »

Pozdrav,zanimaju me vasa razmisljanja i stav o ovoj temi.Upravo sam zavrsio srednju skolu i ne znam sta dalje.Imam ponudu da za nekoliko mjeseci odem vani (EU) i dobijem sigurno zaposlenje,ali istovremeno imam veliku zelju za studiranjem.Znam tacno i sta bih studirao-Pravo.Pravo nije moj izbor jer nema matematike i slicni razlozi,jednostavno to me zanima.Obligaciono,krivicno,gradjansko pravo,sve me to zanima i zelja mi je jednog dana postati dobar advokat,ali svi znamo broj pravnika u drzavi...Ako ne bih ovdje upisao ove godine fax,sigurno bih na godinu tamo gdje bih radio.Sta je vas savjet,odmah ovdje upisati fax ili strpiti se i otici vani i cekati sljedecu godinu za fax?Hvala unaprijed.
Last edited by saveme on 06/04/2018 02:27, edited 2 times in total.
muha_sa

#2 Re: Studirati ili otici vani?

Post by muha_sa »

saveme wrote:Pozdrav,zanimaju me vasa razmisljanja i stav o ovoj temi.Upravo sam zavrsio srednju skolu i ne znam sta dalje.Imam ponudu da za nekoliko mjeseci odem vani (EU) i dobijem sigurno zaposlenje,ali istovremeno imam veliku zelju za studiranjem.Znam tacno i sta bih studirao-Pravo.Pravo nije moj izbor jer nema matematike i slicni razlozi,jednostavno to me zanima.Obligaciono,krivicno,gradjansko pravo,sve me to zanima i zelja mi je jednog dana postati dobar advokat.Ako ne bih ovdje upisao ove godine fax,sigurno bih na godinu tamo gdje bih radio.Sta je vas savjet,odmah ovdje upisati fax ili strpiti se i otici vani i cekati sljedecu godinu za fax?Hvala unaprijed.
http://forum.klix.ba/sta-vas-je-natjera ... 50s50.html
Zoya

#3 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Zoya »

Upiši međunatodno pravo i možeš raditi i u inostranstvu. Imam prijateljicu koja je to završila u Sarajevu i nakon što je ispolagala kurseve jezika dobila je posao.
muha_sa

#4 Re: Studirati ili otici vani?

Post by muha_sa »

furaj vani dok te zovu

vazda možeš ovdje faks završit kad imaš lovu---fakulteta kolko hoš, samo plati i uživaj
muminovic

#5 Re: Studirati ili otici vani?

Post by muminovic »

Zoya wrote:Upiši međunatodno pravo i možeš raditi i u inostranstvu. Imam prijateljicu koja je to završila u Sarajevu i nakon što je ispolagala kurseve jezika dobila je posao.
Nije istina
uglavnomja

#6 Re: Studirati ili otici vani?

Post by uglavnomja »

muminovic wrote:
Zoya wrote:Upiši međunatodno pravo i možeš raditi i u inostranstvu. Imam prijateljicu koja je to završila u Sarajevu i nakon što je ispolagala kurseve jezika dobila je posao.
Nije istina
:thumbup:

dipl pravnik, bilo kojeg smjera, izvan svoje zemlje je nk radnik.

a za postavljaca teme: dok dodjes do studiranja vani proci ce godine jer moras znati jezik vise nego perfektno za takav faks koji je zasnovan na jezickim akrobacijama.
vrlo vjerovatno nikada neces stici do tog nivoa jezika, pogotovo ako budes radio.

idi fino vani, vidi kako je, radi godinu, dvije ... ako imas mogucnost, pa skontaj sta ti je bolje.
muha_sa

#7 Re: Studirati ili otici vani?

Post by muha_sa »

rekoh ti--zaradi lovu i drito na faks---u Široki jal Travnik--zacas ceš ti to
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8 Re: Studirati ili otici vani?

Post by mk ultra »

vidi
ovdje ces se svega nagledati

niko te ne može otjerati ili zadržati, dok sam to ne odlučiš
zato ostavi se foruma, i odaberi nešto

kako god okreneš, jebat ga, borba ti je gdje god
saveme

#9 Re: Studirati ili otici vani?

Post by saveme »

muha_sa wrote:rekoh ti--zaradi lovu i drito na faks---u Široki jal Travnik--zacas ceš ti to
Ja hocu znanje,nesto s cim ce mi sutra covjek doci koji mi moze povjerit nesto bitno,a s tim sto ti govoris mogu imat samo zvanje,a zvanje bez znanja...
Russki

#10 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Russki »

bjezi ba vani

ko zna kad ces opet da dobijes priliku
wewa

#11 Re: Studirati ili otici vani?

Post by wewa »

uvijek se mozes vratiti i zavrsiti fax ovdje...
Rizvan

#12 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Rizvan »

saveme wrote:Pozdrav,zanimaju me vasa razmisljanja i stav o ovoj temi.Upravo sam zavrsio srednju skolu i ne znam sta dalje.Imam ponudu da za nekoliko mjeseci odem vani (EU) i dobijem sigurno zaposlenje,ali istovremeno imam veliku zelju za studiranjem.Znam tacno i sta bih studirao-Pravo.Pravo nije moj izbor jer nema matematike i slicni razlozi,jednostavno to me zanima.Obligaciono,krivicno,gradjansko pravo,sve me to zanima i zelja mi je jednog dana postati dobar advokat,ali svi znamo broj pravnika u drzavi...Ako ne bih ovdje upisao ove godine fax,sigurno bih na godinu tamo gdje bih radio.Sta je vas savjet,odmah ovdje upisati fax ili strpiti se i otici vani i cekati sljedecu godinu za fax?Hvala unaprijed.
A kakav je posao u pitanju?
Sociolog

#13 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Sociolog »

Pozz, idi dok si mladji, i pun zivaca, elana i poleta, nemoj pogresno protumacit i ja zavrsio fax, i evo sad sebi nekako izganjao kao medicinar sa srednjom gore u Svabiju...masa,masa raje ima pravnika 25+koji probavaju vani s vandrednom srednom...Ti sam odluci...ako nista ,ako nemas,bas,bas jaku zaledjinu tanko je ovdje..sretnoo!!!
stakasa

#14 Re: Studirati ili otici vani?

Post by stakasa »

saveme wrote:Pozdrav,zanimaju me vasa razmisljanja i stav o ovoj temi.Upravo sam zavrsio srednju skolu i ne znam sta dalje.Imam ponudu da za nekoliko mjeseci odem vani (EU) i dobijem sigurno zaposlenje,ali istovremeno imam veliku zelju za studiranjem.Znam tacno i sta bih studirao-Pravo.Pravo nije moj izbor jer nema matematike i slicni razlozi,jednostavno to me zanima.Obligaciono,krivicno,gradjansko pravo,sve me to zanima i zelja mi je jednog dana postati dobar advokat,ali svi znamo broj pravnika u drzavi...Ako ne bih ovdje upisao ove godine fax,sigurno bih na godinu tamo gdje bih radio.Sta je vas savjet,odmah ovdje upisati fax ili strpiti se i otici vani i cekati sljedecu godinu za fax?Hvala unaprijed.
Manjina tacno zna sta hoce a rijetki rade ono sto vole. Zato bih se ja usudio posavjetovat te da ostanes i radis kao pravnik
uglavnomja

#15 Re: Studirati ili otici vani?

Post by uglavnomja »

saveme wrote:
muha_sa wrote:rekoh ti--zaradi lovu i drito na faks---u Široki jal Travnik--zacas ceš ti to
Ja hocu znanje,nesto s cim ce mi sutra covjek doci koji mi moze povjerit nesto bitno,a s tim sto ti govoris mogu imat samo zvanje,a zvanje bez znanja...

najmanje ti je "povjeravanja bitnih stvari" u pravu.
to se desava samo malom procentu vrhunskih advokata, a i to urijetko. posao je uglavnom vezan za dosadne stvari, za razvode, imovinske probleme ...
vecina pravnika sjedi po kancelarijama i nesto piskara, vezano za zakone za poslovanje firme u kojoj radi, pravi ugovore i slicno, tzv sekretar firme, dipl.iur, za razliku od sekretarice :D koja to isto cesto radi sa sss.

ne zanosi se advokaturom, sudijskim foteljama i slicnim funkcijama. za to nemas sanse. da imas ne bi ni pitao ovdje.

ako imas sansi za posao vani idi, probaj, nesto ces nauciti, odrasces, dobices drugaciji pogled na zivot, sasvim nove horizonte.
da li ces zaraditi nesto znacajno - tesko. jedino da zivis dzaba kod rodbine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16 Re: Studirati ili otici vani?

Post by _BataZiv_0809 »

Ako mislis ovdje ostajat bjezi od prava.
Tomahawk11
Globalni moderator

#17 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Tomahawk11 »

uglavnomja wrote: da li ces zaraditi nesto znacajno - tesko. jedino da zivis dzaba kod rodbine.
Pa ne znam bas, imam dosta rodbine, prijatelja sto su vani i bez obzira na skolovanje, dobro su se snasli.
Jedan prijatelj je poslije rata ostavio mjesto u vojsci (isao cak i na obuku za oficire u Tursku) i otisao u Austriju.
Ima saobracajnu srednju, ali radi posao koji nema veze sa tim. I super mu.
uglavnomja

#18 Re: Studirati ili otici vani?

Post by uglavnomja »

Tomahawk11 wrote:
uglavnomja wrote: da li ces zaraditi nesto znacajno - tesko. jedino da zivis dzaba kod rodbine.
Pa ne znam bas, imam dosta rodbine, prijatelja sto su vani i bez obzira na skolovanje, dobro su se snasli.
Jedan prijatelj je poslije rata ostavio mjesto u vojsci (isao cak i na obuku za oficire u Tursku) i otisao u Austriju.
Ima saobracajnu srednju, ali radi posao koji nema veze sa tim. I super mu.

pricam o nekom kracem vremenskom roku, ne o decenijama.
tacnije o jednoj godini :lol: :lol:

saveme wrote:...Ako ne bih ovdje upisao ove godine fax,sigurno bih na godinu tamo gdje bih radio.Sta je vas savjet,odmah ovdje upisati fax ili strpiti se i otici vani i cekati sljedecu godinu za fax?Hvala unaprijed.

jedino da je "tamo" faks na nasem jeziku :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#19 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Tomahawk11 »

Dobro, za godinu jok :D
MyTao

#20 Re: Studirati ili otici vani?

Post by MyTao »

Moj savjet je da studiras.

Najveca greska koju sam ja napravio u zivotu je sto nisam odma studirao posle srednje.
Seyfo

#21 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Seyfo »

Šta god nema veze s Bosnom, bolja je opcija. A inicijativa, želja za radom i učenjem uvijek nađe plodno tlo.
jao_situacije

#22 Re: Studirati ili otici vani?

Post by jao_situacije »

kontaj neki biznis, ostavi se prava, govorim o pfsa
i da, kafić granap ili neka random uslužna djelatnost nije biznis
Fudo387

#23 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Fudo387 »

Vani ces koristi imati od medicine i IT zajebancija, to trebaju.
Pravnika i sl. muljatora imaju na pretek i ne znaju sta ce ni od svojih pulena, djaba ces se zezat'.
Zoya

#24 Re: Studirati ili otici vani?

Post by Zoya »

muminovic wrote:
Nije istina
Čuj nije istina :-)

Daj obrazloži zbog čega bi lagala? Navela sam da je samo međunatodno pravo priznato a uz dobro poznavanje jezika ne vidim prepreku.
detroit-mercy

#25 Re: Studirati ili otici vani?

Post by detroit-mercy »

Dijete drago, zavrsi kakav fin fakultet (tehnicke ili zdravstvene nauke) pa onda sa diplomom u rukama se zaputi u svijet. Sa drustvenim naukama mozes kurcu svirat, ako nemas nikakvo zanimanje onda si donji i u Svici :mrgreen: .
Ti bi u instranstvo da radis sta, peres tanjire, konobarises, guras kolica. Ako ti je skola puno, makar izuci kakav dobar zanat prije se zaputis vani. Danas svi traze kvalifikovanu radnu snagu, dal dobar majostr ili inzninjer, svejedno je ali ako pocinjes bez ikakvih znanja/vjestina znaj da ti put nece biti nimalo lagan.
Post Reply