hrasno38 wrote:nivla wrote:
Moj jedini odgovor je da je vise nego bezobrazno reci da je u pitanju nerad studenata ako ne znam na fiziku izadje oko 450 studenata (dakle bukvalno izadje) a polozi oko 70!!!
u svakom poslu, pa na kraju i nastavnickom na etf-u se moze pogrijesiti, samo tesko da se moze bas toliko pogrijesiti
cist primjer isti studenti, dva predmeta za ciji se plan i program pobrinuo isti covjek, na jednom prolaznost 15% na drugom 50% isti semestar isti studenti, vjeruj moze biti do nerada, studenti danas cesto kalkulisu na osnovu poznatog broja rokova u kojim mogu poloziti jedan predmet
za razliku od ljudi koji drze fiziku ja bih barem postavio zadatke i rjesenja istih nakon roka, ali oni to nikad nisu radili i tu moze lezati dio problema, zadatke su studenti uglavnom morali krasti kad udju na uvid u radove, etfov studentski portal ima mnoge rokove koji su se skupljali godinama i samo analizom istih moze se vidjeti da su u pitanju uvijek slicni zadaci koji nisu sustinski nista tezi od onih u zbirkama tuzlaka colica
sto se tice matematike u 99% slucajeva na ispitima dolaze zadaci koji su se radili za zadacu ili su preradjivani na turorijalima
na matematici na ispitu dolaze zadaci koje su studenti radili na vjezbama i za zadace, problem je sto je gradivo obimno i sto ako ti socijalni zivot igra veliku ulogu, nazalost ne mozes stici sve nauciti jer je za to potrebno vrijeme u kojem moras zaboraviti koliko ie sati uhvatiti se problema, konsultovati se ako ne znas sa kolegama koje mozda znaju, na kraju i sa samim asistentima/profesorima i tesko da ces onda doci u situaciju da padnes, greske se desavaju ali etf (pa i druge ozbiljne fakultete) ne zavrsavaju ljudi koji su samo pametni, vec ljudi koji su pametni i uz to svoje vrijeme posvete studiju
ako se uzme ukupan broj ects kredita na svim predmetima u semestru, on je projektovan tako da za u prosjeku 8 radnih sati dnevno u toku mjeseca koji traje 20-23 radna dana stignes sve obaveze koje su u vezi sa predavanjima, ucenjem itd, ja iskreno ne znam osobu koja 40 sari radne sedmice zajedno s predavanjima utrosi na studij
karakterisati odredjene ljude koji to ne zasluzuju ljigavcima nije na mjestu, a koji su medju najzasluznijim za aktiviranje prvog ciklusa po novom planu i programu te samim time i odvajanje odsjeka vec na prvoj godini prvog ciklusa u drugom semestru