Ali želim da podijelim događaj kojem sam svjedočio danas . Negdje oko dva sata na raskrsnici, iza Doma policije , kod Binga kad se krene prema Bjelavama, vidio sam strašno ružnu scenu, odraz nekulture i krkanluka koji postoji u našem društvu.
Nekad se sam i pitam , da li stvarno ljudi u Sarajevu jesu generalno papci, ili je taj termin postao aktualan tek sa proljeća 96 godine kad je mnogo nekih čudnih ljudi stiglo u ovaj grad.. ima nešto u Sarajevu čega sigurno nije bilo prije , u nekim ljepšim vremenima.
Dva auta sam vidio. Sivi Passat i Crveni Seat. Crveni Seat je taksista. I sad dok prolazim preko semafora , stoje ta dva auta.. i vidim , ne znam jel bio sudar (meni se čini da nije bio ) , neko mimoilazenje ili nešto..
Nisam siguran , nisam aktivan vozač nit me to interesuje , ne razumijem se u to.. ali po svemu sudeći , ničega nije značajnog bilo. Taksista u Seatu ima mušteriju, a sredovjecan čovjek možda oko četrdesetak godina. I sad Passat je ispred, a Seat je iza. I tip iz Passata sad izlazi , možda mu je trideset , tako nešto. Visok , krupan , ali nije neka kockasta glava.. ne djeluje tako , izadje sad i gleda u taksistu..čuo sam salvu psovki, ne mogu sad napisati..
U desnoj ruci drži nož, i sad ide i naslanja se tom taksisti na vrata , dok ovaj pokušava da izađe i na dva pokušaja da otvori vrata nije uspio. Nije mu dao taj što hoće da bode.. u desnoj ruci mu nož , i naslonjen na vrata dere se na njega : "kome mater , jel meni mater?
Još su dva auta iza. I svi šute. I sad dok sam išao dole.. razmišljam.. jbt, u kakvoj ja vukojebini živim ? Ono , baš... pa zamisli tako da nožem paradiras ulicom.. i deres se..
Ali frajer se tek počeo kurciti kad je otišao po nož. I onda kad sam već bio zamakao do Austrijske ambasade, vidio sam da su obojica bili u svojim autima , i gledaju se. I stoje na raskrsnici..
I posto sam zapamtio registracijske oznake tog frajera , što voli i želi da bode, okrenem 122, i da me spoje sa PU Centar.
Policajcu koji mi se javio objasnio sam čitavu stvar, i onda preko telefona izdiktirao registraciju.. pitao me , baš onako iznenadjeno, zbog noža , vidim li ih još na raskrsnici , jesu li tu, ali ja sam već bio odmakao.
I zapisao je registracije.. opis , koje je vozilo i kako taj tip izgleda. i zahvalio mi se što sam ih obavjestio.
Ono što me je bas šokiralo i frapiralo.. otkud takav mangupluk i nazovi kurcenje u saobraćaju.. čovjek u autu ima mušteriju , konju.. za sve nesporazume, ili sudar ima policija koja rješava stvari.. to ne rješava kurcenje sa nožem u rukama. Samo picke bodu.. mislim, kako je samo primitivno i ružno izgledala ta scena! Haj ono da se znate , pa da imate neke nerasciscene račune.. ali dva nepoznata lika zbog svađe u saobraćaju hoće noževe da potezu..
Mislim, volio bih da se ovdje krene poštovati zakon. Ne znam smije li se nož držati u autu ,pokazivati i držati ga u šaci drugom čovjeku na vratima (u Americi da te policajac vidio sa hladnim oružjem na ulici i da ideš prema čovjeku, ti bi se sad već hladio u mrtvačnici sa kilom olova u sebi
Kazna za takvo ponašanje ti je 500 KM zbog remećenja javnog reda i mira.. pokazivati nož u javnosti je uznemirenje javnosti..
Druže , zadnja dva broja registracije su ti 79, volio bih da te iz policije nadju i da te opajdare sa 500 maraka, pa ćeš sljedeći put razmisliti o svom kurcenju u saobraćaju..
Ne razumijem stvarno. Zgadilo mi se gledati scenu..
Ma čitavo to neko novo Sarajevo i ta raja sto vise i nije raja, nego teški papci.