BiH MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA PO RAZNOVRSNOSTI ŽIVOTA

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
savjest

#1 BiH MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA PO RAZNOVRSNOSTI ŽIVOTA

Post by savjest »

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Povodom 22. maja, Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Speleološki savez Bosne i Hercegovine podsjeća da je BiH jedna od vodećih zemalja po raznovrsnosti života te da je to prirodno bogatstvo stalno izloženo uništenjima.

Speleološki savez poziva vlasti da se usprotive uništenjima i izgrade sistem koji će omogućiti istraživanje, zaštitu i održivo korištenje biološkog diverziteta.

BiH obiluje velikim rasponom staništa u kojima su našle svoj životni prostor najrazličitije vrste biljnih i životinjskih organizama. Po bogatstvu viših biljnih vrsta BiH je među nekoliko vodećih zemalja u Evropi, a po bogatstvu životinjskih podzemnih organizama jedna je od vodećih zemalja svijeta.

Ocjena se temelji na nedovoljno istraženim podacima jer BiH nažalost nema istražen svoj živi svijet niti ima osiguranu njegovu zaštitu. Također, BiH nije ratificirala Konvenciju o biološkoj raznolikosti (Rio de Jeneiro, 1992.) koja nalaže svakoj zemlji da istraži živi svijet na svom području, da prepozna ugrožene vrste, proglasi zaštićena područja, posveti pažnju obrazovanju za zaštitu raznovrsnosti te donese strategiju zaštitom i upravljanjem prirodom.

U nedavnom pismu koje je Međunarodno društvo za podzemnu biologiju (SIBIOS) izdalo u znak podrške kandidaturi Vjetrenice za Svjetsku listu, stoji da je okružje Vjetrenice svjetsko središte biodiverziteta, a da je Vjetrenica „središte tog središta“. To omogućuje da se u inozemnoj javnost BiH navodi kao prestižna zemlja, a ne samo kao zemlja ratnih stradanja, neimaštine i korupcije.

Općenito, podzemlje krša najbogatije je stanište u kojem se nalaze stotine rijetkih organizama, među kojima jedina podzemna hidra, jedina podzemna školjka, jedini podzemni cjevaš, jedini europski podzemni kralješnjak (čovječja ribica). Niz vrsta puževa, pauka i rakova poznat je samo iz BiH, odnosno Popovog polja u BiH, što predstavlja obavezu BiH za njihovo očuvanje.

Današnja biološka raznolikost rezultat je razvoja života dužeg od 3,5 milijarde godina koji je uspostavio mnoge zamršene odnose međuzavisnosti. Sve što se događa najsitnijem članu životne zajednice ima posljedice i na najvećeg, uključujući i čovjeka.

Prema podacima Međunarodne organizacije za zaštitu prirode (IUCN), u svijetu je poznato oko 1,9 miliona vrsta, a procjenjuje se da ih ima između pet i 30 miliona. Tačno 15.589 vrsta izloženo je opasnosti iščezavanja. Broj ugroženih životinjskih vrsta porastao je od 1966. sa 5.205 na 7.266. Tačno 844 vrste su istrijebljene u posljednji pet stoljeća, upozorava Speološki savez BiH.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:-) Znamo za tu raznovrsnost zivota biljnog i zivotinjskog svijeta, nego .... kako stojimo sa ljudskim zivotima? :roll:
pitt

Post by pitt »

pape wrote::-) Znamo za tu raznovrsnost biljnog i zivotinjskog svijeta, nego .... kako stojimo sa ljudskim zivotima? :roll:
IMamo najvise endema :D:D
Penzineri, borci, studenti, normalna raja nacionalno ne opterecena........
kub lajkan

Post by kub lajkan »

pitt wrote:
pape wrote::-) Znamo za tu raznovrsnost biljnog i zivotinjskog svijeta, nego .... kako stojimo sa ljudskim zivotima? :roll:
... čaršijska raja, papci s brda, papci iz čaršije, čaršijska raja s brda, normalna raja nacionalno opterećena, nenormalna raja nacionalno neopterećena, gospoda u opancima, planinsko-brdski asfaltaneri...

ma pravi etnobotanički vrt koji bi trebao pod zaštitu Unesco-a...
pitt

Post by pitt »

kub lajkan wrote:
pitt wrote:
... čaršijska raja, papci s brda, papci iz čaršije, čaršijska raja s brda, normalna raja nacionalno opterećena, nenormalna raja nacionalno neopterećena, gospoda u opancima, planinsko-brdski asfaltaneri...

ma pravi etnobotanički vrt koji bi trebao pod zaštitu Unesco-a...
Pa i jesmo....vidis da su nam uveli proktetorat da nas zastite...od samih sebe :D:D CAk su nam i vrsnog strucnjaka za tu oblast (Sir Pjanu) uvalili da nas izucava :D:D
savjest

Post by savjest »

khm khm....mislim da bi se sama tema mogla usmjeriti u nekom boljem pravcu.

Kao recimo: "nas odnos prema prirodi; kakav je i kakav bi trebao biti". U nadi da se nadu neki konkretni prijedlozi.
pape

Post by pape »

savjest wrote:khm khm....mislim da bi se sama tema mogla usmjeriti u nekom boljem pravcu.

Kao recimo: "nas odnos prema prirodi; kakav je i kakav bi trebao biti". U nadi da se nadu neki konkretni prijedlozi.
:zzzz: Nadju ili nadzu, ... pitanje je sad! :zzzz:
savjest

Post by savjest »

pape wrote:
savjest wrote:khm khm....mislim da bi se sama tema mogla usmjeriti u nekom boljem pravcu.

:zzzz: Nadju ili nadzu, ... pitanje je sad! :zzzz:
Mnogo si glup ali sta ces, izgleda da nije tvoja greska.
dinash

Post by dinash »

:):)
pitt

Post by pitt »

evo i glupi su isto ugrozeni :D:D:D
pape

Post by pape »

savjest wrote: Mnogo si glup ali sta ces, izgleda da nije tvoja greska.
:zzzz: Mozda, .... mozda sam i glup, ali ..... za tebe sam izmislio pismenost. :zzzz: :lol:
savjest

Post by savjest »

pape wrote:
:zzzz: Mozda, .... mozda sam i glup, ali ..... za tebe sam izmislio pismenost. :zzzz: :lol:
Balavac je i narcistican.
Poceo si i da sam sebi bacas cvijece.... to vec granici sa ludilom.
pape

Post by pape »

savjest wrote:
pape wrote:
:zzzz: Pazi, ... ne kaze se narcistican, nego narcisoidan. :zzzz:
savjest

Post by savjest »

pape wrote:
savjest wrote:
pape wrote: :zzzz: Mozda, .... mozda sam i glup, ali ..... za tebe sam izmislio pismenost. :zzzz: :lol:
:zzzz: Pazi, ... ne kaze se narcistican, nego narcisoidan. :zzzz:
Ma sta bi mi bez tebe. Takav neiskoristen InTELEktualni potencijal....

Nego izgubio si se malo ali to nije ni bitno.
8. sekretar SKOJ-a

#15 Re: BiH MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA PO RAZNOVRSNOSTI ŽIVOTA

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

savjest wrote:
........Ocjena se temelji na nedovoljno istraženim podacima jer BiH nažalost nema istražen svoj živi svijet niti ima osiguranu njegovu zaštitu. Također, BiH nije ratificirala Konvenciju o biološkoj raznolikosti (Rio de Jeneiro, 1992.) koja nalaže svakoj zemlji da istraži živi svijet na svom području, da prepozna ugrožene vrste, proglasi zaštićena područja, posveti pažnju obrazovanju za zaštitu raznovrsnosti te donese strategiju zaštitom i upravljanjem prirodom. ..........
Neće je ni ratifikovati dok ne izgrade 94 mega hidro elektrane i 183 nešto manje hidrocentrale. O GMO koji, takođe, uništava i mijenja biodiverzitet, nema zakonaa. Interesantno je to da sve moguće humanitarne organizacije bježe iz BiH, a one koje pomažu farmerima ostaju i dolaze nove.
winetou

Post by winetou »

U Bosni nema ni Greenpeace-a :D ,a ni Amnesty Internationala :-)
Post Reply