Black swan wrote:kiligonzales wrote:Black swan wrote:postoje ljudi koji su zapeli u SFRJ
a postoje i oni koji su zapeli u SR BiH ili R BiH
mislim kako svi oni bježe od realnosti koju su nametnuli rat i referendumi te mirovni sporazum...
nek mi neko da primjer da je mirovni sporazum ukinut mirnim putem

Imas ustavna uredjenja koja su dokinuta mirnim putem, spajanja pa i razdruzivanja drzava, takvih promjena politickog kursa jedne drzave i unutar drzave, a nisu morali ratovati za takvo sto.
Recimo ova Njemacka kojoj svjedocimo trenutno nastala je spajanjem SRN i NDR koje su nastale za stolom, preraspodijelom moci izmedju onih koji su slomili Hitlerovu Njemacku, SRN i NDR su bile dvije drzave koje su se ujedinile u jednu 1990-te godine. Cesi i Slovaci se razdruzili bez metka. SSSR se raspo i nigdje nije bilo krvoprolica ko u Jugi, Juga se raspala pred Srboslavijom, a ta Srboslavija priredila 4 rata i napravila sranje u svakoj skoro drzavi EX-Yu, nama u BiH najvece i napravili najvece sranje u Evropi nakon drugog svijetskog rata.
Sve je u svijesti. Generacije koje su prozivjele rat tesko ce promjeniti ovo drustvo i svijest u njemu, generacije koje dolaze na njima je taj zadatak. Oni ce moci sjediti za istim stolom i govoriti o zajednickoj buducnosti.
pa dobro razumijem...ali moraš i ti razmijeti milijun pripadnika drugog naroda
na kraju krajeva... nisu ratovali istočna i zapadna njemačka
nisu ratovali slovaci i česi... niti im je država nastala na krvi njihovog rata
cccr se raspao ali bilo je sukoba na kavkazu ne vidim kakve to ima veze s mojim pitanjem
ima li negdje neka zemlja koja ima mirovni sporazum kao ustav i garant svege poslije rata da je mirovni sporazum ukinut u miru i stavljeno nešto novo
Pricamo o drzavama i narodima, sve te stvari su posljedica ratova, unutrasnjih i stranih uticaja unutar jedne drzave, van nje, relacija u samome prostoru oko nje, a bome i medju samim svijetskim silama i njihovim interesima i sve se dogovaralo za stolovima nakon ratova.Njemacku nisu podijelili Njemci, nju su podijelili stranci nakon kapitulacije Hitlerove Njemacke.
BiH pred raspad Jugoslavije, nije imala mnogo izbora da odlucuje o vlastitom unutrasnjem uredjenju, jos prije rata svi prijedlozi mirovnih sporazuma, od Kutiljerovog plana o kome se pricalo od februara pa do maja 1992 godine pa do Dejtona koji je opet ponudio malo drugaciju viziju BiH od Kutiljera, Vens-Ovena, Stolenberga, bili su zasnovani na ustrojstvu po etnickom principu, tri administrativne jedinice za tri naroda, da ne govorim da Srbi u BiH i Hrvati su svoje paradrzave stvorili prije nego li je rat i krenuo u aprilu 1992. godine. Takva su rijesenja nametana nama u BiH. Ima jedna sjajna knjiga na tu temu "Britanija i destrukcija Bosne".
RBiH nije imala priliku, ni sansu da prezivi jer ni mi kao kolektiv nismo imali dovoljno drzavotvorne svjesti ni ljubavi prema BiH, a bome ni dovoljno politicke mudrosti da vidimo svi bez obzira na razlicitosti jednake sanse i koristi od gradnje jedinstvene BiH.