Mercedes C220 - sipka od ulja?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dgL_

#1 Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by dgL_ »

Zna li iko zasto je ovaj "gigant" u svijetu automobila ostavio svoj najprodavaniji model C klasu (u pitanju C220 150 KS, facelift 2006 g.) bez mjeraca za ulje?? Cak sam gledao i preko boarda na internetu i nije moguce ni tako provjeriti ulje u motoru? Trebo bi da preko secret menua ispise oil : -,-- i da prilikom startovanja motora tu ispise koliko litara ulja ima... (Po meni suludo da se tome vjeruje) a kod ovog modela kod oca cak ni preko boarda ne moze da se ustanovi... Jedino sto ima jeste poruka Oil level OK...

Ima li iko iskustva sa ovim automobilom?
condy

#2 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by condy »

Nemam iskustvo sa tim autom. Međutim, to nije samo slučaj sa Mečkom. Npr. novi audi A4, nema šipke za provjeru nivoa ulja u motoru. I neka druga vozila, novija na istom principu, nemaju šipku, ali većinom na board-u ima prikaz nivoa ulja u motoru i prema njemu se ravnaš, kao i signalizaciju ako treba ulje dosuti. To iz razloga, Jer novija auta koja imaju šipku u pravilu imaju i ovu signalizaciju na istrument tabli, koja je korisnija jer uvijek očitava nivo ulja u motoru kad se startuje motor a ne samo kad ti digneš haubu i provjeriš ulje, jednom ili dva puta godišnje. Zbog toga su proizvođači cijenili, da je šipka nepotrebna, što i jeste. Ta signalizacija na prošlom autu mi je bila korisna, jer me znala upozoriti na manjak ulja. trošio je oko pola litre na 8-10 kkm. Na ovom isto imam, ali ne troši ulje. Ta signalizacija je tačna, i to znam iz ličnog iskustva. Ima senzor u koritu motora i to je to. Dok senzor radi, pokazivanje je tačno, ali na hladan motor i na ravnoj podlozi, kad je u koritu svo ulje, i kad je ravno.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#3 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by corolla02 »

neko mora raditi aftermarket sipku, provjeri na netu...

*bes njihove tehnologije, typa pe, se il ze...
dgL_

#4 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by dgL_ »

condy wrote:Nemam iskustvo sa tim autom. Međutim, to nije samo slučaj sa Mečkom. Npr. novi audi A4, nema šipke za provjeru nivoa ulja u motoru. I neka druga vozila, novija na istom principu, nemaju šipku, ali većinom na board-u ima prikaz nivoa ulja u motoru i prema njemu se ravnaš, kao i signalizaciju ako treba ulje dosuti. To iz razloga, Jer novija auta koja imaju šipku u pravilu imaju i ovu signalizaciju na istrument tabli, koja je korisnija jer uvijek očitava nivo ulja u motoru kad se startuje motor a ne samo kad ti digneš haubu i provjeriš ulje, jednom ili dva puta godišnje. Zbog toga su proizvođači cijenili, da je šipka nepotrebna, što i jeste. Ta signalizacija na prošlom autu mi je bila korisna, jer me znala upozoriti na manjak ulja. trošio je oko pola litre na 8-10 kkm. Na ovom isto imam, ali ne troši ulje. Ta signalizacija je tačna, i to znam iz ličnog iskustva. Ima senzor u koritu motora i to je to. Dok senzor radi, pokazivanje je tačno, ali na hladan motor i na ravnoj podlozi, kad je u koritu svo ulje, i kad je ravno.
Po meni nema nilakve logike u svemi tome ali eto...

Prijatelj A klasu ima 2008. Cini mi se i ima sipku, mercedes vito isto tako oko 2008-9. Kombi isto ima sipku... ? A oco je u sustini starije auto datumski...

Sipka je zakon... Ja boardu nikad nisam vjerovao... Niti cu ikad... Malo sam razocaran u to ali dobro..
jefferson

#5 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

dgL_ wrote:Zna li iko zasto je ovaj "gigant" u svijetu automobila ostavio svoj najprodavaniji model C klasu (u pitanju C220 150 KS, facelift 2006 g.) bez mjeraca za ulje?? Cak sam gledao i preko boarda na internetu i nije moguce ni tako provjeriti ulje u motoru? Trebo bi da preko secret menua ispise oil : -,-- i da prilikom startovanja motora tu ispise koliko litara ulja ima... (Po meni suludo da se tome vjeruje) a kod ovog modela kod oca cak ni preko boarda ne moze da se ustanovi... Jedino sto ima jeste poruka Oil level OK...

Ima li iko iskustva sa ovim automobilom?
Zbog nekoliko stvari:
1. Povecanje unutrasnjeg pritiska motora i sprecavanje isparavanja ulja. Vecim povecanjem pritiska se sprecavaju razne nus pojave tipa zacepljenost PCV i slicno.
2. MB stedi otprilike 5-6 Eura sa izbacivanjem sipke.
3. Nije MB jedini, BMW je prvi poceo s tim SRANJEM, i mogu ti reci da dobro obratis paznju na to jer seznori u svim tim autima znaju da se pokvare. Lexus, MB, BMW, Audi itd, svi su manje vise izbacili sipke.
4. MB je uspio, kao i kod ostalih stvari u zadnjih 20 godina, da to dodatno zakomplikuje. Dok kod BMW-a i Audija na vecini motora moras biti na ravnom i ne kretati se, dok kod nekih BMW dizela ne moras ni stajati, nego senzor mjeri kolicinu stalno, kod MB ima posebna procedura. Nadji na internetu kako ide, ali koliko se sjecam auto se mora ugasiti, stajati na ravnom 15 minuta pa tek onda provjeriti.
jefferson

#6 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

dgL_ wrote:
condy wrote:Nemam iskustvo sa tim autom. Međutim, to nije samo slučaj sa Mečkom. Npr. novi audi A4, nema šipke za provjeru nivoa ulja u motoru. I neka druga vozila, novija na istom principu, nemaju šipku, ali većinom na board-u ima prikaz nivoa ulja u motoru i prema njemu se ravnaš, kao i signalizaciju ako treba ulje dosuti. To iz razloga, Jer novija auta koja imaju šipku u pravilu imaju i ovu signalizaciju na istrument tabli, koja je korisnija jer uvijek očitava nivo ulja u motoru kad se startuje motor a ne samo kad ti digneš haubu i provjeriš ulje, jednom ili dva puta godišnje. Zbog toga su proizvođači cijenili, da je šipka nepotrebna, što i jeste. Ta signalizacija na prošlom autu mi je bila korisna, jer me znala upozoriti na manjak ulja. trošio je oko pola litre na 8-10 kkm. Na ovom isto imam, ali ne troši ulje. Ta signalizacija je tačna, i to znam iz ličnog iskustva. Ima senzor u koritu motora i to je to. Dok senzor radi, pokazivanje je tačno, ali na hladan motor i na ravnoj podlozi, kad je u koritu svo ulje, i kad je ravno.
Po meni nema nilakve logike u svemi tome ali eto...

Prijatelj A klasu ima 2008. Cini mi se i ima sipku, mercedes vito isto tako oko 2008-9. Kombi isto ima sipku... ? A oco je u sustini starije auto datumski...

Sipka je zakon... Ja boardu nikad nisam vjerovao... Niti cu ikad... Malo sam razocaran u to ali dobro..
Neki motori starije konstrukcije imaju sipku. Npr. M57 u BMW-u zbog bloka koji datira jos iz 1998, ima sipku i senzor.
Audi V6 TDI isto tako, s tim sto kod audija je otvor zacepljen, ali kupis sipku i rjesena stvar.
Medjutim nove generacije motora nece imati ni otvor. Sve ide na senzore, koji su pouzdani, ali i tu ima problema.
sema911s

#7 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by sema911s »

Vozis Mercedes-a a ne neko sranje od auta, i kada ti napise posjeti servis ti odes do servisa. Popijes kaficu pogledas nove modele uposlenik servisa ti objasni sta se treba radit na auto i koliko ce trajat. Po zavrsetku posla preda ti kljuceve i do narednog servisa. Sami sebe uposljavaju/spasavaju da neki pametnjakovic ne cacka, ne mjerka neato sto u99% slucajeva nema pojma sta je..
kabal1337

#8 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by kabal1337 »

Mora moci u tajnom meniju. da ti prikaze nivo ulja npr. 5.3 l itd.
Kada ti zafali ulja. On ce ti na tabli izbaciti poruku. Na sljedecem punjenju goriva dospite 1l ulja ili sl.

Kljuc u poziciju 1, 3x pritisnuti tipku reset na bordu, dok ne nades nivo ulja. Upali motor. i moci ces da ocitas.
Last edited by kabal1337 on 01/02/2017 18:25, edited 1 time in total.
jefferson

#9 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

sema911s wrote:Vozis Mercedes-a a ne neko sranje od auta, i kada ti napise posjeti servis ti odes do servisa. Popijes kaficu pogledas nove modele uposlenik servisa ti objasni sta se treba radit na auto i koliko ce trajat. Po zavrsetku posla preda ti kljuceve i do narednog servisa. Sami sebe uposljavaju/spasavaju da neki pametnjakovic ne cacka, ne mjerka neato sto u99% slucajeva nema pojma sta je..
Izvini, ali ta prica odvezes auto, sjedis ko gospodin dok oni mjenjaju ulje je ubleha koja je otekla od servisa.
1. Kakve veze ima servis sa cinjenicom da se ulje mora provjeravati redovno? Hoces li voziti auto na servise svake sedmice ili dvije, pa pogledati nove modele dok oni provjeravaju ulje? Kada krenes na put, hoces li svracati u svkai MB servis da provjere ulje? Nova auta sa potrosnjom ulja imaju cak i vise problema nego stariji modeli zbog novih ulja koja zahtjevaju nove tipove aditiva, a na to dodaj standardne probleme koji izazivaju potrosnju i na sto nova auta nisu imuna (BMW V8 motori: bifoni, Audi V6 benzinci: karike, MB, kontra osovine i slabo zracenje PCV, itd, itd.).
2. S druge strane, zamjeniti ulje je toliko jednostavno da svako mzoe da uradi u garazi. Kakve veze ima sto neko ima MB, Audi ili BMW? To ne znaci da treba da budes budala i da te neko opali po dzepu. U mnogim drzavama u svijetu ostoje zakoni koji kazu da sve dok sipas ulje koje proizvodjac auta preporucuje, ti sam mozes zamjeniti ulje i proizvodjac ne smije da odbije da ispostuje garanciju u slucaju kvara. Valjda njemaci glupi, a mi gospoda, sjedimo po servisima dok se mjenja ulje.
530i

#10 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by 530i »

jefferson wrote: Kakve veze ima sto neko ima MB, Audi ili BMW? To ne znaci da treba da budes budala i da te neko opali po dzepu. U mnogim drzavama u svijetu ostoje zakoni koji kazu da sve dok sipas ulje koje proizvodjac auta preporucuje, ti sam mozes zamjeniti ulje i proizvodjac ne smije da odbije da ispostuje garanciju u slucaju kvara. Valjda njemaci glupi, a mi gospoda, sjedimo po servisima dok se mjenja ulje.
A zašto bi ga mijenjao sam ili kod nekog drugog kada Mercedes sada ionako uobičajeno nudi besplatno petogodišnje održavanje...prošla su malo ta vremena dosjetki.
dgL_

#11 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by dgL_ »

kabal1337 wrote:Mora moci u tajnom meniju. da ti prikaze nivo ulja npr. 5.3 l itd.
Kada ti zafali ulja. On ce ti na tabli izbaciti poruku. Na sljedecem punjenju goriva dospite 1l ulja ili sl.

Kljuc u poziciju 1, 3x pritisnuti tipku reset na bordu, dok ne nades nivo ulja. Upali motor. i moci ces da ocitas.
Ma nasao sam druze to na netu uradim sve udjem u secret menu i izbaci mi voltazu odnosno punjenje acua.. Medjutim pnde ono gdje izbaci oil -,-- i kad upalis auto treba posat kolioo l ima... Kod ovog mercedesa nema da pise oil i -,-- i prilikom paljenja apsolutno ne pise nista... Prazno... Dok one brojke gore iznad pisu... Ako me shvatas... Nezz jel sjeban senzor ili sta...

A ove price sto pricaji sjednes popijes kafu su ublehe...
kabal1337

#12 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by kabal1337 »

dgL_ wrote:
kabal1337 wrote:Mora moci u tajnom meniju. da ti prikaze nivo ulja npr. 5.3 l itd.

Ma nasao sam druze to na netu uradim sve udjem u secret menu i izbaci mi voltazu odnosno punjenje acua.. Medjutim pnde ono gdje izbaci oil -,-- i kad upalis auto treba posat kolioo l ima... Kod ovog mercedesa nema da pise oil i -,-- i prilikom paljenja apsolutno ne pise nista... Prazno... Dok one brojke gore iznad pisu... Ako me shvatas... Nezz jel sjeban senzor ili sta...

A jesi li probavao mozda kljuc u prvi polozaj. I da u prvi polozaj kljuc i da pomocu dugmica (strelice prema gore ( kada je km na bordu) klices na volanu nades "Switch ignition on to chech oil level" i onda okrenes kljuc u poziciju 2 I sacekas par trenutaka dok ocita ?
Qler

#13 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by Qler »

A sto bi provjeravao kad on provjeri svaki put kad ga upali i vjerovatno i dok radi auto konstantno mjeri isti...

poslano sa, nećete verovati

Lumia 930
dgL_

#14 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by dgL_ »

kabal1337 wrote:
dgL_ wrote:

A jesi li probavao mozda kljuc u prvi polozaj. I da u prvi polozaj kljuc i da pomocu dugmica (strelice prema gore ( kada je km na bordu) klices na volanu nades "Switch ignition on to chech oil level" i onda okrenes kljuc u poziciju 2 I sacekas par trenutaka dok ocita ?
Ovo nisam, budem pokusao... Hvala ...
jefferson

#15 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

530i wrote:
jefferson wrote: Kakve veze ima sto neko ima MB, Audi ili BMW? To ne znaci da treba da budes budala i da te neko opali po dzepu. U mnogim drzavama u svijetu ostoje zakoni koji kazu da sve dok sipas ulje koje proizvodjac auta preporucuje, ti sam mozes zamjeniti ulje i proizvodjac ne smije da odbije da ispostuje garanciju u slucaju kvara. Valjda njemaci glupi, a mi gospoda, sjedimo po servisima dok se mjenja ulje.
A zašto bi ga mijenjao sam ili kod nekog drugog kada Mercedes sada ionako uobičajeno nudi besplatno petogodišnje održavanje...prošla su malo ta vremena dosjetki.
To se dobro reze, bilo 5, pa 4, sada na novo je 3.
Takodje, BiH puna Mercedesa starih 3-5 godina pod garancijom i ispod 75,000km sto je uobicajna kilometraza za besplatno dorzavanje, max do 100,oookm.
dgL_

#16 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by dgL_ »

Qler wrote:A sto bi provjeravao kad on provjeri svaki put kad ga upali i vjerovatno i dok radi auto konstantno mjeri isti...

Lumia 930
O cemu ti druze, necemo vjerovat, pricas? Nakon paljenja dobije se poruka oil level OK... Nije moguce ocitati koliko ulja ima u motoru... Po meni oil level ok apsolutbo ne znaci nista... To je toliko povrsna informacija da je to za Bogu plakat...
jefferson

#17 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

dgL_ wrote:
Qler wrote:A sto bi provjeravao kad on provjeri svaki put kad ga upali i vjerovatno i dok radi auto konstantno mjeri isti...

Lumia 930
O cemu ti druze, necemo vjerovat, pricas? Nakon paljenja dobije se poruka oil level OK... Nije moguce ocitati koliko ulja ima u motoru... Po meni oil level ok apsolutbo ne znaci nista... To je toliko povrsna informacija da je to za Bogu plakat...
Ma mora postojati nacin, samo sto je to MB do zla boga zakomplikovao naspram drugih proizvodjaca, kao u ustalom sve sto rade danas.
530i

#18 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by 530i »

jefferson wrote:
530i wrote:
To se dobro reze, bilo 5, pa 4, sada na novo je 3.
Takodje, BiH puna Mercedesa starih 3-5 godina pod garancijom i ispod 75,000km sto je uobicajna kilometraza za besplatno dorzavanje, max do 100,oookm.
Ne znam gdje se reže, ali kod nas je još uvijek 5 godina ili 100.000km.

Mimo toga svakako nema ni garancije...
Qler

#19 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by Qler »

Ovo nećete vjerovati je potpis na tapatalku... :)
A i ti sa sipjom izmjeriti nivo ulja kao i on i na osnovu toga djeluješ dalje. Dakle imaš opciju da tazmisljas kad si zadnji put provjeravao ili da ti auto svaki put kaze stanje, pa da, opet, na osnovu toga reagujes... Ne vidim lošu stranu. Ovamo o tvojoj organiziranosti zavisi, ako zaboravio ili bude neki belaj pa potrosit ulje a ne skontao dobro se zajebeš, ili eliminipep ljudski faktor iz tog procesa provjeravanja i auto ti svaki put fino kaže stanje...

Sent from my LG G3 D855
jefferson

#20 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

Ne znam gdje se reže, ali kod nas je još uvijek 5 godina ili 100.000km.

Mimo toga svakako nema ni garancije...
Onda sta imamo pricati o servisu, i sjedenju i pijenju kafe dok mjenjaju ulje? Ovdje nije u pitanju nov MB koliko ja znam. N akraju, sta kada krenes na put od 1000-2000km?
Ja sam na BMW iamo tako besplatnu promjenu ulja. Nisu zavrnuli saraf na karteru, nasuli vise ulja nego sto treba i nisu zakacili usisno crijevos to vodi do zracnog filtera kako treba. Tada sam skontao da ta besplatna zamjena moze postat itekako skupa.
530i

#21 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by 530i »

Pa ti si pričao o uslovima garancije, i kako uštediti pare a ostati u garanciji, nisam ja.

Komunikaciju preko bord kompjutera imao je i jedan Clio trojka...znači deset godina unazad i sistem koji je prilično pouzdan. Više štete može napraviti neznanje kada i kako se očitava stanja sa šipke i parkiranje na mjestu koje nije ravno.
B6Redhell

#22 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by B6Redhell »

Nova sranja. Nista dok ne izvadis sipku. Pa premirišeš da nije gorijelo ili pomiješalo nedo bog. Prvi put sam to bez sipke vidio u M3 koliko god naspes ulja ono pokazuje na sredini.
jefferson

#23 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

530i wrote:Pa ti si pričao o uslovima garancije, i kako uštediti pare a ostati u garanciji, nisam ja.

Komunikaciju preko bord kompjutera imao je i jedan Clio trojka...znači deset godina unazad i sistem koji je prilično pouzdan. Više štete može napraviti neznanje kada i kako se očitava stanja sa šipke i parkiranje na mjestu koje nije ravno.
Ja sam samo spomenuo da vozac mora znati koliko ulja ima u motoru, i naveo primjer da nema sta MB govoriti vlasniku da doveze u servis, negod a omoguci vozacu da vidi informaciju.
Clio je imao, i sta znaci prilicno pouzdan? Svi proizvodjaci koji koriste senzore za mjerenje kolicine ulja imaju problema sa istima.
Citanje stanja ulja sa sipke je osnovno znanje kada dobijes vozacku dozvolu, a ovo kompjuter ocitavanje, kao i izbacivanje instrumenta za citanje temperature i slicno samo pravljenje vozaca glupljim svaki dan. Za 10 godina djeca koja poloze majke mi nece znat sama vrata otvoriti da udju u auto.
jefferson

#24 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by jefferson »

B6Redhell wrote:Nova sranja. Nista dok ne izvadis sipku. Pa premirišeš da nije gorijelo ili pomiješalo nedo bog. Prvi put sam to bez sipke vidio u M3 koliko god naspes ulja ono pokazuje na sredini.
Sto kazes crkne dizna, a pojma nemas da curi.
Ali hajmo na ono osnovno, pusti sad entuzijaste koji mirsu i lizu sipku :) nego ona osnovna funkcija kada stanes na benzinsku nasut gorivo na putu da provjeris kolicinu ulja.
B6Redhell

#25 Re: Mercedes C220 - sipka od ulja?

Post by B6Redhell »

jefferson wrote:
B6Redhell wrote:Nova sranja. Nista dok ne izvadis sipku. Pa premirišeš da nije gorijelo ili pomiješalo nedo bog. Prvi put sam to bez sipke vidio u M3 koliko god naspes ulja ono pokazuje na sredini.
Sto kazes crkne dizna, a pojma nemas da curi.
Ali hajmo na ono osnovno, pusti sad entuzijaste koji mirsu i lizu sipku :) nego ona osnovna funkcija kada stanes na benzinsku nasut gorivo na putu da provjeris kolicinu ulja.
Ja u TFSI motora prije nego sto sam zamijenio pcv ventil moro mijenjat sipku, pukla koliko sam je izvlacio, bojao se da ne ostane suh motor nigdje ulja a niti puši niti curi.
Post Reply