Page 1 of 1

#1 TUFAHIJA

Posted: 01/05/2004 10:50
by Monya
Ima li neko recept za 'HAVANA' tortu?

#2

Posted: 01/05/2004 15:01
by ivi
... sta je sa tobom?

treba ti 2l mljeka, malo kekisa i oraha i dvije kesice želatina ... i slag ako zelis da ukrasis samu tortu na kraju ...

8)

#3

Posted: 01/05/2004 15:09
by Pooll
Tufahija jestjednako havana?

#4 Re: TUFAHIJA

Posted: 01/05/2004 15:11
by ivi
Monya wrote:Ima li neko recept za 'HAVANA' tortu?
... recept: oženi se!

8)

#5

Posted: 01/05/2004 15:14
by Pooll
Ili se udaj!

#6 Re: TUFAHIJA

Posted: 01/05/2004 15:51
by Monya
ivi wrote:
Monya wrote:Ima li neko recept za 'HAVANA' tortu?
... recept: o¾eni se!

8)
Pitao sam ozbiljno, zna li neko recept. Treba mi. 8)

#7

Posted: 01/05/2004 15:53
by Pooll
Havana torta


Potrebno je :
Kore od bjelanaca:

6 bjelananaca
300 g secera
80 g mljevenog ljesnjika( prije ga malo preprziti)
3 g cimeta
Od ove smjese se ispeku tri kore.

Fil:

70 g secera
25 g zelatina (moze u prahu, moze u listicima)
2 g cimeta
1,25 dl soka od tresanja
1.25 dl mljeka
4 zumanca
300 g slatke pavlake
Kora za podlogu:

200 g brasna
70 g secera
130 g margarina
1 jaje
1 kasikica praska za pecivo
Priprema:

Kore od bjelanca: Bjelance i secer umutiti na pari, dodati cimet i mljevene ljesnjake. Na namazanom i brasnom posutom plehu ispeci 3 okrugle kore. Za one koji nisu bas vicni da smjesu raspodjele na tri jednaka dijela da bi dobili jednake kore, mogu da svaku koru posebno mute od po 2 bjelanjka, 110 g secera, 25 g mljevenih ljesnjaka i 1 g cimeta( jedna mala kasikica) i tako tri puta. Kore kad se peku treba da se peku na jako slaboj vatiri tako da se vise suse nego sto se peku.

Fil: Zelatin staviti u sok od tresanja, dodati cimet i secer( ako je zelatin u listicima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i staviti da prokuha u stalno mjesanje. Istovremeno u drugu serpu staviti mljeko da prokuha skinuti sa vatre i dodati umucena zumanca uz stalno mjesanje. Sastaviti zele i mljeko i vratiti na vatru jos oko 1 minut uz stalno mjesanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umucen slag ili slatko vrhnje i sve dobro izmjesati ali ne mikserom vec rucno.

Kora za podlogu: Zamjesiti i razviti 1 koru da bude iste velicine kao sto su vam kore od bjelanca. Ispeci koru i kad se malo prohladi premazati je sa dzemom od sipka.

Tortu je najbolje filovati u kalupu i to ovim redom. Prvo staviti bjelu koru pa fil i tim redom dalje dok se ne potrose bijele kore. Na kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je premazana sa dzemom.Staviti u frizider da se dobro ohladi. Prije sluzenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad na dnu. Torta se moze premazati i okolo i odozgo sa filom koji nam je preostao (ostavili smo ga namjerno za to). Ugrijati jednu oblatnu izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posuti prah secerom i ukrasiti sa slagom i tresnjama iz kompota, tako da na svakom komadu torte bude kuglica sa slagom i jedna tresnja.


#8

Posted: 01/05/2004 16:11
by Monya
H V A L A !! :D :D :D :D T H K S !! :-D :-D :-D :-D

#9

Posted: 01/05/2004 18:35
by Pooll

#10

Posted: 01/05/2004 20:16
by mačak u čizmama
:-D
...a ja mislila treba recept za tufahije...

#11

Posted: 01/05/2004 20:26
by manijak1
:D Mačkica u čizmokama ?

#12

Posted: 01/05/2004 20:51
by Pooll
Manijace, plaho udaras po postovima ;)

Predje me :(

:D