Fudbal za 5-10-20 godina

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Point.

#1 Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Point. »

Fudbal se u zadnjih desetak godina znatno promijenio. Svjedoci smo FIFA-nih marvelzacija, mito i korupciji pri dodjeljivanu Svjetskih Prvenstava sve od 1998 godine, sa motom - ko plati ispod stola najvise, njegovo je. Tako da cemo za 5 godina SP gledati u fudbalskoj velesili Kataru, na zvizganima od 5+ stepeni Celzijusa, Moguce je i promjena prvenstva za Decembar, sto bi bio presedan ovog takmicenja, u sred sezona najjacih liga na svijetu.

Takodjer smo svjedoci sve vecoj pohlepi najvecih evropskih klubova, velikom jazu izmedju bogatih i siromasnih koji je sve veci i veci iz godine u godinu. UEFA je od Lige Sampiona napravila elitno takmicenje za najjace lige, gdje se na kraju svodi na nekih 6 ekipa koji su konstantno tu u cetvrtfinalima, gdje se nema mjesta za timove van Lige Petice, ili su tu samo da statiraju. No, najbogatijim nije ni to dovoljno pa se uveliko razmislja o stvaranju elitne lige za odabrane zatvorenog tipa, nalik na americku ligu, gdje nema ispadanja. UEFA, da bi izbjegla ovo sve vise podleze pritisku velikih i pravi ustupke i izmjene Lige Sampiona, gdje ce za par godina biti gotovo nemoguce prvaku Rumunije ili Grcke da udje u takmicenje, dok se cetveroplasiranim ekipama velike cetvroke garantuje mjesto.

Zadnjih godinu dana Kina, sa svim drzavnim aparatom iza sebe, ulaze besmislene i ogromne pare u fudbal i nudi prvenstveno prosjek evropskim igracima nevjerovatne sume da igraju u njihovoj ligi, no pitanje je vremena kada ce i najvece zvijezde podleci pritisku i zaputiti se ka dalekoj Kini da igrajuza klubove koje nemogu ni izgovoriti, sa supljom pricom kako "im se svidja projekat". Sve to naravno pravi domino efekat, jer ce evropski velikani morati uraditi nesto da zadrze najvece zvijezde, a upravo stvaranje zatvorene elitne lige ili jos veci pritisak na UEFA-u za vecim nagradnim fondovima, je jedna od ideja i solucija.

Kako zamisljate buducnost fudbala, sta je realisticno, da li ce nacionalne selekcije trpjeti zbog sve veceg broja utakmica, da li je elitno takmicenje americkog zatvorenog tipa rjesenje ili postoji alternativa, kako se oduprijeti kineskom novcu, da li je dobra ideja da se i EP i SP prosiri na vise selekcija, da se igra po cijelom kontinentu?
skenderija04

#2 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by skenderija04 »

EVROPA:

Regionalna takmicenja (tu ne mislim samo na ovaj pokusaj ex yu) nego i na Skandinavske, Benelux, Balkanske (u najsirem smislu), srednjeevropske....Ostace samo velike lige . Ostali ce morati da se udruzuju zarad interesovanja i gledanosti. Ako se to kvalitetno odradi, moglo bi biti i dobro. Nema dovoljno kvaliteta za 50+ takmicenja. Pa i na nasem primjeru vidis koliko smo dosljedni. Pogledas samo ovaj forum i vidis duple standarde. Forumas (ne jedan ni dvojica nego brojna grupa) u istom danu brani male klubove u evropi i grozi se bogatih, a na drugoj temi tjera Kozaru,Gradinu i skracuje ligu . Dakle stara prica o maloj i velikoj ribi

AZIJA:

Tek kada se desi, kao sto kazes, da jedan ili dvojica velikih i pravih zvijezda ode put Kine, nastaje problem. Do tada sumnjam da ce biti nesto vise od zlatnog penzionisanja. Ipak, nije daleko taj dan. Sta da se radi, fudbal nije vlasnistvo Evrope. I drugi igraju a kako drzave tog dijela svijeta postaju ekonomski stabilne i bogate nije iskljuceno. Sto bi se reklo, moze im se.

UEFA/FIFA

Moraju da se pomire sa gubitkom uticaja. Do sada su znali da plivaju, ali morace biti fleksibilniji prema klubovima. Na kraju, ko placa te igrace?
Ocekujem promjene u organizaciji takmicenja reprezentacija. Vjerovatno ce se skoncentrisati na jedan kalendarski dio godine i tu ubaciti sve i kvalifikacije i svjetska i kontinentalna prvenstva. Nece vise biti sjeckanja ligaskih takmicenja, ili situacija da ekipa ostaje bez igraca mjesec i po jer ide na Africki kup.

ZATVORENE LIGE

Ne vjerujem da je to cilj. Nije kosarka, pa da imas 10 bogatih. U fudbalu ce napraviti sve da bude sto vise utakmica ekipa istog nivoa, ali da prave neki NBA nije u interesu.
Dr. Kuca

#3 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Dr. Kuca »

Nije samo kina imas i mls koji je u ekpanziji. Pare vrte gdje burgija nece. Fudbal je odavno biznis.
zomri

#4 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by zomri »

U Evropi je Superliga neminovnost, jer ako UEFA neće ima ko hoće (klubovi, Amerika Kina).

Po meni je rješenje u jednoj Superligi otvorenog tipa za najjače i jedna ili dvije panevropske lige ispod za jače evropske klubove, te regionalne lige na nivou ispod (balkan, skandinavija, centralnoevropska, ostrvska...).

Bez te Superlige moguć je odliv i najvećih zvijezda u Kinu. Sa njom, teško. Em će biti takmičarski zadovoljeni, em će zbog povećanih i stabilnijih prihoda biti plaćeni više nego što Kina ili US mogu ponuditi.
Point.

#5 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Point. »

Ja mislim da je najveci problem pohlepa najjacih klubova. Iako primaju najvise para i imaju nabolje igrace opet im nije dosta. Oni trebaju shvatiti da nije fudbal tu zbog njih, nego su oni tu radi fudbala. Ljudi koji se zalazu za nekakvu Superligu zaboravljaju da mentalitet evropskog navijaca nije ko u americkog. Superliga bi dosadila nakon 2-3 sezone te bila jedino zanimljiva azijskim turistima. Imamo vec sada situaciju da se u CL sastaju haman iste ekipe i ljudi se vec bune da je monotono, dosadno. Mislim da je rjesenje pravednija raspodjela novca medju klubovima, jer se na kraju radi sve o lovi. Fudbal je na kraju krajeva igra za sve, zbog toga je i globalno daleko najveci sport na svijetu i praviti ukoliko se od njega krenu dijeliti nekakve elite, zatvorene lige za bogatase, mozemo ga komotno odmah bataliti.
supercali

#6 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by supercali »

Moze se to fino posloziti pa da na neki nacin imaju super ligu a da nije zatvorena

Moja zamisao je da europa ima 2 super lige od po 8 ili 10 klubova i igra se svak sa svakim
Prva i druga liga
Zatim kup sampiona i europa liga u ovom formatu kakvom jeste
Pobjednik super kupa ulazi u tu drugu super ligu a iz nje ispada najgori
Takodje prva 2 ulaze u prvu super ligu a na kraju prvi u obe lige mogu igrati super kup i ovo svjetsko u japanu
Znaci sistem kao i sada samo sto iznad ovoga imas dvije lige i recimo prosle sezone real osvojio sevilja europa ligu i igraju super kup za ulazak u tu drugu ligu
Point.

#7 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Point. »

Bi li ti u zamisljenoj Superligi igrali i svoja nacionalna prvenstva? Kojo klubovi bi igrali tu , po kojim kriterijama? Financijskim? Istorijskim?
supercali

#8 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by supercali »

Naravno da bi igrali nacionalna
Ovo bi bilo 14-18 utakmica kao sto i sada igraju 14 cini mi se
Ko bi usao u tu ligu ima onaj koeficijent klubova i nek udje prvih 16-20 zavisi koliko bi brojale lige
To bi otprilike bili ovi sto sada igraju zavrsnicu lige prvaka

Ps. Evo tabele i prvih 20 bi uslo
http://www.uefa.com/memberassociations/ ... ings/club/
zomri

#9 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by zomri »

Point. wrote:Ja mislim da je najveci problem pohlepa najjacih klubova. Iako primaju najvise para i imaju nabolje igrace opet im nije dosta. Oni trebaju shvatiti da nije fudbal tu zbog njih, nego su oni tu radi fudbala. Ljudi koji se zalazu za nekakvu Superligu zaboravljaju da mentalitet evropskog navijaca nije ko u americkog. Superliga bi dosadila nakon 2-3 sezone te bila jedino zanimljiva azijskim turistima. Imamo vec sada situaciju da se u CL sastaju haman iste ekipe i ljudi se vec bune da je monotono, dosadno. Mislim da je rjesenje pravednija raspodjela novca medju klubovima, jer se na kraju radi sve o lovi. Fudbal je na kraju krajeva igra za sve, zbog toga je i globalno daleko najveci sport na svijetu i praviti ukoliko se od njega krenu dijeliti nekakve elite, zatvorene lige za bogatase, mozemo ga komotno odmah bataliti.
Ljudi se bune i kad ne prenose upravo te zbog kojih je monotono, dosadno. I mislim da se više bune zato što recimo svake godine Arsenal u doigravanju ide ili na Barcu ili Bayern, slabo sam primjetio da se bune za polufinalne parove gdje se tri od četiri učesnika maltene unaprijed znaju.

A lige američkih sportova nisu uopšte dosadne zbog jednog razloga - salary cap. Nema tamo Barce ili Reala da kupe sve što valja i da su svake godine u polufinalima. U svim njihovim profi ligama postoji kompetitivnost tako da se češće mogu desiti iznenađenja. Zamisli da u Ligi Prvaka ima salary cap pa bi sasvim moguće bilo da je uzme Sevilla ili Bayer iz Leverkusena. To bi bilo sve samo ne dosadno.
Point.

#10 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Point. »

zomri wrote:
Point. wrote:Ja mislim da je najveci problem pohlepa najjacih klubova. Iako primaju najvise para i imaju nabolje igrace opet im nije dosta. Oni trebaju shvatiti da nije fudbal tu zbog njih, nego su oni tu radi fudbala. Ljudi koji se zalazu za nekakvu Superligu zaboravljaju da mentalitet evropskog navijaca nije ko u americkog. Superliga bi dosadila nakon 2-3 sezone te bila jedino zanimljiva azijskim turistima. Imamo vec sada situaciju da se u CL sastaju haman iste ekipe i ljudi se vec bune da je monotono, dosadno. Mislim da je rjesenje pravednija raspodjela novca medju klubovima, jer se na kraju radi sve o lovi. Fudbal je na kraju krajeva igra za sve, zbog toga je i globalno daleko najveci sport na svijetu i praviti ukoliko se od njega krenu dijeliti nekakve elite, zatvorene lige za bogatase, mozemo ga komotno odmah bataliti.
Ljudi se bune i kad ne prenose upravo te zbog kojih je monotono, dosadno. I mislim da se više bune zato što recimo svake godine Arsenal u doigravanju ide ili na Barcu ili Bayern, slabo sam primjetio da se bune za polufinalne parove gdje se tri od četiri učesnika maltene unaprijed znaju.

A lige američkih sportova nisu uopšte dosadne zbog jednog razloga - salary cap. Nema tamo Barce ili Reala da kupe sve što valja i da su svake godine u polufinalima. U svim njihovim profi ligama postoji kompetitivnost tako da se češće mogu desiti iznenađenja. Zamisli da u Ligi Prvaka ima salary cap pa bi sasvim moguće bilo da je uzme Sevilla ili Bayer iz Leverkusena. To bi bilo sve samo ne dosadno.

Pa ja bih i volio da mogu Sevilja, Bayer, Tottenham uzeti. Salary cap mozes zaboraviti, jer ne vjerujem da ce ovi bogati, pohlepni ikad pristati na to.
supercali

#11 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by supercali »

Lige americkih sportova su takve jer su zatvorene jer u biti liga posjeduje igrace koje vlasnici samo placaju pa imas trejdove draftove cuda
Sada da jordana nadju na ulici ne bi ga mogli staviti u tim jer to liga ne dozvoljava za razliku od europe gdje je otvoreno i sutra mogu ja zaigrati za prvi tim ako smatraju da sam dovoljno dobar
Salary cap je jedna od stvari al ne toliko bitna da toliko utice
Uzmi mls pa vidi designated playera i sl
Znaci mozes ti i tamo prekoraciti salary cap ako imas para dovoljno
zomri

#12 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by zomri »

Ne mora to biti salary cap i ne mora biti isto kao u NBA. Uz neki vid kontrole koji bi obezbijedio kompetitivnost lige bilo bi to sasvim uspješno. Neki rigorozniji sistem poput trenutnog FFP bi bio dobro rješenje kada bi se mogao implementirati.
supercali

#13 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by supercali »

Pa moze se ograniciti sa brojem igraca iz vlastite akademije
Recimo na terenu mora biti 3-5 igraca iz vlastite akademije pa da vidimo ko bi bio sampion
cyprus

#14 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by cyprus »

Ja recimo nemam ništa protiv toga da se klupski fudbal globalizira, odnosno da se npr. na drugim kontinentnima stvori ravnopravna konkurencija evropskim klubovima... Mislim i da stvaranje globalne lige prvaka nije baš neizvodivo...

Nisam ni oštro protiv fudbalske regionalizacije, tj. nastanka regionalnih takmičenja, ali samo pod uslovom da se cijela Evropa regionalizira i da se to odvija pod okriljem UEFA-e... Dakle, nekih šest regionalnih takmičenja umjesto recimo Europa lige, mislim da bih mogao svariti...

Ali ono što i dalje jasno tvrdim - nikakav vid zatvorene superlige ne bih mogao svariti... Ama baš nikako... Svi moraju imati makar teoretsku šansu... Po meni, to je bit fudbala...

Također, pozdravljam sve ideje koje idu u pravcu smanjenja finansijske razlike među klubovima...
supercali

#15 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by supercali »

Kipranine posto znam da si statisticar a i volis geografiju (ovo volim i ja) mogli bi napraviti kakvu semu oko tih liga u europi
jeza u ledja

#16 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by jeza u ledja »

citajte brate skenderiju. ne znam sto ga ne slusate...

regionalna takmicenja. znaci u okviru uefa evropskih takmicenja. to je modus koji treba slijediti. znaci pored cl, pored el, uvede se jos jedno, regionalno takmicenje, za ove koji nisu otisli u grupnu fazu. poslije na proljece i oni mogu organizovati neku zavrsnicu na nivou cijele evrope i to.

superliga, moje je misljenje, se nece desiti eni tajm sun.
cyprus

#17 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by cyprus »

supercali wrote:Kipranine posto znam da si statisticar a i volis geografiju (ovo volim i ja) mogli bi napraviti kakvu semu oko tih liga u europi
Pisao sam već o tome, ima i par godina... Moja je zamisao da to bude šest regionalnih takmičenja koje bi obuhvatale 9-10 država... Evo radnih verzija liga sa radnim naslovima:

Skandinavska liga: Finska, Švedska, Norveška, Danska, Island, Farska Ostrva, Estonija, Latvija i Litvanija.

Atlantska liga: Engleska, Vels, Škotska, Irska, Sjeverna Irska, Francuska, Holandija, Belgija i Luksemburg.

Centralnoevropska liga: Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Austrija, Lihtenštajn i Švicarska.

Mediteranska liga: Portugal, Španija, Andora, Gibraltar, Italija, Malta, San Marino, Grčka, Kipar i Izrael.

Balkanska liga: BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Makedonija, Bugarska i Rumunija.

Evroazijska liga: Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Turska.

I onda da možda pobjednici ovih takmičenja odigraju neki završni turnir na kraju sezone. Ja bih to umjesto Europa lige. Ako bi se ovo pokrenulo, onda mi je EL nekako suvišna...
supercali

#18 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by supercali »

Nesto ne znam da bi recimo valencia pristala da igra sa tre penne iz san marina ili lincoln-om sa gibraltara

Ja sam ipak da se ovih velikih 5 izostavi i da se igra europa liga
A ove regionalne lige bi bile za klubove sto su otprilike ispali u pretkolima ili im falilo jedno mjesto do europe
cyprus

#19 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by cyprus »

supercali wrote:Nesto ne znam da bi recimo valencia pristala da igra sa tre penne iz san marina ili lincoln-om sa gibraltara

Ja sam ipak da se ovih velikih 5 izostavi i da se igra europa liga
A ove regionalne lige bi bile za klubove sto su otprilike ispali u pretkolima ili im falilo jedno mjesto do europe
Pa jbg, ako ne odbijaju da u kupu igraju sa klubovima sličnog ranga (peto i šesto-ligaši), zašto bi ovo odbijali?

Doduše, moglo bi se razmisliti i o tome da ovi iz lige petice čine posebnu regiju, ali da ih se izuzme ih koncepta regionalizacije ako se istom već pristupi, po meni je neprihvljativo...

A zaista je puno i Liga prvaka, i EL, i regionalna takmičenja... Da ništa, potrebno je prviše novca... Ili EL ili regionalna takmičenja, po meni jedino tako ima smisla...
Jack Be Nimble

#20 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Jack Be Nimble »

Ne smatram da je Kina/MLS neki problem. Eventualno ce i Kina stati sa potrosnjom i raditi sto sada MLS radi. Kupuje igraca iz Juzne Amerike u 27 godini koji je kalibar Sportinga, Leverkuzena, Evertona ali MLS placa vise pa ce doci u Ameriku. Ipak ne vjerujem da ce Kina/MLS ikada privuci novog Pogbu za kojeg se vec otimaju United, Bayern i Barca.

Mislim da je ipak veci problem sama UEFA/veliki klubova a i mi sami. Zelimo gledati najbolje i rijetko ko bi gledao osminu finala LS izmedju Kopenhagena i CSKA ako u isto vrijeme igraju Bayern - Juve po peti put zaredom. Volio bi vidjeti regionalna takmicenja. Nadam se da ce Danci izvesti ono cime prijete a to je da sklope Svjerno Atlansku ligu i izadju kompletno iz UEFA.
AmiĐa_Idriz

#21 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by AmiĐa_Idriz »

BREAKING: FIFA Council votes unanimously in favour of expanding the FIFA World Cup to 48 teams from 2026.
hrle1976

#22 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by hrle1976 »

Eto za 8 i kusur godina ces imati 48 timova na sp jebo to... mogli su popeti se na 208

Sad ce Tahiti, Sjeverna Koreja Thailand i Tanzanija biti redovni ucesnici kao Brazil i Njemacka :oops:
Last edited by hrle1976 on 10/01/2017 10:57, edited 1 time in total.
Logovan

#23 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Logovan »

AmiĐa_Idriz wrote:
BREAKING: FIFA Council votes unanimously in favour of expanding the FIFA World Cup to 48 teams from 2026.
Ludilo. :lol:

Zamisli ne ostvarimo plasman. :mrgreen:
hrle1976

#24 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by hrle1976 »

Logovan wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:
Ludilo. :lol:

Zamisli ne ostvarimo plasman. :mrgreen:
Mah od 16 dodatnih samo se 2 prepisuju uefi, ostalo ide 2 direktna za oceaniju, 4 za aziju, 4 za afriku, 2 za centralno sjevernu, i jos dva za juznu ameriku. Tako da uefa ce samo imati baraz utakmicu manje.
Point.

#25 Re: Fudbal za 5-10-20 godina

Post by Point. »

hrle1976 wrote:
Mah od 16 dodatnih samo se 2 prepisuju uefi, ostalo ide 2 direktna za oceaniju, 4 za aziju, 4 za afriku, 2 za centralno sjevernu, i jos dva za juznu ameriku. Tako da uefa ce samo imati baraz utakmicu manje.
Glupost teska. Koje ce racku J Americi jos mjesta, ionako im pola kontinenta ide na SP. Oceania, pa sta ima tamo da valja kako se Australija premjestila u Aziju? 2 za centralno sjevernu, are you kidding me? Jedino mi za Aziju i Afriku ima smisla.
Post Reply