Deložacija sarajevskih prvačića

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1 Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Chmoljo »

bez ulaska u raspravu o restituciji, vraćanju imovine, je li potrebno, nije, kome, koliko... ovdje ne može, a da se čovjek ne upita, zašto sada?!

školska godina je počela, djeca već uveliko idu u školu, i sada ih istjeruju kao da su oni krivi što im je škola na previše dobroj lokaciji?
Roditelji učenika Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u Sarajevu ne znaju da li će njihova djeca u petak sjesti u školske klupe s obzirom na to da je školi naloženo da mora napustiti objekat koji se nalazi u ulici Mehmed-paše Sokolovića.

Majka djece koja idu u Osnovnu školu "Silvije Strahimir Kranjčević" kazala nam je da je u četvrtak direktor škole dobio izvršnu presudu Općinskog suda u Sarajevu da u roku od osam dana škola mora napustiti objekat u kojem se nalazi jer je on vraćen na korištenje prvobitnom vlasniku, odnosno Savezu izviđača KS.

"Ova škola je ranije bila vlasnik objekta u kojem se danas nalazi Katolički školski centar. Škola je 1994. godine deložirana i ovaj prostor im je dat kao alternativni smještaj", rekla nam je majka učenika.

Pojasnila je da škola mora napustiti prostorije u roku od osam dana i da pri tome niko ne vodi brigu o nekoliko stotina učenika koji idu u tu školu.

"Daleko od toga da neko razmišlja o prosvjetnom kadru. Postoji Zakon o obrazovanju koji ne dozvoljava da se tokom školske godine vrše statusne promjene, međutim svi ti zakoni su stavljeni u stranu", kazala je zabrinuta majka.

Poznato joj je da se škola zvanično obratila Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i da čekaju na dozvolu ministra da angažuju advokata.

"Advokata ne mogu angažovati bez dozvole ministra. Međutim mi kao roditelji odlučili smo da nešto poduzmemo. Naša djeca nakon isteka tog roka nemaju gdje. Naš stav kao roditelja je da ćemo dežurati tu i nećemo dozvoliti da se škola deložira", istakla je ona.

Sve informacije kojim raspolaže dobila je na održanom roditeljskom sastanku u ovoj školi.

"Presuda je izvršna i rok žalbe od osam dana ne odlaže izvršenje presude. U međuvremenu ministar se sprema na put tako da mi doslovno ne znamo hoće li naša djeca u petak imati gdje otići u školu", zaključila je majka jednog od učenika.

Ove informacije potvrdio je za Klix.ba predstavnika Vijeća roditelja Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" Muhamed Smajlagić koji je ovakav način postupanja okarakterisao sramotnim.

Pita se i kakav će ovo efekat imati na djecu, ali i na roditelje koji su dovedeni u situaciju u kojoj ne znaju šta da rade. Dodaje da je uprava škole zatečena ovom odlukom, ali da ne može reagovati sve dok ne dobije dozvolu ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića.

Smajlagić nam je kazao da se Kazazović do sada oglušio na zahtjev škole da im se daju jasne instrukcije šta dalje da rade.
jesmo li to opet svjedoci efikasnosti pravne države kada su primamljive lokacije u pitanju? zašto se čekalo do sada da se aktuelizuje ovaj problem, zašto se sada žuri toliko?

dakle, da ponovim, ne ulazim u to je li ovaj objekat trebao biti vraćen ili ne. ono što frustrira da se djeca bukvalno istjeruju usred školske godine, bez ikakvog plana, bez ikakvog odgovora šta i kako dalje?

zar je zaista moguće da će ministar Kavazović ovo sve uredno izignorisati, umjesto da se već oglasio povodom ovoga?

ima li ko upućeniji? šta se dešava?
DaffyDuck

#2 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by DaffyDuck »

Sve u rukavicama. Skola koja je osnovana 1954 a od 1958 nosi ime SSK po drugi put biva istjerivana iz prostorija. Prvi put u ratu iz zgrade gdje je sada KSS, i evo sada 2016 godine iz zgrade koja je bila u vlasnistvu opstine kada je skola useljavala 1997 godine. Kako je doslo do toga da je zgrada postala vlasnistvo saveza dok je JU smjestena vjerovatno NAROD ZNA. A ako cemo o pravu vlasnistva- zemljiste je nacionalizovano- vakufsko.
Ministra ocito ne interesuje ni to sto je silni novac ulozen u tu zgradu za renoviranje i osposobljavanje nastave. A ji to sto po zakonu mora obezbjediti prostorije za odrzavanje nastave.
Vjerovatno cemo komentarisati ovu lokaciju na temi sarajevo construction u buducnosti...
KB9

#3 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by KB9 »

mogo bi past kakav arapski trzni centar :izet:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Chmoljo »

pofin komad zemlje, odmah iznad čeke...

ako se ministar ne oglasi, jasno je odakle vjetar duva...
broj dva

#5 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by broj dva »

Neko je pikiro plac ili zgradu i to je to, nema neke velike mudrolije.
A ovo sa 8 dana roka samo pokazuje koliko su djeca, obrazovanje i ostale gluposti bitni.
Zar dozvoljava zakon djecu ovako izbaciti iz skole bez da im se obezbjedi novo skolsko mjesto ????
Last edited by broj dva on 15/11/2016 08:43, edited 1 time in total.
JThomas

#6 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by JThomas »

pa moramo se zapitati kako da škola ide u prostor u koji nema pravo, ili ako ima kako ga izgubi na sudu. iz tog odgovora proizlaze i svi ostali.
sinuhe

#7 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by sinuhe »

Neka uclane djecu u izvidjace. :D
avetinja

#8 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by avetinja »

Je li Savez izviđača Kantona Sarajevo pokrenuo postupak, gdje je do sada boravio? Mislim da bi se zbog višeg interesa trebao postići dogovor da djeca barem do raspusta ostanu u školi, dok ne nađu adekvatno rješenje. Zašto su deložirani 1994. godine, ako su bili vlasnici? Da li je moguća žalba, i povratak imovine? Samo se pitam gdje misle smjestiti toliki broj djece. Rasporediti ih u Musa Ćazim Ćatić, Alija Nametak, Katolički školski centar?
julisiz es grant

#9 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by julisiz es grant »

DaffyDuck wrote:Sve u rukavicama. Skola koja je osnovana 1954 a od 1958 nosi ime SSK po drugi put biva istjerivana iz prostorija. Prvi put u ratu iz zgrade gdje je sada KSS, i evo sada 2016 godine iz zgrade koja je bila u vlasnistvu opstine kada je skola useljavala 1997 godine. Kako je doslo do toga da je zgrada postala vlasnistvo saveza dok je JU smjestena vjerovatno NAROD ZNA. A ako cemo o pravu vlasnistva- zemljiste je nacionalizovano- vakufsko.
Ministra ocito ne interesuje ni to sto je silni novac ulozen u tu zgradu za renoviranje i osposobljavanje nastave. A ji to sto po zakonu mora obezbjediti prostorije za odrzavanje nastave.
Vjerovatno cemo komentarisati ovu lokaciju na temi sarajevo construction u buducnosti...
Zgrada nije postala, već je uvijek bila vlasništvo saveza izviđača (Dom izviđača Mejtaš je bio u njoj prije rata).
Juni

#10 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Juni »

Pa kad hoće da idu u školu u opstini Centar, ipak je ta opstina vrjednija od 10 drugih :skoljka:
JThomas

#11 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by JThomas »

treba napraviti sistemsko rješenje i sve neprofitnog karaktera izmjestiti na manje atraktivne lokacije. a ne da se vlast ovako muči ustanovu po ustanovu, kliniku po kliniku, školu po školu... :mrgreen:
Alfons Kauders

#12 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Alfons Kauders »

Neka ih deloziraju.

Zapravo neka ih izbaci SIPA - ionako vole da paradiraju s dugim cijevima, a ni djeca ih se ne plase, pa nek barem "specijalci" nosaju namjestaj.

Zasto? Pa fino brate, bili izbori, gradjani Centra glasali za politicku opciju koja im govori da su 10 puta vrijedniji od ostatka drzave, i sad neka zive sa svojim izborom. Ja se necu plaho pocesati ni za njima ni za njihovom djecom. Ko ih jebe kad su glupi.
Innovation

#13 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Innovation »

Sudeći prema rješenju Općinskog suda u Sarajevu koje je uručeno upravi škole, učenici zajedno sa svojim nastavnicima iz objekta moraju iseliti do petka.

Elmedina Konakovića, premijera Kantona Sarajevo, o ovome su obavijestili uposlenici škole te je on za sutra zakazao i hitni sastanak sa predstavnicima škole, a kako bi ga upoznali sa problemom te zajedno pokušali pronaći rješenje.

Međutim, o čemu se tačno radi, Konaković nam nije mogao kazati.

- Obratili su mi se nastavnici škole koji su kazali da su dobili rješenje o deložaciji. Ne znam o čemu se radi, zato sam i zakazao hitni sastanak. Ono što su mi oni poslali jeste ZK izvadak na kome se vidi da je objekat u vlasništvu izviđača – kazao je za Faktor Konaković.

Prema nezvaničnim informacijama, učenici bi zajedno sa njihovim nastavnicima usred školske godine mogli naći na ulici zbog nagomilanih dugovanja prema vlasniku nekretnine, odnosno Udruženju izviđača.
:roll:
O'zone
Globalni moderator

#14 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by O'zone »

Sarajmen wrote:Po meni, roditelji bi trebali da izraze protest ispred Vlade KS a zbog nemarnog odnosa resornog ministra ka ovom osjetljivom problemu. Sud je rekao svoje i koliko kontam ima se pravo žalbe na doneseno rješenje, al' ne i da se odloži izvršenje donesene odluke. Dakle mrka kapa. Ne mogu da vjerujem da menadzment škole S.S. Kranjčević nije očekivao ovakvu odluku, iako im je bilo jasno da je prostor škole bio alternativnog karaktera a ne trajno dodijeljen.

Učenici ne bi smjeli da postanu ili budu predmet manipulacije, već da im se omogući prostor i osoblje za nastavak obrazovnog ciklusa .
I ovo je jedan od rezultata naše stare "ma lako ćemo". Realno mi se ne brinemo ni o jednoj stvari dok se ne dođe do zida e onda je "Jao majko pomagaj"

U ovom periodu menadžment škole se mogao potruditi da pronađe alternativnu lokaciju ili plan kako rasporediti djecu u druge škole u slučaju "najgoreg scenarija" al ko će se zajebavati s tim?!

Čak se koliko vidim za ovo ne bi ni znalo ni od strane samog menadžementa škole da se roditelji nisu obratili medijima....Deložacija u Petak a javnost saznaje u Ponedjeljak evo aktivnije u Utorak i koji ćeš đavo uraditi u ova dva-tri (nepotpuna) dana.

Ministra i vladajuću ergelu nije potrebno ni spominjati oni rade i uradit će ono što su zacrtali, tako da je njegovo eskiviranje od problema očekivano.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by JoseMujica »

pravno divljaštvo koje je u kasabi utemeljio hAlija Prvovjenčani polagano dolazi na naplatu, a osjete ga vazda prvo oni koji nisu dio Famalije
Alfons Kauders

#16 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Alfons Kauders »

Innovation wrote:
Sudeći prema rješenju Općinskog suda u Sarajevu koje je uručeno upravi škole, učenici zajedno sa svojim nastavnicima iz objekta moraju iseliti do petka.

Elmedina Konakovića, premijera Kantona Sarajevo, o ovome su obavijestili uposlenici škole te je on za sutra zakazao i hitni sastanak sa predstavnicima škole, a kako bi ga upoznali sa problemom te zajedno pokušali pronaći rješenje.

Međutim, o čemu se tačno radi, Konaković nam nije mogao kazati.

- Obratili su mi se nastavnici škole koji su kazali da su dobili rješenje o deložaciji. Ne znam o čemu se radi, zato sam i zakazao hitni sastanak. Ono što su mi oni poslali jeste ZK izvadak na kome se vidi da je objekat u vlasništvu izviđača – kazao je za Faktor Konaković.

Prema nezvaničnim informacijama, učenici bi zajedno sa njihovim nastavnicima usred školske godine mogli naći na ulici zbog nagomilanih dugovanja prema vlasniku nekretnine, odnosno Udruženju izviđača.
:roll:
Raus! :D

Nasli ici u skolu u elitnoj opstini, uzivati u skupim nekretninama i elitnim lokacijama na kojim bi bilo bolje napraviti trzni centar ili dzamiju. Pa nemre to tako - ima brate mili jeftinijih lokacija u Ilijasu, Hadzicima i tako...

Posto su to ipak djeca najvrijednije opstine u drzavi, siguran sam da roditelji mogu priustiti prevoz, vjerovatno sluzbenim limuzinama sa soferima - to je za njih sitnis, jer su 10x vrijedniji i 3x bogatiji od mene i meni slicnih, barem po rijecima onih za koje su glasali.

Nemojte samo da na kraju bude da i djecu saljete u Tuzlu u skolu, poput bolesnika s Koseva kojim se iz nekog razloga bas i ne umire kod Seke.
Filter

#17 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Filter »

kazazovic opet udara
Haris.ba

#18 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Haris.ba »

Treba svakome vratiti njegovu imovinu.

Ovako iz glave od obrazovnih ustanova, ekonomski fakultet je u imovini pravoslavne zajednice. Ima još tih slučajeva.
O'zone wrote:I ovo je jedan od rezultata naše stare "ma lako ćemo". Realno mi se ne brinemo ni o jednoj stvari dok se ne dođe do zida e onda je "Jao majko pomagaj"
I ovo je srž svih problema.

Inače, naći se se "neko" rješenje oko deložacije. Male su šanse da dođe do deložacije.

Ali, Konaković i Kazazović i Ajnadžić (koliko znam općina Centar je to) jedino što trebaju jeste izaći i reći gdje će nova škola biti, ili otkupiti postojeći objekat. Sve ostalo je šuplja.

P.S.
Koliko vidim, radi se o fazi izvršenja. Znači da je bio parnični postupak. Ili vanparnični. Nebitno. Znači da je proteklo neko vrijeme koje je uprava škole imala da se pripremi. Vidjećemo. Možda su i obavijestili ministarstvo. I to je sva njihova odgovornost. Ne razumijem ovu informaciju oko toga da im ministar nije dopustio da angažuju advokata. Ako je tako, samo "bandera".
Last edited by Haris.ba on 15/11/2016 10:10, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#19 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by hizo ramidovic »

adzeto pise data dijeca moraju ic uskolu svaki dan nekse odmore koi dan ilkoju heftu panekse podele urazne skole oko ove svadze pojedan razred ietoga rjesen problem iovdijese odma vidi kako dusmani jedva docekaju vake stvari pada pljuju ponasijem vodzama idahin kude alto djaba rade mijesto darekne te sucur svaka cast vodzama pastese sijetili daproda te vaku lokaciu idase zaradi koi dinar vise dignuili dabranite skole itu dijecu eto ukakoi drzavi zivi mo
Logovan

#20 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by Logovan »

Bruka i sramota. Šta sve neću vidjeti u ovom gradu.
Sad našli vršiti deložaciju u sred školske godine. Nek' se zapitaju šta će biti sa djecom, trenutno nemaju gdje. Mogu jedino sjediti kući i čekati da se nađe druga lokacija, a koliko će proći vremena dok nađu drugu lokaciju. :oops:
O'zone wrote: I ovo je jedan od rezultata naše stare "ma lako ćemo". Realno mi se ne brinemo ni o jednoj stvari dok se ne dođe do zida e onda je "Jao majko pomagaj"

U ovom periodu menadžment škole se mogao potruditi da pronađe alternativnu lokaciju ili plan kako rasporediti djecu u druge škole u slučaju "najgoreg scenarija" al ko će se zajebavati s tim?!
Ima i ovoga. Tolike godine prođoše, a ništa ne uradiše. Trebali bi odgovarati za ovo, ali naravno da neće.
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by O'zone »

Pa evo kao što kaže iznad @Haris.ba neka vrsta postupka je morla postojati gdje su Izviđači tražili povrat svoje imovine i dobili ga. Znajući naše sudstvo to je trajalo barem minimum dvije-tri godine i u tom periodu niko se nije počešao po m..dima do neki dan kad je stigla pravosnažna onda se traži od Minstarstva da se angažuje advokat (tako piše u članku, volio bih da se neko javi ko je upućen u problematiku).

Neće niko odgovarati za propuste ni UO škole ni direktor ni ministar jer kod nas sistem ne poznaje pojam odgovrnost zato nam i vlada ovakava kur..bolja. Vidjeti primjer komesara Ćosića koji mi evo upravo prođe ispred nosa :roll:
DaffyDuck

#22 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by DaffyDuck »

Haris.ba wrote:Treba svakome vratiti njegovu imovinu.

Ovako iz glave od obrazovnih ustanova, ekonomski fakultet je u imovini pravoslavne zajednice. Ima još tih slučajeva.
O'zone wrote:I ovo je jedan od rezultata naše stare "ma lako ćemo". Realno mi se ne brinemo ni o jednoj stvari dok se ne dođe do zida e onda je "Jao majko pomagaj"
I ovo je srž svih problema.

Inače, naći se se "neko" rješenje oko deložacije. Male su šanse da dođe do deložacije.

Ali, Konaković i Kazazović i Ajnadžić (koliko znam općina Centar je to) jedino što trebaju jeste izaći i reći gdje će nova škola biti, ili otkupiti postojeći objekat. Sve ostalo je šuplja.

P.S.
Koliko vidim, radi se o fazi izvršenja. Znači da je bio parnični postupak. Ili vanparnični. Nebitno. Znači da je proteklo neko vrijeme koje je uprava škole imala da se pripremi. Vidjećemo. Možda su i obavijestili ministarstvo. I to je sva njihova odgovornost. Ne razumijem ovu informaciju oko toga da im ministar nije dopustio da angažuju advokata. Ako je tako, samo "bandera".
Tako je. Treba odobrenje ministra da bi skola iskoristila novac sa svog racuna za advokata. Ministar se oglusuje na sve pozive. Uposlenici su odvojili novac od svojih plata za sad. Nova direktorica je od skora i nije bila upoznata sa svim. I ne moze skola nista naci i odobriti, vec iskljucivo ministarstvo koje ne zeli da reaguje.
JThomas

#23 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by JThomas »

pazi, škola je sama poslala ZK izvadak iz kojeg se vidi da to jeste od tih izviđača. kako može uopšte doći do toga da škola decenijama radi u prostoru na koji nema pravo? floskula je "samo kod nas", ali bogami stvarno ispadne da je tako...
O'zone
Globalni moderator

#24 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by O'zone »

Ma nije problem ni što koristi nego što ne plaća korištenje. Znači podstanar koji te ne jbe ni 5% i tužiš ga i onda kuku majko...

Samo kod nas.
jao_situacije

#25 Re: Deložacija sarajevskih prvačića

Post by jao_situacije »

slika i prilika bih
:bih:
Post Reply