Malo dizem staru temu, ali nisam nasao nista novije da se dotice relevantne problematike.
Helem, prosle godine, bio u Splitu, parkirao, nije bilo nikakve kazne. Jucer stize kazna/opomena pred tuzbu, 13 mjeseci poslije, putem advokatskog ureda koji zastupa JP u cijem su vlasnistvu parkinzi.
Slika ispod. Svake godine idem 3-4 puta u Hrvatsku vikendom. Auto koje sam tad vozio je bilo na punicino ime, i sada nekad znamo otici do mora istim autom. Imaju li mehanizam naplate ovog potrazivanja, ili da se napravim lud poznavajuci neefikasnost saradnje naseg pravosudja i cinjenicu da nismo u EU?
Prije dvije godine - dobio kaznu na licu mjesta (u iznosu dnevne karte) u Makarskoj, bila nedjelja, otisao u postu da platim - rekao mi lik sto radi u posti - ako ste iz Bosne, ne placajte ovo, otidjite na veceru za te pare i uzivajte

I stvarno ta nikada nije ni dosla.
Kroz maglu se sjecam da sam sa nekim pricao i da mi je rekao da imaju mehanizam da te advokati ganjaju ako si u EU, ali nas bh. drzavljane ne mogu ganjati za ove parking kazne (javni parkinzi su obicno u vlasnistvu opcine, prekrsaj koji ne registruje policija da me na granici trkeljaju zbog toga).
E sad, u pricu je usla advokatska kuca koja zeli i svoj profit u svemu tome - da li mogu ocekivati dalje procesuiranje s njihove strane ili je ovo po principu "ako uplati, uplati"? Ne placa mi se fakat 100€ za parking od prosle godine, i to bilo na dan Sv. Dujeta (Dan sveca zastitnika Splita)... Necu im vise otic