11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Alfons Kauders

#1 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Alfons Kauders »

Nemate pojma o cemu je rijec?

Nema frke, nisam ni ja do prije godinu-dvije. Znate sta su Black Friday i Cyber Monday u Americi? E to je Singles Day u Kini – samo je postao veci, puno, puno veci. Dakle, izmisljeni “shopping” praznik koji nema nikakvog jebenog smisla, osim rasprodaja.

Koliko je popularan? Prije 7-8 godina niko van Kine nije znao za tu izmisljotinu, ali u zadnjih par godina se proculo sirom svijeta, I prodaja je otisla u nebo.

Image

Prosle godine, Alibaba/Aliexpress su zabiljezili 14.3 milijardi dolara prometa u 24 sata, od cega je 5 milijardi doslo u prvih 90 minuta (to je otprilike iznos svih budzeta u BiH za godinu dana – od drzave do opstine).

Jah? I dje sam ja tu dobar matere ti?

Nidje - ako ne kupujete pizdarije preko interneta. Ako kupujete, onda nastavite citati.

Zbog specificnog nacina na koji posluje masa izvozno orijentiranih firmi u Kini, Singles Day je postao strahota prilika za njih, ali i za potrosace. To im je nacin da skresu troskove, planiraju nabavu par kvartala unaprijed (jer mogu bolje procijeniti potraznju), i na konto tog planiranja nabavke i proizvodnje, ponude pravo dobre cijene na vecini proizvoda.

Drugim rijecima, ako ste geekovi, i ako vam uvijek treba kojekakvih prakticnih sitnica, ovo je super prilika da se ponovite. Ako niste ljubitelji kineskog hardvera, tipa mobitela, nije bitno - naci cete hrpu proizvoda za iOS uredjaje, ili big-brand Androide. Pored toga, naci cete masu periferija, mrezne opreme, alata, kablova, komponenti i svega sto vam moze zatrebati. Mada ovdje govorim o sitnicama, ustede znaju biti velike - narocito kada se ide na kolicinu, a prosjecni ljubitelj tehnike ce bez problema potrositi 50-100 dolara na razne stvarcice na Aliexpressu ili reseller stranicama popt DXa, Gearbesta, Geekbuyinga itd.

Kakve su ustede? Jel se vrijedi zajebavat?

Jednostavan odgovor bi bio - dobre, najecesce 15% do 30%, ali znaju biti i vece na pojedinim proizvodima, ali ima jos nekih caka na koje treba obratiti paznju. Primjera radi, Singles Day cijene se vec pocinju objavljivati, pa je lako skontati na cemu se nude najveci popusti. Takodjer, morate obratiti paznju na shipping, jer neki trgovci imaju ruznu naviku da daju naoko veliki popust, ali ujedno dignu i shipping - mada shipping generalno nije problem - veliku vecinu proizvoda moguce je dobiti uz besplatnu dostavu za BiH, koja po mom iskustvu, najcesce traje izmedju 3 i 6 sedmica.

Na nekim stvarima ustede nisu velike, jer su jednostavno i nabavne cijene takve da nemaju prostora. Ovo se najcesce odnosi na bas nove proizvode kojih nema dovoljno u opticaju, pa se dobro prodaju i bez popusta. S druge strane, ima i starijih proizvoda kojima momacki srezu cijenu. Primjera radi, ja sam vec zapiko USB 3.0 kuciste za 2.5" disk za 6 dolara, snizeno sa 15tak (ima i jeftinijih ali ovo je malo "pismeniji" model, a naletio sam i na gotivni kozni etui za iPhone 6S Plus, snizen na 14 dolara sa 29 dolara - fina stvarcica za put i auto).

Cijene nisu jedina stvar na koju treba obratiti paznju. Neki trgovci takodjer nude kolicinski rabat, tipa $10 na narudzbe preko $100 i slicno. Takodjer, Aliexpress ima ogroman kupon program nevezano za Singles Day, a tek sad imaju bas more kupona i slicnih gluposti na kojim se mogu ostvariti ustede. Vecinom su male, ali jebiga ako dobijes dolar popusta na kabl od pet dolara samo zato jer si kliknuo na kupon - sto da ne, narocito ako se kupuje vise stvari iz vise prodavnica.

Sta se najvise isplati ganjat?

Ovo bi trebalo biti najjednostavnije - pogledajte cijene kod nas, pa uporedite. Ovo zavisi od vas, odnosno od vasih potreba i izbora proizvoda. Necu da sad ovdje pisem o mobitelima koji su snizeni sa 400 na 300 dolara, jer vecina ljudi nece ganjati skupe stvari (mada i tu ima super usteda). Dakle, najbolje se fokusirati na korisne sitnice koje ce zanimati vise ljudi koji otvore ovu temu.

- Dodatna oprema za mobitele, tablete, laptope - ovdje fakat ima svega, bilo da vam treba futrola za najnoviji moguci model Androida, ili neki jebacki cover za iPad Pro. Tu naravno spadaju i kojekakve pizdarije za fotografiju, slusalice, alat za otvaranje mobitela itd.

- Mobiteli - O ovom vec imamo par tema (Xiaomi i Kineski Mobiteli), pa necu ici u detalje. Primjera radi, Xiaomi Mi5S sa 64GB se prodaje za 294 dolara, cca 60-70 manje no inace. Naravno, ustede na jeftinijim modelima su manje (u iznosu, ne procentualno), ali ovo je super prilika za bio koga ko trazi jeftin sekundarni telefon, ili telefon za staru, dijete i sl.

- Audio oprema - dobro, imaju i nekih lampasha, ali hajmo se drzati jeftinih a pametnih stvari - npr masa kvalitetnih Bluetooth zvucnika za 20tak dolara ili vise (takvi bi kod nas hladno kostali 80KM u maloprodaji), slusalice za male pare (Xiaomi je ovdje dobar izbor), Bluetooth prijemnici za auto (ovo je pravo prakticna pizdarija za ljude koji u autu nemaju ugradjen Bluetooth, ali imaju AUX ulaz, jer za 5 dolara mogu uzeti prijemnik koji je ujedno i mikrofon, pa ce i razgovore bacati na zvucnike). Ovdje nisam dodavao opremu za muzicare i profesionalce, jer se ne kontam u te stvari, a ima ih metar - pa tamburashi, molim vas da sami pogledate.

- Punjaci, kablovi, baterije - ovo je siroka kategorija - od pametnih produznih kablova i connected stekera kojim obicnu lampu mozete pretvoriti u pametnu lampu, punjaca i power bank zajebancija, do najobicnijih USB i Lightning kablova. Ustede su najbolje kada se traze stvari koje su kod nas relativno nove - npr punjaci koji podrzavaju Quick Charge 3.0 tehnologiju, USB Type C i Lightning kablovi, multi-kablovi koji nose vecu amperazu (a recimo na kraju imaju Lightning, Micro USB i USB Type C konektore - ubili se za kancelarije i kafane). Nasi trgovci najcesce imaju najvece marze upravo na ovim sitnicama, i ako bi u Sarajevu kvalitetan punjac i set kablova platili 60KM, siguran sam da ih ovdje ima za duplo manje pare.

- Fotografija - ovdje i nema plaho izbora za profesionalce, ali hobisti ce naci dosta korisnih stvari. Hocete battery grip za svog EOSa? Ili blic za Nikona? Nikakav problem - Yongnuo 50mm f/1.8 objektiv ce kostati 45 dolara, a kopija je Canon 50mm f/1.8 II objektiva (a kopija je u nekim stvarima cak i bolja od originala - usporedbu mozete pogledati ovdje: http://petapixel.com/2014/12/27/compari ... m-f1-8-ii/). Yongnuo takodjer ima pun kurac bliceva, a flagship je 600EX serija, koja je takodjer kopija Canona i kosta manje od 100 dolara, a strahota dobar. Tu su naravno i punjaci, baterije, stativi, sarafi, filteri, lightbox difuzori itd. Na njima se moze solidno usparati spram razvikanih brendova. Takodjer, ima jebeno dobrih ruksaka za SLRove, nerijetko za 30tak dolara mozete uzeti gotivniji ruksak no sto bi u Sarajevu nasli za 100 i kusur maraka.

- Racunari, storage i mrezna oprema - ovo je presiroka kategorija, jer su poceli raditi masu tableta, laptopa i kojekakvih hibridnih pizdarija koje ne znam ni gdje svrstati. Ima dobrih cijena i dobrih stvari, ali necemo pricati o laptopima jer ce malo ko naruciti takve stvari. Bolje se drzati jeftinoze - meni su npr. najzanimljiviji Mini PC sistemi, jer se za 60-80 dolara moze uzeti entry-level box sa starim Atomom - i dovoljno je brz za TV (Kodi, torrenti, youtube itd). Ima i stick PC modela, ali po meni nisu najsretnije rjesenje radi hladjenja. Takodjer, dostupni su i za nijansu skuplji modeli sa 14nm Atomima. Raja koja ne gotivi Win 10 moze uzeti slicne uredjaje sa Linuxom ili Androidom (ima i dosta jeftinijih ako se ne ide na Win). Storage proizvodi su takodjer jeftini, bilo da gledamo sistemske SSDove, kucista za diskove, ili NAS uredjaje. Mrezna oprema je takodjer zanimljiva - pogledajte Xiaomi routere, imaju jebeno dobar hardver i cijene su vise no konkurentne ako ih poredimo sa TPLink ili D Link uredjajima koji se prodaju kod nas.

- A sha ima ono, za oko kuce? - Ima svega, a meni su najzanimljivije smart home zajebancije (opet Xiaomi, mada ima i Broadlinka i drugih brendova). Tu su i pametne RGB LED sijalice, kao i osvjetljenje za kupatila, kuhinje, radne lampe i manje vise sve sto sija kad se usteka. Pored toga, ima stvari i za "van kuce" - za bicikla, planinare i sve moguce i nemoguce hobije, bilo da ste lovac i treba vam laserski daljinomjer, ili samo trazite banalne stvari tipa jeftine baterije i nekih sitnica za kampovanje. Tu su i stvari za vrt, kvalitetno solarno osvjetljenje, sistemi za drip navodnjavanje itd. O alatu da i ne pricam, bilo da vam treba Dremel od 30 dolara ili CNC glodalica od 30 hilada dolara.

I dje da to gledamo?

- Aliexpress
- Alibaba
- Gearbest
- Geekbuying
- DealExtreme
- ...I sve slicne kineske stranice.

Event pocinje u 11.11 u 1200 PST - tako da imate dovoljno vremena da proberete sta vam treba i provjerite kakve su razlike u cijeni. Moj primjer - ja cu vjerovatno napraviti shopping listu s burazerom, da dobijemo jos vece ustede. Ja kontam potrositi 100-150 dolara, a on do 100 (ukoliko snaha ne dobije novi mobitel, sto bi bilo dodatnih stotinjak dolara).

Odokativno, ja cu potrositi 250 maraka a burazer 150-200, na sve od sitnica za bicikl do objektiva za Canona... Dakle recimo 400 ukupno - a da te stvari kupujemo po redovnim cijenama, trosak bi bio barem 100-150KM veci. Kada uporedim cijene sa domacim, usteda je veca - otprilike duplo spram cijena kod nas - a izbor je dosta, dosta veci i mogu se naci kvalitetnije stvari.

Ako mi se bude dalo, i ako ne poginem na poslu u narednih 14 dana, planiram na temu ostaviti linkove na gotivne dealove - tek su ih poceli izbacivati prije dan-dva, pa ima fore.

Naravno, molim vas da i vi ubacujete zanimljive sadrzaje ukoliko na njih naletite. :D
Alfons Kauders

#2 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Alfons Kauders »

Grupa TnT wrote:kada dodaš dodatne pare na shipping koje su po artiklu najmanje 10$ dođe kao da nema nikakvog popusta.
Ne bas. To je izuzetak - vecinom je free shipping.

Problem je sto smo u BiH, kao i obicno, pa neki trgovci nemaju free shipping za nas, a imaju za EU. To je belaj kad vidis neki pravo dobar popust, pa tek kad kliknes vidis "this item cannot be shipped to your country" ili moze, ali ne free shippingom vec DHLom ili nekim slicnim servisom - a tada se definitivno ne isplati i treba potraziti isti proizvod u drugim radnjama.

Dakle, u startu se ograniciti na trgovce koji imaju free shipping za BiH i sve 5 :wink:
Alfons Kauders

#3 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Alfons Kauders »

Grupa TnT wrote:ma ebay je zakon i njihove božićne prodaje, novogodišnje ili za 2 dana halloween kada cijene slete po 70%
Kao sto sam rekao u uvodu, ovo je malo veci event od tih rasprodaja. Naravno da svuda bude sezonskih rasprodaja i sl... Ali ovo je malo drugacije - sto dokazuju i cifre koje sam gore naveo.

eBay je super za neke stvari, ali za neke bas i nije.
raoul duke

#4 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by raoul duke »

ebay je jedan veliki shit
Mea_parvitas

#5 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Mea_parvitas »

Dobar uvod u temu. Pratim
fortaleza

#6 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

Upravo sam naručio jedan odličan box sa Alixexpressa, hvaljen od strane domaćih recenzista.

http://www.racunalo.com/nexbox-a95x-and ... le-cijene/

Za 52 dollara uređaj 2 GB rama, 16 GB roma, android 6.0 + dodatna wirelles tipkovnica. :-D

https://www.aliexpress.com/item/2GB-RAM ... 55689.html

Prije nekoliko dana koštao je oko 70-tak dollara sa dodatnom tipkovnicom.
papebih

#7 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by papebih »

Hvala za korisnu temu. Pratimo te (y)
fortaleza

#8 Re: RE: Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

fortaleza wrote:Upravo sam naručio jedan odličan box sa Alixexpressa, hvaljen od strane domaćih recenzista.

Za 52 dollara uređaj 2 GB rama, 16 GB roma, android 6.0 + dodatna wirelles tipkovnica. :-D

Otkazao sam jer nisam uspio platiti paypalom, ipak ne zelim riskirati sa nasim postarima, imam osjecaj da ako nema tracking number da je pola pola sansa da dodje na adresu.

Poslano sa mog HTC Desire 816 koristeći Tapatalk
valjuga

#9 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by valjuga »

Pa ne ide paypal na aliexpress!
Oni imaju svoj alipay ili platiš direktno karticom.
I ono najbitnije,način plaćanja nema ama baš nikakve veze sa tracking brojem.
fortaleza

#10 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

Ma znam to, ali kod free shiping nema tracking broj, druga opcija koja ima TN je DHL i ta sreca kosta preko 140 dolara. Suludo.

boshniak

#11 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by boshniak »

fortaleza wrote:Ma znam to, ali kod free shiping nema tracking broj, druga opcija koja ima TN je DHL i ta sreca kosta preko 140 dolara. Suludo.

Nisi ti to dobro razumio, free shipping na aliexpressu ima sigurno tracking broj narocito na vrijednost od 50USD, nece ni kinezi takve pakete slati bez trackinga pa da im neko otvori slucaj i prijavi da nije doslo.
fortaleza

#12 Re: RE: Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

boshniak wrote:
fortaleza wrote:Ma znam to, ali kod free shiping nema tracking broj, druga opcija koja ima TN je DHL i ta sreca kosta preko 140 dolara. Suludo.

Nisi ti to dobro razumio, free shipping na aliexpressu ima sigurno tracking broj narocito na vrijednost od 50USD, nece ni kinezi takve pakete slati bez trackinga pa da im neko otvori slucaj i prijavi da nije doslo.
Pisalo je bez tracking broja free shiping kod ove konkretne narudzbe. Nadam se da nije neki scam.

boshniak

#13 Re: RE: Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by boshniak »

fortaleza wrote:
boshniak wrote:

Pisalo je bez tracking broja free shiping kod ove konkretne narudzbe. Nadam se da nije neki scam.

Ma to je automatska poruka gdje pise za Tracking not available, kontaktiraj sellera porukom i vidjet ces da salje sa trackingom. Na aliexpressu inace i mnoge stvari od par dolara idu sa trackingom.
channel10

#14 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by channel10 »

fortaleza wrote:Upravo sam naručio jedan odličan box sa Alixexpressa, hvaljen od strane domaćih recenzista.

Ja sam ovo čudo platio prije dva mjeseca 45 dolara bez tipkovnice :D. Zato u pamet prije klika na buy. Prvo provjerite na više stranica,pa onda kupujte.
Alfons Kauders

#15 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Alfons Kauders »

AliExpress

Pa hajmo lagano krenut - od najvecih, odnosno Aliexpressa:

http://1111.aliexpress.com/en?spm=2114. ... 0.0.0iAIPt

Ovo je njihov landing page za rasprodaju. Upute su takodjer tu, a ici ce lakse ako nabacite app na telefon. U biti, plan im je da u narednih 10 dana dijele kupone i sl. pa je potrebno pogledati upute, ako vam je stalo do svakog dolara (koja je svrha rasprodaja ako necemo ganjati najbolju cijenu?)

Hajmo prvo brand-name telefone koji su na promociji:

Xiaomi:

http://sale.aliexpress.com/__pc/161111_ ... a.6.uPyIkX

- Mi5s 64GB je 294 dolara, sto je opet cifra, ali taj telefon se trenutno prodaje za cca 350-380 dolara.
- Redmi Note 4 2/16GB je 134 dolara. Verzija sa 3/32GB je 179 dolara. Solidna usteda na prvom, ali drugi se bas i ne isplati pretjerano.
- Redmi 3 S je 103 dolara - mada je entry telefon, ima strahota bateriju i solidnu kameru.
- MiBand 2 fitness tracker je 23 dolara. Kada je tek izasao, bio je oko 45, a sad se redovno prodaje za nesto manje od 30. Odlicna igracka za smijesne pare.

Meizu je takodjer jedan od 11 promoviranih brendova na Aliexpressu:

http://sale.aliexpress.com/__pc/161111_ ... .12.uPyIkX

- Meizu M3s je 5" telefon finog dizajna i specifikacija - cijena ide na 99 dolara sa cca 120-130.
- MX6 kvazi flagship ima strahota kameru, 4GB RAM i 32GB storage, i prelijep dizajn (jaran ga ima, fakat gotivan) - cijena 234 dolara, snizeno sa cca 300.

Pored njih tu je jos par modela koje se isplati gledati.

Xiaomi i Meizu su jedina dva brenda na oficijelnoj promociji Aliexpressa, ali i druge prodavnice ce naravno rezati cijene:

https://eternalteam.aliexpress.com/stor ... 61afd87827

Ovi imaju masu Lenovo, ali cijene nisu spektakularne. Moj savjet za Lenovo - ganjajte ZUK modele radi CyanogenOS operativnog sistema (ovo nije CyanogenMod) i jos par sitnica. ZUK 2 je SD 820 telefon sa vrhunskim speficikacijama koji ce se 11.11 moci nabaviti za 200 i kusur dolara - sto je strahota cifra za takav uredjaj.

Ovi npr imaju OnePlus na rasprodaji, ali cijene nisu nesto posebno, moze se to bolje iskopat:

https://www.aliexpress.com/store/906615 ... 61afd87827

NAPOMENA: Naveo sam samo par brendova i trgovina. Ovo je fakat kap u moru, cisto da se vidi razlika u cijenama! Mozete naci dosta vise brendova i vjerovatno jos boljih cijena ako odete na Aliexpress i malo rovite.

Na sta treba obratiti paznju?

Ova tema je vec pokrivena (Kineski Mobiteli), pa ne bih da idem u detalje, ali evo nekoliko stvari na koje treba obratiti paznju:

Kad nadjete uredjaj koji vam se svidja, nemojte se voditi samo cijenom za Singles Day - obavezno provjerite redovne cijene na drugim stranicama, ili drugim Aliexpress radnjama.

- Kliknite na product page da vidite da li je dostupan free shipping za BiH.

- Provjerite trgovine prije kupovine - koliko imaju prometa, kakav je feedback itd. S iole vecim trgovcima ne bi trebalo biti nikakvih problema.

- Ako uzimate neki entry-level telefon malo poznatog brenda, pogledajte 3G specifikacije. Neki stariji modeli nisu kompatibilni sa nasom 3G mrezom, jer imaju antene samo za azijske bandove (cak i ako ostatak hardvera podrzava odredjeni band, to ne znaci da ce proizvodjac bacati pare da ga podrzi u anteni - ako ce mu 1% telefona zavrsiti van Kine)

- Izbjegavajte big-brand uredjaje sa neoficijelnim ROM-om.

- Ukoliko ne trazite bas najjeftiniji moguci uredjaj, moj savjet je da se ogranicite na vece brendove, radi softverske podrske - Meizu, LeEco, Xiaomi, Asus, Lenovo itd. I medju njima ima razlika kada je u pitanju softverska podrska, ali su vazda bolji od no-name telefona.

- Nemojte zanemariti malo starije modele - samo zato sto telefon ima procesor iz prosle ili pretprosle godine ne znaci da je kanta, a mnogi budu dostupni za smijesne pare (radi podrske, Xiaomi je najbolji izbor kod starijih uredjaja)

Jel valja to sta?

Jok ne valja, et ja iz zajebancije otvorio temu.

Naravno da valja, ali treba znati sta se kupuje - zato je moj savjet da izbjegavate male brendove ako su u pitanju uredjaji od stotinjak dolara ili vise. Nije vrijedno, radi pouzdanosti/softverske podrske, i radi gubitka vrijednosti, ponovne prodaje. Ako kontate potrositi izmedju 100 i 200 dolara, onda definitivno idite na neki veci brand.

Dakle - mali brendovi znaju biti rizicni, narocito ako prvi put kupujete, pa se najbolje ograniciti na uredjaje izmedju 50 i 100 dolara. Moj savjet je da svi koji ganjaju telefon iznad 100 dolara trebaju gledati vece brendove. Istina je da mozda necete dobiti jebacki procesor ili 4GB RAMa kao na nekim uredjajima nepoznatih brendova, ali fakat nije vrijedno. Specifikacije su samo dio price - bolje je uzeti neki Xiaomi ili Lenovo koji je na papiru 10-20% sporiji od slicnog proizvoda malog brenda. U pravilu cete dobiti bolju kameru, kvalitet izrade, a performanse nece biti problem.

Recimo ako danas uzmete no-name telefon i neki Xiaomi u istim parama, taj no-name telefon ce vjerovatno biti brzi. Hoce li biti brzi za pola godine ili vise, jer ce u medjuvremenu Xiaomi dobiti nekoliko updatea i onda ce bez problema otresti taj prvi uredjaj na konto boljeg softvera. Plus, benchmark rezultat nije i ne treba biti primarni razlog za kupovinu - tu je i subjektivni dojam. Ima uredjaja koji daju ogromne rezultate na bencu, ali u svakodnevnom radu se to ne primjeti, jer nisu optimizirani kako treba.
almir90

#16 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by almir90 »

Nemoj ba ovih affiliate linkova. :D
Sehro

#17 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Sehro »

channel10 wrote:

Ja sam ovo čudo platio prije dva mjeseca 45 dolara bez tipkovnice :D. Zato u pamet prije klika na buy. Prvo provjerite na više stranica,pa onda kupujte.
Da i meni je čudno, s popustom a toliko skupo :)
fortaleza

#18 Re: RE: Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

Sehro wrote:
channel10 wrote:

Da i meni je čudno, s popustom a toliko skupo :)
Ovaj je sa 2 GB ram, 16 GB rom i sa dodatnom tipkovnicom, slabija vezija ide i za 36-38 dolara.

channel10

#19 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by channel10 »

Pa i ovaj je isti. Jača verzija ali bez tastature. Pogledaj na geekbuying i na gearbestu isti box. Možda je jeftiniji nego tu gdje ti gledaš. Eto Sehro ti sve ovo moze potvrditi.
Alfons Kauders

#20 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Alfons Kauders »

almir90 wrote:Nemoj ba ovih affiliate linkova. :D
nisu affiliate - ali eto, dobra ideja za sljedeci put... ufatim par klinaca da rove i pisu... i zarade sebi fin dzeparac :D
Sehro

#21 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by Sehro »

channel10 wrote:Pa i ovaj je isti. Jača verzija ali bez tastature. Pogledaj na geekbuying i na gearbestu isti box. Možda je jeftiniji nego tu gdje ti gledaš. Eto Sehro ti sve ovo moze potvrditi.
Potvrđujem :D
fortaleza

#22 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

Sehro wrote:
channel10 wrote:Pa i ovaj je isti. Jača verzija ali bez tastature. Pogledaj na geekbuying i na gearbestu isti box. Možda je jeftiniji nego tu gdje ti gledaš. Eto Sehro ti sve ovo moze potvrditi.
Potvrđujem :D
Pa i ovaj je 43 dolara bez dodatne tipkovnice tako da jeftinije od ovog na drugim stranicama nema. Jedini problem je što prodavač ne odgovara na pitanje može li se platiti paypalom, što može ukazivati na scam pa ću biti prinuđen kupiti a drugim stranicama.

U svakom slučaju sad čekam 11.11.
fortaleza

#23 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

Ponistio sam narudzbu sa alixexpresa pola sata nakon potvrde kupovine, ali izgleda da mi je skinuto s kartice. E sad ne znam zasto, ili tek trebaju vratiti novac? Nije mi jasno zasto je uopce skidano s racuna kad sam odmah ponistio?

un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#24 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by un1ted »

Pa zato sto si narucio. Skida instantno pri unosenju podataka, ili odabira opcije naruci.
fortaleza

#25 Re: 11.11. ili po narodski Singles Day rasprodaja

Post by fortaleza »

Pa hoce li to vratiti, jer je narudzba ponistena?

Post Reply