Nema frke, nisam ni ja do prije godinu-dvije. Znate sta su Black Friday i Cyber Monday u Americi? E to je Singles Day u Kini – samo je postao veci, puno, puno veci. Dakle, izmisljeni “shopping” praznik koji nema nikakvog jebenog smisla, osim rasprodaja.
Koliko je popularan? Prije 7-8 godina niko van Kine nije znao za tu izmisljotinu, ali u zadnjih par godina se proculo sirom svijeta, I prodaja je otisla u nebo.

Prosle godine, Alibaba/Aliexpress su zabiljezili 14.3 milijardi dolara prometa u 24 sata, od cega je 5 milijardi doslo u prvih 90 minuta (to je otprilike iznos svih budzeta u BiH za godinu dana – od drzave do opstine).
Jah? I dje sam ja tu dobar matere ti?
Nidje - ako ne kupujete pizdarije preko interneta. Ako kupujete, onda nastavite citati.
Zbog specificnog nacina na koji posluje masa izvozno orijentiranih firmi u Kini, Singles Day je postao strahota prilika za njih, ali i za potrosace. To im je nacin da skresu troskove, planiraju nabavu par kvartala unaprijed (jer mogu bolje procijeniti potraznju), i na konto tog planiranja nabavke i proizvodnje, ponude pravo dobre cijene na vecini proizvoda.
Drugim rijecima, ako ste geekovi, i ako vam uvijek treba kojekakvih prakticnih sitnica, ovo je super prilika da se ponovite. Ako niste ljubitelji kineskog hardvera, tipa mobitela, nije bitno - naci cete hrpu proizvoda za iOS uredjaje, ili big-brand Androide. Pored toga, naci cete masu periferija, mrezne opreme, alata, kablova, komponenti i svega sto vam moze zatrebati. Mada ovdje govorim o sitnicama, ustede znaju biti velike - narocito kada se ide na kolicinu, a prosjecni ljubitelj tehnike ce bez problema potrositi 50-100 dolara na razne stvarcice na Aliexpressu ili reseller stranicama popt DXa, Gearbesta, Geekbuyinga itd.
Kakve su ustede? Jel se vrijedi zajebavat?
Jednostavan odgovor bi bio - dobre, najecesce 15% do 30%, ali znaju biti i vece na pojedinim proizvodima, ali ima jos nekih caka na koje treba obratiti paznju. Primjera radi, Singles Day cijene se vec pocinju objavljivati, pa je lako skontati na cemu se nude najveci popusti. Takodjer, morate obratiti paznju na shipping, jer neki trgovci imaju ruznu naviku da daju naoko veliki popust, ali ujedno dignu i shipping - mada shipping generalno nije problem - veliku vecinu proizvoda moguce je dobiti uz besplatnu dostavu za BiH, koja po mom iskustvu, najcesce traje izmedju 3 i 6 sedmica.
Na nekim stvarima ustede nisu velike, jer su jednostavno i nabavne cijene takve da nemaju prostora. Ovo se najcesce odnosi na bas nove proizvode kojih nema dovoljno u opticaju, pa se dobro prodaju i bez popusta. S druge strane, ima i starijih proizvoda kojima momacki srezu cijenu. Primjera radi, ja sam vec zapiko USB 3.0 kuciste za 2.5" disk za 6 dolara, snizeno sa 15tak (ima i jeftinijih ali ovo je malo "pismeniji" model, a naletio sam i na gotivni kozni etui za iPhone 6S Plus, snizen na 14 dolara sa 29 dolara - fina stvarcica za put i auto).
Cijene nisu jedina stvar na koju treba obratiti paznju. Neki trgovci takodjer nude kolicinski rabat, tipa $10 na narudzbe preko $100 i slicno. Takodjer, Aliexpress ima ogroman kupon program nevezano za Singles Day, a tek sad imaju bas more kupona i slicnih gluposti na kojim se mogu ostvariti ustede. Vecinom su male, ali jebiga ako dobijes dolar popusta na kabl od pet dolara samo zato jer si kliknuo na kupon - sto da ne, narocito ako se kupuje vise stvari iz vise prodavnica.
Sta se najvise isplati ganjat?
Ovo bi trebalo biti najjednostavnije - pogledajte cijene kod nas, pa uporedite. Ovo zavisi od vas, odnosno od vasih potreba i izbora proizvoda. Necu da sad ovdje pisem o mobitelima koji su snizeni sa 400 na 300 dolara, jer vecina ljudi nece ganjati skupe stvari (mada i tu ima super usteda). Dakle, najbolje se fokusirati na korisne sitnice koje ce zanimati vise ljudi koji otvore ovu temu.
- Dodatna oprema za mobitele, tablete, laptope - ovdje fakat ima svega, bilo da vam treba futrola za najnoviji moguci model Androida, ili neki jebacki cover za iPad Pro. Tu naravno spadaju i kojekakve pizdarije za fotografiju, slusalice, alat za otvaranje mobitela itd.
- Mobiteli - O ovom vec imamo par tema (Xiaomi i Kineski Mobiteli), pa necu ici u detalje. Primjera radi, Xiaomi Mi5S sa 64GB se prodaje za 294 dolara, cca 60-70 manje no inace. Naravno, ustede na jeftinijim modelima su manje (u iznosu, ne procentualno), ali ovo je super prilika za bio koga ko trazi jeftin sekundarni telefon, ili telefon za staru, dijete i sl.
- Audio oprema - dobro, imaju i nekih lampasha, ali hajmo se drzati jeftinih a pametnih stvari - npr masa kvalitetnih Bluetooth zvucnika za 20tak dolara ili vise (takvi bi kod nas hladno kostali 80KM u maloprodaji), slusalice za male pare (Xiaomi je ovdje dobar izbor), Bluetooth prijemnici za auto (ovo je pravo prakticna pizdarija za ljude koji u autu nemaju ugradjen Bluetooth, ali imaju AUX ulaz, jer za 5 dolara mogu uzeti prijemnik koji je ujedno i mikrofon, pa ce i razgovore bacati na zvucnike). Ovdje nisam dodavao opremu za muzicare i profesionalce, jer se ne kontam u te stvari, a ima ih metar - pa tamburashi, molim vas da sami pogledate.
- Punjaci, kablovi, baterije - ovo je siroka kategorija - od pametnih produznih kablova i connected stekera kojim obicnu lampu mozete pretvoriti u pametnu lampu, punjaca i power bank zajebancija, do najobicnijih USB i Lightning kablova. Ustede su najbolje kada se traze stvari koje su kod nas relativno nove - npr punjaci koji podrzavaju Quick Charge 3.0 tehnologiju, USB Type C i Lightning kablovi, multi-kablovi koji nose vecu amperazu (a recimo na kraju imaju Lightning, Micro USB i USB Type C konektore - ubili se za kancelarije i kafane). Nasi trgovci najcesce imaju najvece marze upravo na ovim sitnicama, i ako bi u Sarajevu kvalitetan punjac i set kablova platili 60KM, siguran sam da ih ovdje ima za duplo manje pare.
- Fotografija - ovdje i nema plaho izbora za profesionalce, ali hobisti ce naci dosta korisnih stvari. Hocete battery grip za svog EOSa? Ili blic za Nikona? Nikakav problem - Yongnuo 50mm f/1.8 objektiv ce kostati 45 dolara, a kopija je Canon 50mm f/1.8 II objektiva (a kopija je u nekim stvarima cak i bolja od originala - usporedbu mozete pogledati ovdje: http://petapixel.com/2014/12/27/compari ... m-f1-8-ii/). Yongnuo takodjer ima pun kurac bliceva, a flagship je 600EX serija, koja je takodjer kopija Canona i kosta manje od 100 dolara, a strahota dobar. Tu su naravno i punjaci, baterije, stativi, sarafi, filteri, lightbox difuzori itd. Na njima se moze solidno usparati spram razvikanih brendova. Takodjer, ima jebeno dobrih ruksaka za SLRove, nerijetko za 30tak dolara mozete uzeti gotivniji ruksak no sto bi u Sarajevu nasli za 100 i kusur maraka.
- Racunari, storage i mrezna oprema - ovo je presiroka kategorija, jer su poceli raditi masu tableta, laptopa i kojekakvih hibridnih pizdarija koje ne znam ni gdje svrstati. Ima dobrih cijena i dobrih stvari, ali necemo pricati o laptopima jer ce malo ko naruciti takve stvari. Bolje se drzati jeftinoze - meni su npr. najzanimljiviji Mini PC sistemi, jer se za 60-80 dolara moze uzeti entry-level box sa starim Atomom - i dovoljno je brz za TV (Kodi, torrenti, youtube itd). Ima i stick PC modela, ali po meni nisu najsretnije rjesenje radi hladjenja. Takodjer, dostupni su i za nijansu skuplji modeli sa 14nm Atomima. Raja koja ne gotivi Win 10 moze uzeti slicne uredjaje sa Linuxom ili Androidom (ima i dosta jeftinijih ako se ne ide na Win). Storage proizvodi su takodjer jeftini, bilo da gledamo sistemske SSDove, kucista za diskove, ili NAS uredjaje. Mrezna oprema je takodjer zanimljiva - pogledajte Xiaomi routere, imaju jebeno dobar hardver i cijene su vise no konkurentne ako ih poredimo sa TPLink ili D Link uredjajima koji se prodaju kod nas.
- A sha ima ono, za oko kuce? - Ima svega, a meni su najzanimljivije smart home zajebancije (opet Xiaomi, mada ima i Broadlinka i drugih brendova). Tu su i pametne RGB LED sijalice, kao i osvjetljenje za kupatila, kuhinje, radne lampe i manje vise sve sto sija kad se usteka. Pored toga, ima stvari i za "van kuce" - za bicikla, planinare i sve moguce i nemoguce hobije, bilo da ste lovac i treba vam laserski daljinomjer, ili samo trazite banalne stvari tipa jeftine baterije i nekih sitnica za kampovanje. Tu su i stvari za vrt, kvalitetno solarno osvjetljenje, sistemi za drip navodnjavanje itd. O alatu da i ne pricam, bilo da vam treba Dremel od 30 dolara ili CNC glodalica od 30 hilada dolara.
I dje da to gledamo?
- Aliexpress
- Alibaba
- Gearbest
- Geekbuying
- DealExtreme
- ...I sve slicne kineske stranice.
Event pocinje u 11.11 u 1200 PST - tako da imate dovoljno vremena da proberete sta vam treba i provjerite kakve su razlike u cijeni. Moj primjer - ja cu vjerovatno napraviti shopping listu s burazerom, da dobijemo jos vece ustede. Ja kontam potrositi 100-150 dolara, a on do 100 (ukoliko snaha ne dobije novi mobitel, sto bi bilo dodatnih stotinjak dolara).
Odokativno, ja cu potrositi 250 maraka a burazer 150-200, na sve od sitnica za bicikl do objektiva za Canona... Dakle recimo 400 ukupno - a da te stvari kupujemo po redovnim cijenama, trosak bi bio barem 100-150KM veci. Kada uporedim cijene sa domacim, usteda je veca - otprilike duplo spram cijena kod nas - a izbor je dosta, dosta veci i mogu se naci kvalitetnije stvari.
Ako mi se bude dalo, i ako ne poginem na poslu u narednih 14 dana, planiram na temu ostaviti linkove na gotivne dealove - tek su ih poceli izbacivati prije dan-dva, pa ima fore.
Naravno, molim vas da i vi ubacujete zanimljive sadrzaje ukoliko na njih naletite.