Ekonomista u EU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

edz21

#1 Ekonomista u EU

Post by edz21 »

Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.

Sent from my D5103 using Tapatalk
muha_sa

#2 Re: Ekonomista u EU

Post by muha_sa »

edz21 wrote:Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.

pored pravnika najtraženiji profil :thumbup:
insomnia78

#3 Re: Ekonomista u EU

Post by insomnia78 »

:D
Klitemnestraaa

#4 Re: Ekonomista u EU

Post by Klitemnestraaa »

edz21 wrote:Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.

Reci koje konkretno vjestine diplomirani ekonomist ima i sta umije raditi i dobit ces odgovor.
Edin H.

#5 Re: Ekonomista u EU

Post by Edin H. »

Klitemnestraaa wrote:

Reci koje konkretno vjestine diplomirani ekonomist ima i sta umije raditi i dobit ces odgovor.
Izdavati naredjenja i pisati direktive. :izet:
edz21

#6 Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by edz21 »

Klitemnestraaa wrote:

A ne znam, kad se dvoumim sta da upisem, informatiku ili ekonomski fakultet, pa da master studij nastavim u Austriji.. Prvo mi je informatika,ako ne upadnem onda cu ekonomski. Znam samo da je i jedno i drugo lijepo placeno.. Ovdje bih npr zavrsio ekonomski, smjer menadzment :)

Klitemnestraaa

#7 Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by Klitemnestraaa »

edz21 wrote:
Klitemnestraaa wrote:

A ne znam, kad se dvoumim sta da upisem, informatiku ili ekonomski fakultet, pa da master studij nastavim u Austriji.. Prvo mi je informatika,ako ne upadnem onda cu ekonomski. Znam samo da je i jedno i drugo lijepo placeno.. Ovdje bih npr zavrsio ekonomski, smjer menadzment :)

Decko, nemas nista ni od kakvih papira, briga koga sta imas. Pitanje je koje vjestine imas i sta znas raditi.
Ako zavrsis vani Master opet ti to nista ne znaci ako nisi nikakve vjestine tokom studija stekao.

Nadam se da vec imas C1 i iz njemackog i iz engleskog, ako vec razmisljas vani. Za neke faksove traze i C2, C1 ti je ugl. minimum za apliciranje. Bez oba jezika za obje struke ni ne razmisljaj o tome.

I da, ogromna je razlika izmedju menadzmenta i informatike. Menadzment nije samo sefovanje vec je jako stresan posao. Skontaj sta ti bolje lezi.
Edin H.

#8 Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by Edin H. »

Klitemnestraaa wrote:
Decko, nemas nista ni od kakvih papira, briga koga sta imas. Pitanje je koje vjestine imas i sta znas raditi.
Ako zavrsis vani Master opet ti to nista ne znaci ako nisi nikakve vjestine tokom studija stekao.

Nadam se da vec imas C1 i iz njemackog i iz engleskog, ako vec razmisljas vani. Za neke faksove traze i C2, C1 ti je ugl. minimum za apliciranje. Bez oba jezika za obje struke ni ne razmisljaj o tome.

I da, ogromna je razlika izmedju menadzmenta i informatike. Menadzment nije samo sefovanje vec je jako stresan posao. Skontaj sta ti bolje lezi.
Pametan frajer, hoce da komanduje, a ne da mu drugi sole pamet. :oops:

Bolje sto godina direktor, neho jedan dan hamal. :wink:
sema911s

#9 Re: Ekonomista u EU

Post by sema911s »

Ako mislis komandovat po zavrsetku fakulteta gadno se varas... Diplomom ne mozes ni dupe obrisat. Ako nemas nista u vugla(ako si sa bejha fakulteta taki smo svi)

Prvu godinu probni rad pa ako se pokazes....

A nas hebenih ekonomista uvijek treba...
prog321

#10 Re: Ekonomista u EU

Post by prog321 »

Ne vidim sta bi ekonomista iz BiH mogao ponuditi a da njemacki /austrijski ekonomista to nema.

Ekonomista ima ko trave na livadi.
Klitemnestraaa

#11 Re: Ekonomista u EU

Post by Klitemnestraaa »

prog321 wrote:Ne vidim sta bi ekonomista iz BiH mogao ponuditi a da njemacki /austrijski ekonomista to nema.

Ekonomista ima ko trave na livadi.
Ako mali ima specijalizaciju u užem području, ako ima radnog iskustva te govori mnogo stranih jezika, zašto ne? Ja znam jednu iz Sa koja je daleko dogurala, završila kao Zlatna značka, posvetila se poslu i karijeri, napredovala do samog vrha u nekoliko godina, posjećivala stručne seminare i nakon faksa se usavršavala, naučila dosta stranih jezika i dobila posao vani. Dobar ekonomista svugdje treba, isto tako loš nikome ne treba. Džaba papir i ovom iz BiH i ovom iz Beča ako nemaju nikakvih vještina i obrnuto.
prog321

#12 Re: Ekonomista u EU

Post by prog321 »

Normala da specijalizacija sa nekoliko jezika suzava broj konkurenata i vise si trazen na trzistu. Ali lik ne prica o tome. :-D
insomnia78

#13 Re: Ekonomista u EU

Post by insomnia78 »

Lik se nije ni upis'o ona prica o posebnim vjestinama
MHAB

#14 Re: Ekonomista u EU

Post by MHAB »

Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
KB9

#15 Re: Ekonomista u EU

Post by KB9 »

insomnia78 wrote:Lik se nije ni upis'o ona prica o posebnim vjestinama
:lol:
Klitemnestraaa

#16 Re: Ekonomista u EU

Post by Klitemnestraaa »

Kad će početi ako neće na faksu?
Klitemnestraaa

#17 Re: Ekonomista u EU

Post by Klitemnestraaa »

MHAB wrote:Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
Nije korisno znati engleski, već ga moraš. U svakoj normalnoj firmi moraš znati engleski, svjetski je jezik. Koliko sam ja provjeravala na svim jačim faksevima u Njemačkoj ne možeš studirati društvene nauke bez znanja njemačkog i engleskog.
Sem toga, ja sam ga u školi imala 12 godina, na faksu isto tako, pa nisi maksim da ne pričaš jezik nakon toliko godina. Na većini fakseva vani ima internship koji se mora odraditi i postoji opcija i u inostranstvu i ne možeš ni to ako ne pričaš engleski.
Edin H.

#18 Re: Ekonomista u EU

Post by Edin H. »

Halo ba kakve vjestine, nece frajer da bude madjionicar ili fudbaler, nego direktor.
Poznajes li ti kojeg direktora u Saraevu, pa mi nabroj vjestine koje posjeduje.
Da ima vjestine, ne bi isao na fakultet.
Cesto se zaborave mudre rijeci Lepe Brene: "ko nema talenta, neka ide na fakultet!" :okac:
hrle1976

#19 Re: Ekonomista u EU

Post by hrle1976 »

Svaka drzava ima svoje ekonomiste i nema potrebe za tudjim ekonomistama. Ako hoces da budes ekonomista u Njemackoj onda u istoj zavrsi i skolu za tu profesiju. Jedino da si neka zvijer poznata od Gambije do Tokija, od SIngapura do New Yorka mozda te uzmu kao nekog savjetnika, odnosno neka firma, banka i sl. Biti ekonomista nije isto kao rad na bausteli, pa da se ide na kvantitet za sto manje investicije.
Klitemnestraaa

#20 Re: Ekonomista u EU

Post by Klitemnestraaa »

Mali govori da hoce vani da zavrsi ekonomiju, tj. vani master. De malo citajte unutar konteksta, a ne samo jedan post.

Ako je vani zavrsi vece su sanse da ce vani dobiti posao ekonomiste (ako je vani zavrsi, da ponovim), nego u BiH da zavrsi, realno gledano.
edz21

#21 Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by edz21 »

MHAB wrote:Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]

Edin H.

#22 Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by Edin H. »

edz21 wrote:
Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]

Strani jezik ne zna niko dovoljno da bi koristio rijec perfektno, osim ako si roddjen u toj zemlji.
edz21

#23 Re: RE: Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by edz21 »

Edin H. wrote:
edz21 wrote:

Strani jezik ne zna niko dovoljno da bi koristio rijec perfektno, osim ako si roddjen u toj zemlji.
Ja sam izuzetak [emoji2]

Edin H.

#24 Re: RE: Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by Edin H. »

edz21 wrote:
Edin H. wrote:
edz21 wrote: Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]

Ja sam izuzetak [emoji2]

U tom slucaju, cestitam. :D
stakasa

#25 Re: RE: Re: Ekonomista u EU

Post by stakasa »

edz21 wrote:

Joj o cemu on misli u trecem srednje...
Post Reply