Ekonomista u EU
Moderator: anex
-
edz21
#1 Ekonomista u EU
Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.
Sent from my D5103 using Tapatalk
- muha_sa
#2 Re: Ekonomista u EU
pored pravnika najtraženiji profiledz21 wrote:Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.
-
Klitemnestraaa
#4 Re: Ekonomista u EU
Reci koje konkretno vjestine diplomirani ekonomist ima i sta umije raditi i dobit ces odgovor.edz21 wrote:Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.
- Edin H.
#5 Re: Ekonomista u EU
Izdavati naredjenja i pisati direktive.Klitemnestraaa wrote:Reci koje konkretno vjestine diplomirani ekonomist ima i sta umije raditi i dobit ces odgovor.edz21 wrote:Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.
-
edz21
#6 Re: RE: Re: Ekonomista u EU
A ne znam, kad se dvoumim sta da upisem, informatiku ili ekonomski fakultet, pa da master studij nastavim u Austriji.. Prvo mi je informatika,ako ne upadnem onda cu ekonomski. Znam samo da je i jedno i drugo lijepo placeno.. Ovdje bih npr zavrsio ekonomski, smjer menadzmentKlitemnestraaa wrote:Reci koje konkretno vjestine diplomirani ekonomist ima i sta umije raditi i dobit ces odgovor.edz21 wrote:Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.
-
Klitemnestraaa
#7 Re: RE: Re: Ekonomista u EU
Decko, nemas nista ni od kakvih papira, briga koga sta imas. Pitanje je koje vjestine imas i sta znas raditi.edz21 wrote:A ne znam, kad se dvoumim sta da upisem, informatiku ili ekonomski fakultet, pa da master studij nastavim u Austriji.. Prvo mi je informatika,ako ne upadnem onda cu ekonomski. Znam samo da je i jedno i drugo lijepo placeno.. Ovdje bih npr zavrsio ekonomski, smjer menadzmentKlitemnestraaa wrote:Reci koje konkretno vjestine diplomirani ekonomist ima i sta umije raditi i dobit ces odgovor.edz21 wrote:Pozdrav, zanima me koliko su dipl. ekonomisti trazeni u zemljama clanicama EU, preciznije, Njemacka i Austrija.
Sent from my D5103 using Tapatalk![]()
Ako zavrsis vani Master opet ti to nista ne znaci ako nisi nikakve vjestine tokom studija stekao.
Nadam se da vec imas C1 i iz njemackog i iz engleskog, ako vec razmisljas vani. Za neke faksove traze i C2, C1 ti je ugl. minimum za apliciranje. Bez oba jezika za obje struke ni ne razmisljaj o tome.
I da, ogromna je razlika izmedju menadzmenta i informatike. Menadzment nije samo sefovanje vec je jako stresan posao. Skontaj sta ti bolje lezi.
- Edin H.
#8 Re: RE: Re: Ekonomista u EU
Pametan frajer, hoce da komanduje, a ne da mu drugi sole pamet.Klitemnestraaa wrote:
Decko, nemas nista ni od kakvih papira, briga koga sta imas. Pitanje je koje vjestine imas i sta znas raditi.
Ako zavrsis vani Master opet ti to nista ne znaci ako nisi nikakve vjestine tokom studija stekao.
Nadam se da vec imas C1 i iz njemackog i iz engleskog, ako vec razmisljas vani. Za neke faksove traze i C2, C1 ti je ugl. minimum za apliciranje. Bez oba jezika za obje struke ni ne razmisljaj o tome.
I da, ogromna je razlika izmedju menadzmenta i informatike. Menadzment nije samo sefovanje vec je jako stresan posao. Skontaj sta ti bolje lezi.
Bolje sto godina direktor, neho jedan dan hamal.
- sema911s
#9 Re: Ekonomista u EU
Ako mislis komandovat po zavrsetku fakulteta gadno se varas... Diplomom ne mozes ni dupe obrisat. Ako nemas nista u vugla(ako si sa bejha fakulteta taki smo svi)
Prvu godinu probni rad pa ako se pokazes....
A nas hebenih ekonomista uvijek treba...
Prvu godinu probni rad pa ako se pokazes....
A nas hebenih ekonomista uvijek treba...
-
prog321
#10 Re: Ekonomista u EU
Ne vidim sta bi ekonomista iz BiH mogao ponuditi a da njemacki /austrijski ekonomista to nema.
Ekonomista ima ko trave na livadi.
-
Klitemnestraaa
#11 Re: Ekonomista u EU
Ako mali ima specijalizaciju u užem području, ako ima radnog iskustva te govori mnogo stranih jezika, zašto ne? Ja znam jednu iz Sa koja je daleko dogurala, završila kao Zlatna značka, posvetila se poslu i karijeri, napredovala do samog vrha u nekoliko godina, posjećivala stručne seminare i nakon faksa se usavršavala, naučila dosta stranih jezika i dobila posao vani. Dobar ekonomista svugdje treba, isto tako loš nikome ne treba. Džaba papir i ovom iz BiH i ovom iz Beča ako nemaju nikakvih vještina i obrnuto.prog321 wrote:Ne vidim sta bi ekonomista iz BiH mogao ponuditi a da njemacki /austrijski ekonomista to nema.
-
prog321
#12 Re: Ekonomista u EU
Normala da specijalizacija sa nekoliko jezika suzava broj konkurenata i vise si trazen na trzistu. Ali lik ne prica o tome. 
- insomnia78
#13 Re: Ekonomista u EU
Lik se nije ni upis'o ona prica o posebnim vjestinama
-
MHAB
#14 Re: Ekonomista u EU
Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
- KB9
#15 Re: Ekonomista u EU
insomnia78 wrote:Lik se nije ni upis'o ona prica o posebnim vjestinama
-
Klitemnestraaa
#16 Re: Ekonomista u EU
Kad će početi ako neće na faksu?insomnia78 wrote:Lik se nije ni upis'o ona prica o posebnim vjestinama
-
Klitemnestraaa
#17 Re: Ekonomista u EU
Nije korisno znati engleski, već ga moraš. U svakoj normalnoj firmi moraš znati engleski, svjetski je jezik. Koliko sam ja provjeravala na svim jačim faksevima u Njemačkoj ne možeš studirati društvene nauke bez znanja njemačkog i engleskog.MHAB wrote:Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
Sem toga, ja sam ga u školi imala 12 godina, na faksu isto tako, pa nisi maksim da ne pričaš jezik nakon toliko godina. Na većini fakseva vani ima internship koji se mora odraditi i postoji opcija i u inostranstvu i ne možeš ni to ako ne pričaš engleski.
- Edin H.
#18 Re: Ekonomista u EU
Halo ba kakve vjestine, nece frajer da bude madjionicar ili fudbaler, nego direktor.insomnia78 wrote:Lik se nije ni upis'o ona prica o posebnim vjestinama
Poznajes li ti kojeg direktora u Saraevu, pa mi nabroj vjestine koje posjeduje.
Da ima vjestine, ne bi isao na fakultet.
Cesto se zaborave mudre rijeci Lepe Brene: "ko nema talenta, neka ide na fakultet!"
- hrle1976
#19 Re: Ekonomista u EU
Svaka drzava ima svoje ekonomiste i nema potrebe za tudjim ekonomistama. Ako hoces da budes ekonomista u Njemackoj onda u istoj zavrsi i skolu za tu profesiju. Jedino da si neka zvijer poznata od Gambije do Tokija, od SIngapura do New Yorka mozda te uzmu kao nekog savjetnika, odnosno neka firma, banka i sl. Biti ekonomista nije isto kao rad na bausteli, pa da se ide na kvantitet za sto manje investicije.
-
Klitemnestraaa
#20 Re: Ekonomista u EU
Mali govori da hoce vani da zavrsi ekonomiju, tj. vani master. De malo citajte unutar konteksta, a ne samo jedan post.
Ako je vani zavrsi vece su sanse da ce vani dobiti posao ekonomiste (ako je vani zavrsi, da ponovim), nego u BiH da zavrsi, realno gledano.
Ako je vani zavrsi vece su sanse da ce vani dobiti posao ekonomiste (ako je vani zavrsi, da ponovim), nego u BiH da zavrsi, realno gledano.
-
edz21
#21 Re: RE: Re: Ekonomista u EU
Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]MHAB wrote:Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
- Edin H.
#22 Re: RE: Re: Ekonomista u EU
edz21 wrote:Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]MHAB wrote:Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
Strani jezik ne zna niko dovoljno da bi koristio rijec perfektno, osim ako si roddjen u toj zemlji.
-
edz21
#23 Re: RE: Re: RE: Re: Ekonomista u EU
Ja sam izuzetak [emoji2]Edin H. wrote:edz21 wrote:Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]MHAB wrote:Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....
Strani jezik ne zna niko dovoljno da bi koristio rijec perfektno, osim ako si roddjen u toj zemlji.
- Edin H.
#24 Re: RE: Re: RE: Re: Ekonomista u EU
U tom slucaju, cestitam.edz21 wrote:Ja sam izuzetak [emoji2]Edin H. wrote:edz21 wrote: Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]
- stakasa
#25 Re: RE: Re: Ekonomista u EU
Joj o cemu on misli u trecem srednje...edz21 wrote:Engleski znam perfektno, na njemackom se mogu sporazumjeti samo, s tim da kurs njemackog jos malo pocinje pa cu se upisati. Btw. 3. srednje sam pa sam malo podaleko od specijalizacija, vjestina etc. [emoji2]MHAB wrote:Realno ako posmatraš samo formalno obrazovanje ni doktorat ti nije dovoljan ako nemaš neke vještine koje su potrebne poslodavcu. Normalno da se znanje jezika zemlje u kojoj želiš da se zaposliš podrazumjeva. Dodatno bi ti bilo korisno da znaš dobro i engleski kao drugi strani jezik. Sve u svemu rađe se odluči za tu informatiku koju si spominjao iako ti ni ona sama od sebe neće pomoći bez jezika....