Ekonomski fakultet - koji smjer?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
MrRango

#1 Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by MrRango »

Pozdrav svima.
Za koji dan počinje akademska godina, i sa svakim danom odbrojavaju mi se dani za odluku koji smjer dalje krenuti.
Nadam se da ima ljudi koji posjećuju ovaj dio foruma, i da udijele koji savjet.
Trenutno prvi smjer koji mi je "zapeo" za oko je "Računovodstvo". U srednjoj sam također završio Ekonomsku- finansije smjer.
Vrlo dobro sam "barato" računovodstvom u srednjoj, a i na prvoj godini faxa, također sam dobar sa samim brojevima i matematikom. To mi je i najveći razlog zbog kojeg sa najviše opredjeljujem za navedeni smjer. Jednostanvo, najbolje se tu snalazim.
Imate li neki savjet što se tiče samog smjera, nešto lijepo reći o njemu :D
Također, svaki drugi savjet što se tiče odabira smjera ili fakulteta uopćenito, dobro je došao.

Hvala unaprijed.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by Tomahawk11 »

Racunovodstveni smjer ti je definitivno jedan od boljih.
Posto vidim da ti lezi, onda nemas potrebe da se nesto previse dvoumis.
Imas li jos neki smjer u vidu?
MrRango

#3 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by MrRango »

Tomahawk11 wrote:Racunovodstveni smjer ti je definitivno jedan od boljih.
Realno govoreći, nemam ni jedan drugi smjer kao rezervu.
Ali pošto trebamo predati kao neku anketu, da vide koliko bi studenata na koji smjer bilo, ovako bi bile preferencije.
-Računovodstvo
-Finansije i bankarstvo
-Menadžment
-Makroekonomski menadžment (po novom imenu)
Tomahawk11
Globalni moderator

#4 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by Tomahawk11 »

MrRango wrote:
Tomahawk11 wrote:Racunovodstveni smjer ti je definitivno jedan od boljih.
Realno govoreći, nemam ni jedan drugi smjer kao rezervu.
Ali pošto trebamo predati kao neku anketu, da vide koliko bi studenata na koji smjer bilo, ovako bi bile preferencije.
-Računovodstvo
-Finansije i bankarstvo
-Menadžment
-Makroekonomski menadžment (po novom imenu)
Pisi racunovodstvo.
Dobri su svi smjerovi, ali ako se vec razumijes u racunovodstvo, onda ne vidim sto bi neki drugi.
use your illusion

#5 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by use your illusion »

.
Last edited by use your illusion on 27/05/2019 22:47, edited 1 time in total.
KB9

#6 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by KB9 »

racunovodstvo je laganica, najmanje ucenja ima ako ti ide od ruke 8)
Itsoktobealone

#7 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by Itsoktobealone »

Iskreno da ti kazem, sve to zavisi od tebe, tj. sta ti to zelis u zivotu dalje ganjati. Ako upises racunovodstvo onda si malo "ogranicen" sto se tice ostalih stvari i mozes raditi u toj sferi - sferi racunovodstva. U toj branši su ti najbolji poslovi da upadnes u jednu od onih big4 firmi (KPMG, EY, PwC, Deloitte). Sa druge strane ni taj smjer finansije i bankarstvo nije loš, možeš raditi u dosta različitih institucija, a i dat će ti vjerovatno bolje sveopće znanje o tome kako ti sistemi rade u ekonomiji.

Ja bih upisao javne finansije ili takozvani "public sector economy", al' to na našim univerzitetima nema. Nažalost. Mnogo jaka stvar, a možeš raditi šta hoćeš sa tim, od administracije do analitičara :)

Uglavnom, sve je do tebe. Upiši ono što misliš da će ti najbolje rezultate dati u budućnosti. Ljudi često idu linijom manjeg otpora da što prije nešto završe ili da završe nešto za šta imaju šlifa...a ne znaš da možda sa malo više truda u životu možeš i nešto bolje izganjati, iako ti nije to bilo "pri ruci". Trebaš imat' i na umu da sagledaš stanje u državi, pa što bolju poziciju sebi izgradiš tokom i odmah nakon fakulteta, to će ti biti lakše dalje.

Ako imaš još nekih pitanja, PM.
edz21

#8 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by edz21 »

A menadzment? Ne znam kako to funkcionise, al znam da su financijski menadzeri dobro placeni [emoji2] [emoji2] [emoji2]

Sent from my D5103 using Tapatalk
44Mina

#9 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by 44Mina »

Zdravo raja, znate li je li se moze prebaciti sa menadzmenta na vps u toku godine? Tj da od 4og semestra krenem na vps. Imam vec 3 polozena semestra na menadzmentu
Tomahawk11
Globalni moderator

#10 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by Tomahawk11 »

44Mina wrote:Zdravo raja, znate li je li se moze prebaciti sa menadzmenta na vps u toku godine? Tj da od 4og semestra krenem na vps. Imam vec 3 polozena semestra na menadzmentu
Trebalo bi da moze, odes na studentsku i podneses molbu.
Al sto ce ti to? Kasnije ces opet ganjati razliku za menadzment/ekonomiju.
44Mina

#11 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by 44Mina »

Tomahawk11 wrote:
44Mina wrote:Zdravo raja, znate li je li se moze prebaciti sa menadzmenta na vps u toku godine? Tj da od 4og semestra krenem na vps. Imam vec 3 polozena semestra na menadzmentu
Ma imaju 2 predmeta koja ne mogu da polozim i zbog njih mi se ne ide na faks vise. Ili cu se ispisati ili cu na vps. Imas li ideju sta da napisem u molbi? Nije bas da mogu ovo :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#12 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by Tomahawk11 »

44Mina wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ma imaju 2 predmeta koja ne mogu da polozim i zbog njih mi se ne ide na faks vise. Ili cu se ispisati ili cu na vps. Imas li ideju sta da napisem u molbi? Nije bas da mogu ovo :lol:
Odes na studentsku. Mislim da ima neki formular, forma molbe koja se popuni.
Tako se radi kod prelaza sa ekonomije na menadzment i obrnuto. Trebalo bi i to da moze.
Brigoni

#13 Re: Ekonomski fakultet - koji smjer?

Post by Brigoni »

Završavam srednju elektrotehničku školu i u zadnje vrijeme sve vise razmišljam da upišem ekonomiju, menadžment.
Jel neko mozda ima neki savjet, koju riječ da mi kaže, koliko je to pametno....?
Post Reply