Bosna u EU - all about
-
The BEN10
#1 Bosna u EU - all about
Prihvaćena aplikacija za članstvo. Da vidimo gdje smo, šta smo, koliko će nam vremena trebati da statusa članice...
-
breuer
#2 Re: Bosna u EU - all about
Mi smo kredibilna zamjena Britaniji...na šta spade kuća Schumana
-
dezurni_ucenik
#3 Re: Bosna u EU - all about
Da, daaaa
. Kao sto sam nekad napisao, pa bio predmet zajebancije medju nekim forumasima, crtaju se granice zapad vs Rusija. I zbog toga nas guraju ovako brzo u EU. E volio bih da udjemo prije Srbije u EU i NATO a da oni odaberu Rusiju sto ce utabati sve puteve da postanu Sjeverna Koreja na evropskom tlu . Kako god, cetnici i rusofili danas su na aparatima

-
l33t
#4 Re: Bosna u EU - all about
tako je svjetska politika USA vs Rusija.. mi smo uvijek između bili, nadam se da ce nas brzo primiti cisto da se zna gdje smo.dezurni_ucenik wrote:Da, daaaa. Kao sto sam nekad napisao, pa bio predmet zajebancije medju nekim forumasima, crtaju se granice zapad vs Rusija. I zbog toga nas guraju ovako brzo u EU. E volio bih da udjemo prije Srbije u EU i NATO a da oni odaberu Rusiju sto ce utabati sve puteve da postanu Sjeverna Koreja na evropskom tlu . Kako god, cetnici i rusofili danas su na aparatima
![]()
-
dezurni_ucenik
#5 Re: Bosna u EU - all about
Upravo tako, i da Dodiku i ekipi nastavljamo da pomjeramo kamanje u bubrezima. Lijepa vijest za nas, tuzna za cetnike.l33t wrote:tako je svjetska politika USA vs Rusija.. mi smo uvijek između bili, nadam se da ce nas brzo primiti cisto da se zna gdje smo.dezurni_ucenik wrote:Da, daaaa. Kao sto sam nekad napisao, pa bio predmet zajebancije medju nekim forumasima, crtaju se granice zapad vs Rusija. I zbog toga nas guraju ovako brzo u EU. E volio bih da udjemo prije Srbije u EU i NATO a da oni odaberu Rusiju sto ce utabati sve puteve da postanu Sjeverna Koreja na evropskom tlu . Kako god, cetnici i rusofili danas su na aparatima
![]()
- supercali
#6 Re: Bosna u EU - all about
Kao sto neko rece na drugoj temi ovo su stranci izgleda uzeli u svoje ruke pa sve to fino odradili vjerovatno i zbog gore pomenutih granica rusija zapad jer da su nasi ovo radili trebalo bi im bar par godina
Al neka nisam s3 nadao ovako brzom procesu u zadnjih par godina ako uzmemo u obzir k9jom brzinom su isle druge clanice
Al neka nisam s3 nadao ovako brzom procesu u zadnjih par godina ako uzmemo u obzir k9jom brzinom su isle druge clanice
-
dezurni_ucenik
#8 Re: Bosna u EU - all about
insomnia78 wrote:De se uozbiljite
?
- supercali
#9 Re: Bosna u EU - all about
Ja prognoziram da cemo uci nekad do 2026-e najprije mozda 22-e
-
dezurni_ucenik
#10 Re: Bosna u EU - all about
http://www.klix.ba/vijesti/bih/markovic ... /160208089
8.2.2016. u 15:13
Marković: Aplikacija BiH za članstvo u EU završit će u ladici

Ono pricalo za za delegacijama iz Francuske

"Razgovarala sam sa kolegama iz različitih delegacija, poput Francuske, u vezi sa najavom iz Bosne i Hercegovine o predaji aplikacije za članstvo u EU. Oni su svi prilično skeptični u tome da će ta aplikacija biti razmatrana. Rekli su mi kako se kod njih to tretira kao unilateralan potez BiH.
Ono pricalo za za delegacijama iz Francuske
"Ono što su meni rekli predstavnici brojnih delegacija u Vijeću Evrope, misle da će aplikacija za članstvo BiH u EU završiti u nekoj ladici
- supercali
#11 Re: Bosna u EU - all about
Pricala sa insomnijom aka pjer
- insomnia78
#12 Re: Bosna u EU - all about
Joj nemojte vamo, otecete nam poslove
Salu na stranu bosnje su ubjedljivo najjnaivniji narod na svijetu
Salu na stranu bosnje su ubjedljivo najjnaivniji narod na svijetu
- nixon69
#13 Re: Bosna u EU - all about
Do tad nece vise biti ni Evrope a kamo li unije.supercali wrote:Ja prognoziram da cemo uci nekad do 2026-e najprije mozda 22-e
- jao_situacije
#14 Re: Bosna u EU - all about
"delegacija iz srca pariza, francuska"dezurni_ucenik wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/markovic ... /160208089
"Razgovarala sam sa kolegama iz različitih delegacija, poput Francuske, u vezi sa najavom iz Bosne i Hercegovine o predaji aplikacije za članstvo u EU. Oni su svi prilično skeptični u tome da će ta aplikacija biti razmatrana. Rekli su mi kako se kod njih to tretira kao unilateralan potez BiH.![]()
Ono pricalo za za delegacijama iz Francuske![]()
"Ono što su meni rekli predstavnici brojnih delegacija u Vijeću Evrope, misle da će aplikacija za članstvo BiH u EU završiti u nekoj ladici![]()
![]()

-
dezurni_ucenik
#15 Re: Bosna u EU - all about
Insomnia, nije Evropa zeljna Bosnjaka i Bosne vec se Rusi previse bave nasim prostorima.
Nije Zvizdic bio lud kad je predavao aplikaciju popracen uz dozu zajebavanja od strane medija. Kuha se nesto.
Nije Zvizdic bio lud kad je predavao aplikaciju popracen uz dozu zajebavanja od strane medija. Kuha se nesto.
Last edited by dezurni_ucenik on 20/09/2016 13:14, edited 1 time in total.
-
dezurni_ucenik
#16 Re: Bosna u EU - all about
jao_situacije wrote:
"delegacija iz srca pariza, francuska"

A ovi im bili obezbjedjenje.
- jao_situacije
#17 Re: Bosna u EU - all about
službeni vozačdezurni_ucenik wrote:jao_situacije wrote:
"delegacija iz srca pariza, francuska"
A ovi im bili obezbjedjenje.

-
bole1st
#18 Re: Bosna u EU - all about
Naredni korak je dobijanje statusa kandidata za clanstvo, sto bi moglo da bude do kraja 2017-e.
Radi sire slike:
Albania - kandidat od 2014
(official candidate for accession to the European Union since June 2014)
FYROM - kandidat od 2005 (otpoceli pregovore 2009)
(Council decided in December 2005 to grant the country candidate status. In October 2009, the Commission recommended that accession negotiations be opened. )
Montenegro - kandidat od 2010
( This candidate status was officially granted on 17 December 2010)
Serbia, - kandidat od 2012 (pregovori od 2014)
(2012-Mar-01: European Council grants Serbia official candidate status for EU membership.,
2014-Jan-21: Membership negotiations started)
Kosovo - tek su otpoceli SAA,
(21 January 2016 - The Stabilisation and Association Agreement (SAA) between the European Union and Kosovo was approved by the European Parliament.)
Radi sire slike:
Albania - kandidat od 2014
(official candidate for accession to the European Union since June 2014)
FYROM - kandidat od 2005 (otpoceli pregovore 2009)
(Council decided in December 2005 to grant the country candidate status. In October 2009, the Commission recommended that accession negotiations be opened. )
Montenegro - kandidat od 2010
( This candidate status was officially granted on 17 December 2010)
Serbia, - kandidat od 2012 (pregovori od 2014)
(2012-Mar-01: European Council grants Serbia official candidate status for EU membership.,
2014-Jan-21: Membership negotiations started)
Kosovo - tek su otpoceli SAA,
(21 January 2016 - The Stabilisation and Association Agreement (SAA) between the European Union and Kosovo was approved by the European Parliament.)
- insomnia78
#19 Re: RE: Re: Bosna u EU - all about
Aha, s-300 u Kalinovikudezurni_ucenik wrote:Insomnia, nije Evropa zeljna Bosnjaka i Bosne vec se Rusi previse bave nasim prostorima.
Znaci nije Zvizdic bio lud kad je predavao aplikaciju uz dozu zajebavanja od strane medija. Kuha se nesto.
Rusija uvjek moze dobiti od Srbije ono sto, navodno treba od RS-a. NATO vec ima Hr. Nemojte biti djeca. Mi smo nebitni i administrativno prekomplikovani za bilo sta. Uvijek ce neko blokirati nesto na nivou drzave
- jao_situacije
#20 Re: Bosna u EU - all about
šalu na stranu ko će biti naš sanader kod 'ercegovaca ?
kod bošnjaka i srba se zna
šćepo i laktašenko.
kod bošnjaka i srba se zna
šćepo i laktašenko.
-
dezurni_ucenik
#21 Re: RE: Re: Bosna u EU - all about
insomnia78 wrote:Aha, s-300 u Kalinovikudezurni_ucenik wrote:Insomnia, nije Evropa zeljna Bosnjaka i Bosne vec se Rusi previse bave nasim prostorima.
Znaci nije Zvizdic bio lud kad je predavao aplikaciju uz dozu zajebavanja od strane medija. Kuha se nesto.
Rusija uvjek moze dobiti od Srbije ono sto, navodno treba od RS-a. NATO vec ima Hr. Nemojte biti djeca. Mi smo nebitni i administrativno prekomplikovani za bilo sta. Uvijek ce neko blokirati nesto na nivou drzave
E kad se dobije status kandidata lagano se krece ka ustavnim promjenama pa nece biti tih blokada na nivou drzave. A Srbi ce kad tad morati oboriti glavu i reci: "Jeste, tako je, u pravu ste".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22 Re: Bosna u EU - all about
Joj dijaspore jest im vuna. Dolazimo po vase poslove. EU soška kroz koju godinu batice 
- Haris.ba
#23 Re: Bosna u EU - all about
Znači, oni su to skršili za 8 godina. Haj da kažemo dva mandata sa općih izbora. To i naš minimalno čeka, jer puno je posla, i neke reforme će biti teške.Hrvatska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo 21. veljače 2003. godine, a službeni status kandidata za članstvo u EU dobila je 2004. Pristupni progovori, koji su trebali započeti u 2005., odgođeni su, a kao uvjet za početak pregovora istaknuta je potpuna suradnja s Haškim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Pregovori su službeno otvoreni krajem 2005. godine, nakon što je glavna haška tužiteljica potvrdila potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom.
Pregovori o članstvu u Europskoj uniji bili su podijeljeni u nekoliko faza.
Prva faza, analiza usklađenosti zakonodavstva zemlje kandidata s europskim propisima (tzv. screening) započela je nakon otvaranja pregovora 2005. godine, i trajala je godinu dana (završila je krajem 2006.). Nakon screeninga, započeli su pregovori. Pregovori su se fokusiraju na uvjete pod kojima će država kandidatkinja usvojiti, implementirati i izvršavati acquis communautaire (odnosno pravnu stečevinu Europske unije). Inače, o sadržaju pravne stečevine nema pregovora, jer se pregovori temelje na načelu da svaka država kandidatkinja tijekom pregovora mora usvojiti cjelokupnu pravnu stečevinu.
Nakon više od osam godina od podnošenja zahtjeva za članstvo te skoro šest godina pregovaranja, 2011. je José Manuel Barosso u ime Europske komisije predložio zatvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom. Tu je odluku iste godine podržalo i Europsko vijeće pozivajući na zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja sredine 2011. te na potpisivanje pristupnoga ugovora s Hrvatskom do kraja iste godine.
Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji potpisan je u Bruxellesu 9. decembra 2011. godine.
Ako bude postojala volja da se radi, moguće je 2026. očekivati ulazak u EU.
EU se neće raspasti. Žilavo je to. Stalno se mijenja. A i Amerima nije u interesu da se raspadne.
P.S.
A gledajući našu sporost, ako do 2034. uđemo u EU, biće taman zajedno sa završetko zadnje dionice koridora ve-ce.
- Krokodajl
#24 Re: Bosna u EU - all about
Ma ne pita se nas ovjde ništa i ja sam uistinu optimističan da će ovo završiti prije nego što smo očekivali.
Ja ne vjerujem da smo mi tu kandidaturu uopće predali kako treba, jer ne vjerujem našim političarima, jednostavno EU je tu skontala neku svoju taktiku a mi smo ono, šuti i gledaj.
Kako god nadam se što ranijem dobijanju statusa kandidata, vjerovatno sljedeće godine kao što je Čović i rekao na početku.
Ja ne vjerujem da smo mi tu kandidaturu uopće predali kako treba, jer ne vjerujem našim političarima, jednostavno EU je tu skontala neku svoju taktiku a mi smo ono, šuti i gledaj.
Kako god nadam se što ranijem dobijanju statusa kandidata, vjerovatno sljedeće godine kao što je Čović i rekao na početku.
- supercali
#25 Re: Bosna u EU - all about
Status cemo mi dobiti u februaru siguran sam otpocinjemo pregovore u maju