Da li je prerano za učenje programiranja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

espozizo67

#1 Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by espozizo67 »

Razmisljam da upisem dijete u skolu programiranja. Ima 9 godina i ovi sto nude kazu da je odgovarajuce godiste za ucenje, jer je navodno i napravljeno za djecu. Kakvo je misljenje onih koji su to vec prosli, da ne dajem dzaba pare za to ako je prerano (a volio bih da uci programiranje ako moze)?
muminovic

#2 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by muminovic »

Zasto bi bilo prerano ?
wolfie

#3 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by wolfie »

Mozak upija k'o spuzva, jos ako je prilagodjeno djeci, jos bolje. Treba i nama neki Mark Zuckerberg. :D
espozizo67

#4 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by espozizo67 »

Hvala puno - upisujem! (Izvinjavam se na neznanju i mozda glupom pitanju)
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

espozizo67 wrote:Razmisljam da upisem dijete u skolu programiranja. Ima 9 godina i ovi sto nude kazu da je odgovarajuce godiste za ucenje, jer je navodno i napravljeno za djecu. Kakvo je misljenje onih koji su to vec prosli, da ne dajem dzaba pare za to ako je prerano (a volio bih da uci programiranje ako moze)?
Koja je škola/ustanova ako nije tajna?
espozizo67

#6 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by espozizo67 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
espozizo67 wrote:Razmisljam da upisem dijete u skolu programiranja. Ima 9 godina i ovi sto nude kazu da je odgovarajuce godiste za ucenje, jer je navodno i napravljeno za djecu. Kakvo je misljenje onih koji su to vec prosli, da ne dajem dzaba pare za to ako je prerano (a volio bih da uci programiranje ako moze)?
Koja je škola/ustanova ako nije tajna?
Dijelili letke - STEM klub BIH
Bullet Tooth Tony

#7 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by Bullet Tooth Tony »

Zasto na programiranje ?
cenecimoveocino

#8 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by cenecimoveocino »

Samo naprijed i forsirajte djete u tu granu industrije.Najlakše je doći do posla a plate su i više nego pristojne. :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

cenecimoveocino wrote:Samo naprijed i forsirajte djete u tu granu industrije.Najlakše je doći do posla a plate su i više nego pristojne. :thumbup:
Ma ako nema talenta za to ne bih ja forsirao ali mislim da je ovo odlična stvar za dijete da stekne to iskustvo programiranja. Ako se pronađe u tome kasnije i ako ga zainteresuje ne bih imao ništa protiv sve dokle to njega čini srećnim.
cenecimoveocino

#10 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by cenecimoveocino »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
cenecimoveocino wrote:Samo naprijed i forsirajte djete u tu granu industrije.Najlakše je doći do posla a plate su i više nego pristojne. :thumbup:
Ma ako nema talenta za to ne bih ja forsirao ali mislim da je ovo odlična stvar za dijete da stekne to iskustvo programiranja. Ako se pronađe u tome kasnije i ako ga zainteresuje ne bih imao ništa protiv sve dokle to njega čini srećnim.
Vjeruj da su mene moji znali gurati na matematiku/fiziku pa da to upišem,al hajd ti upiši tehnički fax kad mi treba pola sata za iole složeniji zadatak :sad:
VladaFBiH

#11 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by VladaFBiH »

ako će dijete u isto vrijeme da se bavi i nekim sportom nije prerano a ako će samo da programira jeste jer ćete od njega napraviti "invalida" zbog cjelodnevnog sjedenja u stolici (u školi cijeli dan svakako sjedi + zadaće) a pubertet tek dolazi...
mega_mashcine

#12 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by mega_mashcine »

VladaFBiH wrote:
ako će dijete u isto vrijeme da se bavi i nekim sportom nije prerano a ako će samo da programira jeste jer ćete od njega napraviti "invalida" zbog cjelodnevnog sjedenja u stolici (u školi cijeli dan svakako sjedi + zadaće) a pubertet tek dolazi...
neka ga upise i na programiranje i na sport. Ali ako dijete ne voli i ako ga to ne interesuje, ne treba ga forsirati. A, inace su to idealne godine da pocne uciti programiranje, slicno je i sa jezicima, sto su mladji, brze i lakse uce i pamte.
Ako se zainteresira za to, onda ce lako naci i posao, i sigurno bez problema zavrsiti i neki IT fax. :thumbup: A i para dobra :D

edit. A dijete ce svakako sate provoditi kraj racunara igrajuci igrice, pa bolje onda ovako da nesto i korisno nauci. Josw koliko sam upratio, oni ce ih tamo uglavnom uciti da programiraju igrice, tako da je to djeci zanimljivo, mozda i zanimljivije od samog igranja igrica.
kB27

#13 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by kB27 »

A i naučit će razmišljati logički, analizirati, rješavati probleme korak po korak, itd. što je mnogo važnije od 'dobre pare' sutra. :)
nedims

#14 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by nedims »

Nisi napisao da li je djete zainteresirano za programiranje. Da li je to tvoja zelja ili si sve dogovorio sa svojim sinom. Ako je pao dogovor...plati tu edukaciju...
Inace...kada ja imam kakav problem sa mobitelom...zicam djecu, haman, tih godina...i oni mi rijese sve probleme...Za ucenje i edukaciju nikada nije prerano.
Kinesko prkno

#15 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by Kinesko prkno »

Ako zivis u Bosni,mislim da bi krav maga bila bolji izbor.
Moj savjet ti je ,ponudi djetetu da od 5 razlictih aktivnosti izabere 2,pa ako izabere programiranje u te 2,onda ga upisuj.
SmokingMan

#16 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by SmokingMan »

Ne dvoumi se ako to istinski voliš,ne nastoji biti Zuckerberg ili neko drugi,budi svoj. :thumbup:
insomnia78

#17 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by insomnia78 »

Covjek pita za djete
TheMule

#18 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by TheMule »

Mislim da ce biti vazno i ja bi ga upiso, htio, ne htio. Nije programiranje poput fizike ili hemije, to je mnogo lakse, ali treba vremena i prakse. Ako je taj program napravljen za mlade, upisi.
KB9

#19 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by KB9 »

naravno da je prerano, pusti maksuma da bude maksum i sam odluci sta mu se radi
TRANCE

#20 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by TRANCE »

Koliko pročitah, rade s djecom u Scratch programskom jeziku, što je dobra osnova da se dijete zainteresuje za programiranje i učenje kompleksnijih jezika, ali da će to napraviti budućeg programera od djeteta, jbg. neće. Bolja bi opcija bila da uče djecu u tom uzrastu od 9-10 godina osnove Pythona koji nije težak, a ima i imat će i u budućnosti neku komercijalnu perspektivu za zapošljavanje. Kompleksne jezike poput C++ je nemoguće da dijete savlada u tom uzrastu, osim ako nije budući Anštajn.
Bullet Tooth Tony

#21 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by Bullet Tooth Tony »

A mali mozda uziva u blizini majstora i hoce da bude stolar .... cak se , mozda i vidi ta privrzenost . Ali EEEE gdje ces biti zanatlija , najbitnije da smo svi visoko obrazovani , programeri , tamo gdje su pare . DAJ PAREE ....

Ovo ja malo sam s sobom , samo vi nastavite :evil:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#22 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by stetoskop »

Ja sam u tim godinama imao želju da budem mašinovođa. :D
Tamo negdje u dvanaestoj, sam od sebe počeo sa elektronikom i time otišao podaleko...
Ih gdje sve život odnese...
Avetinho

#23 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by Avetinho »

Kopacku na nogu i loptu mu privezi. Da vidis para poslije.
MyTao

#24 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by MyTao »

Naravno da nije prerano, nikada nije prerano. Dosta studija pokazuje da djeca koja ranije pocnu uciti imaju puno laksi put do uspjeha kasnije.

On je jos mlad I iskreno on I ne zna sta zeli... jbt ja nisam znao sta tacno zelim do svoje dvadesete, a da djete od 9 zna... Nece nista izgubiti (a dobit ce puno) ako nauci programirati i kasnije se odluci da ne zeli to raditi.

Sto se tice samog programiranja, nije tesko... ali je jako jebeno "tedious" sto bi rekli Ameri...
MyTao

#25 Re: Da li je prerano za učenje programiranja?

Post by MyTao »

Kinesko prkno wrote:
Ako zivis u Bosni,mislim da bi krav maga bila bolji izbor.
Moj savjet ti je ,ponudi djetetu da od 5 razlictih aktivnosti izabere 2,pa ako izabere programiranje u te 2,onda ga upisuj.
Mozda dijete voli programiranje a da to i ne zna :) Po mogucnosti najbolje je djecu izloziti svim opcijama jer samo tako mogu znati sta ustvari zele i vole.
Post Reply